2009. október 16., péntek

Kördés: Környezettudatos vásárló vagy?

Chef Viki küldte a kérdést:


Környezettudatos vásárló vagy?Nagyon érdekel a gondolat, és sokat foglalkoztam vele, így össze is állítottam a válaszaimat.

Tetszett CV piros-zöld betü kiemelése, én is ezt a módszert választottam.


Térjünk át a tudatos vásárlók tízparancsolatára. Felül az eredeti szöveg, alul a személyes kommentem, én hogyan működök.

A környezettudatos vásárló tízparancsolata

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Cetlizem. Nem is akárhogy, mert néha a közüzemi számlák, bankkivonatok üres borítékjait használom erre a célra. Nem vagyok híve a nézelődős vásárlásnak, inkább a célirányos dolgokat kedvelem.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Van egy kedvenc helyi boltunk, nagyon jó zöldségekkel, és a helyi pék príma árujával.  A másik irányban pár kilométerrel arrébb pedig a környék egyik legjobb hentese, ahol szintén megfizethető a minőség.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Táska és kosár. Több is van használatban, a kocsiban, sőt még az egyik sportszer áruház öko bevásárló golyója is van bekészítve (egy műanyag golyó, aminek a belseje egy bazi nagy bevásárló táskát rejt, amit a használat után vissza lehet gyömiszkelni a helyére). A kosárból a rá cipzárazható fedéllel ellátott, összehajtogatható verziót szeretem.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Mivel a bevásárló objektumok nagyrészt a városban vannak, ide a kocsival praktikusabb menni. Amúgy a tömegközlekedés definíciója vidéken teljesen más, mint egy nagyvárosban.

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Keresem, de csak ritkán találom, sajnos. Van-van de messze nincs az a választék, mint amire vágyna egy organikus termékeket kedvelő ínyenc.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Ez egy kicsit összetett kérdés, miután a csomagolás adja el a terméket (legalább is nagyrészt). Persze találkoztam már egyszerű csomagolású, príma termékkel, és csilli-villi pocsékkal is.

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

Ez a gondolat már többször megfordult a blogomon, legutóbb a „főzz az egészségedért” kampányban. Támogatója vagyok a gondolatnak, és lehetőség szerint kerülöm az ilyen termékeket.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Vannak olyan termékek, amit nehéz magyar megfelelőjével kiváltani, de ha tehetem, akkor természetesen a helyit favorizálom. Ez szintén összetett kérdés, mert amíg a multik uralják a kiskereskedelem nagy részét, és ott az ár az elsődleges szempont, nem a származási hely, addig ez a vásárlók kárára fog működni. Érdekes hogy pont ma kaptam meg a CBA ehhez kapcsolódó, „szeresd a magyart” összefogásának leírását.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Ajaj, nekünk elektromos fogkefénk van, de az újratölthető verziós. Akkor ez most fekete pont. Nem hiszem, mert ez nem az eldobós fajta. Úgy különben az ilyen eldobós dolgokat nem igazán kedvelem, pedig van olyan ismerősöm, aki otthon papírtányérból eszik, mert utál mosogatni.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Nagy címkeolvasó vagyok, lehetőség szerint ezek is befolyásolnak, abban mit fogok megvenni. Ha valaki végig olvasna egy komplett hipert, az szerintem egy kész horror regény lenne.


.


A végére pedig ide másolom a CBA által megfogalmazott összefogásról szóló sorokat. Nem a reklám a cél, hanem a gondolatok, és ha egy ilyen nagyságú cég áll az összefogás mellé, abból talán lesz valami.Gondoskodjunk jövőnkről, vásároljunk felelősen, válasszunk hazai termékeket!
A magyar termékek előnyben részesítése mindannyiunk érdeke.
Legyünk lokálpatrióták és segítsük a magyar termelőket, gyártókat, kereskedőket!
Hogy miért?

A magyar termékek megbízhatóak, magas minőségűek.

Kevés olyan fontos döntés van, amellyel közvetlenül befolyásolni tudjuk egészségünket, mint az, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk. A hazánkban előállított termékek kontrollja, a termékek életpályájának végigkövethetősége a megbízhatóságot szavatolja. A külföldi termékek esetében az ilyen nagymértékű biztonság sosem garantálható.

A hazai gazdaság és a piac védelme közös ügyünk.

A környező országokban számos olyan kezdeményezés képes sikeresen működni, amely a hazai gyártókat, forgalmazókat és ezzel az egész nemzet védelmét hivatott biztosítani. Legyen bennünk is jó értelemben vett nemzeti tudat, hogy vásárláskor mi is a hazait részesítjük előnyben.

Ne fokozzuk még tovább országunk külföldnek való kiszolgáltatottságát!

Külföldi áruk vásárlásával a nagy nemzetközi multinacionális cégeket támogatjuk, és az ő extra profitjuk eléréséhez járulunk hozzá, miközben a magyar termelők és kereskedők egyre nagyobb létbizonytalanságban élnek.

Munkahelyek megtartásához, újak létrehozásához járulhatunk hozzá.

Számos ok, köztük a nagy multinacionális vállalatok óriási térnyerése komolyan hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon drasztikusan emelkedett a munkanélküliek száma. A hazai termékek és a hazai élelmiszerláncok (lehet, hogy a CBA-t kellene csak megemlíteni) választásával komolyan hozzájárulhatunk a magyar munkaerő megbecsültségéhez, a foglalkoztatás elősegítéséhez. Ezzel közvetve családok százezrein segíthetünk.

Az összefogásra most minden eddiginél nagyobb szükség van. Vásároljon magyar kereskedőktől, válasszon magyar termékeket, a sikeres jövőnk érdekében!


És hogy kinek a véleményére lennék kiváncsi?
Örülnék ha megosztaná velünk a véleményét (a sorrend nem mérvadó!!):


Edit (ESC)
És akinek van kedve!!!

10 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Szia Max, én már meg is válaszoltam:
http://href.hu/x/acct

Edit (Esc) írta...

Igyekszem!

Maimoni írta...

Köszi Max, ez tetszik, szerintem gyors leszek!

KryaSpirit írta...

Köszönöm Max, megtisztelsz vele. Igyekszem kifejteni a véleményem!:))

Chef Viki írta...

Köszönöm Max! Pontosan erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy sokan bele sem gondolnak a dolog hosszabb távú kihatására.
Nem pedig arra, hogy sajnos vannak, akik a pénz hiánya miatt kényszerülnek megvenni a legolcsóbbat.

Ahogy a CBA megfogalmazta - szinte számból vette ki a szót :-)

mandy tarragon írta...

Szia Max!
Ó, az ökogolyó! Olyan nekem is van, nagyon praktikus :) Azóta terjesztem is, sokan meglátják, kérdezik honnan van (csak 2000-es betűkkel van az oldalán...)
Válaszoltam én is, téged is belinkeltelek, remélem nem bánod :)

szepyke írta...

Ámen - Ez jutott arra eszembe, amit az összefogásról írtál. Miszerint, most a legfontosabb, a sikeres jövőnk érdekében.

Névtelen írta...

A CBA sem arról híres, hogy túlzottan megbecsülné a dolgozóit ...

Max írta...

Minden gazdasági, kereskedelmi cég azzal a céllal alakul, hogy haszonra tegyen szert. A hasznot meg kell termelni, ez sajnos áldozattal jár. De ez az írás nem a dolgozók és munkáltatók viszonyáról szól, hanem a környezettudatosságról, és az organikus termékvédelemről.

Névtelen írta...

Ez így nagyon szépen hangzik, de érdemes lenne megnézni, hogy a CBA-ban milyen a magyar termékek aránya ill. sokszor sajnos a minősége

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin