Mind a kettő nagyon jól teljesített, tekintve hogy a mérkőzés nálunk történt, és abszolút csak az itthol kapható alapanyagokból készült.
Semmi tengeri herkentyű ( sajnos, de hiába itt vidéken nehéz a friss fekete kagyló, de a fésű kagyló beszerzése is ) és a szerb(es) rizseshúsra is én fogtam rá hogy már pedig az.

Szerb rizseshús:
40 dkg hosszúszemű rizs, 1 vöröshagyma, 2 szál gyökérzöldség, 3 sárgarépa, 35-40 dkg főtt hús ( a múltkori csontos-hús levesről lefosztott, és a fagyasztóban tartott aranytartalék )
Kevéske olajon a hagymát üvegesrepirítom, ráteszem a rizst, lepirítom, bele a kis kockákra vágott zöldséget, összeforgatom, pirítom.
Megszórom piros paprikával és felöntöm a rizs mennyiségének megfelelő 1,5 szeres mennyiségű hideg vízzel. Átkeverem, a tetejére teszem a húst, ( mivel az már megfőtt és nem szeretném hogy szét essen ) és lefedem az edényt. Kis energián 7-8 percig melegítem, majd elzárom az energiát és hagyom párolódni kb. 1/4 órát.
Tudom hogy a rizs főzésnek vannak buktatói, mindjárt ott a rizs. Ezzel a módszerrel nekünk mindig sikerül a rizs, lehet az kerekszemű vagy hosszúszemű ( lásd a paella receptjét ).
A negyedóra után a rizs megpárolódott, és a zöldség is puha.

Paella: spanyol egytálétel, mindig többféle ( legalább 5, ebből legalább 2 vagy 3 legyen hús alapú ) alapanyagokból. Az alapanyagok tetszés szerint variálhatók, csináltunk már kolbászos-csirkés-zöldségest is. A fontos dolog az összetevők puhulási sorrendjének kikalkulálása, és a kb 25-30 perc rizs puhulási idő. Lehet úgy is hogy az elején a hagyma-rizs-többi alapanyag egyszerre berakva és úgy össze párolva, vagy pedig a sorrend szerinti 4-5 percenkénti bekeverés. Ez most az utóbbi módszer lesz.
Ha nincs paella serpenyőnk, akkor tökéletes egy nyeles, fedeles edény, ha az sincs, akkor jó egy nagy lábos ( én most az isparos, tavaly karácsonyi pontgyüjtő akciós edényben csináltam, és pont belefért ).
Az élkészített mennyiség elég nagy, tehát le kell redukálni, de ez könnyen megoldható.
Hozzávalók:
40 dkg kerekszemű rizs, 15-20 dkg füstölt kolbász, debreceni, sajtos páros és füstölt főtt tarja, 2 kisebb cukkini, 1 kis fej fehér hagyma, 1/2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 db tv paprika, 15-20 dkg fehér csiperke, 1 dl fehér bor, 6 dl víz, só, bors .
A vöröshagyma apróra, a fehér hagyma félfőre, a kolbászkák, a paprika, a gomba és a cukkini egyforma kockákra vágva.

Kevés olajon a hagymát a füstölt kolbásszal lepirítom, belekeverem a mosott rizst, kevergetve pirítom, ráöntöm a bort, addíg főzöm amíg a rizs felissza a bort.
Ráteszem a tv paprikát, só, bors és felöntöm a vízzel és rá a fokhagyma, lefedem.
3-4 percet főzöm közepes energián, összekeverem, és jöhet bele a kolbászos-húsos egyveleg, kevergetés, lefedés.
Újabb 3-4 perc, bele a cukkini, keverés fedés.
3-4 perc bele a gomba, keverés, lassan a rizs felissza az összes folyadékot. Kóstolás, ha kell még fűszerezés.
A kész ételnek egy pergős állagunak kell lennie, ha a gomba után még nincs kész adjunk neki még pár percet.
Elkészülte után hagyjuk még 10 percet lefedve, és tálalható.
A rokoni kapcsolat az olasz rizottóval nyilvánvaló, csak nem olyan folyós-krémes.
Minden falatnál más-más íz, valami fenséges, ha megtalálod az összeillő ízeket pompás étel készíthető. Tipikusan olyan étel hogy az előkészület tovább tart mint az elkészítése.
Jó kisérletezést és jó étvágyat!
Szia! Már nagyon vártam a paella receptjét! Kösz: Tündinéni
VálaszTörlésKöszi!
VálaszTörlésÖrülök hogy örülsz, de a kostolórol ma lemaradtál:-(
max
Bánom is, de holnap ez lesz nálunk az ebéd. A gombát ki kell hagynom belőle, mert azt a család nem szereti. A csirkemelles-debrecenis-többféle zöldséges változatot próbálom meg. Majd beszámolok a véleményekről.
VálaszTörlésNagyon fincsi lett! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlés