2009. július 31., péntek

500. post: quesadilla

Az ötszázadik bejegyzésem. Mekkora szám! Nem gondoltam volna akkor amikor elkezdtem, hogy ez lesz belőle. De sikerült, és ezért köszönettel tartozom a kedves Olvasóimnak.

Szeretném megköszönni ezzel a különleges recepttel.

Quesadilla (keszadíjja):

Tortilla tészta, sült hús, ropogós zöldségek és lágyan nyúló sajt darabkák, ez a quesadilla (keszadíjja), a tex-mex (texasi-mexikói) konyha egyik (sokadik) remeke.

Most előre készített, gyári tésztával csináltam, de könnyen elkészíthető a tortilla tészta hozzá, akár otthon is.

A töltelékhez használhatunk grill csirke húst, vagy són sült csirkét, de a hétvégi sült maradékát is belecsíkozhatjuk.



Hozzávalók:

8 tortilla lap (akciósan 400 huf)

25-30 dkg sült hús (250 huf)

3-4 db színes paprika (120 huf)

1 kisebb uborka (100 huf)

2 újhagyma (50 huf)

2-3 paradicsom (50 huf)

1 doboz mexikói zöldség keverék konzerv (200 huf)

3-4 ek tejföl (50 huf)

2 tk mexikói fűszerkeverék (20 huf)

25-30 dkg reszelt félkemény sajt (300 huf)

Ez összességében 1540 huf, 4 felnőttnek megfelelő adag, számolhatunk 400 huf-ot fejenként. Ha egy kicsivel több zöldséget csinálunk és abból egy kis salsát keverünk, akkor egy bőséges vacsorát tudunk tálalni.




Elkészítése:

A húst vékony csíkokra vágjuk, a zöldségeket megmossuk. A tejfölt kikeverjük a fűszerkeverékkel. Egyforma csíkokra, kockákra vágjuk a paprikát, az uborkát és a hagymát. Ezt egy nagy tálba kikeverjük. Egy kisebb tálba kockázzuk a paradicsomokat.




A tortillát megkenjük a fűszeres tejföllel, erre halmozzunk egy kis zöldséget, rá a hús csíkokat, a paradicsomot, és a tetejére a reszelt sajtot. Hajtsuk félbe, melegítsünk kis energián egy teflon serpenyőt, és abba helyezzük bele a tésztát. Süssük pár pillanatot, az egyik oldalát, majd egy lapáttal fordítsuk meg. Ne legyünk csalódottak, ha a töltelék egy része kibújik a tésztából, süssük meg azt is, majd tálaljuk a quesadilla mellé.

Laktató, pillanatok alatt elkészíthető, és akár vendégváró falat is lehet, bár akkor célszerűbb egyszerre egy tepsiben a sütőben összesütni.




Mexikói fűszerkeverék:

Vásárolhatunk is, de az itt található recept alapján akár elkészíthetjük magunk is. Ha nem akarjuk, akkor tegyünk csak simán a tejfölbe egy kis köményt, piros paprikát, sót, borsot és oregánót.



Jó étvágyat hozzá!

Mai ajánlat: Currys fokhagymakrémleves

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Kata a KataKonyhából

a http://katakonyha.blogspot.com

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel:

Currys fokhagymakrémleves




Támogatónk a Flag magazin.

2009. július 30., csütörtök

Mai ajánlat: Hawaii csirkemell

A mai recept ajánlat a "főzz az egézségedért" kampányban:

Szerző: Trinity (a "főzz az egészségedért" szlogen keresztanyja)


gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel:





Támogatónk a Flag magazin.

2009. július 29., szerda

Az első fecske:-)


Felkerült az első recept a "főzz az egészségedért" kampányból:


Szerző: Judith,






Az általa készített étel: a












Gratulálunk!



Támogatónk a Flag magazin

2009. július 28., kedd

Főzz az egézségedért (quick&easy) folytatása:2.

Az elmúlt hetekben a beszélgetéseink nagy része a "quick&easy" kampány körül forgott. Nagyon sok bíztatást kaptunk, és hála az égnek negatívot egyet sem. Csak pár érdekes zöngét, de ezt most hagyjuk, ez egy külön postot megérne, a hogyanlepleztemlemagam címmel.

Sorban csatlakoztak a Kollégák a gondolathoz, jelen pillanatban 32 link van a gyorsan finomat listámon.

Két fontos kérdés is felvetődött menet közben, de mindkettő megoldódni látszik.

Az első: nem szerencsés a "quick&easy" névválasztás Trinity szerint, merthogy az egyik gazda(g)ságos multi ezzel a névvel forgalmazza egy termék családját, ezt pedig nem nagyon szeretnénk propagálni.
Így tehát a keresztségben ezt a két nevet kapta:

- főzz az egézségedért!

- főzz gyorsan és könnyedén!

Ezt kipipálhatjuk. És a második, egy kicsit súlyosabb probléma:

Valószínű hogy az általunk megszólított célközönség nem éppen a gasztro blogok olvasóközönsége. Ki kellene valahogy terjeszteni a megjelenést tágabb olvasó felületekre.

Segírségünkre sietett a Flag magazin. Vállalta hogy megjelenteti a receptjeinket az oldalán. A mozgalomhoz csatlakozott kollégák kiválasztanak a repertoárjukból egy-egy receptet, és azt közzétesszük a Flag magazin gasztro mellékletében.
Ezzel a lehetőséggel megjelenhetünk olyan felületeken, amit biztosan a célközönség fog olvasni.
Sorban érkeznek a receptek, és lassan megjelennek a mellékletben.

Sok sikert Mindenkinek és köszönjük a Flag magazinnak a támogatást!


2009. július 26., vasárnap

Francia hagymás-sonkás lepény

Francia hagymás lepény

Könnyű nyári vacsora, mellé egy kis zöld saláta, egy pohár jó hideg hosszúlépés, és jól kezdődik az este.

A tésztát könnyű elkészíteni, de érdemes legalább 2 órára a hűtőbe tenni, és pihentetni.

Ha már előre tudunk kalkulálni, akkor akár előző este is elkészíthetjük, és a hűtőben tárolhatjuk.





Hozzávalók, 4 db, 30 cm hosszú csíkhoz.:

Tészta:

25 dkg finomliszt (~ 30 huf)

10 dkg fagyos vaj (~ 100 huf)

10 dkg fagyos margarin (~ 50 huf)

6-8 ek hideg víz

2 tk só

1 tk cukor

késhegynyi sütőpor (egyben ~ 20 huf, tehát az összesen: 200 huf, 4 személyre)

A lisztet átszitálom, hozzákeverem a sütőport, a cukrot és a sót. Robotgép késes aprítójában, a lisztes keveréket morzsásra darálom a vajjal és a margarinnal. Kanalanként adagolom a hideg vizet, és magas fordulaton puha tésztát készítek. Műanyag fóliába tekerem, és úgy teszem hideg helyre pihenni.



Feltét alap

4 fej fehér főző hagyma (~ 150 huf)

1 ek olívaolaj

4-5 szelet (gép) sonka (~ 120 huf)

Só, bors, zöldfűszerek (az olajjal együtt, ~ 30-40 huf)

Összesen extrák nélkül: ~ 300 huf, négy személyre tésztával, tehát személyenként kb. 125 huf fejenként.

Extrák:

Juhtúró, feta sajt, reszelt félkemény sajt, kolbász csíkok, olíva bogyó darabkák… stb.




Elkészítése:

A hagymákat megtisztítjuk, nagy kockákra vágjuk, és az olajon, kis energián megfonnyasztjuk. A végén sózzuk és ízesítjük.

Használhatunk az ízesítéshez: rozmaringot, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánó-t, medvehagymát vagy ezek szárított változatát.

Hagyjuk kihűlni.

Vegyük elő a tésztát, vágjuk 4 felé, egy részt hagyjunk elő, a többit tegyük vissza a hidegre.

Melegítsük elő a sütőt 200 c°-ra, alsó-felső sütés és légkeverés, gázsütőnél lehet 220 c° is.



Nyújtsuk ki a tésztát, lisztezett nyújtólapon, egy 15X40 cm-es csíknak. Tegyük át sütőpapírra, és itt böködjük meg villával. Terítsük el rajta a hagymás feltét ¼ részét, és igazítsuk el.

Tegyünk rá tetszés szerinti extrát, és hajtsuk vissza a szalag mind a négy oldalát egy keskeny csíkban. Helyezzük egy ügyes mozdulattal a sütőlapra, és úgy tegyük a sütőbe, és süssük szép pirosra.

Míg sül, elkészíthetjük a következő csíkot, de arra figyeljünk, ha sokáig van a tésztánk szobahőmérsékleten, meglágyul, és sütés után nem lesz puha és omlós.





Tegyük hűlni egy vágólapra, helyezzük a következőt a sütőbe. Ha langyosra hűtöttük, vágjuk 4-5 cm széles csíkokra és úgy tálaljuk.

A tészta összerakása, kb. 7-8 perc, a feltét elkészítése 10-15 perc, a nyújtás a sütéssel folyamatos elfoglaltság, csíkonként 12-15 percet számolunk.

Jó étvágyat hozzá!

2009. július 24., péntek

Aromák és anomáliák

Aromák és anomáliák, avagy miért ez a kardkivonás és fityula:

Több írás is megjelent az elmúlt napokban, amiben taglaltuk az egészségtelen élelmiszereket és az azokban rejlő titokzatos anyagokat. A folyamat a „quick&easy” és a „főzz az egészségedért” kampány része.

Próbáltuk felhívni az egészségtelen ételekre, drága készítményekre felhívni a figyelmet. Aztán előkerültek az aromákról és adalékokról szóló írások is. Az indulatok hol erősödtek, hol csitultak, de mondhatom azt, hogy tömegek mozdultak meg rá.

Elkészültek a Partner listák, a címkék, és szinte naponta készül gyorsan finomat étel a gasztro blogokon.

De előkerültek az igazi nehézfegyverek, az aromák, ízfokozók és egyéb fincsiségek.

Miután némi rálátásom van a dologra, használtam már hasonló termékeket, ezért szeretném leírni mit is gondolok.

De elsőként egy-két fontos „uniós” jogszabály:

Azokat az adalékokat, amelyek mennyisége az össztömeghez képest kevesebb, mint 2%, azt nem kell a termékleírásban szerepeltetni.*

A termékleírásban szereplő anyagokat, abban a sorrendben kell feltüntetni, amilyen részben/mennyiségben szerepelnek a termékben. Tehát elöl, mindig az van, amiből a legtöbb van benne.*

Ennek tudatában vizsgáljuk meg a termékeket. Tehát ha egy 100 gr-os termékben az aroma ill. ízfokozó kevesebb, mint 2 gr, akkor nem kell feltüntetni. Tehát ha nem látjuk, attól még benne van.

De ezt honnan tudjuk?

Én személy szerint biztos vagyok benne.

Miért is? Mert láttam.

Vegyünk pár példát:

Találkoztam olyan aromákkal, kivonatokkal, amiből 8 kg alaphoz 2 cl, azaz kb. 30 gr kellett. (Lehet számolni, ez hol van a 2%-tól.)

Belerakták az aromát és kész a 8 kg, X ízű lötty.

Ha valaki egy kicsit kutat a neten, tucatjával talál olyan oldalakat, ahol az ilyen és ehhez hasonló aromák keverési aránya és technológiai leírása megtalálható.

Hús aromák: vegyünk 1 kg, lehetőleg nem domináns ízű húst, mondjuk pulyka nyesedéket. Ledarálják, megsütik, majd színezik, és hozzá adják a marhahús aromát, kilónként 1 gr-ot, és kész a marhahús (os) alap. Termékleírása: darált hús, ízfokozó, színezék… ja, de milyen?

Durvább: aromák, amiket cseppenként kell adagolni, különben csípnek és élvezhetetlenek. Ha betartod az adagolást, első osztályú, zamatos ízű termék lesz.

Nem akarok jobban belemélyedni, hogy milyen aromát miből nyernek.

Nem tudjuk az életünkből kizárni ezeket a dolgokat, mert már mindenhol teret nyertek, és a gyártók előszeretettel használják.

Amit tudunk tenni, hogy minél kevesebbet fogyasztunk a (vegy) ipar remekeiből. Megértem azt, hogy nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy frissen főzzön vagy főzessen magának, de próbáljuk a bevitelét csökkenteni.

Nézzük meg mit, hol és hogyan fogyasztunk.

Összetevők és azok aránya:

Vegyünk egy egyszerű terméket, mondjuk egy 3 in 1 kávé port. Termékismertető felsorolása: cukor, dextróz monohidrát, fruktóz, kávékivonat… stb.

Tehát ha ezt lefordítjuk egy friss tejes kávéra, mert ez végül is ez az, akkor ez egy 12 cukorral készült meleg ital, némi tejporral és kávékivonattal.

És ez csak egy apró példa, folytathatnánk tovább.

Mondjuk azzal, hogy egy szendvics szalámi így kezdődik: húspép, ipari szalonna, gyártási szalonna, bőrke, aromák, keményítők…stb.

És ezt eszi olyan is, aki vasárnap meg lehúzza a grillcsirke bőrét, mert azt nem bírja megenni.

Vagy a light joghurtban 3x annyi a szénhidrát, mint egy sima, zsíros (28-32%) joghurtban. Puff neki. Amit itt behozok, amott meg kidobok.

Hmm… tudatos táplálkozás.

Értem én hogy benzin meg motor, de mi hajtja?

Az emberi szervezet ugyanúgy megkívánja a jó üzemanyagot, mint az autónk.

Csak valahogy erre nem figyelünk. Sajnos.

A végére hagytam az egyik kedvencünket, a tojás salátát

Szinte minden élelmiszer kereskedelmi lánc gyárt vagy gyártat majonézes tojás salátát. Tessék benne megkeresni a tojás végét, csücskét. Nem nagyon lehet találni.

És miért nem?

Mert nem tojásból készül, hanem tojásrúdból.

Szép hosszú, tojásrúdból, amit szép karikákra lehet felszelni. Van külön fehérje, sárgája és olyan, ami töltött.

S hogy az miből készült, na, azt tessék kitalálni….

Keresse a gasztro blogokon a „könnyű és gyors” és a „főzz az egészségedért” címkéket, linklistákat. Mi már elkezdtük a változtatást…

*: a jogszabályok azért részletesebben fogalmaznak, ez a rövidített összefoglaló.

2009. július 22., szerda

Programajánló: nyugat-balaton 2009 augusztus

Programok nyugat-balaton-ról, augusztus hóra:

augusztus 1-2.
XIII. Balaton Minigolf-kupa
Balatongyörök
Böngyér, Minigolf-
pálya

augusztus 1-28.
„Jó estét nyár…” rendezvénysorozat
Keszthely
Sétáló utca, Balaton-part

augusztus 1-31.
„Mozizz Velünk”
Keszthely
Balaton Színház

augusztus 2.
„Vo-Va” Miniart Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé
Vonyarcvashegy
Általános Iskola Aula

augusztus 5-9.
XVII. Zalai Borcégér
– Keszthelyi Borünnep
Keszthely
Balaton-part

augusztus 6.
Utcabál
Balatongyörök
Király Fogadó előtt

augusztus 7-9.
Györöki Bor-Dal-Fesztivál: népdalok, bordalok, táncház
Balatongyörök
Móló melletti sétány

augusztus 8.
Balatoni Vízparty
Vonyarcvashegy
Lido Strand

augusztus 8-18.
Györöki Nyári Tárlat
– EF. Zámbó István, Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjas képzőművész kiállítása
Balatongyörök
Művelődési Ház

augusztus 14.
Utcabál
(Gesztenye Csárda előtt)
Balatongyörök
Gesztenye Csárda előtt

augusztus 14-20.
„Minden Magyarok Találkozója: a Györöki Nemzeti Napok folytatódik – kenyérsütés kemencében, előadások, koncertek,
pld. Kormorán.”
Balatongyörök
több helyszínen
augusztus 19.
Lézer show sztár vendéggel
Hévíz
Tófürdő

augusztus 15.

MP5!
Nemzetközi Morzsika találkozó, immár 5. alkalommal.
Gyenesdiás, Bringatanya

augusztus 19-23.
XV. Hévízi
Országos Borfesztivál
Hévíz
Deák tér

augusztus 20.
Szent István napja
Keszthely
Balaton-part

augusztus 20-23.
III. Bor
és Csemegeszőlő-fesztivál
Vonyarcvashegy
Polgármesteri
Hivatal parkolója

augusztus 20-23.
Szent Ilona Búcsú
– Szent István ünnepe: zenei programok, Gyenesdiás Szépe Választás, búcsúi bál, templomi hangverseny, képzőművészeti kiállítás
Gyenesdiás
ABC előtti parkoló (Fő út mellett), Községháza,
Szent Ilona kápolna

augusztus 21.
Jazzfiesta – nyárbúcsúztató jazz program
Balatongyörök
Művelődési Ház

augusztus 21-22.
Metál Hungária – Nyugat-Balatoni Vitorlás Napok
Gyenesdiás
Vitorláskikötő

augusztus 21-23.
VIII. Nemzetközi Motoros Találkozó
Keszthely
Helikon Strand

augusztus 22.
Mozdulj Balaton! – döntő
Vonyarcvashegy
Lido Strand

augusztus 22-30.
Györöki Nyári Tárlat
– képzőművészeti kiállítás
Balatongyörök
Művelődési Ház

augusztus 29-30.
II. Keszthelyi Huszár-
Honvéd Találkozó
Keszthely
Sport Camping


További információk itt:
Tourinform Keszthely
E-mail: keszthely@tourinform.hu
www.keszthely.hu
Tourinform Hévíz
E-mail: heviz@tourinform.hu
www.hevizmarketing.hu
Tourinform Vonyarcvashegy
E-mail: info@vonyarcvashegy.hu
www.vonyarcvashegy.info.hu
Tourinform Gyenesdiás
E-mail: gyenesdias@tourinform.hu
www.gyenesdias.info.hu
Infopont Balatongyörök
E-mail: info@balatongyorok.hu
www.balatongyorok.hu

2009. július 17., péntek

Sárgabarackos-tejszínes quiche (kís)

Sárgabarackos-tejszínes quiche (kís):

A nyár íze és a könnyű francia pite tészta. Olyan jól összeillenek, és mégis egy könnyű, nyári desszertet kapunk. Fontos az elején megjegyezni, hogy érett, de még kemény barackból készítsük el.




Hozzávalók, egy 25 cm- es torta/ pite/ quiche formához:

25 dkg finomliszt, szitálva

10 dkg fagyos, sótlan vaj

1 mk sütőpor

1 csipet só

2-3 tk cukor

6-8 ek hideg víz (ez kb. a cukorral együtt 200 huf)

Feltét:

8 szem szép érett, kemény sárgabarack (kb 40 dkg, 400 huf/kg-al, 160 huf)

4-5 ek barnacukor (20 huf)

3 kis tojás (90 huf)

1 dl főzőtejszín (100 huf)

1 natúr tömlős krémsajt (100 g-os, 120 huf)

3-4 ek zsíros tejföl (100 huf)

Pár csepp sütőrum vagy rumaroma

Fahéj 8 arummal kb. 50 huf, vastagon számolva)

Ez összesn ~ 900 huf, 8 szeletre osztva, szeletenként 113 huf-ot jelent.




Elkészítem az édes quiche/ kís/ alaptésztát. A lisztet összekeverem a cukorral, a sóval és a sütőporral, és a robotgép késes aprító táljába öntöm. Rákockázom a fagyos vajat, és pár pillanatig, magas fordulatszámon járatom, hogy szép morzsás legyen. Ekkor kanalanként hozzá adom a vizet, és egy lágy massza kupacot kevertetek a géppel. Kiveszem és egy műanyag fóliába tekerve ½-1 órára a hűtőbe teszem pihenni.




A barackokat alaposan megmosom, elfelezem és kimagozom. Teflonos serpenyőben pár pillanat alatt mindkét oldalát, zsiradék nélkül meggrillezem. Tányérra szedem, és a belső felét, még langyosan megszórom barnacukorral.




Kikeverem a feltétet. A tojásokat egy keverőtálba öntöm, a cukorból egy kanálnyit félre teszek, a többivel habosra keverem a tojásokat. Kikeverem benne a krémsajtot, hozzá adom a rumot, a tejszínt és a tejfölt. Megkóstolom, ha kell, még ízesítem, de ne legyen édes, inkább fanyar.




Kinyújtom a tésztát, kibélelem a formát, és egy villával megböködöm. Megszórom a cukorral, és vágott felével rá teszem a barackokat. Felöntöm a szósszal, és előmelegített sütőben, 40-45 perc alatt szép pirosra sütöm.




Jól illik hozzá egy gombóc vanília fagyi, de előre szólok, nem édes, inkább fanyar az íze, és dominál benne a rum és a barack.

Tálalási javaslat: kistányérra, fagyival, kiskanál, kedvenc fotelbe, csüccs, lábak felhúz az ölbe, és jöhet az orgia.




Jó étvágyat hozzá!

2009. július 15., szerda

Quick & easy! folytatása:

Szeretném első sorban megköszönni azoknak akik a támogatásukról biztosítottak, és csatlakoztak a gondolataimból kerekedett kezdeményezéshez.

Köszönöm!!!

És hogy meddig is jutottunk? Idézet Sajtkukac kommentjéből:

Mi is csinálunk egy ilyen címkét és egy ajánlópostot. Jó lenne egymást is ajánlani!

Igaza van! Ajánljuk egymást, ha már így egyetértünk ebben a súlyos problémában.

Szerkesztettem egy link listát bal oldalra, benne azoknak a linkjével, akik a kommentekben jelezték csatlakozási szándékukat. Természetesen várjuk további Kollégák jelentkezését a "csapatba"
Ajánljuk egymást, így nagyobb az esély a példamutatásra.

" Főzz az egészségedért! "

(Chef Viki és Trinity)



2009. július 14., kedd

Programajánló: Fekete Péter a Festetics kastélyban

2009. július 23. - 2009. augusztus 08. 20:00

Eisemann-Somogyi-Zágon:
Fekete Péter

Zenés vígjáték két részben



Bár a Fekete Péter műfaját tekintve mese, az antivilágbéli operett alapszituációja igencsak aktuális ma is. A gazdasági világválság idején a jóképű világfi, (aki nem mellesleg veszedelmes tőzsdecápa), véletlenül rábukkan a világ legnagyobb balekjára, kinek személye maga a katasztrófa. Bármihez ér, az összeomlik – mi lehetne hát jövedelmezőbb befektetés, mint részvénytársaságot alapítani a balek pechjére? Az üzlet be is indul, csak hogy közbeszól a szerelem: a dörzsölt úriember és a lúzer mindketten találkoznak egy-egy saját világukon kívüli nővel. A megejtő szerelmi kergetőzést legendás örökzöldek tarkítják, miközben a fináléban már a legmeglepőbb párok szorongatják egymás kezét.

A fergeteges szereposztás magáért beszél: Básti Juli, Haumann Péter, Oroszlán Szonja, Gubás Gabi, Magyar Attila és Simon Kornél valamint a Centrál Színház művészei

Szereplők:
Pessty Péter - Magyar Attila
Szonyi Ella - Básti Juli
Klein Klára - Gubás Gabi
Hajnal Lucien - Simon Kornél
Hajnal Nikolett - Oroszlán Szonja
Ebes Károly - Haumann Péter
Anygal Gusztáv - Schmied Zoltán
Marie, a szobalány - Kovács Vanda
Ságiné - Borbás Gabi
Badilla, sofőr, boy, Virág alt. - Kárász Zénó
Márta lánya - Gats Éva
Miskei államtitkár, Benetti - Verebély Iván
Miskeiné - Flores Hedvig Monserrat

Díszlet - Horesnyi Balázs
Jelmez - Rátkai Erzsébet
Dramaturg - Hársing Hilda
Rendező munkatársa - Vándor Veronika
Rendező - Puskás Tamás

Előadás időpontja: Július 23., 24., 25. (26 esőnap), 30., 31. augusztus 1.,2. (3. esőnap) valamint augusztus 6.,7.,8. (9. esőnap) 21 órától

Előadás helye: Festetics kastély, (Keszthely, Kastély u. 1.)

Jegyárak: 3200,- Ft és 2700,- Ft

Jegyek az alábbi helyeken válthatók július közepétől:
A Festetics-kastélyban
(július 20-tól naponta 14:00-18:00 között, illetve előadás kezdéskor Kastély utca 1., tel.: 06-30-437-4003 elérhető július 10-től naponta 10:00-18:00 között email: info@centralszinhaz.hu)
a Tourinform keszthelyi irodájában
(Kossuth utca 28., tel.: 06-83-511-660, fax: 06-83-314-144, email: keszthely@tourinform.hu)
és a Balaton Színház jegyirodájában (Fő tér 3., tel.: 06-83-515-230)

Információ:
www.keszthelyinyar.hu
www.centralszinhaz.hu

2009. július 12., vasárnap

Könnyű, nyári quiche (VKF!26-ra)


Vesta hirdette meg a XXVI. VigyázzKészFőzz! pályázatot.
Nyári előételek.

Ezt a quiche-t (kís), egy vendégség előételének készítettem, de annyira ízlett a vendégeknek, hogy szerintük akár egy könnyű nyári ebédként is megállná a helyét.

Fogyaszthatjuk hidegen és melegen, de egy pohárka könnyű rozé borocska mindenképpen illik hozzá.



Hozzávalók:

1 adag quiche alaptészta (kb. 150 huf, a 25 cm átmérőjű formához)

3-4 kicsi fehérhagyma (~20 huf )

3-4 újhagyma (~40 huf)

3-4 gerezd fokhagyma (~10 huf)

3-4 tv paprika (~150 huf)

2-3 paradicsom (~100 huf)

1 fürt (8-10 db) koktélparadicsom (~100 huf)

5-8 dkg érlelt (füstölt) tarja (~100 huf)

15 dkg reszelt félkemény sajt (~180 huf)

Öntet:

2 tojás (60 huf)

2 dl főzőtejszín (~100 huf)

1 tubus krémsajt (110 huf)

só, bors, fűszerek/szárított petrezselyem, snidling (~50 huf)

össz: kb. 1200 huf, ebből kijön kb. 8 szép szelet, tehát kb. 150 huf/szelet. A zöldségárakat erről az oldalról lestem el, kiskereskedelmi láncok áraival számoltam. A ráfordított idő kb. 30 perc plussz a sütés.




Elkészítem a quiche tésztát, és elrakom a hűtőbe pihenni. A zöldségeket összevágom, a koktélparikat csak félbe, a tarját ujjnyi csíkokra.




Kevéske olajon megdinsztelem a hagymát, a paprikát, a paradicsomot és a fokhagymát, igazából mintha lecsót sütnék, de roppanósra hagyom benne a zöldségeket.



Kivajazott formába igazítom a kinyújtott tésztát, villával megböködöm. megszórom a reszelt sajt 1/3 részével, erre szépen elrakom a félbe vágott koktél paradicsomokat.



Közé igazítom a tarja csíkokat, és erre jöhet a lecsós ragu.



Az öntethez a krémsajtot kikeverem a tejszínnel és a tojással, ízesítemés hozzáteszem a zöldfűszereket is, de azokat is csak érzéssel, hiszen a zöldségeké a fő hangsúly.



A tetejét megszórom a maradék reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt, kb. 160 c°-on, szép pirosra sütöm.



Langyosan vagy hidsgen kínálom a vendégeknek, egy pohárka borral kisérve, és biztosan jól kezdődik az este.

Jó étvágyat hozzá!

2009. július 10., péntek

Quick & easy!

Quick & easy!

Gyors és finom, rafinéria, pillanatok alatt.... stb. Ilyen és hasonló szlogenek lepték el az áruházak polcait. Gyors ételek, zacskós finomságok, ízfokozókkal, aromákkal, mesterséges szerekkel kezelt különböző termékek.

Olvastam több topikon is, különböző véleményeket, hozzászólásokat. Talán az tetszett a legjobban, hogy főzni csak a kismamáknak, munkanélkülieknek és nyugdíjasoknak van idejük.

Valami nem stimmel. Lehet, hogy az összes (gasztro blogger) Kollégám és Barátom, gyesen lévő nyugdíjas álláskereső?

Nem az nem lehet, mert már többel is találkoztam, és nagyon hasonszőrűek vagyunk.

Miben is hasonlítunk?

Családi életünk és a munkánk mellett is jut időnk arra, hogy normális ételeket tegyünk az asztalra. Mindenki éli a dolgos hétköznapokat, neveli a családot, és van ideje ilyen „úri huncutságokra” is.

Mitől ez az íz/tudat módosulás?

A gyártók „bűne”?

A média felelőssége és a marketing/reklám hatása?

Vagy a lustaság tehet róla?

A megoldás komplex, de ebből a legnagyobb részt a lustaság teszi ki.

De nézzük sorjában.

Gyártók:

Természetes hogy meglovagolják a vásárlók „tudatlanságát” és ebből bőséges hasznot húznak. Vannak speciálisan régiós termékek, de azt jobb, ha tudjuk, hogy az alapító/fejlett uniós országokban is küzdenek ezekkel a problémákkal.

Nem magyar speciális találmányok a zacskós/serpenyős/omlós csoda készítmények, vagy fűszerkockák.

Média/reklám/marketing:

Azt kell eladniuk, amit a megrendelő kér. A fizetőképes megrendelő. Nézzünk meg egy esti reklám blokkot, hány ezzel kapcsolatos reklám mossa az agyunkat. Pár multi uralja az élelmiszeripar nagy részét, szinte mindent gyártanak, forgalmaznak, ami ehető, vagy nem, de arra hasonlít. És fizetnek az össznépi butításért, meg építenek játszótereket. Bár lassan elfogy, elsorvad az a korosztály, aki használhatná/ehetné.

És akkor a fő probléma, a lustaság:

Néhány példa:

- kókuszgolyó por

- amerikai palacsinta por

- mézes-mustáros csirke szósz

- „bögrés” süteménypor, sütőformával

Lehetne hosszan sorolni, ezeket azért írtam fel, mert az elkészítési idejük biztosan nem több mint a gyári változatoké.

Mivel tud többet egy rázó palackba töltött muffin por, az otthon, megbízható alapanyagokból összerakott sütinél?

Pár Barátom próbálta a ködöt eloszlatni különböző fórumokon, de nem volt nagyon sikeres. Nem találtak nyitott fülekre, volt olyan ahol el is tüntek a kommentelők.

Vannak azért szép ellenpéldák is. Sok mindent lehet elmondani Stahl Juditról, de azok a gyorsan finomat receptek, nagyon jók voltak. Aztán az is kifulladt.

Miért hiszik el, hogy ezek az ételek csak így jók, finomak? Ennyire rászoktunk a mesterséges összetevőkre? Vagy az alap ízek tűntek el? Mit kell egy sütőzacskóba tenni, hogy omjósz legyen a csirke?

Semmit, csak egy finom csirkét, pár zöldfűszert. Ott a kedvenc csirkés ételem, a són sült csirke. Konyhasó és csirke, forró sütő, és egy pompás étel. Na ott lehet az ízeket elemezni, és az árakat kiszorozni.

De nézzünk egy bonyolultabb receptet, a toszkán focacciát.

Idő:

Alapok kimérése, szitálás: 5 perc

dagasztás: 15 perc

kelesztés: 35- 45 perc, vagy egy éjszaka, de ez az idő nem telik munkával,

formázás, feltétek előkészítése: 15 perc

sütés: a nyolc darab sütése folyamatosan volt kb. 45 perc

árak:

25 dkg sima liszt: 25 Ft (100 Ft/kg)

25 dkg durum liszt: 80 Ft (315 Ft/kg)

3,5 dl víz

Só, cukor és az olaj: össz. 30 Ft

1 dkg élesztő: 10 Ft

Ez összesen, feltét nélkül 145 Ft, 8 adag alap tésztához számolva.

Természetesen ehhez még jön a villany, a sütőpapír és az egyéb apró költségek.

Lehet számolni, mennyibe kerül egy 4 fős családnak a lustaság. Hozzá jön az hogy tudom(gondolom) hogy mit eszek.

Felhívás!

Kedves Kollégák és Barátaim!

Készítsünk minél több „gyorsan finomat” ételt, csináljunk külön címkéket neki, és hívjuk fel a figyelmet a könnyen elkészíthető ételekre.

Mutassuk meg az olvasóknak, mit hogyan csináljanak, és kérjük, hogy terjesszék. Adjuk meg a bekerülési költségeket és a ráfordított időt, tudjon mindenki kalkulálni.

Ha már blogonként egy-egy embert meg tudunk győzni, nyert ügyünk van.

Most hogy „válság” van, talán jobban figyelnek ránk.

Hozzuk vissza a házias ételek becsületét!

2009. július 8., szerda

Toszkán focaccia

Kaptam ismét egy receptet egy kedves Olvasómtól. Az egyik telefoncég újságjában, egy sztár Chef (Graziano Cattaneo) adta közre az egyik kedvenc receptjét, a toszkán focacciát.

Igen köszönöm, ismerem, és régebben már készítettem is, az én tésztám nem ilyen, ezért kipróbáltam a Chef tésztáját .

Kihasználom az alkalmat, és pár szóban leírom a durum liszt beszerzésének történetét. Az elején hangsúlyozom, nem most, a durum liszt körüli hercehurca idején történt.

Azt gondolná az emberke, hogy miután a szénhidrát mentes étkezés egyik pillére a durum lisztes tészta, minden hiper-szuper polcán ott sorakoznak a különböző márkájú lisztek.
Hát nem.
Vidéken a beszerzése nehezkés, én az egyik kedvenc herbária boltomban kaptam, egy "kisiparos" által kicsomagolt verziót (315 huf/kg).

2009, magyarország, tudatos táplálkozás...

Ennyit az egészséges étkezésről, térjünk vissza a toszkán focaccia-hoz.



Hozzávalók, 8 kb. 20 cm átmérőjű tésztához:

25 dkg sima liszt

25 dkg durumliszt

3,5 dl víz

1 dkg friss élesztő

2 ek olívaolaj

1 tk cukor

2 tk só




A hozzávalókból lágy tésztát készítettem, és most is reggel megcsináltam a tésztát, hideg anyagokból, és betettem a hűtőbe pihenni. Este vettem elő, és dolgoztam át.



Az eredeti recept szerint kidagasztjuk a tésztát, 30 percet kelesztjük, utána 8 részre osztjuk, gombócokat készítünk belőle, ismét pihentetjük, majd nyújtjuk és formázzuk.



Kinyújtottam, olajjal megspricceltem, és ráraktam a feltéteket.



Feltétek:

- durva só, mozzarella, füstölt sonka, koktél paradicsom, bazsalikom

- paradicsom krém, szalámi/füstölt sonka, oregánó, bazsalikom, só, bors, reszelt kemény sajt



Forró sütőben, maximumon, szép pirosra sütöm.




Nagyon jó lett a Chef tésztája, könnyen elkészíthető falatok, tessék kipróbálni. Nem pizza, ez más.

Jó étvágyat!

2009. július 7., kedd

Gyenesdiási Bornapok '09

Gyenesdiási Bornapok

2009. július 9-12.

(belépés díjtalan)

Programok: Bor utca, népművészeti- és

kézműves vásár, kulturális programok

gyermek játszóház

Július 9. (csütörtök)

18.30 A Júliusi Bormuri ünnepélyes megnyitója

Megnyitja: Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő, a „Da Bibere Zalai Borlovagrend” nagymestere és Pintér László Zala Megye Közgyűlésének alelnöke.

Majd: Folklórműsor: Gyenes Néptánc Együttes, Gyenesdiási Népdalkör, Dalárda, Tátorján népzenei együttes és a keszthelyi Nemzetek Tánca Klub közreműködésével, továbbá

Showtánc a Suli Harmónia 2007 Alapítvány növendékeivel

20.30 Borkóstolóverseny

21.00 órától 01.00 óráig tánczene, zenél a Silver Band

Július 10. (péntek):

18.00 Rosta Géza zenés gyermekműsora

19.00 Mutyi bohóc műsora
20.00 A Hétrét együttes világzenei műsora

21.30 órától 02.00 óráig tánczene, zenél a Hélios együttes

Július 11. (szombat):

17.00 A Zenés gyermekműsor – Brumi Band

18.00 A MiaManó Színház: „Hujákolók” óriásbábos-gólyalábas műsora

19.00 Rudi bohóc – A gyerekek és a felnőttek kedvence

20.00 A Bergendy együttes koncertje

2130 órától 02.00 óráig tánczene, zenél a Fantasy együttes

közben 22.45-kor: Hyperion Tűzzsonglőr bemutató

Július 12. (vasárnap):

17.00 Happy Harmonikas (Halle) tangoharmonika műsora

18.00 Mesék Mátyás királyról színpadi előadás
19.00 A Nagykanizsai gólyalábasok bemutatója

20.00 A zene mindenkié: Zenés egyveleg - sanzon, operett, musical, sláger – sok tánccal., a MusicalVarázs Társulat előadásában.

21.15 Hastáncműsor a Let’s Dance Táncstúdió előadásában

21.45-01 óráig Tánczene a Start tánczenekarral

Rendező:

Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata Klubkönyvtár, 8315 Gyenesdiás Kossuth L. u. 97.

Tel: 83/314-507

E-mail: gyenesdiaskultura@t-online.hu

További információ:

Tourinform Gyenesdiás

Kossuth L. u. 97., Tel/fax: (+36) 83/511-790,

E-mail: gyenesdias@tourinform.hu, www.gyenesdias.info.hu

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin