Oldalak

2009. március 14., szombat

Gasztroajándék: A Csokoládé

"étteremátalakítás"   /semmi bajom, csak egy kis segítség a miner robotnak/

Közeleg a húsvét. Készítsünk csokoládét. Saját, finom, akár ízesített csokoládét. Milyen jó lesz az ünnepi asztalra a saját csokinkal készített édességet tennni.



Csokoládé:

 

2 dl víz

50 dkg cukor

 

Ebből főzünk egy szirupot.

 

10 dkg vaj/margarin

5 dkg keserű kakaópor

 

Alaposan elkeverjük, és utána ebbe dolgozzunk bele:

 

25 dkg tejport

 

Kivajazott formába terítjük (sütőlap), és vizes késsel bejelöljük a kívánt méretre, vagy papírkapszliba.

 

Egyaránt készíthetjük sovány illetve zsíros tejporból, Ha soványból akkor ez a zsiradék mennyiség maradhat, ha zsírosból, akkor 2 dkg-l kevesebb zsiradékot tegyünk. 

Próbálgassuk a kakaópor mennyiséggel a csokoládé minőségét változtatni.

Más ízt és állagot kapunk, ha margarinból, vagy ha vajból csináljuk. Érdemes jó minőségű anyagokat használni, a teavaj és a gazdaságos margarin erre alkalmatlan. 

Ízesítés:

gyömbér

kardamóm

chilli

levendula

narancs, citrom kivonat

rum

mogyoró, mandula...stb

5 megjegyzés:

  1. A teavaj miért nem jó?Mit ajánlasz helyette?

    VálaszTörlés
  2. Szia Szazala:
    Teavaj: magasabb a víztartalma, és másképp viselkedik. Kásás lesz tőle a csoki.
    Márkázott vajat ajánlom a kereskedelmi forgalomban kaphatók között, de szigorúan a sózatlan változatot!

    VálaszTörlés
  3. Ajaj...megint rosszra csábítasz minket:) Ha megint beindul a nagy csokigyár, mint karácsony előtt-mi lesz velem????
    Máris eszembe jutott néhány verzió, amit akkor nem örökítettem még meg :)
    Ez a levendula-ez nagggyon izgalmas!

    VálaszTörlés