2008. március 31., hétfő

Programajánló: Borest, Szekszárdi borokkal

Rendhagyó borest
Vida Péterrel,

akinek borai mellé tolnai ételeket kínálunk.


Egy este ínyencségre törekvőknek és haladó ínyenceknek!
.
2008. április 04 péntek, 18.30.
.
Isten hozta pohár: Szekszárdi Rosé Cuvée 2007.
.
Szekszárdi Kékfrankos 2005.
Bor-kocsonyázott marhanyelv
.
Szekszárdi Kadarka 2005.
"Szegzárdi" halászlé
.
Szekszárdi Altiora Cuvée 2004.
Gemenci göngyölt szarvas vadasan
.
Szekszárdi Cabernet Franc 2004.
Dunai bélszín tokány
.
Szekszárdi Merlot 2005.
"Forró szerelem"
.
Szekszárdi Cabernet Franc&Merlot Barrique 2003.
Sajtok a magyar tarkától, a kecskétől és a juhtól.
.
A program ára 6500 Ft/fő
.
"A jó bor, a jó étel magában is élvezetes dolog, de megfelelően illesztve, egymást erősítve sokkal nagyobb örömök forrása lehet. Rendhagyó borvacsoráinkon ezért a meghívott borász vendégeink borai mellé az adott borvidék jellegzetes ételeit kínáljuk. Tesszük ezt abban a tudatban, hogy egy-egy borvidéken kialakult étkezési szokások, bortípusok, valamint a népzenei és néptánc hagyományok szoros összefüggésben vannak, több évszázados tapasztalaton alapulnak."
.
Asztalfoglalás: 83/ 314-096 telefonszámon

Hotel Bacchus és Bormúzeum - Étterem
Keszthely, Erzsébet királyné u. 18
Legyen a vendége Bacchusnak és Lucullusnak!
.
Együttműködésben a Pampetrics Borkereskedéssel.
.

2008. március 30., vasárnap

Étvágyfalatok (kanapék) 2. sós is, édes is


Folytatnám az étvágyfalatokról (kanapékról) szóló gondolataimat. Többféle verzió létezik, szinte megszámlálhatatlan, ezért most két alapot szeretnék megmutatni, egy sósat és egy édeset.
Nagy előnye ezeknek a megoldásoknak, hogy egyrészt időben sem sok a készítése, és jelentősebb mennyiség sem dönt anyagi nyomorba, ami mostanábam igen fontos szempont.

Mindkettő alapja a fagyasztott leveles tészta, előző este vagy reggel berakom a hűtőbe, és estére szépen kienged. Míg kinyújtom és formázom, addig begyújtom a sütőt, 200 c-ra előmelegítem, és már csak sütni kell.



Pestós-sajtos lapocskák:

500 gr leveles tészta, 1 kis üveg piros pesto (spar márkájú, ennek a készítése szerintem az a kategória, hogy sokkal jobban megéri megvenni, mint megcsinálni. A hozzávalókat nem lehet kis mennyiségben megvenni, a ráfordított energia és a sok koszos edényről nem is beszélve), 15 dkg félkemény sajt (gouda, trappista, edami,..) reszelve


A tésztát kinyújtom, megkenem a pestóval, felvágom tetszés szerinti csíkokra, sütőlapra teszem, szépen sajttal megszórom, és piros ropogósra sütöm.


Barackos párnácskák:

500 gr leveles tészta, sütésálló lekvár (barack, vegyes de tökéletes a házi szilvalekvár is), és a ragasztáshoz-kenéshez egy tojás sárgája



Tésztát kinyújtom, téglalapokra vágom, a lekvárt bele igazítom, kb. 1 teáskanálnyi megy bele, a széleit megkenem a tojással. Óvatosan ráfordítom az üres felét, a levegőt kinyomkodva, összepréselem a széleket.



Villával megnyomkodom, sütőlapra teszem, és megkenem a tojássárgájával. Sütőbe be, szép pirosra sütöm.




Ideális egy borozós-sörözős estéhez, de lehet egy gyors vacsi is.

2008. március 27., csütörtök

Az aszpartam-(édes )mérgezés (UPDATE!)

Szolgálati közlemény:


Levélként kaptam, gondoltam közszemlére teszem.
Hangsúlyozom, nem én írtam, úgy kaptam, így az igazság tartalmát sem tudom igazolni!

Ime a levél:

"Az aszpartam-(édes )mérgezés :

Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok . Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltő anyagokra bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel.
Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig?
A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná, hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari égek húzzák a nagy hasznot belőle.
És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar . .
Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz?
Egyszerű. Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és többszáz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek?

A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert.
Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer többszázszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok , a kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezte az aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben.

Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról. Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket.

Több, mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának. Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig nagyon igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni? Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni . A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő. További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek. Ha a később felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát. És ha még semmilyen reakciót nem észleltél, azon szerencsések közé tartozol, akik visszafordíthatatlan károsodások nélkül úszhatják meg az eddigi aszpartam-fogyasztást, már amennyiben egy életre elfelejted az ezzel édesített élelmiszereket. És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett , amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogy ha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat".

Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet, mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az sem véletlen, hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít az aszpartam. Hogy miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon meggyőzőek és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, "ok megjelennek és elhiteltelenítik a forrást. Azért a több milliárdért évente ... Szerencsére az Egyesült Királyság és az Európai Unió is elfogadta azt a javaslatot, hogy végezzenek független kutatásokat az aszpartam "biztonságos" mivoltával kapcsolatban. Ha ez mind hihetetlennek is hangzik számodra, "biztos, ami biztos" alapon azért olvasd el a címkét és légy résen mindennel, ami "light", mert aki cukormentesen szeretne táplálkozni, lépten-nyomon csak aszpartamba botlik.

Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek:
- szénsavas és rostos üdítőital,
- joghurt,
- fagylalt,
- reggeli készítmények,
- pezsgőtabletta,
- sportital,
- gyerekvitamin(!),
- lekvár,
- szinte minden rágógumi és diabetikus termékek,
- kevés kivétellel maguk az édesítőszerek akár folyékony, tabletta, kristályos és por alakban .


Az aszpartam néhány mellékhatása :
látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság , bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.

Megkérek mindenkit a dolgok súlya miatt, hogy minden közvetlen ismerősének ezt küldje el körlevélként, hadd tudódjon ez ki. "

Max kommentje: idáig a levél, érdekes dolgok vannak leírva, de tényleg nem tudok hozzá szólni (vagy nem is akarok?)

UPDATE:

Ime a kommentekből két link (érdekes, de most már tényleg nehéz az igazságot megtalálni):

http://index.hu/tech/hoax/2006/05/03/lassan_gyilkol_az_aszpartam/

http://www.urbanlegends.hu/2004/09/03/aszpartam-a-foldre-szallt-ordog/

A húsvéti ebédekről (2.) és VKF!XIV-re is: a pincepörkölt

Szándékosan választottuk ezt az ételt az egyik családi ebédhez, mert mindenképpen szerettem volna a VKF!XIV-hez megmutatni, és nagyon szeretjük (ezt is).
Tipikusan az az étel, amit a borospincéknél tartott ivós-evős bulikon, bográcsban szoktak főzni. Mivel a húsvéti időjárás egy kicsit tréfás volt, azért most a konyhában készült fazékban, de ez semmit nem rontott az ételen.
Vigyázat ez igazán társasági, beszélgetős, "kvaterkázós" ennivaló, a jó társaság és a jó bor teszi azzá.
Körete általában friss fehér kenyér, vagy sós vízben főtt krumpli és egy jó pohár bor.

Mindenképpen figyeljünk arra hogy az ízesitésre szánt bor, nagyon jó minőségű, testes, lehetőleg félszáraz vagy száraz vörösbor legyen.



Pince pörkölt (5-6 főre):
15 dkg szalonna, 1 ek zsír, 2 fej vöröshagyma, 1 kg marha/sertés hús (marha: nyak vagy lábszár, sertés: lapocka vagy comb), 1,2 l testes vörösbor (1 l a főzéshez, 2 dl legalább a kenőanyag), 3-4 gerezd fokhagyma, 1-1 db tv paparika és paradicsom, 1-1 mk pirospaprika és piros arany, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, és ha van otthon, akkor izsóp.
A zsíron a szalonnát kipírítjuk, majd gyenge lángon az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk.
A húst kockára vágjuk, és fehéredésig pirítjuk. Rá tesszük az aprított fokhagymát és a fűszereket, paprikát, piros aranyat, jól átforgatjuk, majd a borral addig öntjük fel , amíg ellepi (kb. 6,5 dl, egy korty a szakácsnak, tehát 7 dl). Lassú tűzön puhára pároljuk, majd a szakácsnak adunk még egy-két-hár.. kortyot, és közben az elfőtt levet pótoljuk az üvegből, ha még maradt benne.
Mire a hús megpuhul, addigra a telejes mennyiségű bort (tehát kb. 1L-t, a többi közben sajna fizikai módosuláson ment át) elfővi, és egy jó sűrű, zamatos szaftot kapunk.
Nincs is jobb, mint amikor a pince előtti beton asztalnál, gyönyörködvea naplementében, beszélgetve a gazdával, megeszünk egy tányérral, és iszunk egyet a gazda egészségére a hegy levéből.
Hát szerintem ilyen a magyar(os) étel.
Kedves egészségünkre.

2008. március 25., kedd

A húsvéti ebédekről... (1.)

Régi tervünket valósítottuk meg ezzel a csülök recepttel. Sokáig kerestem a jó megoldásokat, de csak úgy sikeredett volna ha többféle receptet rakok össze.
De általában a mentőövek mindig időben érkeznek, pár nappal húsvét előtt a Barátainktól kaptunk egy mailt, csatolva mellé egy receptgyüjtemény, 100 oldalnyi csülök leírással.
Mire mi azt elolvastuk, vagyis még igazán nem is végeztünk, de megtaláltuk azt ami igazán közel áll ahhoz amit készíteni akartunk.
Mielőtt elkezdeném a receptet, itt szeretném megköszönni D.Gabinak és "egy mosoly" Tulippe-nak a mailt és az inspirációt.





Mézes-mázos csülkök:

Hozzávalók:
3 kisebb sertéscsülök, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál ételízesítő por, 3-4 gerezd fokhagyma, só, 1 tk paprikakrém, 1 tk sűrített paradicsom, őrölt bors és kömény.




A csülköt alaposan megtisztítjuk, majd ételízesítő porral és fokhagymával ízesített sós vízben, lassú tűzön puhára főzzük. Ne főzzük teljesen puhára, mert úgy sokkal jobban mutat, ha benne marad a csont.



A puha csülköket félbevágva tűzálló tálba fektetjük. Főzőlevéből egy deciliternyit kimerünk, paprikakrémmel, paradicsommal, mézzel és a fűszerekkel elkeverjük, azután a csülköket meglocsoljuk vele és forró sütőbe tesszük. A mézes fűszeres keverékkel locsolgatva, a húsdarabokat forgatva 30-35 perc alatt ropogósra sütjük. A konyhai órát 5 percre programoztuk, és ha lejárt az idő, akkor megforgattuk és locsoltuk.

A végeredmény egy puha, omlós de kívül pedig ropogós csülök lett, amit hagymás tört burgonyával és körte kompóttal tálaltuk.

Valami könnyűt szeretnék...

Véget ért a húsvéti (tor)túra. Alapos vendégjárás után, könnyítés képpen hétfőn Anyukámék láttak vendégül bennünket. Az ételekről majd késöbb:-))

Nálunk viszont addig nagy volt a jövés-menés, voltunk két napon át, tizen. Volt ám itt minden, pincepörkölt, mézes-mázos sült csülök, vörösboros-szarvas pörkölt, sonka és kalács hegyek, gulyás leves, túrós tészta, húsleves tyúkból, és sok-sok sütemény....
Szóval csak "gyenge, kímélő" ételek voltak az asztalon (hogy én tegnap milyen szomjas voltam!!).

A sok sonkás-hagymás-kalácsos reggeli után ma reggelre valami könnyű egyszerű reggelire vágytam.


Juhtúrós körözött:
1/2 kg túró, 20 dkg juhtúró, 4-5 ek tejföl, 2 újhagyma, 1 tk szárított metélőhagyma, 1/4 kaliforniai paprika, 1/2 tv paprika, só, bors, egy kis pirosparika.

A túrókat villával összetörtem, a zöldségeket apróra vágtam, és a tejföllel habosra kevertem. Só, bors, és egy késhegynyi pirosparika, majd az egészet jól kikevertem.




Miután ez azért tekintélyes mennyiség, így vettem ki egy tálkába, a többit pedig elraktároztam a hűtőbe. Egy főtt tojást cikkekre vágtam, és egy (bolti)kiflivel tálaltam.

2008. március 23., vasárnap

Üdítős (mirindás) szelet

Az egyik szintén nagy kedvenc süteményünk, az ünnepi alkalmak kisérője a mirindás (üdítős) szelet.
Készítettük már kólával is, de talán a citromos túrókrémhez a mirinda/fanta illik a legjobban.
Nyomozás során kiderítettem hogy alapjaiban egy amerikai süteményt ültetett annak idején át valaki magyarba, ami aztán a lakodalmas süti kategória egyik alappillérje lett.



Üdítős (mirindás) szelet by Cicaanya:

Hozzávalók (egy 30X40 cm-es tepsihez):

Tészta: 6 tojás, 5 ek liszt, 1 dl étolaj, 2 ek kakaópor, 6 ek kristálycukor, 1/2 cs sütőpor



Krém: 30 dkg margarin, 50 dkg túró, 30 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja



Máz: 2 cs vaníliás pudingpor (főzős), 7,5 dl szénsavas üdítő, 2 ek cukor



Elkészítése:

A tésztához a tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport, a liszttel elkevert sütőport és az olajat. A tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a kakaós alapba keverjük. Sütőpapírral bélelet tepsiben 180-200 c-on megsütjük.


Míg sül addig elkészítjük a krémet, a margarint a porcukorral és a citromhéjjal habosra keverjük és hozzáadjuk a túrót. A kihült tésztára kenjük és hagyjuk egy kicsit pihenni hideg helyen.


A mázhoz a pudingport elkeverjük az üdítővel és a cukorral, és addig főzzük lassan, míg be nem sűrüsödik. Ha sűrű, akkor lehúzzuk a tűzről és egy kicsit hagyjuk hűlni.




Ha kihűlt, akkor egyenletesen rásimítjuk a túróra. Ha teljesen megdermedt akkor lehet szeletelni.

2008. március 22., szombat

Húsvéti köszöntés:


Minden kedves Látogatómnak és Blogger Kollégámnak boldog húsvétot kívánok!




Verset kéne mondani mostan, persze rögtön, itt, és nyomban.

Legyen benne nyúl és tojás, kölnivíz meg egyebek,

Hogy a versem hallgatói boldogok legyenek.

De ha már ezt felsoroltam,

A szót tovább minek is nyújtsam,

Felteszem inkább a kérdést,

Szabad-e locsolni?




Húsvéti reggeli életképek

Íme a hagyományos húsvéti reggelink: finom foszlós házi kalács, főtt sonka (jelen esetben egy csülök megfőzve), a sonka főzővizében főtt keménytojás, újhagyma és egy kis torma.







Házi foszlós kalács, receptje itt:


Fonott kakaós kalács


Csak a méretek miatt, ez egy 3 dl-es üdítős pohár.



Tájkép csata előtt:-))

Folyt. köv.

2008. március 21., péntek

Már megint keszeg:-))

Még találtam a frigóban a karácsonyi keszegből. Úgy jött ki a lépés, hogy az elkészített borsófőzeléket nem jól osztottam be, és nem jutott belőle nekem. Ezt már előző este felmértem és kikészítettem egy csomag halat, be a hűtőbe, hogy ott szépen kiolvadjon.



Sütés előtt két órával, egy gyors pácolás: kevés só, őrölt bors, kapor, és bazsalikom olívaolajban feloldva, és a halacska kívűl belül bekenve egy teáskanál segítségével.

Sütés: teflon serpenyő, pici olíva olaj, bele a hal, arra pedig szépen elosztva egy teáskanálnyi sötét szójaszósz. Amikor már kezd a hal széle fehéredni, megfordítom, erre az oldalra már csak 1/2 tk-nyi szójaszószt öntök, és még szépen csorgatva 3 ek húslét. Közepes lángon párolom a halat, ha nagyon elfőné a levét, akkor még lehet rá tenni egy evőkanálnyit. Ropogós pirosra sütöm.



Csináltam hozzá egy gyors salit:

1 doboz zöldbab konzerv, 1 tv paprika, 1 újhagyma, 1 sárgarépa, 2 paradicsom (mag nélkül), kb. 5 dkg feta/krémfehér sajt

dresszing: 2 tk extra szűz olíva olaj, 1 tk vörösbor ecet, só, bors.



A züldséget keletiesre vágom, rámorzsolom a fetát. Az olajjal kikeverem az ecetet, fűszerezem és ízesitem, és finoman bekeverem vele a salit.
Könnyű és gyors ebéd, így az ünnepi lakomák előtt.

2008. március 20., csütörtök

Padlizsán vagdalt

Kirándulás vegasztronomiába, amire Gourmandula csábított el. Nála találtam ezt a receptet, igaz egy kicsit átvariáltam, de nagyon izgalmas volt.
Az eredeti recept itt található, de Gourmandula tökéletesen magyarította. Mivel egy kicsit átvariáltam, ezért beírom az én receptemet.
Készítettünk belőle gyros imitációt pitában, és tálat, sok-sok salátával.




Dupla adag vagdalt (vegaburger):

2 közepes padlizsán, 4-5 kis gerezd fokhagyma, 1 dl víz, 10 dkg sajt reszelve, 3 tojás, 3 csokor petrezselyem (nem a nagy csokor, hanem az a kis, pár szálas köteg), 3 szelet szikkadt kenyér, bazsalikom, oregano, bors, só, olaj



A padlizsánt megmostam, felkockáztam, kevés olajon, az apróra vágott fokhagymával lepirítottam, majd egy kevés vízzel megpároltam. Közben a kenyeret felkockázom, és egy teflon serpenyőben kicsi olíva olajjal megpirítom, majd gyengén megsózom és borsozom.


Hagyom a padlizsánt kihűlni, addig a pirított kenyeret a késes aprítóban, durvára darálom. A kihűlt zöldséget, az apróra vágott petrezselyem szárával a késes botmixerrel pürésítem. Belekeverem tojásokat, ízesítem, fűszerezem, sajtot reszelve teszem bele, és a végén annyi darált kenyeret teszek bele hogyegy kellemesen formázható masszát kapjak. legalább 1/2-1 órára hidegre teszem, hogy az ízek összeérjenek.



Mivel a sütő más miatt telített volt, ezért egy teflon serpenyőben sütöttem ki a vagdaltakat (meg is látszik, van amelyik egy kicsit megégett) egy pár csepp olíva olajjal.

Készítettem egy zöld alapot: répa, saláta levél, újhagyma, uborka, retek, paprika, paradicsom.

A pitát megmelegítem, megtöltöm kevés zöldség az aljára, vegaburger, zöldség, burger, zöldség és a végén pár kanál natur joghurt. A tálhoz sok saláta és aprított vagdalt megöntve joghurttal (aki szereti csípősen, itt lehet ízesíteni a joghurtot).

Nagyon tetszett, finom volt és azt gondolom hogy a tálas verzió tökéletesen súlyvesztőhelyes kategória, bár ha csak egy pitát eszel, a gyros imitációbol, azzal nem bűnözöl nagyon.

2008. március 19., szerda

Próbálgattunk a "Borhozételt"-re

Nem titkolt célom hogy főzzek valami finomat a Heimann-Borhozételt receptversenyre. De azt hogy így áfa elött Cicaanyát is ihletre bírom, azt nem gondoltam. Sokat beszélgettünk róla (nem az áfáról, hanem a versenyről és a borokról), kostólgattunk, pedig korlátozottak a bor készleteink.
Íme Cicaanya ilyen ételt képzelt el.
Nem a versenyre készítettük, inkább csak kalandozás volt, próbálkozások az ízekkel. A sültet Gordon Ramsay ihlette, bár rendesen átt lett alakítva (nemhiába, Nálunk ez már családi szokás). Viszont tagadhatatlanul finomra sikeredett. szándékosan nem kötöm egyik borhoz sem, legyen ez csak egy apró kitérő. Aki kiváncsi, keresse meg hozzá az illő bort.



Sertés szüzpecsenye göngyölve Cicaanya kedvére:

Hozzávalók: 1 egész szűzpecsenye, mortadella sonka, bacon, gomba, borsó, besamel mártás, sajt, só, bors, fűszerek és a körethez krumpli



A szüzet kiterítettem, egy nagyon kicsit megnyomogattam a kés lapjával, megborsoztam, ketté vágtam és leterítettem a mortadellával.



Míg én a hússal küzdöttem (leterítettem egy szűzet!:-)), addig Cicaanya megpárolta a gombát és a borsót. Csinált egy kevéske besamelt, bele a párolt zöldségeket, egy kis fűszerezés, és a végén egy kis reszelt sajttal szilárdította. Fűszerezés: bors, bazsalikom, kakukkfű, sóval pedig csínján, mert a szalonna sós!


Közben dupla alufóliát terített, megolajozta egy kicsit, majd baconnal letakarta. Rá a husi, arra a ragu elterítve, arra pár hasáb sajtocska. Szorosan feltekerve, bebugyolálva a baconba, majd a dupla fóliába.



A két csinos csomagot forrásban lévő, gyöngyöző vízben főztük, időnként megforgatva úgy 20-25 percet.


A körtenek szánt krumplit meghámoztam, gerezdekre vágtam, kiolajozott tepsibe terítettem, meglocsoltam egy kis olíva olajjal, rá egy kis só, bors. Ennek a tetejére fektettem a csomagokat, és előmelegített sütőben sütöttem 45 percet.


Az utolsó 10 percben a krumplit átkevertem, a fóliát levettem a tekercsről, és úgy pirítottam.

max kommentje: nagyon puha omlós, isteni sültet ettünk, nagyon ízlett mindenkinek, köszike Cicaanya:-))

2008. március 18., kedd

A bagett "project" update!


Az előző bagett kicsit nem úgy sikeredett, ahogy én szerettem volna, és nem is hasonlított a megszokott bagett formára. Sebaj akkor megfogadtam ha lehetőség lesz rá, újragondolom és megcsinálom.
Itt az idő, megcsináltuk:-))


Bagett:

Hozzávalók: egy adag bagett tészta, bedagasztva, és megkelesztve.

Ha kész, újra átgyúrom, 16 db-ra osztom, és kézben megformázom kb. 15 cm-es darabokra. Megkenem a tetejét olíva olajjal, és 20 percet kelesztem.


Előmelegített sütőben, gőzben 15 percet sütöm maximumon, majd vissza veszem 200 c-ra, és ott sütöm még 22-25 percet. Rácson hűtöm, és letakarom, így roppanós marad a héja.



A család szerint jól sikerült, jó az állaga, és az előzőekben említett tojáskrémmel egyenesen isteni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin