Francia hagymás lepény
Könnyű nyári vacsora, mellé egy kis zöld saláta, egy pohár jó hideg hosszúlépés, és jól kezdődik az este.
A tésztát könnyű elkészíteni, de érdemes legalább 2 órára a hűtőbe tenni, és pihentetni.
Ha már előre tudunk kalkulálni, akkor akár előző este is elkészíthetjük, és a hűtőben tárolhatjuk.
Hozzávalók, 4 db,
Tészta:
25 dkg finomliszt (~ 30 huf)
10 dkg fagyos vaj (~ 100 huf)
10 dkg fagyos margarin (~ 50 huf)
6-8 ek hideg víz
2 tk só
1 tk cukor
késhegynyi sütőpor (egyben ~ 20 huf, tehát az összesen: 200 huf, 4 személyre)
A lisztet átszitálom, hozzákeverem a sütőport, a cukrot és a sót. Robotgép késes aprítójában, a lisztes keveréket morzsásra darálom a vajjal és a margarinnal. Kanalanként adagolom a hideg vizet, és magas fordulaton puha tésztát készítek. Műanyag fóliába tekerem, és úgy teszem hideg helyre pihenni.
Feltét alap
4 fej fehér főző hagyma (~ 150 huf)
1 ek olívaolaj
4-5 szelet (gép) sonka (~ 120 huf)
Só, bors, zöldfűszerek (az olajjal együtt, ~ 30-40 huf)
Összesen extrák nélkül: ~ 300 huf, négy személyre tésztával, tehát személyenként kb. 125 huf fejenként.
Extrák:
Juhtúró, feta sajt, reszelt félkemény sajt, kolbász csíkok, olíva bogyó darabkák… stb.
Elkészítése:
A hagymákat megtisztítjuk, nagy kockákra vágjuk, és az olajon, kis energián megfonnyasztjuk. A végén sózzuk és ízesítjük.
Használhatunk az ízesítéshez: rozmaringot, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánó-t, medvehagymát vagy ezek szárított változatát.
Hagyjuk kihűlni.
Vegyük elő a tésztát, vágjuk 4 felé, egy részt hagyjunk elő, a többit tegyük vissza a hidegre.
Melegítsük elő a sütőt 200 c°-ra, alsó-felső sütés és légkeverés, gázsütőnél lehet 220 c° is.

Nyújtsuk ki a tésztát, lisztezett nyújtólapon, egy 15X40 cm-es csíknak. Tegyük át sütőpapírra, és itt böködjük meg villával. Terítsük el rajta a hagymás feltét ¼ részét, és igazítsuk el.
Tegyünk rá tetszés szerinti extrát, és hajtsuk vissza a szalag mind a négy oldalát egy keskeny csíkban. Helyezzük egy ügyes mozdulattal a sütőlapra, és úgy tegyük a sütőbe, és süssük szép pirosra.
Míg sül, elkészíthetjük a következő csíkot, de arra figyeljünk, ha sokáig van a tésztánk szobahőmérsékleten, meglágyul, és sütés után nem lesz puha és omlós.
Tegyük hűlni egy vágólapra, helyezzük a következőt a sütőbe. Ha langyosra hűtöttük, vágjuk 4-
A tészta összerakása, kb. 7-8 perc, a feltét elkészítése 10-15 perc, a nyújtás a sütéssel folyamatos elfoglaltság, csíkonként 12-15 percet számolunk.
Jó étvágyat hozzá!
Max,
VálaszTörlésez megint nagyon szuper lett!!!Kérek természetesen....
Max ez gyönyörűséges lett!
VálaszTörlésAkár nyári ebédnek is jöhetne,mondjuk nekem fröccs helyett jeges tea,de így is jó lenne! (megsütöttem a krékeredet,tényleg függőséget okoz!)
Nagyon ínycsiklandozó.Még a nyál is összefutott a számban.Évekkel ezelött egy Pesti barátnőm ismertetett meg vele aki sokáig élt Franciaországban.Én pl.bacont raktam bele és póréhagymát
VálaszTörlésSajna ez már elfogyott!!
VálaszTörlésMoha: én mondtam, de sajnos mindenki utána akar nézni:-)
Mehike: én is azzal szerettem volna, de a pórék kritikán aluliak voltak, ezért lett a főző hagyma
Max, ez istenkirály! Listára tettem!
VálaszTörlésNekem jöhet a bor amúgy "töményen" :-D
Éppen Szigetházit sütök :-))