2009. november 4., szerda

VKF! XXIX-re 1. rész: előételek és levesek




VKF! XXIX-re 1. rész

Előételek és levesek:

Nem volt időm visszanézni az eddigi statisztikákat, de azt gondolom hogy egy sikeres VKF! (VigyázzKészFőzz!) fordulón vagyunk túl.
Több mint 110 recept jött össze, de pontos statisztikát a stafétaátadó postban fogok közzétenni (mert addig legalább normálisan össze tudom számolni)

Ne is húzzuk az időt, vágjunk bele egyenesen a gombócolás közepébe. Kezdetnek jöjjenek az előételek és a levesek, abc sorrendben, talán így senki sem sértődik meg.

Meghívok mindenkit a nagy virtuális asztalhoz, foglaljunk helyet, a felszolgálók már a kiadó pultnál sorakoznak.

Előételek:

Elsőként Anazar Aka (Konyhatündér) postja lenne az első, sajna képet nem szúrt bele a postba, de végig olvasva a Színes sajtgolyókról írtakat, garantáltan meghozza az étvágyat. Egyszerű parti falatka, de jól variálható és kiválóan elrejthető benne némi „hűtősmaradék”.



Flat-Cat (Flat-Cat) egy kéksajtos-sütőtökös gombócot hempergetett pirított dióba, és snidlinges tejfölt kínált hozzá.  Ennek az összeállításnak gombóc formában most volt a premierje. TÖK jó lett.




Ízlésszindróma egy nagy kedvencemet, a juhtúrót dolgozta bele az általa is oly nagyra tartott gömbformába. Egy kis forró olajban aztán készre sütötte a juhtúrós gombócokat.




Judith a Jade konyhájából fetával és sok színes zöldséggel gyúrta össze a Fetás körözött gombócokat, majd meghempergette egy kis szezámmagban.




Mamma (Dalla cucina, per te) egy szicíliai különlegességet készítette a VKF! XXIX-re. Az Arancini egy pikáns raguval töltött rizsgombóc, ami akár egy friss salátával vacsorára is megállná a helyét.




Nokedli egyszerre két előételt is készített. A Májas-almás trüffelt és a Roquefortos-körtés trüffelt készített, közben néha az gombócok alakjára voltak panaszai, vagy az ideális krumpli gombócot kereste. (pszt: lesz olyanJ)





Míg írtam az összefoglalót, addig ideért Piszke (Candy’s) Gougeres-e, a francia sajtpuffancsa. Bár azt állítja, hogy az alakjával még van mit tenni, ez az ízét biztosan nem befojásolja.


Miután jóllaktunk az előétellel, ne dőljünk hátra, mert hozzák a levest. Leveseket, számszerint 21-et.




Anazar Aka (Konyhatündér) egy Ungvári húsgombóc levest és egy pompás Mama féle tölteléket hozott. Elmondása szerint, aki egyszer megkóstolja, az örökké a rabja lesz.




Belly (Belly konyhájából) ragulevest készített krumpligombóccal és ereszkével. Ő is abba a hibába szokott esni, hogy levesből nem lehet keveset főzni. A végére azt is megtudjuk mi is az az ereszke. (Finom lehet)




Daisy (Étterem helyett) is két levest készített, az első a Kacsaleves maceszgombóccal a másik pedig a Currys karfiol krémleves szárnyasgaluskával .
Bevallotta annyira belejött a gombócolásba, hogy képes a reggeli sajtból is golyót gyúrt. Ha valami beindul..




Delish az azonos nevű blogról, Csülkös bableves krumplisgombóccal-t készített az első VKF!-re amin részt vett. Ez a kiírás az emlékeit is felfrissítette, sorban gördültek elő az emlékgombócok.




Edith  (Kalandok a konyhában) az örök klasszikust, a grízgombócot készítette el. Ő is, mint sokan mások felismerte a daragaluska készítésének a buktatóit.





Alíz (Fakanálforgató tollforgató) Szepyke válaszát parkoló pályára küldte, inkább egy Húsgombócos csorbát készített. Olvashatunk pár szót az alapanyagokról, és a készítési módokról, valamint a tálalási javaslatokat.





Edit(Esc) az én blogomat választotta a nyilvánosságra hozatal formájának, mert blogját nem akarja (még) a nyilvánosság elé tárni. Ő is egy erdélyi Húsgombócos csorbát készített. Itt is megtaláljuk a savanyú levesek készítéséhez szükséges fortélyokat.





Még egy klasszikus recept, szintén könnyen beton állagúra készíthető, de ezt Felhőlány sikeresen megoldotta, a Tyúkhúsleves májgombóccal leírásából kiderül, hogy a „hazai” alapanyagokból mit lehet készíteni, és mi a titka a tökéletes gombócnak.




Gesztenye (Saját készítés) az izgalmas nevű, Porcsalmai húsgombócleves-t készítette el. Azt sajnos nem tudtuk meg hogy a leves neve honnan is ered, de reméljük egyszer ezt is megtudjuk.




Jókaja a burkolat cseréje közben egy pompás Vasárnapi húsgombóclevessel nevezett, amiről nem tudjuk, hogy a mesterek kapták a jó munka jutalmául, vagy Ők ették, a takarítás utáni  fáradalmakat kipihenve.




A szezonális kelbimbót felhasználva, KataKonyha egy Húsgombócos kelbimbó levest főzött, ami a leírása szerint gyakori vendég Náluk. Tehát van, még aki szereti a kelbimbót rajtam kívül.





Jön a következő tányér, benne a „dolgozóanyákálma” leves. Lúdanyó konyhájából jött a Juhtúrós gombócleves.




Földim MaiMóni, (Praktikák sok gyerekhez) aki szintén a „sógorokhoz” jár inspirációért és alapanyagokért, elmesélte mekkora a gombóc a bécsi májgombóc levesben, majd egy mediterrán stílusú, Citromos csirkegombóc levest készített.




Marjam (Enni jó, főzni jó?) egy izgalmas Spenót krémlevest készített, ricotta gombócokkal. Mint sokaknál, Nála is felsejlettek a régi, Nagymama féle ételek emléke.




Ottis (Ottis főz) egy sós gombócot rejtett el a Paprikás paradicsomleves petrezselymes túrógombóc levesben. Jó ötlet az édes beállítású túró sós feldolgozása.




Palócprovence arról írt, hogy az olasz konyhában megtalálhatóak az alpesi tartalmas ételek nyomai is, erre jó példa a Canederli egy laktató levesbetét.

Pocikabogi (Az Én konyhám) mindannyiunk gyermekkori álmát valósította meg a Csokoládé levest habgombóccal. Bár a leves receptjét nem írta bele a postba, azért el tudjuk képzelni. Utólagos javításként, a recept szerepel a bejegyzésben, csak átsiklottam felette, bocsánat!!




Saját levében kiosztott számomra némi dicsérő szót, és Láng György inspirálására elkészítette a Lőcsei marhagombóc levest, bár nem eszperente stílusban írta le a receptet, de nagyon felcsigázta az érdeklődésünket.




Valamiért az excel a hosszú í-t a sor végére tette, de nem utolsóként következzen Ízlésszindróma, Kelbimbó krém leves, juhtúrós-kolbászos gombóckákkal című műve, amiről kiderült, hogy szintén többször lesz elkészítve.

Ennyi pompás étel után pihenjünk egy kicsit, mert jönnek a főételek. Változatos menüsort ígérhetek, nemsokára jön.

Ha vakit véletlenül kihagytam volna, sorry, és jelezzen, köszike.

Jó böngészést!

17 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hallatlan meló! Gratulálok Mester, további erőt és kitartást a folytatáshoz!

Remek forduló volt :-)

Edit (Esc) írta...

A vegere "begolyozol" teljesen :D
Varom a kovetkezot :)

Horasz írta...

Szep kis fordulo ez...:)

Limara írta...

Nem semmi munka, köszönjük Max! Kíváncsian várom a többit!:))

Notburga írta...

Hát ez tényleg óriási! Nagyon köszönjük az összefoglaló elsö részét, jöhet a többi... :-)

Pocikabogi írta...

Szia Max :)

A csokileves is a receptben van, kép is lesz hozzá hamarosan :)

Egyébként köszi az összefoglalót, várom a többit :)

Ági, aki főz írta...

Eszméletlen jó receptek vannak! Csorog a nyálam, pedig ez még csak az eleje, milesz itt még!

Ízlésszindróma írta...

Fúú nagyon jók!! Válogathatok én is:)) Köszönjük!

Garffyka írta...

Le a kalappal Max mester, nagy fába vágtad a fejszéd, de nem fogott ki rajtad. Ragyogó az összefoglaló!
Ennyi finomság olvastán éhes lettem, pedig éppen most kanalazom az ebédem :)
Ja, és mi is szeretjük a kelbimbót :)

trinity írta...

Max,
gyors voltál nagyon, pedig nem akármekkora mennyiség borított el:))
Izgatottan várom a folytatást!!!

Dóri írta...

Max, nagyon jó!
Nem lehetne valahogy kieszközölni a kóstolgatást? Már a látványtól is nagyokat nyeldesek.
Egyébként csatlakozom a kelbimbó gölödin szeretők csapatához, én is nagyon szeretem akárhogy elkészítve.

Marjan írta...

Nagy feladatot vállaltál magadra, gondolom már mindehol gombócokat látsz :-)
És a kelbimbót én is szeretem!

"saját levében" írta...

Mely esetben eszperente levesre epedsz, lesd meg ezt. Nem ennen levemben jegyeztem, de fejfedelem respekttel megemelem.
Persze e versenyhez nem megy, de remek eledel "Fergeteges kecskeleves":
http://eszperente.blog.hu/2009/10/27/fergeteges_kecskeleves

Csenge írta...

Úgy sajnálom, Max! Nem tudtam nevezni. Most sem.... :-((( Annyira nem volt időm a napokban, ment a nagyüzem suliban...
Persze olyan szépségekkel neveztetek, láttam szinte az összese, az enyém már igazán nem hiányzik közülükCsak hát mégis, na...:"(

Mégegyszer ne haragudj, azért amint lesz időm elkészíteni, fölteszem a blogomra :-)

max írta...

köszönöm mindenkinek a szép szavakat, ha nem gond most eltekintenék a személyes válaszadástól, mert még van dolog.

Pocikaboginak: bocsi átsiklottam felette, javítom is.

KataKonyha írta...

Hűha, aludtál is éjjel, vagy csak ezzel foglalkoztál?! Nagyon gyorsan jött az összefoglaló eleje, köszi:)

Andi/cuki írta...

Annyira jók a receptek,hogy nem bírtam labdába rúgni most...
De gratulálok Neked is a sikerességért és a szuuper receptekért mindenkinek.:-)))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin