Oldalak

2009. február 13., péntek

Párolt/gőzölt zsemlegombóc

Egy légiesen könnyű köret. Ideális kisérője a szószos husiknak, sülteknek. Nincs nokedli tészta, és rettegés attól hogy kemény lesz, vagy nem fő át rendesen.

A titok a pároló/lyukas edényben rejlik. Ilyen kiegészítő a Zepter/AMC tipusú edények fontos része, de az "egyszerű" tésztafőzőhöz és az újabb edénykészletekhez is adnak. 



Hozzávalók (egy kb. 20 cm átmérőjű edényhez, 4 fő részére):

6-7 db friss (vagy másnapos) zsemle, vagy kenyér kocka

1,5-2 dl tej

1 tojás

2-3 ek liszt

ételízesítő, petrezselyem zöldje, só, bors

vaj a kikenéshez




A zsemlét/kenyeret felkockázzuk, másfél-két dl tejjel fokozatosan meglocsoljuk (a zsemle ne ázzon el!). Beleteszünk 1 tojást, apróra vágott petrezselyemzöldet, megszórjuk liszttel (2-3 ek), ízesítjük és összekeverjük.



Ezekkel az anyagokkal jól összedolgozzuk, és gombócokat formázunk. A szűrőedényt kivajazzuk, beletesszük a gombócokat, és a forrásban lévő víz/étel fölé helyezzük. 

A gombócokat 18-20 percig pároljuk, eközben egy kicsit megduzzadnak.

Elkészíthetjük akár egy leves felett is.




Zepter/AMC verzió:

Az anyagokat jól összedolgozzuk, és gombócokat formázunk. A szűrőedényt kivajazzuk, beletesszük a gombócokat, és a készülő étel/vagy víz fölé helyezzük. A zöld jelzés közepéig melegítjük a főétellel együtt.

Megjegyzés: Ez a mennyiség a kisebb, 20 cm átmérőjű edénybe fér bele. Nagyobb szűrőnél, arányosan növeljük a mennyiséget. Ajánlatos friss vagy esetleg előző napi zsemléből elkészíteni, sokkal finomabb.




Egyszerű, ízletes köret, készíthető rozsos zsemlekockából is.

5 megjegyzés:

  1. Hmmm... de régen ettem :))
    Küldtem neked kérdést!

    VálaszTörlés
  2. A gombócok nagyszerű körete lehet egy Max féle mézes-mustáros csirke :-)

    VálaszTörlés
  3. Hú de szuper! Még sosem mertem nekirugaszkodni...

    Hú, egy vadassal, hmmmm...

    VálaszTörlés
  4. Igen, egy jó vadassal, vagy gombás, tejfeles szelettel el tudnám képzelni! Ki is fogom próbálni!

    VálaszTörlés