Oldalak

2008. április 18., péntek

Egy névnap margójára

Minden kedves Andreának nagyon boldog névnapot kívánok, de elsősorban:


Cicaanyának!!


Mi is készült a nagy napra?

Hát csokis croissant és nosztalgia briós. Mindkettő egy kicsit átvariálva, átszabva.



Most a brióst elemezném ki, de rövidesen visszatérek a croissan-ra is, igérem.



Briós (8 db-hoz):

1 dl tej,
3 egész tojás,
18 dkg olvasztott vaj,
15 dkg cukor,
45 dkg liszt,
11 gr szárított élesztő.

1 tojás sárgája a kenéshez, és 1 ek cukor a szóráshoz.

Kenyérsütő tészta program, de ha végzett a dagasztással vegyük ki a tésztát és egy fedeles edényben tegyük a hütőbe, legalább 4 órára.

Lisztezett deszkán 8 felé oszjuk, kisodorjuk, majd megformázzuk, egy tojás sárgájával megkenjük. Sütőpapírral bélelt sütölapra tesszük. Meleg helyen kelesztjük 35 percet, majd sütőbe tesszük max hőfokon 15 perc, majd 200 c-on 25 perc.
Kivesszük a sütőből, megkenjük vízzel, megszórjuk cukorral, és még vissza tesszük a meleg sütöbe 5 percre.

5 megjegyzés:

  1. Cicaanya-Andreának boldog névnapot!!!
    Max, várom a croissant leírását, mert GYÖNYÖRŰEK!!!
    Milyen a véletlen: tegnap én is croissant-t sütöttem: Ausztriából beszerzett kész blundel(jól írom??) tésztából...Nagyon szuper lett, persze a házi az igazi!!!
    Csak tudom, hogy irtó nagy munka, de ahogy elnézem a fotót , megérte!!
    Lilian

    VálaszTörlés
  2. Lilian!
    Pundel a tészta neve, és igérem beírom, hogy is készült.

    VálaszTörlés
  3. Szia Max, nagyon boldog névnapot Andrea-Cicaanyának :-)
    A briós nagyon jól néz ki, a croissant illata idáig lengedezik :-)

    VálaszTörlés
  4. Cicaanya köszöni a köszöntést:-)), és nem jól írtam: plundel (pudingos-gyümölcsös hajó)

    VálaszTörlés
  5. Isten éltesse Cicaanyát! A sütemények meseszépek, a briósok, hmmm... Szerencse, hogy járunk úszni, különben már régesrégen gurulnánk :-D
    Pannicica

    VálaszTörlés