Oldalak

2009. január 22., csütörtök

A tavasz íze: zöldborsó leves

A tavasz íze. A durva minuszok után, ez a szeles, angolos, nedves napokon egy igazi lélekmelengető. Gyors és könnyű, ám tartalmas, és az ínyencek mindenképpen próbálják ki tejjel.

Akkor jó, ha a tészta "megeszi a levest", inkább főzelék az állaga. Ha nincs kedvünk tésztát gyúrni, tehetünk bele száraz levestésztát (eperlevél, ludgége..stb) is, de annak egy kicsit több idő kell a főzéshez.




Hozzávalók:

40-50 dkg mirelit borsó

1,2-1,5 l alaplé (víz)

2 ek liszt

2 tk cukor

petrezselyem zöldje

olívaolaj, vaj, só, bors

reszelt tészta (1 tojásból)

a tálaláskor pár kanál tej



A vajat és az olajat felmelegítem, és megfuttatom rajta a borsót. Pár perc pirítás után fedő alatt párolom. Mikor kezd a borsó ráncosodni, akkor sózom, borsozom és megszórom a liszttel, majd lassan öntve, közben kevergetve, belecsorgatom a folyadékot. Megcukrozom, és néha megkeverve lassú tűzön felforralom. Ha a petruska szárított, akkor azt itt teszem bele, ha friss akkor csak tálalás előtt. Bele főzöm a reszelt tésztát, annak csak pár perc kell.



Ha újra felforrt, megkóstolom, ha kell korrigálom, és ellenörzöm hogy a borsó megpuhult e.

Forrón tálalom, és akkor teszem bele a tejet.

Jó étvágyat hozzá!

5 megjegyzés:

  1. Tényleg megette a tészta a levest :)

    Nagyon szeretem a tejes borsólevest, tavaszt ide hamar :-))

    VálaszTörlés
  2. Max, nálam is mindig megeszi a leveseket a tészta:), főleg másnapra...
    Megint mutattál valami újat: tejjel nem ismerem....
    Igen, mi is kívánjuk a tavaszi ízeket, jó lenne már egy kis napsütés.A zöld meg annyira friss szín, szeretem....

    VálaszTörlés
  3. Szia Max!
    A sportszeletet is kirakhatom linkkel persze, a blogomba?

    Isteni lett, meg a kukoricés is :)

    VálaszTörlés
  4. Judit!

    Örülök ha jól sikerült. Nem kell külön-külön megkérdezned, nyugodtan használd, csak jelöld meg hogy kitől származik.

    VálaszTörlés
  5. Max köszönöm szépen - a jelölés meg csak természetes :).

    VálaszTörlés