Paprikás krumpli cserép vagy római tálban:
Amit más megfőzött, azt megfőzheted Te is. (Paul Lopkovics, 2009)
Amikor megláttam Chef Vikinél ezt a receptet, azonnal tudtam, hogy ezt meg kell csinálnom. Olvastam, és már tudtam is milyen irányba szeretném módosítani. A paprikás mártás részét mindenképpen szerettem volna megbolondítani, és egy kicsit hoszabb lére ereszteni. Lássuk hogy is gondoltam:
Hozzávalók:
2-3 nagy fej vöröshagyma
1 tv paprika
1 paradicsom
1 szál lecsókolbász
1-1 tk piros arany és gulyáskrém
1 ek zakuszka (lehet helyette ajvar vagy paprika krém)
1 nagy pohár (450 g-os) tejföl
Só, bors, olaj, fűszerpaprika
Első fontos lépés: a cserép/római tálat beáztatom legalább fél órára.
A hagymát kis kockákra vágom, és egy kis olajon szép üvegesre dinsztelem. A paprikát kicsumázom, és a paradicsommal együtt felkockázom, majd a hagymához adom. Egy kicsit lepirítom együtt, majd lehúzom a tűzről és meghintem pirospaprikával. Átkeverem, sózom, borsozom, és felöntöm annyi hideg vízzel, ami nem lepi el. Lassú tűzön felforralom, és gyöngyöztetem, közben hozzáadom a paprika krémeket.
Ez idő alatt megpucolom a burgonyát, felkockázom, és addig vízben tartom. A kolbászt félbe vágom hosszában, és úgy szeletelem fel.
Pár perc főzés után elzárom az energiát, és belekeverem a tejföl felét.
A tálat lecsepegtetem, egy kis olajjal kikenem, vagy kispriccelem. A burgonyát elterítem az aljában, nem baj, ha egy kis víz is kerül vele a tálba. Erre ráterítem a tejfölös lecsóra emlékeztető ragut, arra pedig szépen elterítem a kolbászt. Végül a maradék tejfölt elkenem a tetején.
A tetejét ráteszem, és hideg sütőben 50-60 percet sütöm így, majd leveszem a tetőt és a nélkül sütöm még 25-30 percet. Ha nagyon égetné a sütő, akkor tegyük vissza rá a tetőt, de a 80 perc mindenképpen kell neki, hogy a burgonya átpárolódjon.
Puha fehér kenyérrel és házi savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
A deli csirket elloptam, a sajtlevest elloptam... ezt is lopnam, de mar nincs a savanyusagbol :)
VálaszTörlésÍgy születnek a híres mondatok :-))) Kiváló!
VálaszTörlésEzt idézgetni fogják még 100 év múlva is :-))))
Jaj, az a házi savanyúság...
Savanyúság: örülök ha ízlett, van lehetőség a reprodukálásra!
VálaszTörlésÉn meg csak azt sóhajtozom, hogy az a zakuszka!
Az utolsó kanálkát elrejtettem ebben, hogy tényleg autentikus CV recept legyen:-))
A reprodukalas megkezdodott. kaptam hozza apro uborkat, hagymat es fokhagymat. Es a recept szerint kell meg probalkozzak...
VálaszTörlésA zakuszka igazi CV? Ja, Lopkovics :)
Nem ez igazán eredeti CV, kaptuk amikor itt voltak, de sajnos elfogyott.
VálaszTörlés:-)
VálaszTörlésEnnek nagyon örülök! Köszönöm, pont kellett a lelkemnek!