2009. augusztus 31., hétfő

Körtés –tejes lepény (clafutis)

Próbált már valaki úgy postot írni, hogy közben két vörös Boszi osztotta msn-en? én igen, remélem azért sikerül normálisan.
Tejes pite: nagy kedvenc, csak a fröcskölése miatt háttérbe szorult. De most miután ezt az ügyes kis keverő tálat megtaláltam az isparban 800 huf-ért, minden megváltozik.



Körtés –tejes lepény (clafutis)
Egy egyszerű anyagokból álló, könnyen elkészíthető édesség. Többféle verzióban készült már nálunk ez a sült puding, nagyon szeretjük.






Hozzávalók, egy 25 cm-es tortaformához:
4-5 db félkemény körte
Citromos víz
3 tojás
10 dkg cukor
15 dkg sima liszt
2,5 dl tej
2,5 dl főző tejszín
1 mk almás fűszerkeverék
1 csipet só
Pár csepp vanília kivonat/aroma






A körtét meghámozom, nagyobb kockákra vágom és a citromos vízbe teszem. A sütőt előmelegítem 180 C-ra. A tojásokat kikeverem a cukorral, sóval, vaníliával, és hozzáadom a tejes tejszínt. Keverés közben kanalanként beledolgozom a lisztet, vigyázat fröcsköl!
A körtét lecsepegtetem, és a sütőedénybe terítem. A kikevert tésztát (híg folyadék) ráöntöm, és beteszem a sütőbe. 30 perc alatt készre sütöm.




Jó étvágyat hozzá!
Max 

2009. augusztus 30., vasárnap

Mai ajánlat: Cukkínis lecsó főtt kukoricával

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:
Szerző:  Garffyka

gasztro blog írója és szerkesztője
Az általa készített étel: Cukkínis lecsó főtt kukoricával




Támogatónk a Flag magazin.

Programajánló: nyugat-balaton 2009 szeptember

Programok nyugat-balaton-ról, szeptember hóra:


szeptember 3-6.
V. Balaton Filmfesztivál
Keszthely
Balaton Színház

szeptember 4-6.
III. Balaton Mézes napok
Keszthely
Városi piac

szeptember 5.
Györöki Szüret,
VII. Halászléfőző verseny
Balatongyörök
Móló melletti sétány

szeptember 5-6.
Egregyi Szüret
Hévíz
Egregyi városrész

szeptember 11-13.
Hévízi Ősz – Általános kereskedelmi kiállítás és vásár
Hévíz
Deák tér

szeptember 12.
Gyenesdiási Szüreti Vígasságok
Gyenesdiás
Körforgalom mellet

szeptember 12.
IV. Tabányi Amatőr Harmónikagála
Keszthely
Balaton-part



szeptember 13.
Aranyhíd Horgászegyesület házi horgászversenye
Vonyarcvashegy
Lidó Strand

szeptember 19.
„Csík Ferenc” gyalogos
emlék- és pontszerző túra
Gyenesdiás
Nagymező- Kirándulóközpont

szeptember 19.
Felnőtt táncház
a Boroszlán együttessel
Keszthely
G.K. Műv. Központ

szeptember 19.
II. Határontúliak
Vonyarcvashegyi Ünnepnapja
Vonyarcvashegy
Művelődési Ház és Könyvtár

szeptember 19-20.
I. Kulturális Örökség Napok
Vonyarcvashegy
Szent Mihály-domb

szeptember 20.
Szezonzáró Vonyarci Búcsú
Vonyarcvashegy
Szabadtéri színpad
környéke

szeptember 26.
„Családi Döngicsélő”: kakaó-koncert, táncház, családi mozi
Keszthely
G.K. Műv. Központ

szeptember 26.
Szent Mihály-hegy Védő
és Vendégváró Egyesület Napja
Vonyarcvashegy
Szent Mihály-domb

szeptember 27.
Szent Mihály napi búcsú
Balatongyörök
Templom alatti tér

szeptember 27.
Szent Mihály napi búcsú
Vonyarcvashegy
Szent Mihály-domb

szeptember 30.
Népmese napja
Keszthely
G.K. Műv. Központ


További információk itt:
Tourinform Keszthely
E-mail: keszthely@tourinform.hu
www.keszthely.hu
Tourinform Hévíz
E-mail: heviz@tourinform.hu
www.hevizmarketing.hu
Tourinform Vonyarcvashegy
E-mail: info@vonyarcvashegy.hu
www.vonyarcvashegy.info.hu
Tourinform Gyenesdiás
E-mail: gyenesdias@tourinform.hu
www.gyenesdias.info.hu
Infopont Balatongyörök
E-mail: info@balatongyorok.hu
www.balatongyorok.hu

2009. augusztus 29., szombat

Gasztroajándékok: Wok/kínai(s) fűszerkeverék (MP5.6)

Készítettem ajándékot a MorzsikaPartyra a résztvevőknek. Fűszerkeveréket készítettem, kétfélét, az egyik ez a wok fűszerkeverék. Chef Viki már ki is próbálta, és finomnak nyílvánította:-)



Wok fűszerkeverék:
A keleti konyha íz világa, amit bátran használhatunk különféle húsokhoz, zöldségekhez, de akár köretekhez. A húsokhoz a sütés előtt használjuk, min egy pácot, a zöldségekhez és köretekhez a készítés közepén vagy az utolsó fázisában használjuk. Olajjal kikeverve alkalmas pácolásra és utólagos ételízesítésre is.
Hozzávalók, mértékegység az evőkanál:
1 fokhagyma granulátum
1 vöröshagyma granulátum (elhagyható)
½ gyömbér
½ fűszerpaprika
½ fehér bors
½ koriander (ha mag, akkor durvára törve, őrölve)
½ kurkuma
½ kömény
½ fekete bors
½ mustármag (durvára zúzva)
½ babérlevél (szintén összezúzva)
½ cukor
½- 1 só




Robotgép késes aprítójával jól összekevertem és aromazárós dobozba tároltam.


Ha valaki a csípőset szereti, akkor egy kis chilit is tehet bele, de vigyázzunk vele, mert nagyon erős bír lenni.
Az ízesítésnél vigyázzunk, mert az alapkeverék is sós, nehogy elsózzuk.
Amit biztosan kihagytam belőle az a bizonyos kínai só, egy ízfokozó (nátrium-glukamát), de anélkúl is tökéletesen működik.
A fűszerek megvásárolhatók herbáriákban, bioboltokban és akár a multiknál.

A Könyvem (MP5.5)


A Könyvem. 
Így nagy betűvel, hiszen én kaptam, és rólam szól.
Régi tervünk a Morzsikákkal, hogy kiadunk egy receptgyüjteményt, "főzzünk maximumon" címmel. Az általam összegyűjtött és készített recepteket tartalmazná, és kalákában készítenénk.
Tartalmazza.

Mert elkészítették nekem.
Az MP5 házigazdájaként kaptam ajándékba az első példányt, ami egy kis összefoglalója az eddig publikált receptjeimnek.



Furcsa érzés így olvasgatni a recepteket. Mikor olvastam, eszembe jutottak az ételek ízei, és azok a bakik amik akkor történtek, a főzések és sütések közben.


Azon a polcon ahol eddig a nagy becsben tartott szakácskönyveinket tartottuk, most van egy Max-os könyv is.
Nagyon szépen köszönöm!!!

Pár szó az átadásról:

Szombaton este kaptam meg, amikor minden Morzsika, aki el tudott jönni, ott volt. Chef Viki (aki szerkesztette) adta át a szépen becsomagolt ajándékot. Volt egy furcsa pillanat, amikor a kezembe fogtam a csomagot, azonnal tudtam mi van benne.
Sugározta a a tartalmát. Szerencsére nem mondtam ki hangosan a gondolataimat, mert ezzel egyeseknek lelki törést okoztam volna.
Izgatottan bontogattam, és olvastam bele. Hát mégis megtörtént. Nyomtatott formában olvashatom az elmúlt évek alatt elkészített ételeket.

Köszönöm, köszönöm!!!

2009. augusztus 28., péntek

Mai ajánlat: Zöldségköret szezámöntettel

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Bio Brigi

a http://biobrigi.blogspot.com/

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel: Zöldségköret szezámöntettel



Támogatónk a Flag magazin.

2009. augusztus 26., szerda

BB pisztrángja


Ahogy ígértem, közlöm BB pisztráng receptjét. Egyszerű, de nagyon ízletes (az elmondások alapján, rövidesen tesztelni fogom) recept, amit viszont hiányolok, hogy kedves Barátom nem küldött hozzá bor ajánlót.

4 kisebb pisztráng
10 deka vaj
1 kanál zöld bors, szemes
1 fel citrom leve

liszt

Az olvasztott vajat összekeverjük a zöldborssal, egy része szemesen, másik része őrölve. Hozzáadjuk a citromlevet es az egészet beontjuk egy tepsibe.
A pisztrángokat besózzuk, kicsit állni hagyjuk.
A halat lisztbe, majd a vajas szószba forgatjuk. A tepsibe meg ontunk egy kis vizet is.
30 percig kell sütni, ebből 20-at kisebb lángon, majd az utolsó 10 percben nagyobb lángon.
Citromkarikával díszítjük.
Friss rozmaringágakat is dobtunk ra.






Edit kommentje:

A recept eredeti változata itt tálalható: http://www.e-retete.ro/retete/pastrav-cu-piper-verde-la-cuptor

Ez mehet a gyors es egyszerű kategóriában, nem kell vele sokat dolgozni, hamar megvan es iszonyúan finom.

Max: el tudom képzelni akár makrélával is, vagy más fehér hallal is csak bőrös legyen.

Mai ajánlat: Spanyol omlett

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Jókaja

a http://jokaja.hu/

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel: Spanyol omlett




Támogatónk a Flag magazin.

2009. augusztus 24., hétfő

Mai ajánlat: Lucskos káposzta

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Alíz

a http://fakanalforgato.blogspot.com/

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel: Lucskos káposzta



Támogatónk a Flag magazin.

Mustáros-sajtos mártogatós (MP5.2)

Mustáros­-sajtos mártogatós

Egy pikáns mártogatós recept, a magos mustár kedvelőinek. Szintén az MP5-ön debütált. Eredeti recept feta sajttal írja, én krém fehér sajttal (azzal az eljárással készítik, mint a feta sajtot, csak tehéntejből) készítettem, de nagyon finom kecske sajtból vagy juhtúróból is.

Pikáns fanyar íze nem mindenkinek jön be, de mustár rajongóknak alapmű.





15-20 dkg krém fehér sajt

4-5 ek dijoni magos mustár

2-3 ek zsíros tejföl

Őrölt fehér bors

A sajtot alaposan lecsepegtetem, majd egy villával összetöröm. Kikeverem a mustárral, borsozom, só nem kell, mert a sajt elég sós. Tejföllel lazítom, és hideg helyen hagyom érni legalább 3 órát.

Mártogathatunk bele grillezett zöldségeket, sült csirke húst, grissínit, pita csíkokat.

Kísérhetjük egy kis száraz fehér borral, de a mustár íze domináns, lehet, hogy elnyomja az ital igazi ízét.

2009. augusztus 22., szombat

Marinált cukkíni BB módra (MP5.4)

BB nem várt sokáig, már el is készítette a saját verzióját. Íme BB marinált cukkínije.



Került bele: póréhagyma, vöröshagyma, cukkini, egy fel kínai saláta (ez itt az egyik módosítás!!!), Oliva olaj, alma-borecet, só, zöld- es feketebors, kapor, babérlevél, par szál friss rozmaring, zöldpetrezselyem. 3 óra hűtőben tartás után sor került a díszítésre :)







Kaptam még egy csodás pisztráng receptet, azt is közzé fogom tenni.

Köszönjük kedves BB!!!!

Marinált cukkíni BB kedvére (MP5.3)

Jenővel, akit innentől csak BB-ként (BorászBarátom) fogok emlegetni. Az MP5-ön ismerkedtünk össze, Editet kísérte el a találkozóra. Foglalkozását tekintve Borász és ínyenc.

Szép borokat készít, volt szerencsém négyet megkóstolni. A fehér leánykával azonnali szerelmet kötöttem, de volt ott még egy cuvé is, de sajnos neki csak a szerető hálátlan szerepe jutott. De most a hírtelen felindulásból elkövetett marinált cukkíniről szeretnék írni.





Kellemes beszélgetés a morzsika partin, ahol egy gyengén sikerült cukkíni receptet elemezgettünk, mikor a Társaságnak meséltem a marinírozott cukkíniről. BB-nek azonnal látványosan összefutott a nyál a szájában. Ő szeretné ezt megkóstolni, mert fejben összerakva nagyon jó lehet. BB! Semmi akadálya, minden alkatrész meg van otthon, csak meg kell csinálni.



És akkor jöjjön a vallomás: azért volt meg hozzá minden, mert szerettem volna elkészíteni az MP5-re, de idő hiányában elmaradt.

Cicaanya lehozta a kellékeket, és elkészítettük BB-nek a kedvére, amit ha jól tudom, már otthon el is készített, bár egy kicsit felturbózva.




BB és Max



Hozzávalók:

2 közepes zsenge cukkíni

1 póréhagyma

1 kis fej lilahagyma

Olíva olaj, borecet, só, bors




A cukkínit meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Kevés olajon mindkét oldalát megsütjük, ezt a mennyisége miatt legalább négy részletben. A hagymákat megpucoljuk, és vékonyan felszeljük. Egy nagy üvegtálba 1 rész ecetet és 2 rész olajat kikeverünk, és ízesítünk. Ebbe szedjük bele a megsült cukkínit és a hagymát. Jól összekeverjük, nem kell nagyon sok lé alá, csak kb. a feléig. A sütés végénél, az utolsó adagnál a az olajat is öntsük a zöldségekre. Lefedve érleljük legalább 2 órát.




Kóstoltunk hozzá BB boraiból, de annyira ízletes lett a saláta, hogy egy fél órára elnyomta az ízlelő bimbókat, így újra kellett kóstolnunk.




BB! Köszönjük a finom borokat!!!!

Bajor(os) krém (camembert kőrözött) (MP5.1)

Bajor(os) krém (camembert kőrözött)

Nagyon régen kóstoltam a bajor(os) krémet, még Németországban. A kóstolásnál elmesélték az apróbb, ám fontos részleteket. Csak érett sajtból készítik, és legalább 3 féléből. Sózott házi vajat használnak, frissen zúzott színes borsot és fehér hagymát, amit lereszelnek. Hideg helyen legalább egy éjszakát érlelik.

Ezt, krémet (is) készítettem el az MP5-re a Barátaimnak. Egy kicsit átdolgoztam, modernizáltam. Tettem bele tihanyi, francia és lengyel camembert sajtot. A sajtok már 2 hete a hűtőben érlelődtek, és mivel sózott házi vajam nem volt ezért tejszínes krémsajttal dúsítottam.



Hozzávalók:

40-50 dkg érett camembert sajt

20 dkg natúr krémsajt

2-3 ek tejföl

2 kis fej fehér hagyma

Durvára tört színes bors, só

A hagymát lereszelem, a sajtokat felkockázom és egy keverőtálban villával összetöröm. Hozzákeverem a hagymát, a sót és egy kis borsot. Hozzá teszem a krémsajtot, jól kikeverem, és tejföllel lazítom. Kóstolom, és szükség szerint ízesítem. Fedeles edényben, hűtőben 1-2 napot érlelem.

Kenhetjük szendvicskrémnek, mártogathatunk bele grissínit de nagyon finom csíkokra vágott pita tésztával is.

2009. augusztus 19., szerda

Mai ajánlat: Hideg sárgabarack krémleves

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Chef Viki

a http://thechefviki.blogspot.com/

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel:

Hideg sárgabarack krémleves




Támogatónk a Flag magazin.

2009. augusztus 17., hétfő

Mai ajánlat: Francia hagymás lepény

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:


Francia hagymás lepény, amit én készítettem.




Támogatónk a Flag magazin.

2009. augusztus 15., szombat

Mai ajánlat: Mascarpone-s, hideg uborkaleves

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Hanga

a www.hangaelestara.blogspot.com

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel:

Mascarpone-s, hideg uborkaleves



Támogatónk a Flag magazin.

2009. augusztus 13., csütörtök

Mai ajánlat: Mustáros, sajtos csirkecomb

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Belly

a http://mollykonyhaja.blogspot.com/

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel: Mustáros, sajtos csirkecomb



Támogatónk a Flag magazin.

2009. augusztus 11., kedd

Mai ajánlat: Töltött tököcskék

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Reni




a http://www.lettudatoskonyha.blogspot.com/

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel:

Töltött tököcskék (vegán)




Támogatónk a Flag magazin.

2009. augusztus 9., vasárnap

Mai ajánlat: Olasz zöldséges fusilli

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Chef Viki

a www.thechefviki.blogspot.com/

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel:

Olasz zöldséges fusilli




Támogatónk a Flag magazin.

2009. augusztus 7., péntek

Mai ajánlat: Cukkínis kenegető

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Ancsika




a http://www.gourmet-mian.blogspot.com/

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel:

Cukkínis kenegető




Támogatónk a Flag magazin.

2009. augusztus 5., szerda

Mai ajánlat: Zöldséges csirke

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Mandy

a http://www.kellegyrecept.blogspot.com/

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel:

Zöldséges csirke




Támogatónk a Flag magazin.



2009. augusztus 3., hétfő

Mai ajánlat: Sajtleves póréhagymával

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Ancsika

a http://www.gourmet-mian.blogspot.com/

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel:

Sajtleves póréhagymával




Támogatónk a Flag magazin.

2009. augusztus 1., szombat

Kicsit gáz...

Kicsit gáz...

Nem az a gáz, hogy írtak rólunk, hiszen kiolvasható a felületesség....

hanem az a gáz, ami a kommentekben van.

Nem az a gáz, hogy sok-sok ezer gasztroblogger postra csak egy ilyen születik,

hanem az a gáz, hogy vannak akik így látják.

Nem az a gáz, ha kommentben arcul köpnek,

hanem az a gáz, hogy olyan köpköd, aki még a környékeden sem járt.

Nem az a gáz, hogy egy fórumot lealacsonyítanak,

hanem az a gáz, hogy még mindig olvasnak:-)

Nem az a gáz, hogy egy névetelen, arctalan kioktat egy kommentben,

hanem az a gáz, hogy kiderül Ő sem ért hozzá.

Nem az a gáz, hogy megjelentek a receptjeid különböző formában,

hanem az a gáz, hogy Ő is megvette (tesztelés címén).



Görbe tükör, paródia, modortalanság....

Fel a fejjel, ez csak 0,001 %

Nem ez a gáz...

Aztán azon csodálkozunk, hogy itt tart ez az ország, na ez a gáz.

Mai ajánlat: tejszínes gombás tészta

A mai recept ajánlat a "főzz az egészségedért" kampányban:

Szerző: Benzsi a Sweethome-ról

a www.benzsi.blogspot.com

gasztro blog írója és szerkesztője

Az általa készített étel:

Tejszínes gombás tészta




Támogatónk a Flag magazin.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin