2009. november 4., szerda

VKF! XXIX-re 2. rész: főételek, első felvonás

VKF! XXIX-re 2. rész

Főételek

Megkérek minden kedves Vendéget, foglalja el a helyét a virtuális asztal mellett, jön a következő fogás, vagyis annak az első fele, mert az összes nem férne el egy bejegyzésben.


Tehát a főételek, készítőjük szerinti (majdnem)abc sorrendben. (bocsika egy kicsit összekuszálódott, de már nem akartam szétszabni)Az első ételt Ágianyu (Babakonyha) készítette, ez pedig a Halgombócok szezámmagos bundában. Egy régi tévé műsorban látta, de pontos recept híján improvizált, ami szemmel láthatóan jól sikerült, bár annyit súgnék oldalról, hogy a halnak nem majonéz kell, hanem jófajta fehér hegyleve.
Ági, aki főz, és nem mellesleg könyvet is ír, átdefiniálta a gombócot gömböccé, és ezt a formát tálalta. A Birssel, mogyoróval töltött csirkemell tartalmas, de száraz étel, erre is javallanék egy kis hegyi nedűt. Kihasználom az alkalmat és még gyorsan gratulálok az új könyvéhez is.

Anazar Aka (Konyhatündér) lelkesen vette ki a részét ebből a VKF!-ből, mert azon kívül hogy küldte a Mama Szilvás gombóc receptjét, elárulta azt is mi az a Pucuhaluska.
Beck Zsú (A lá Beck) egy nyári székelykáposzta alapjain nyugvó ételt készített, többszöri igazítás után lett belőle Húsgombócos káposzta pörköltesen. Egy kis tejföl és egy szelet puha fehér kenyér, no meg egy kanál sem árt, ha kéznél van, és már ehetjük is ezt a finomságot.
Belly (Molly konyhája) volt az egyik, akinek fontos volt a hosszabbítás, így azért be tudta nevezni a Májas, sajtos burgonyalabdacsok-at.
Még egy Szilvás gombóc, nem hiába a slágerben is benne van, hogy az mennyire jó. Citromfű hozta az általa oly sokat készített receptet, és gondosan lejegyezte, hogyan készítsük a pirított morzsás kabátot rá.
Cukros Kata (Édes élet cukor nélkül) egy tartalmas ételt készített. A Húsgombócok fenyőmaggal tejszínes mártásban-t természetesen durum tésztával tálalta.

Daisy (Étterem helyett) két finomsággal érkezett. Elsőként a Sült gombóc gyümölcsmártással-t készítette, aminek a receptjét egy különleges könyvből szerezte. Tessék elolvasni, de kéretik nem röhögniJA másik étel, a Tönkölygombóc nyerskrumplival és paprikás csirkével. Ebben az írásban kifejti a paprikás csirke készítésének módszerét is.

Folytatom a duplázók sorát, mindjárt itt is van Edith (Kalandok a konyhában). Hamis túrógombóc fahéjas mézkaramellel, készített, némi életrajzi szálakkal, és a Pizzalabdákat, házi zöldséges ketchuppal.
Alíz (Fakanálforgató tollforgató) is duplázott. Az első a Tojással töltött húsgombóc, amit, mint egy spéci módszerrel kötözött össze, és természetesen nem feledkezett meg a kötözés pontos leírásról sem.

 A másik receptje egy számomra nagyon csábító étel, a Pikáns paradicsomos halgombóc-l.
Fakanál Évi (Ahogy eszik..) egy Currys húsgolyó újra töltött receptjét írta meg, ami gyakori vendég Náluk.
Edit (Esc) igyekezett eldugni előlem a Sós gombócok leírását, mert azt gondolta, ez nem igazán szalonképes. De én megtaláltam, és gyorsan megírtam a bejegyzést, hogy ne tudja magát meggondolni. Esc! Mi nem a szalonban eszünk, hanem a konyhánál, tehát ez nyugodtan jöhet.
Fehérnyúl megosztja velünk, hogy jutott Zebegénytől Kínáig, és közben elkészítette a Kínai húsos gőzgombóc édes-csípős kínai kellel remekművét nekünk.
A hét találós kérdése: mi az a Kulibiáka? A válasz és a recept megtalálható Felhőlánynál, tessék elolvasni.
Garrfyka barátom nem bízza a dolgokat a véletlenre, ha kell a híres mátikát áldozza fel, és készíti belőle a Fasírt másképpen-t.
Gigi (Gigi a konyhában) szintén egy régi emléket vett elő, és készítette el a Csicseriborsó fasírt-ot (falafelt). A recept végén pedig ott az eddig a konyhájában készített gombócok linkgyűjteménye is.
Gitta (Gitta nyersétel blogja) egy nyers étellel nevezett, ezzel is tágítva a gombócolás határait. Érdemes elolvasni Zöldséges dió gombócok receptjét, és betekintést is nyerhetünk a nyers étel készítés módjairól.
Horasz (Horasz konyhája) egy kicsit nehezítette a saját dolgát. Azon kívül, hogy egy új párolót is tesztelt, még a tészta receptjét is vadásznia kellett. Azért sikerült elkészíteni a Gőzölt gombócok pikáns húsos-zöldséges töltelékkel című remekművet.


Ennek a sorozatnak az utolsó duplázója Jeeka (Tudatos túlfogyasztó). Első VKF! amin részt vesz, de mindjárt többféle recepttel is. A Terápiás gombócok és a Rest derelye, mindkettő némi humorral fűszerezve. Én jókat rötyögtem olvasás közben.
Jókaja miután kiheverte a műszaki problémákat, és kihasználta a hosszabbítást, még egy idős marha feldolgozását is lejegyezte. A Paprikás húsgombócok remek lehetőséget nyújt a szépséghibás húsok újrahasznosítására.
Jucy (Jucy a konyhában..) egy szintén nagy klasszikust vett elő. Személy szerint én nagyon imádom a Gőzgombócot (Germknődel).
Jade (Jade konyhája) egy sütőben készíthető Tepsis húsgombóccal indult ezen a megmérettetésen.
Fritu és tocsogós olajban sütést ellenzők figyelem, itt is egy alternatíva.

Most egy kis szünet következik, hogy egy kicsit pihentessük az ízlelő bimbókat, de ne menjünk messzire, mert jön a folytatás.


7 megjegyzés:

Vesta írta...

Nem is hiszem, hogy ilyen sokféle gombóc létezik, szuper!

Chef Viki írta...

Huhhh... Őrületes!

Garffyka írta...

Hűha, végigolvasni sem könnyű, hát még ilyen klasszul összeszerkeszteni! A sokféle gombócolt finomság végigkóstolásáról nem is beszélve :)

Ági írta...

Na, igen, a hegy leve, az kell a halhoz! Már több mint két éve szülői felelősség okán nem ihatom, ezért már-már el is feledkeztem e kötelező tartozékról. :)

Klassz kis gombócgyüjtemény jött össze!

Felhőlány írta...

Remek összefoglaló! Ennyi gombócot egy rakáson... :)

Felhőlány írta...

Köszönöm a javítást! :)

Névtelen írta...

"Gigi a konyhában" tudhatná, hogy a Falafelbe római kömény (cumin) kell, nem pedig fűszerkömény (carum carvi). szomorú, hogy ezt magyarázni kell egy gasztrobloggernek.
Cumin

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin