Fokhagyma krémleves
Egy igazán egyszerű leves, azokra a napokra mikor sok más teendőnk is akadna, de kell valami üzemanyag. Minap beszélgettük Barátaimmal a fokhagymaleves egyszerűségét, és készítésének fortélyait. Tipikusan az a leves, amit macerásabb leírni, mint elkészíteni.
Készülhet reszelt, darált vagy kinyomón átpasszírozott alappal, megsüthetjük előtte egyben a sütőben is.
Vagy egy másik verzió, ahogy én szoktam készíteni. Hogy ne vesszen el a hagyma illóolaj tartalma, csak egy kicsit megzúzom a kés lapjával, és úgy dinsztelem meg az olajban.
Hozzávalók, kb. 6 főre:
- 2-3 egész fej fokhagyma
- 3-4 ek sima olívaolaj
- 4-5 ek liszt
- tej
- víz
- só, bors
Tálaláshoz:
- pirított zsemlekocka, petrezselyem zöldje és reszelt sajt
A fokhagymát megpucolom, és a kés lapjával összezúzom. Az olajat megmelegítjük, és abban kis lángon a fokhagymát megdinszteljük. Egy szűrő lapáttal kivesszük egy tányérra a sült fokhagymát, és a visszamaradt olajon a liszttel rántást készítünk.
A rántást világos zsemleszínűre pirítjuk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük tejjel és vízzel. Visszarakjuk a sült fokhagymát a kifolyt levével és az olajjal együtt, sózzuk és ízesítjük. Kis lángon, időnként átkeverve felforraljuk. Egy merülő mixerrel emulgáljuk/homogenizáljuk, és ha nem elég sűrű, akkor keményítővel korrigáljuk.
Tálaljuk pirított zsemlekockával, reszelt félkemény sajttal és petrezselyem zöldjével meghintve.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Hú, én ezt imádom! Azzal a sok cuccal a tetején... Jaj nekem :-)
VálaszTörlésA kép remek lett róla!
Hat igen, gyonyorure sikerult es milyenegyszeru. Imo kedvence...
VálaszTörlésKöszike: igen, megpróbálok a fotókon javítani, kaptam egy-két kritikát, meg az a tükör post is megmutatott dolgokat.
VálaszTörlésEsc: szerintem Imónál nyerő lennék a leves főzésemmel.
Gyereke, ennek az íze...
Bizony, Max, nalad Imo vigan ellakna. Levesek + fagyi. Igy lenne kerek az elete!
VálaszTörlésHú Max, ez valami mesés... Gyorsan összedobok egyet én is, így!!!
VálaszTörlésEz tökéletes!
VálaszTörlés