2008. július 28., hétfő

Olvastam...(már sokszor)

Mikor először olvastam ezt az írást, barátomnál Garffykánál, valahogy nagyon megfogott.

Megfogott a mondanivalója, és a stílusa. Azóta többször is vissza tértem, és újra és újra elolvastam. De azóta a blogroll halad tovább, ezért azt gondoltam, közzéteszem nálam, így hamar tudom olvasni.

Ez nem azt jelenti hogy nem olvasom Garffyka blogját, hanem így nem kell keresgélnem, és azért szeretném megosztani az én Olvasóimmal is.

Diótorta

A bácsi izgatottan lesett ki a konyhaablakon. Kocsizúgást hallott, reménykedve pillantott az utcára, kissé meglibbentve a függönyt. Hiába, mindössze a szomszéd házaspár érkezett haza.
Amolyan bácsisan sietős lépésekkel visszament a szobába, sokadszorra el- és átrendezte a tányérokat, tálkákat, megigazította a csipkés szélű terítőt, felesége ezt még leánykorában hímezte, stafírungja egyik legszebb darabja volt.
Egy kerek tálcán büszkén kövéredett a terített asztal fénypontja - a torta.
Nem akármilyen, közönséges torta, diótorta.
Szemével szeretetteljesen megsimogatta a finomságot és közben, szinte lopva, megdörgölte sajgó, fájjó ujjait. Drágán mérték a pucolt diót a piacon, ha ott veszi, alig maradt volna pénze. De mivel nagyon meg akarta sütni, hazafele mentében összeszedte az út menti diófákról bőkezűen lepotyogott, fűben megbúvó termést. Persze, a kiskalapáccsal minduntalan rávert az ujjaira, még most is nehezen fog a jobb kezével, hiába, reszketnek már a kezei.
Elmélázott.
Már legénykorában is sokan furcsállották, hogy süt-főz. Hát. Amíg más a kocsmában mulatta az időt, vagy kártyázott a cimborákkal, ő inkább a konyhában sertepertélt. Édesanyja elhunyta után választhatott, kenyéren és szalonnán él vagy megtanul főzni. Eleinte nehezen ment, semmi nem esett kézre, az ételnek sem íze, sem illata nem volt a megszokott, összevágta a kezét hagymaaprításnál, a konyharuha a legrosszabb pillanatban csúszott félre, ő meg alaposan megégette a magát. De nem adta fel. És lám. A feleségének éppen az imponált, hogy férfiember létére megállja a helyét az asszonyoknak tulajdonított területen is.
Erzsike jó háziasszony. Sokszor főztek együtt, eleinte hatalmasakat vitatkozva, hogy a töltött káposztába kerüljön-e hagyma vagy sem. Aztán összecsiszolódtak, a viták elmaradtak, de a közös főzés öröme velük maradt.A bácsi felrezzent gondolataiból, fékcsikorgás, az ablakhoz lépett, szíve kicsit gyorsabban kalapált az izgalomtól, régóta várt már. Nem, most sem ők érkeztek.A konyhába ment, megbillentette a fedőt a láboson, a tepsibe készített, kevéske aranyló levesben úszó zöldségeket, gyenge csibehúst betette a sütőbe. Az órára pillantott. Most már minden percben jönniük kell.
Begyújtotta a sütőt, csak kicsi lánggal, hogy a zöldségek ne süljenek, melegedjenek. A kamrából elővette a cérnametéltes üveget, kis edényben levest melegített, mikor forrt, óvatosan beleengedte a tésztát. Persze, jópár összetört, de hát úgyis megtörik tálaláskor, így legalább belefér a kanálba, nem lóg ki mindkét felén. A cérnametélt hamar kész lett, félre is vette a kisedényt a tűzről. Nem jó, ha szétfő a tészta, Erzsike jobban szereti így.Az kis előszobába ment. Vékonyságát és legénykori dús haját kissé megkoptatta az idő. De a szeme, az most is olyan huncutul tudott csillogni, mint mikor a szomszéd kertjéből elcsent orgonával lepte meg Erzsikéjét. Belenézett a tükörbe. A szeme nem csillogott, inkább, elmerengő és a várakozás izgalmától kissé fátyolos volt.A tükör mellett belátott a szobába.
A délutáni napfény egy festményre hullott és megcsillant Erzsike festett haján. Szép kép volt. Kettejükről. Az első fiuk barátja festette. Híres festőművész, díjat is kapott, mégis, nem sajnálta az időt, hogy megfesse őket. A bácsi mostanában sokat beszélt a képhez, Erzsikéhez, vagy csak megállt előtte és nézte. Szíve csordultig telt emlékekkel, szépekkel, fájókkal, szeretetteljesekkel.
Nem hallotta a kocsi zaját. Azt sem, hogy nyílik az ajtó. Csak a két fia köszönésére rezzent fel.
Ahogy rájuk nézte, tudta, baj van.
Valami nagy baj.
Tudta, mert látta fiai szemében, ahogy nem néztek rá, hallotta a hangjukban, ahogy nem mondták ki.
Tudta.
De a szíve nem hitte el. És az esze sem fogta fel. A lelke lázadozott a hír ellen. Hiszen mára várta haza.
Végre haza!
Három hónapnyi kórházi kezelés után.
Végre, haza!
Úgy volt, betegszállítók hozzák, de a fiai nem engedték, hogy idegenek szállítsák. Ők mentek be érte. Reggel még telefonáltak, hogy az orvos minden percben megérkezhet, hogy még egyszer megvizsgálja, mielőtt megírja a papírokat. Mondtak mindenféle idegen orvosi szót is a telefonban, amit nem értett, de nem is volt fontos.
Csak az, hogy hazajön.
Valami történt, motyogta a fiatalabb fia, visszanyelve a sírást.
Valami, amit nem tudhattak előre. Már jól volt. De történt valami. És már nem tudtak segíteni. Azt mondta az orvos, nem akart már élni. De ez nem igaz, hiszen egy hete evett is, amit édesapám főzött itthon. Csak pár falatkát, de evett.
És nagyon kívánkozott haza.
A bácsi hallja, érti, de szíve, lelke, elméje lázad a szavak, a gondolat ellen.
Nem!
Hiszen tortát is sütött neki.
Felesége kedvenc tortáját.
Diótortát.

By Garffyka

2008. július 27., vasárnap

Kreatív Blogger

Nagy meglepetés ért ma amikor hazaértem.
Két mail is várt a leveles ládámban, Sütis Néne és Kiskanál írt nekem, és arról értesítettek hogy szerintük a Kreatív Blogger díjat megérdemlem.

Hát nagyon köszönöm ezt a megtiszteltetést, és a szabályok szerint

- kiteszem a logót a blogomba

- belinkelem azt a személyt, akitől kaptam

- megnevezek 5 blogot

- belinkelem a blogokat

- üzenetet hagyok a kiválasztott személyeknek



Hát akkor én is kiosztanám:



Jelöltjeim (a sorrend nem mérvadó!!):
.
Gabojsza aki az "Anya ez isteni blog" szerzője
.
Ízbolygó-nak, az Ízbolygóra
.
Horasznak, akinek szintén konyhája van:-)
.
Beatbullnak a Kisérleti konyhába
.
és Garffykának a Szösszenetekhez:-)

2008. július 25., péntek

Gyors amerikai almás-körtés torta

Az új sütő első produktuma, az amerikai almatorta (körtével dúsitva). A kész sütiről metszeti fotó azért nincsen, mert az amatőr séf nem bírta megvárni hogy teljesen kihűljön, és ezért szét dölt:-(
Sajna nem lehetett fotós állapotba hozni, de az íze..hmmm.



Amerikai alma-körte torta (gyors)
Tészta:
dupla adag Classic Crispo tészta, a robotgép késes aprító edényében villámgyorsan elkészíthető.
2 bögre (2,5 dl-es) liszt
1 tk só
1 bögre fagyos margarin vagy vaj (a könnyebség kedvéért egy kocka ráma)
5-6 ek jéghideg víz

A lisztet a zsiradék felével az aprítóban gyorsan morzsásra darálom, hozzáteszem a maradék zsiradékot, és a hideg vizet kanalanként adagolva. Kapok egy szép tészta labdát, amit azonnal a hűtőbe teszek, míg elkészül a tölteléke.



Töltelék:

3 db zöld kemény alma (golden?)

2 db kemény eltenni való körte

5-6 ek (barna)cukor

1 tk mézes fűszer keverék, ha az nincs akkor 1/2-1/2 tk fahéj és szerecsendió keveréke

1 csipet őrölt gyömbér

2-3 ek barack lekvár (az eredeti recept narancs lekvárt ír)

2-3 dkg vaj vagy margarin


Az almát és a körtét meghámozom, és vékony szeletekre vágom, vagy gyalulom. A cukrot kikeverem a fűszerekkel, a tészta felét kinyújtom, és kibélelek vele egy 25 cm átmérőjű sekély tortaformát(lehet hőálló sütőtál, jénai, vagy pie forma). A szeletelt gyümölcsöt és a cukrós fűszert felváltva lerétegezem, és lenyomkodom.

A tejére is jusson cukor, arra rádarabolom a hideg zsiradékot, és a lekvárt. A maradék tésztából készítek rá tetőt, ráteszem, a szélét összedolgozom, és megböködöm villával. maradék tésztából lehet rá díszítést készíteni.

Tejjel megkenem, és előmelegített sütőben 230 c°-on 15 percet sütöm, majd lejjebb veszem az energiát, 190c°-ra és ott sütöm még 30-35 percet.


Rácsra téve kihűtöm, és csak teljesen kihült állapotban szeletelem.

Jó étvágyat hozzá!



A receptet publikáltam az új Receptbazár fórumán tegnap.
Pár szó az új fórumról: régi Barátom, Mesterem és Mentorom, JaniBácsi indította az oldaklán az új fórumot, ahol moderátorként kaptam egy topikot (Császármorzsikák). Itt is próbálom megosztani a receptjeimet és ötleteimet, ha van kedvetek látogassatok meg ott is, és ott tudunk beszélgetni is. Várom a hozzászólásokat, véleményeket és a kérdéseket.

2008. július 24., csütörtök

Az új (család)tag

Nem vagyok megelégedve a gáztüzhelyben található sütőnkkel. Néha nagyon süt, néha egyenletlenül, néha meg nem akar sütni.
Sokszor előfordult már, hogy csináltam valamit, de nem tudtam lefotózni, mert nem volt értékelhető minőségű.
Tehát csere. De mire, mert a tüzhely maga jó, csak a sütő sz..r.
Megtaláltam az ideális jelöltet.
Az ispar katalógusában néztem ki ezt a szépséget, és reggel el is ballagtam érte.

Jellemzően a multikra, újságos akció, kezdőnapon, reggel 8 óra 15 perckor, 1 azaz egy darab sütő vagyon, és az is a bemutató darab. Miután a szegény eladót lehengereltem a tempómmal, már csak a dobozért tudott hátra menni.
Közöltem vele, én ezt szeretném vinni, rakom a kocsira, van hozzá doboz? Volt. 16e huf-ért.




De nézzük a lényeget, avagy a technikai paraméterek:

35 l ürméret,
1600 w teljesítmény, 6
60 perces időzítő,
grill nyárs motorral,
alsó-felső sütés hőlégkeveréssel
100-250 c° hőmérsékleten tud sütni.

Kipróbálás alatt, benne egy amerikai almatorta (post később, de finom lett), eddig elégedettség, este melegszendó gyártással további tesztelés. de az igazi teszt a kenyérsütése lesz.

Programajánló: nyugat-balaton, augusztus eleje

Szolgálati közelmény:

Program ajánló a nyugat-balatonról : augusztus első fele




Július 29 - augusztus 3.
XVI. Zalai Borcégér-Keszthelyi Borünnep Keszthely, Balaton-part

Július - augusztus
Animáció a Diási strandon: naponta 11 órától játékos programok várják a kicsiket, nagyokat
egyaránt Gyenesdiás, Diási strand

Július-augusztus
Gyermekek foglalkoztatása animátorokkal Vonyarcvashegy, Lido Strand

Augusztus
Mozdulj Balaton Vonyarcvashegy, Lido Strand

Augusztus 1.
Utcabál Balatongyörök, Minigolf-pálya




Augusztus 1-3.
XV. 40 halász emléknap - a balatoni halászok napja - Háromnapos rendezvénysorozat
a balatoni halászság tiszteletére Vonyarcvashegy, Szabadtéri színpad és környéke


Augusztus 2.
XII. Balaton - minigolf-kupa: bárki nevezhet szabadon férfi, női és gyermek kategóriában
Balatongyörök, Böngyér, Minigolf pálya


Augusztus 2.
Török Ádám és a Mini koncert Balatongyörök, Strand


Augusztus 2.
Zenés partiest Vonyarcvashegy, Lido Strand


Augusztus 2-3.
Strandkézilabda Magyar Kupa Vonyarcvashegy, Lido Strand


Augusztus 3.
Kulturális hídépítés BALATON SZALON – kis formátumú képző-művészeti alkotások
első vonyarcvashegyi biennáléja Vonyarcvashegy, Művelődési Ház
és Könyvtár


Augusztus 7.
Utcabál Balatongyörök, Király Fogadó-Mátrai Borászat


Augusztus 7., 14., 28.,
“Párizsi élet” Operettgála Keszthely, Festetics Kastély tükörterme




Augusztus 8-10.
Györöki Bor-Dal-Fesztivál: népdalok, bordalok, táncház
Balatongyörök, Móló melletti sétány

Augusztus 9.
Danubius Strandparty Vonyarcvashegy, Lido Strand

Augusztus 9-21.
Szemadám György képzőművész kiállítása Balatongyörök, Művelődési Ház

Augusztus 14-20.
Györöki Nemzeti Napok: a Világ Magyarjainak Találkozója folytatódik, kenyérsütés kemencében,
koncertek, többek között fellép a Kormorán együttes
Balatongyörök, Honismereti Kör

Augusztus 15.
Utcabál Balatongyörök, Gyesztenye csárda előtt

Augusztus 15-17.
Szent Ilona Búcsú – Szent István ünnepe: zenei programok, Gyenesdiás Szépe Választás,
búcsúi bál, templomi hangverseny, illetve Simon Edit keramikus és Bordácsné Kishonti
Erika népi iparművész kiállítása Gyenesdiás, ABC előtti parkoló (Fő út mellett),
Községháza, Szent Ilona kápolna

További infó és a képek itt és itt találhatóak.

2008. július 23., szerda

A Bagel

Különös szerelem fűz ehhez az amerikai alapélelmiszerhez. Előbb ettem belőle, aztán tudtam meg hogy is hívják, és még késöbb emlékeztem, hogy hány amerikai filmben is láttam, de azt hittem hogy ez is a (rendőr)fánk.
Szerelmünknek része a kudarc is, mert soha nem tudtam elkészíteni úgy, ahogy kellett volna, vagy ahogy emlékeimben sejlik.

Nem rég találtam rá az egyik multi(lidl) kinálatában az elősütött verzióra (a képeken a gyári változat, némi után sütéssel), 3 db 99 huf-ért, ami igen vonzónak tünt.



Mivel fenntartásaim vannak az ilyen dolgokkal kapcsolatban, meg ételt nem szívesen dobok ki, ezért csak 2 csomagot vállaltam be. Ez viszonylag nagy hiba volt, mert miután megkóstoltam, és két nap múlva amikor arra jártam, hogy még veszek, már csak a helye volt.
Remélem még sikerül szereznem, mert ahhoz képest hogy előre gyártott volt, az enyémhez viszonyítva nagyon ízletes, és az oly régen fogyasztott eredetire is erősen emlékeztetett.



Bemásolom az eredeti receptet, ami alapján szoktam készíteni, hátha valaki értékelhető minőségben el tudja készíteni. (fotókkal illusztrált leírást várom a mail címemre:-) )

A tészta finomsága sok múlik a főzési mozzanaton, ez szerintem a kényes pontja, de majd ősszel kikisérletezem a tökéletes bagelt, és akkor majd ismét írok róla.



Amerikai bagel recept

Hozzávalók:
• 50 dkg finom búzaliszt
• fél csomag élesztő
• 5 teáskanál cukor
• 2,5 dl tej
• 5 dkg vaj
• 2 tojás
• 1 teáskanál só
• kevés vaj és liszt
• 4 ek. langyos víz

Elkészítés:A lisztet tálba szitáljuk, a közepében mélyedést alakítunk ki, abba belemorzsoljuk az élesztőt, majd 1 teáskanál cukorral, 4 evőkanál langyos vízzel és egy kis liszttel simára keverjük. Letakarva 10 percig pihentetjük. A tejet a vajjal addig melegítjük, amíg a vaj fel nem olvad. A tojássárgáját hűtőbe tesszük. A tojásfehérjét a másik tojással felverjük, hozzáadjuk a tejet, 2 teáskanál cukrot, 1 teáskanál sót és a lisztet, majd az egészet 10 percig dagasztjuk. A tálat liszttel behintjük, a kerekre formázott tésztát letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük benne. A tésztát átgyúrjuk, és 14 egyforma részre osztjuk. Mindegyik darabot karikára hajlítjuk, a végüket összenyomjuk. Letakarva még 15 percig kelesztjük. Egy edényben 3 liter vizet 1 teás kanál sóval és 2 teáskanál cukorral felforralunk. A sütőt előmelegítjük, két tepsit kivajazunk. A tésztakarikákat tésztaszűrőben egymás után a forró vízbe mártjuk, lecsepegetjük, és a tepsibe tesszük őket. Tojássárgájával megkenjük, végül 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.

Van hagymás, fahéjas,mazsolás, magos, teljes kiörlésű ...és még sorolhatnám hányféle izeben itt kinnt:))
Általában ezt szokták reggelizni, félbe van vágva eleve, amit csak bedobnak a piritósba és kicsit megütik...vajjal megkenve isteni finom:) Én imádom!

Elkészítési idő: 115 perc
Kalóriatartalom: 180 kcal

2008. július 21., hétfő

Ajánló: oldalak a Barátaimtól

Elfogult vagyok, hiszen a Barátaimról van szó. Örülök hogy vannak követőim a blog írásban.


Tücsi babablogja: Babapraktikák


Apróbb babapraktikák, trükkök, és sok-sok tapasztalat, hiszen két gyeremekét nevelő anyukáról van szó.
Azt a megoldást választotta Tücsi, hogy ez csak egy olvasgatós blog, nem lehet megjegyzéseket fűzni.







Garffyka blogja: (egyszerűen csak) Garffyka avagy szösszenetek.


Mindig is csodáltam az energiáját, felső vezető Nőként, és egy tündéri kisfiú, Manócska anyukája, és mellé Társ, a szintén elfoglalt Férje mellett. Sok-sok receptet kaptam Tőle, de Ő is elkészített már pár receptemet.






És végül egy lap amit sokat nézegetek: Happy wellness for you


Nézegetem, mert nagyon tetszik a kidolgozása, és mondanivalója. Értékelem Lilianék hatalmas munkáját, amivel létrehozták, és köszönöm a megtiszteltetést, hogy szerepelhetek benne.





Bátran ajánlom ezeket az oldalakat, és remélem mások is találnak benne kedvükre olvasni valót.


Sok sikert Barátaim, és sok-sok Olvasót kívánok.

2008. július 17., csütörtök

Programajánló: Keszthelyi nyári játékok

KESZTHELYI NYÁRI JÁTÉKOK
a Festetics Kastély parkjában

Július 24., 25., 26., 31,
Augusztus 1., 2., 3., 7., 8., 9.
Az előadások 21.00 órakor kezdődnek a Kastélypark színpadán.


William Shakespaere:

A velencei kalmár

színmű két részben
Szereplők:
Haumann Péter, Simon Kornél, Janicsek Péter, Mihályfi Balázs, Bárnai Péter, Magyar Attila, Kovács Vanda, Radnay Csilla, Haumann Petra, Kárász Zénó, Vári-Kovács Péter, Balogh Anna, Borbás Gabi.

Közreműködik: a Harcsa Quartet.

Rendező: Puskás Tamás.



Immár kilencedik alkalommal nyitja meg kapuit a Balaton környéke egyik legnépszerűbb, s tán legvonzóbb nyári színháza a Festetics-kastély parkjában.
A Keszthelyi Nyári Játékokat a Básti Juli - Puskás Tamás művészházaspár hívta életre 2000 júliusában. Az első premier a Tévedések vígjátéka volt. Ezt követte A makrancos hölgy, a Sok hűhó semmiért, majd az Ahogy tetszik, a Figaro házassága, a Vízkereszt, a Vidám kísértet, majd a Mirandolina.

Idén Shakespaere: A velencei kalmár című darabját játssza a Vidám Színpad társulata, Haumann Péter, és Simon Kornél főszereplésével.
Két éve közéletünk főszereplője a gyűlölködés. Elodázhatatlan kötelességünk beszélni erről. Régen volt akkora szükségünk erről szóló mesére, mint ma, amikor a gyűlöletbeszéd, vandalizmus, fasiszta jellegű szervezkedések lassan - ijesztő szó - megszokott eseményei lesznek közéletünknek.
Úgy döntöttünk, elmesélünk egy történetet, felvázoljuk a gyűlölet természetrajzát, megmutatjuk tarthatatlanságát, botrányos voltát és segítünk megérteni közös felelősségünket kialakulásában.
A velencei kalmár komikus vagy éppen lírai színei ellenére alapvetően komor tónusú mű, elgondolkodtat, sőt állásfoglalásra kényszerít, hiszen a mindenkori közösség együttélési szabályaira kérdez rá.




Jegyek az alábbi helyeken válthatók július közepétől:


Festetics-kastély
(Kastély utca 1. Július 20-tól naponta 14:00-18:00 között, illetve előadás kezdéskor, tel.: 06-30-437-4003);


a Tourinform keszthelyi irodájában
(Kossuth utca 28., tel.: 06-83-511-660, fax: 06-83-314-144);


és a Balaton Kongresszusi Központ és Színház jegyirodájában
(Fő tér 3., tel.: 06-83-515-232)
Jegyár: 2.500 és 3.000 Ft

Az info és a képek innen származnak.

2008. július 16., szerda

Gurul az üveggolyó...

Hozzám is gurult egy üveggolyó, amit Sütis Néne gurított.
Mivel mostanság olvasó módban szerepelek a gasztroblog világban, láttam már másoknál,de csak átfutottam, most viszont gondolkoznom kell róla.
Nehéz mert, egyrészt egy betűre több verzióm van, másrészt nehéz a sorrendet megállapítani, de remélem sikerül.


A = Ata, Anya, Apa
Á = állatok
B = Bringatanya, barátok
C = Cicaanya, cicus
Cs = család, csodák, csodálat
D = dombok
E = együttlét, elemek(föld, víz, tűz, levegő)
É = Élet, értelem(minden hez kell)
F = Fiam, fagylalt, fűszerek
G = gondolatok, gombok
Gy = gyermekeim, gyenesdiás,
H = hit,
I = imádat, ingerek, illatok
Í =íz, ízes(beszéd)
J = jövő(vajon mit hoz?)
K = Kitti, könyvek
L = lélek, lekiismeret
Ly = lyukas(sajt)
M = mediterrán, magam, én
N = néha, nem
Ny = nyár,
O = otthon, olvasni, olasz(ízek, dolgok, életvitel)
Ó = Óóóóó(csodálkozás, amikor valaki a szájával néz:-)
Ö = önzetlenség, önállóság, önmagam
Ő = őrület
P = pontosság, pillanat
Q = quelle, forrás, tisztaság
R = rokonok, rágcsa
S = a név kötelez
Sz = szerelem, szeretet, szellemes
T = Tesókám, tett, ti,
Ty = passz...
U = utazás, uncsi
Ú = új, újság, út, irány,
Ü = üveg, kristály, tisztaság
Ű = űrséta(azt hiszem ez biztosan kimarad az életemből)
V = Vendégek, vallomások
W= Word, világ,
X = ismeretlen, 3x, felnőtt dolgok
Y = Yamaha(kis piros)
Z = zaj, zörely, zene(-bona)
Zs = Zsálya, zsemle(zsírral:-)


Ha már ide gurult, én is gurítanám tovább, Gabojszához, Horaszhoz és egy kicsit kigurítanám a gasztro világból, mert kiváncsi lennék Garffykára is.

2008. július 12., szombat

101 kiflik

Az egyik kedvenc vendégvárós receptem, de amikor készül, sosem sikerül fotózni. Valószínű azért, mert amikor csináljuk, annyira bemelegszünk a készítésbe, hogy elmarad, (azért 101 kiflik-et le kell ám gyártani!), utána meg kb. 1/3 idő alatt elfogy.
Kutatgattam az archívumomban, és megtaláltam ezt a képet, amit egy kedves ismerősöm küldött, amikor elkészítette a receptet, így ezt felhasználom.

Az eredeti receptet Garffykától kaptam, és ott még száz kifli néven szerepelt, de az úgy túl egyszerú, ezért egy kis módosítással lett 101 kiflik(nem dalmata:-)), a neve.

Csatolom az eredeti leírást, és a végén a jótanácsokat.


101 kiflik:

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg margarin
50 dkg liszt
3 tojás sárgája
tejföl, amennyit felvesz (kb. 3-4 evőkanál)

a kenéshez:
10 dkg sütő margarin, olvasztva és kihűtve

a töltelékhez:
20 dkg darált dió (mandula, mogyoró)
20 dkg porcukor
3 tojás fehérje
(de lehet lekvár is)

Előkészítés: A kenéshez való margarint megolvasztom, kihűtöm.
A töltelékhez való darált diót, porcukrot lazán a kemény habbá vert tojásfehérjékhez keverem.

Elkészítés:
1. A tésztához valókat közepes keménységű masszává gyúrom. Négy cipóra osztom. Lisztezett deszkán a cipókat egyenként tepsi alakúra (értsd téglalap) nyújtom, és megkenem a 10 dkg olvasztott, kihűtött margarin negyedével, a hosszabb oldalától kezdve feltekerem.
Az így kapott négy rudat kb. 1 órára hűtőbe teszem (fóliával letakarva, hogy ne száradjon).

Trükk: Ha nincs idő az egészet egyszerre feldolgozni, másnapig jól eláll a hűtőben, ugyanúgy lehet vele dolgozni.




2. Egyszerre egy rudat veszek ki a hűtőből. Egy rudat szemmértékkel 25 darabra vágok (kb. ujjnyi vastag, ha néhánnyal kevesebb vagy több, nem gond; rudanként 25 darabbal számolva lesz 100 kifli).
.
Mindegyik kis darabbal a következőképpen dolgozok tovább: jól meglisztezett deszkán, a hajtott részével a deszkára téve, nagyon! vékonyra nyújtom (nagyjából téglalap alakúra). A diós töltelékből kb. egy púpozott mokkáskanálnyit számolok egy kiflicskére. A tölteléket a vékonyra nyújtott tésztán hosszába teszem (nem középre halmozom, hogy a kiflicskében mindenütt legyen töltelék, ne csak a közepében), a tésztát óvatosan felsodrom, két végét kissé megnyomom, hogy a töltelék ne szaladjon ki, behajlítom, hogy kifli formát kapjak.
.
Kenetlen tepsiben, előmelegített sütőben, közepes tűznél (150-160 fok) 20-30 percig sütöm.
Sütés alatt a színe nem (fehér marad), de az állaga változik. A kisült kiflicskéket még melegen megszórom porcukorral.
.
Megjegyzés:
Ezt a fajta tésztamasszát én ún. poronyú (porhanyós) sütiként ismerem.A kisült kiflicskék jól záródó sütisdobozban sokáig frissek maradnak.
.
Minél vékonyabbra nyújtod az egyes darabkákat, annál rétegesebb, *poronyúbb* lesz a kész kiflicske; jól lisztezett deszkán és sodrófával kell dolgozni, különben nem lehet papírvékonyra nyújtani a tésztát.
.
A receptet Garffykának, a fotókat Bubutának köszönöm!!

2008. július 10., csütörtök

Programajánló: Gyenesdiási Bornapok

Szolgálati közelmény: részletes programterv



Gyenesdiási Bornapok
2008. július 10-13.
(belépés díjtalan)

Programok:

Bor utca, népművészeti- és kézműves vásár, kulturális programok
péntektől vasárnapig 17-20 óráig gyermek játszóház





Július 10. (csütörtök):

18.30 A Júliusi Bormuri ünnepélyes megnyitója
Megnyitja: Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő, a „Da Bibere Zalai Borlovagrend” nagymestere (a Cserszegi Fűszeres bor kötődik a nevéhez)
és
Pintér László Zala Megye Közgyűlésének alelnöke.

Majd: Folklórműsor: Gyenes Néptánc Együttes, Gyenesdiási Népdalkör, Dalárda, Tátorján népzenei együttes közreműködésével,
továbbá
Showtánc a Let’s Dance Táncstúdió és a Suli Harmónia 2007 Alapítvány növendékei,
és
Salsa bemutató a Salsa Cuba Dance Club előadásában

20.30 Borkóstolóverseny

21.00 órától 01.00 óráig tánczene, zenél a Start Tánczenekar







Július 11. (péntek):


17.00 Zabszalma együttes zenés gyermekműsora


18.00 A Jackingi Folklór Egyesület műsora


19.00 Az Ister együttes műsora (világzene)


20.30 Borkostolóverseny


21.00 A Kormorán Memory Band együttes műsora


22.30 órától 02.00 óráig tánczene, zenél a Helios együttes





Július 12. (szombat):

17.00 A Zöld királyfi – vásári mese

18.00 Kovács Gábor – zenés gyermekműsora19.00 „Jó bort a magyarnak” vidám népzenei műsor a Bartina együttessel

20.00 Miskolci ütősök koncertje21.00 A Dalriada együttes koncertje (folk-metál)

22.30 órától 02.00 óráig tánczene, zenél a Fantasy együttes




Július 13. (vasárnap):


17.30 Csalóka Péter – utcaszínház, közreműködik a Veszprémi Egyetemi színpad


18.30 Black & Proud világzenei koncert20.30 Operettest – a Hevesi Sándor Színház művészeti előadásában


22.00 hastánc a Let’s Dance Táncstúdió előadásában


22.30 órától tánczene 01.00 óráig,
zenél a Helios együttes

Rendező:
Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata Klubkönyvtár,

8315 Gyenesdiás Kossuth L. u. 97.
Tel: 83/314-507,
E-mail: gyenesdiaskultura@t-online.hu

További információ:
Tourinform Gyenesdiás
Kossuth L. u. 97., Tel/fax: (+36) 83/511-790,
E-mail: gyenesdias@tourinform.hu,

http://www.gyenesdias.info.hu/

2008. július 6., vasárnap

Rest asszony galuskája, avagy a rakott nokedli története

Szeretem ezt a rakott joghurtos galuskát. Mi így hívjuk, de most találtam meg a másik nevén, ami így hangzik: Rest asszony galuskája.
Epertortánál láttam, de Ő is átirányított Margit lapjára az eredeti verzióhoz.

Hasonló amit mi készítünk, bár a sajtot lehagyjuk, mert szerintem így is tömény/laktató egy kicsit.
Nem köret, hanem egy jó főétel, előző este elkészíthető.


Rakott joghurtos galuska:

Hozzávalók:
60 dkg liszt
4 tojás,
1 kk só
1/2 l joghurt (a 450 gr-os mehet bele nyugodtan)
1/2 kg tehéntúró
1 doboz tejföl (a kicsi verzió)
20 dkg szalonna (ez inkább húsos legyen, pl.: kolozsvári, vagy füstölt tarja)
1 ek olaj vagy vaj



A tojásból, lisztből, joghurtból és a kanálnyi (olíva)olajból készítek egy híg nokedli tésztát, de csak durván keverem ki, mert ha simára dolgozom, akkor meg keményedik. Lobogó sós vízbe kiszaggatom, több részletben kifőzöm, lecsepegtetem, de azt mindjárt egy kivajazott sütőtálba rakom (nem kell leöblíteni!).
A túrót kikeverem a tejföllel, és azzal rétegezem, galuska, túrós tejföl, és arra kockázott szalonna.
Addig rétegezem, míg el nem fogy a galuska, de arra figyeljünk, hogy a tetejére túrós tejföl maradjon.
Előmelegített sütőben átsütjük, míg a teteje pirulni kezd.
Kiadós adag, de hűtőben egy-két napot kibír, érdemes az edényt tele rakni.

Programajánló: nyugat-balaton, július második fele

Szolgálati közelmény:

Program ajánló a nyugat-balatonról : július második fele


Július 10-13.

Gyenesdiási Bornapok: borfesztivál, borutca, népművészeti és kézműves vásár,
kulturális programok, folklór és világzenei műsorok, esténként tánczene
Gyenesdiás, Gyenesdiási vasúti megállónál


Július - augusztus
Animáció a Diási strandon: naponta 11 órától játékos programok várják a kicsiket nagyokat
egyaránt Gyenesdiás, Diási strand

Gyermekek foglalkoztatása animátorokkal Vonyarcvashegy, Lido Strand



Július 17-20.
Balatongyöröki Borfesztivál: borutca, koncertek, utcabál
Balatongyörök, Móló melletti sétány

Július 19.
Kulturális hídépítés: nemzetközi olvasótábor
Vonyarcvashegy, Művelődési Ház
és Könyvtár

Július 19-20.
Nivea Strandröplabda Verseny Vonyarcvashegy, Lido Strand




Július 21-27.
Természetjáró-túranapok: barlangtúra, éjszakai túra, kerékpár- és gyalogtúra, fotó
túra, csillagnézés, csónaktúra a Balatonon Gyenesdiás, Nagymező, Diási strand


Július 23-27.
XVI. Vonyarci Boros Forgatag - A Kossuth utcában felépített ”boros faluban” borkülönlegességek,
szórakoztató műrorok, kirakodóvásár és utcabál várja a vendégeket.
Vonyarcvashegy, Kossuth utca


Július 24 - augusztus 10
Nyári Szabadtéri Színház Keszthely, Festetics kastély park


Július 25.
Utcabál Balatongyörök, Gesztenye csárda előtt


Július 25.
Kristóf napi hagyományőrző nap a Kerámiaházban
Gyenesdiás, J&A Kerámiaház




Július 25 - augusztus 4.
XVI. Nemzetközi Festőművésztelep Vonyarcvashegy, Művelődési Ház
és Könyvtár

Július 26.
VIII. Györöki Tűzoltónap: tűzoltó bemutatók, önkéntes tűzoltó csapatok egymás
közötti megmérettetése, este bál, tűzijáték
Balatongyörök, Móló melletti sétány

Július 26 - augusztus 6.
Képzőművészeti kiállítás Balatongyörök, Művelődési Ház

Július közepétől – augusztus 20-ig
Községházi esték: komolyzenei hangversenyek szerdánként
Gyenesdiás, Községháza

Július 29 - augusztus 3.
XVI. Zalai Borcégér-Keszthelyi Borünnep Keszthely, Balaton-part

További infó és a képek itt és itt találhatóak.

Nyár, pihenés, szabadság és szuper programok!
Remélem találkozunk:-)

2008. július 3., csütörtök

Gnocchi paradicsomos szósszal

Mint már sokszor említettem, néha rákényszerülünk a félkész dolgokra. Imádjuk a gnocchit, de most igazából nincs időnk a tészta komplett elkészítésére. Meg aztán találtunk egy jó márkát, ami izlik mindenkinek, de erről már írtam. Akkor, amikor felfedeztük, vettünk belőle néhány csomaggal, így csak elő kell venni a kamrából, kifőzni, megcsinálni a mártást, és már ebéd is van.


2 csomag (kb. 1 kg gnocchi di Patate, tésztához):

1 fej fehér hagyma

5-6 gerezd fokhagyma

4-5 paradicsom

1/2 l paradicsomlé

sok-sok bazsalikom

sajt, olíva olaj, só, bors



A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, és az olíván megfuttatom. Közben meghámozom a paradicsomot (ha nincs, akkor tökéletes a hámozott pari konzerv). Rá az olajos hagymára, közben a tésztát megfőzöm. A paradicsomot felengedem a paradicsomlével, összeforralom, kóstolás, ízesítés. A kifőtt tésztát beleforgatom a szószba, megszórom a tépett friss bazsalikommal, egy kis reszelt sajttal.



Előkészítéssel együtt kb. 20-25 perc.

Kell tudni kompromisszumokat kötni, ez egy ízletes megoldás (nekünk).

2008. július 1., kedd

A 250. post: fagylalt kelyhek

Íme a képes beszámoló az elmúlt napok fagylalt kelyheiből. Bocsika a képek minőségéért, de nem fotózásra készültek, hanem amikor a felszolgálók vitték ki a vendégnek, akkor gyorsan lekaptam (vagy már a vendég előtt:-) ).
Csatolok egy kis rövidke leírást, hátha valaki kedvet kap hozzá.
Minden díszíték ehető, a gyümölcsök frissek.


Tutti-frutti: 3 g gyümölcs fagylalt, vegyes gyümölcsök, Triple sec likőr, tejszínhab, öntet



Pizza kehely: 4 g vanília fagyi gyümölcsök, eper szósz, kókusz reszelék


Amaréna kehely: 3 g vegyes tejes fagyi, amaréna meggy, amaréna öntet, tejszínhab


Pezsgő kehely: 3 g vegyes gyümölcs fagyi, száraz pezsgő, gyümölcsök, tejszínhab



Gondola kehely: 3 g vegyes tejes fagyi, gyümölcsök, tejszínhab, öntet

Internetes rendelést sajna nem áll módunkban elfogadni, fogyasztása csak személyesen lehetséges:-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin