Oldalak

2009. február 9., hétfő

Búrkifli

Egy igazi cukrász klaszzikus, a búrkifli.

Pillekönnyű vajas leveles tészta, diós-habos töltelékkel. Vendégváró csemege, de egy jó kávé mellé kisérőnek (vagy a kávé kiséri a kiflit?), vagy reggelire egy bögre kakaóval is nagyon finom.




Hozzávalók (16 db-hoz):

1/2 kg leveles tészta (ha mirelit, akkor hagyjuk szépen kiolvadni)

Töltelék:

2 tojás fehérje

15 dkg cukor

15 dkg dió darálva 

Kenés, szórás:

1 tojás sárgája

5 dkg darált dió a szóráshoz



A töltelékhez a tojás fehérjét verjük kemény habbá. Ha már jó kemény, akkor adagoljuk hozzá kanalanként a cukrot, majd ha a cukor feloldódott benne, óvatosan keverjük bele a darált diót.

A leveles tésztát vágjuk két darabra, nyújtsuk ki nagyon vékonyra, kb. 20x40 cm téglalapra. Két csíkot vágunk hosszában, arra terítjük a tölteléket egyenletesen elosztva.



Óvatosan tekerjük össze, és vágjuk 4 egyforma darabra. Melegítsük elő a sütőt 200 c°-ra. A hengereket alakítsuk kifli alakra, és sütőpapírral borított lemezre igazítjuk.

Megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk dióval. Az előmelegített sütőben süssük szép pirosra.




Rácson hagyjuk kihűlni. Egy kicsit kifolyt a diós töltelék, de hagytuk kihülni, és azt is megettük.

5 megjegyzés:

  1. Hú de gyönyörűek! Innen látszik, hogy tényleg pillekönnyű :-)

    Oké, jöhet mellé a kávé is :-D

    VálaszTörlés
  2. Khmmm...én a mákos búrkiflit szeretem:-)))
    Azért ez is kísérhetné kávémat:-)

    VálaszTörlés
  3. Jujj , de szeretem!!!De én is mákosat is!!!:))))

    VálaszTörlés
  4. Ahogy öregszem, a mákos felől egyre jobban hajlok a diós felé :)) Istenien néznek ki, megjegyeztem :)))

    VálaszTörlés
  5. Max, már robogok is a kávéval! És kérek szépen egy búrkiflit kísérőnek :-)

    VálaszTörlés