Nagy lesz a kavarodás, jönnek a barátai délután, holnap pedig Nőnapi és nemzetközi Zoltán napi családi ebéd a terv, ezért egy kicsit előre készültünk és tegnap este Cicaanya vezetésével elkezdtük a sütik készítését.
(update) És most a nagy kérdésre a válasz, miért erdélyi a neve?
Erdélyből hozta a receptet, Keresztes Ildikó édesanyja, és adta át Molnár Bélánénak (Érd), aki egy receptes újságban tette közzé 2003-ban.

Erdélyi raffaelló szelet (az Estiskola.hu 2008 márciusi/húsvéti/ receptversenyének közönségdíjasa):
Hozzávalók:
fehér tészta: 5 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 15 dkg kókuszreszelék, 2 kanál liszt, 1 csomag sütőpor, kis citromlé
barna tészta: 5 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 15 dkg darált dió/dejó, mandula vagy mogyoró, 3 kanál kakaópor (nem cukrozott), 2 kanál liszt, 1 csomag sütőpor
krém: 10 tojássárgája, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor (amit főzni kell), 3 dl tej, 25 dkg margarin
+csokireszelék
Elkészítés:
A fehér tésztát elkészítjük: a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a végén a cukrot is belekeverjük. A kókuszreszeléket a liszttel és a sütőporral összekeverjük, a cukros habba keverjük óvatosan (a hab ne törjön össze), citromlevet csepegtetünk bele. Egy nagy tepsit kikenünk margarinnal, liszttel megszórjuk, és a masszát beleöntjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok) kb. 15 perc alatt megsütjük.
Míg megsül, elkészítjük a barna tésztát. A tojásfehérjét habbá verjük, a végén a cukrot is hozzáadjuk. A diót (mogyorót) a kakaóval, a liszttel és a sütőporral összekeverjük, a habba keverjük. Ugyanúgy sütjük, mint a fehér tésztát.
Jöhet a krém:
A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük. Először a pudingport és a tejet adjuk hozzá, majd folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a margarint.
A krém nagyobb részét a fehér tésztára kenjük. Erre tesszük a barna tésztát, amit a maradék krémmel megkenünk.

A tetejére csoki reszeléket és egy kis kókusz reszeléket szórunk.
Kockára vágva tálaljuk!
max kommentje: Figyelembe véve hogy ez már legalább 5, de inkább 6 éves családi recept, nagy lépés volt ez akkor, kitörve a piskótás-lisztes tészták bűvköréből. Hátránya a nehéz maragrinos krém, biztos lehetne valami könnyebb tejszínes krémmel helyettesíteni, de igazából még nem gondolkoztam rajta. Így szeretjük, sajna!!
HaaaaaaMMMM! Apám! Ez is nagyon jóóóó! Kár, hogy nem sütögetek már itthon, hogy ne együnk feleslegesen édességet :( Ezt is tuti kipróbálnám!!! És a túrós batyu... Még mindig itt van előttem a képe.. és vele együtt az illata is!
VálaszTörlésGratula Max!!! :)
Bocs, Tulippe voltam
VálaszTörlés