2009. október 29., csütörtök

Programajánló: nyugat-balaton 2009 november



Programok nyugat-balaton-ról, november hóra:











november 13.
Fábry est
Keszthely
Balaton Színház

november 14.
Civil szervezetek
„Márton napi Zöld estje”
Gyenesdiás
Községháza




november 14.
„Családi Döngicsélő”:
táncház, játszóház
Keszthely
G.K. Műv. Központ







november 14.
Felnőtt táncház a Boroszlán együttessel
Keszthely
G.K. Műv. Központ

november 21.
Katalin Napi Disznóvágás
Vonyarcvashegy
Bacchus Étterem

november 28.
„Családi Döngicsélő”: kakaókoncert
Keszthely
G.K. Műv. Központ

november 29.
Adventi Gyertyagyújtás
Vonyarcvashegy
Művelődési Ház és Könyvtár

november 29.
Adventi Gyertyagyújtás
Balatongyörök
Művelődési Ház














További információk itt:
Tourinform Keszthely
E-mail: keszthely@tourinform.hu
www.keszthely.hu
Tourinform Hévíz
E-mail: heviz@tourinform.hu
www.hevizmarketing.hu
Tourinform Vonyarcvashegy
E-mail: info@vonyarcvashegy.hu
www.vonyarcvashegy.info.hu
Tourinform Gyenesdiás
E-mail: gyenesdias@tourinform.hu
www.gyenesdias.info.hu
Infopont Balatongyörök
E-mail: info@balatongyorok.hu
www.balatongyorok.hu




2009. október 28., szerda

Fritatta (olasz rántotta, sütőben sütve)

Fritatta: olasz sütőben sütött omlett. Könnyű állagát a hozzáadott tejszínnek és a sütőben, egyenletesen, minden oldalról kapott hőnek köszönheti.
Van aki meghatározza a tojás-tejszín arányt, de működik megérzésre/szemre is.




Hozzávalók:

4-5 virsli
5 tojás
2-3 dl tejszín
só, bors, olaj

és egy olyan serpenyő amit sütőben is használhatunk (pl. fémnyelű)





A virslit felkarikázom, és egy kis olajon lepirítom a serpenyőben.





A tojást habosra keverem egy kis sóval és borssal, majd hozzáadom a tejszínt.




Ráöntöm a virslire, és kis lángon addig sütöm, míg a széle látahtóan megsült, a közepe viszont remegős.





Ekkor leveszem a tűzről, és 160-170 c°-ra előmelegített sütőbe teszem,
és sütöm 12-15 percet, amíg a közepe is átsül.




Látni lehet ahogy nő a térfogata.

Puha fehér kenyérrel és házi savanyúsággal tálalom.

Jó étvágyat hozzá!

2009. október 26., hétfő

Off: a multunk szavai


Egy nagyon kedves Barátom küldött egy körlevelet. De most nem egy "beteg gyereket" kellett megmenteni, és laptopot sem adtak ajándékba, sőt még az új csúcsszuper kereseti lehetőség sem szerepelt benne.
Csak egy csendes kérés, egy felhívás, a múlt kellő tiszteletére. Ebben az értéktelenségekkel teli világban, egy kicsit elfeledjük hogy a multunk nélkül nincs jövőnk, sőt mi sem létezhetnénk.

Mikor elolvastam, halványan derengett a Kicses Kalendáriumban mintha így is meg lettek volna nevezve a hónapok, de nem emlékszem már rá.


Szóval a levél így szól:

Amikor első alkalommal találkoztam hónapjaink magyar nevével egy naptárban, olvasás közben végig pergett előttem egy teljes év.
Láttam a hó fergeteget, ahogy végig száguld az utcákon, az olvadó jeget a folyón, a tavasz első óvatos virágait, a hűvös szél által borzolt réteket és legelőket.
Az éledő fákat és bokrokat, ragyogó smaragdzöldbe öltözködve, az életet adó áldott Nap aranysárga sugaraival borított virágos mezőket.
A terméstől roskadozó gyümölcsösöket, az érett kalászokat amint a szélben lágyan hajladoznak.
Az aratókat a földeken, a frissen kaszált tarló illata betölt mindent.
Gépek és ember szorgoskodnak mindenütt, s a kis magoncok félősen megbújnak a földben.
Az erdők tarka ruhába öltöznek, majd ruhájukat félősen a földre ejtik, és a vastag lombtakaró alatt, az új életről álmodik Földanyácskánk.


Régi magyar elnevezések

Január FERGETEG hava
Február JÉGBONTÓ hava
Március KIKELET hava
Április SZELEK hava
Május ÍGÉRET hava
Június NAPISTEN hava
Július ÁLDÁS hava
Augusztus ÚJKENYÉR hava
Szeptember FÖLDANYA hava
Október MAGVETŐ hava
November ENYÉSZET hava
December ÁLOM hava

Segíts, hogy a feledés homálya ne rabolja el tőlünk, régi hagyományaink és múltunk tengernyi emlékét. Hiszen a múlt nélkül, nincs jelen és nincs jövő.



Most már tudom hogy az én életemben a Kikelet, az Áldás, a Magvető és az Enyészet hava a fontos.




2009. október 25., vasárnap

Ausztriai kirándulás: életképek (2.)

A kirándulás időpontja egy itthoni ünnepnapra, de ausztriában munkanapra esett. Természetesen találkoztunk sok-sok honfitársunkkal, köztük jó pár közeli ismerőssel is. Pár szóban megállapítottuk, még mindig érdemes kijárni vásárolni.

De nem csak shoppingoltunk, hanem egy hatalmas sétát is tettünk Fürstenfeld belvárosában. A nyugodt, polgári élet látványa, az ellátottság és a vásárlók kereslete az egész belvárosban látható, érezhető.

Nem volt tülkölés, motortúráztatás, és ablakon kiintegetés, ökölrázás.
Volt viszont nyugalom, békésen sétálgató emberek, csillogó kirakatok.

Ebből hoztunk pár kis szösszenetet:





Úgy leültem volna egy pár percre, igazi nyugalom szigete.
Nagyon ötletes, kultúrált környezet.





Kekszes doboz, csenőmanós kekszes üveg.




A kekszes doboz mindenkit rabul ejtett.
Ára 35 euro, ez egy kicsit húzós.





Csenőmanós üvegek, tetszik, de így is sok a lakásban a csenőmanó nálunk:-)





Gyönyörű porcelánok, és kiegészítők





készlet 19,95 euróért.
Gyönyörű kidolgozású, tökéletes ajándék karácsonyra.




Ismét egy kis nyugalom, pihenőhely.
Nem látszik, de baloldalt volt egy konténeres wc,
teljes felszereléssel, tiszta, a papír a helyén, és sehol egy garffiti.





Ezt pedig Szepykének találtuk a polcon.
Szum: tehát itt tudnál normálisan indulni :-)

Emlékeztető: VKF! XXIX

Egy kis emlékeztető cetli, amolyan post-it fülecske:

Ne feledjük a következő hétvégére várom a postokat!

a kiírásból egy részlet:


a VKF! XXIX témaköre a "rolling dumplings" vagyis a "gördülő gombócok".


Jöhet minden ami ("gördülő") gombóc


Előétel, leves(betét), főétel, és desszert. 

Sós vagy édes,
leveles vagy kőttes,
hajtva vagy gyúrva,
gőzölve vagy sütve,
színesen vagy mázasan
körítve vagy magában

egy a lényeg, ehetőre készítve.

Gasztro bloggerek gombócolásra fel! 

Várok mindenféle gombócos receptet, és kérnék post megjelenése után egy linket avkfxxix(kukac)gmail(pont)com címre.


Legyen a gombócok begurulási időpontja: 2009. november 1. (vasárnap) éjfél (természetesen némi rugalmasság vagyon a dolgokban +/- 1-2 nap belefér, de számításaim szerint még kettő forduló lefuttatható idén). 

Természetesen nevezhetnek blog és web oldal nélküli, vagy a nyilvánosságot mellőző oldalak tulajdonosai is, kérem küldjék el a fenti címre a receptet, és a saját oldalamon teszem közzé.

Kéretik mindennemű kereskedelmi és fizetett blog és honlap szereplésének mellőzése. 

Nagyon kiváncsian várom a postokat, már néhány ínycsiklandozó falat várja az többi gombócot:-)

2009. október 24., szombat

Kacatok: ausztriai (beszerző) kirándulás. (1.)

Egy szép őszi ünnepnapon (okt. 23), Barátainkkal kirándultunk egyet a szomszédba, a "sógorékhoz".

nem mentünk messzire, és nem is nagy városba, hanem csak a tőlünk 125 km-re található Fürstenfeldbe.

Vettem és kaptam pár apróságot, ezekből válogattam:






Keksz készítő készlet, ezt konkrétan a szülinapomra kaptam a Családtól.
Glitter rács és tálca, a kiszúró forma, és ehhez 3 tradicionális keksz recept.
Halkan súgom, hogy a tervező a következő apróságokra gondolt:
Belefér a tepsibe, ráterítem a tésztát, a sodrófával rásimítom a kiszúróra,
abból belepottyan a tepsibe, és mehet egyböl a sütőbe. Nem rossz.
(euroSpar, 9,99 euro)





Sütőpapír duplo csomag, ajándék recepttel és csokis glazúrral,
a sütőpapír minőségét ismerjük, és nagyon szeretjük.
Alatta a habzsák amit régóta kutatok itthon, de nem leltem, biztosan erre sinics igény.
(sütőpapír csomag, unimarkt 3,25 euro, habzsák, 10 db és három csőr hozzá, eurospar, 2,29 euro)






Tapadásmentes porcukor szóróval, papírdobozos, 150 g, Hofer/Aldi, 1,19 euro
ugyanez üveges szóróval, 200 g, Unimarkt, 1,99 euro
citrom és narancs kocka, 100g, Hofer/Aldi, 0,39 euro
pisztácia, darabolt, Unimarkt, 100 g, 3,79 euro
reszelt citrom vagy narancshéj, 6 g, 0,69 euro








És az a híres/hirhedt marcipán, ausztriából
vagyis annak a tömb verziója, 200 g
Hofer/Aldi, 1,19 euro







És az esetleges kérdéseket megelőzve, hogy mi lehet benne,
egy kép az összetételéről, lehet elemezni.

Az árak magukért beszélnek, de viszont többször felmerült a kérdés, ezt miért nem lehet nálunk is?

2009. október 23., péntek

Gomba termés (2. hullám)

A kommentekben feltett kérdésekre, miszerint mit jelent az hogy 4-5 terméshullám, arra most tudok válaszolni.

Ez a terméshullám:




Pár nap pihenő után újra előbújnak az új termések. Kb. egy hetet pihent és aztán nőttek szépen.




Szum: az első terméshullámal ~ 60 dkg termett, ez már most olyan 40 dkg körül lesz az első szedésnél, és még látni a sok pici kis fejet előbújni.

És a végére egy örök Kedvenc:

2009. október 22., csütörtök

Lusta lángos sütőben sütve

Lusta lángos, kemencés lángos, langalló vagy lángos kenyér? Mindegy mert nem a neve fontos, hanem az íze. Az íze és az hogy ideális vengvárós étel, lehet tálalni mártogatós mellé, mint egy pita kenyeret.

Készülhet kenyér tésztából, de nekem jobban izlik a hidegen kelesztett, lángos tésztából nyújtott, és forró sütőben szép pirosra sütött.





Hozzávalók (4 db, kb. 30 cm-es laphoz):

2,5 dkg élesztő
2 tk cukor
3,75 dl tej (1,5%-os)
1-2 ek olaj
60 dkg sima liszt
2 tk só

Hidegen kelesztett verzió:

Az hideg alkotó elemeket érkezési sorrendben a kenyérsütő tartályába helyezem. Mikor elkezdem kimérni az összetevőket, elindítom a gépet, tészta programon. Összekészítema hozzávalókat érkezési sorrendben, a sót a liszt tetejére szórom, berakom a helyérea tartályt, így nincs ideje felmelegedni a tésztának, mert nemsokára indul a dagasztás.
A dagasztás végeztével lekapcsolom a kenyérsütőt, és kiveszem a tartályt. Egy fedeles műanyag tál belsejét kilisztezem, abba bele a tésztát, a tetejére is szórok lisztet, majd lefedve a hűtőbe teszem kelni. Reggel összerakom a tésztát, este kiveszem, formázom és sütöm. Ezzel a módszerrel, kb. 12-14 óra alatt kel meg szép lassan. Érdemes kivenni a hidegről, mikor hazaérünk, és azalatt a 20-25 perc alatt, míg odakészülünk, addig a tészta is felmelegszik egy kicsit.



Frissen készített verzió:

Bekapcsolom a gépet, és összekészítem a szobahőmérsékletű alkatrészeket, megdagasztatom, kiveszem, és egy tálban langyos helyen kelesztem 40-50 percet.





A megkelt tésztát 4 részre osztom, lisztezett nyújtólapon kinyújtom, megszurkálom egy villával (ettől nem fog megnőni), és előmelegített sütőbe, egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem.




Megspriccelem a tetejét egy kis vízzel, és 185-190 c°-on szép pirosra sütöm. Ha menet közben még megspricceljük egy kis vízzel, akkor szép hólyagos lesz a felülete.
Ha megsült, kivesszük, és megkenhetjük tejjel, fokhagymás olajjal vagy hagyjuk így.

Érdemes mindkét kelesztési verziót kipróbálni, nekem a hidegen keleszett tészta állaga jobban tetszik.

Kenhetjük, vagy mártogathatjuk tetszés szerint.

Jó étvágyat hozzá!

2009. október 20., kedd

Egyből kétfélét: Leves és sült hús



Régi módszer ez nálunk, hogy a húsról lefőzünk egy levest, majd a leveshúst lesütjük sok zöldséggel és egy kis tejföllel.

Ezt a fajta ételt szoktam én válságos ételnek hívni, mert azért jót tesz az ember pénztárcájának, hogy egy alapanyagból kihozza az ebédet.




Készítettük kacsával, csülökkel és most csirkével. A csülökről pár szó, de majd az is archíválom. Nagyon finom húslevest lehet belőle főzni, de gondoljunk bele, hogy egy kocsonyába is nyugodtan bele lehet tenni.




Főztem csirke alsó combból és szárnyból egy jó kis levest, sok-sok zöldséggel.





Leszűröm és szétszedem a levest, a húst leterítem egy tűzálló tálba, arra rá a zöldséget. Ízesíteni nem kell, mert a leves zamata a húsban benne van.




3-4 evőkanányi tejfölt, hőkiegyenlítéssel kikeverek 2-3 merítőkanál levessel. Az így kapott mártást szépen rácsorgatom a tálra.








Meleg sütőben szép pirosra sütöm. Sok idő nem kell hozzá, mert minden főtt, csak egybe kell sütni.




Jó étvágyat hozzá!

2009. október 18., vasárnap

Halfilé chips bundában

Chef Vikivel sokszor beszélgettük, hogy mennyivel jobban tetszenek azok a "rántott/panírozott" ételek, melyek nem járnak tocsogós, olajban sütéssel. Elkerülendő az olajszag terjengése, a plussz olaj bevitel, amit felszív, na és a macera.

Egy jó alternatíva ez a módszer. Itt a panírt a chips helyettesíti, és sütőben lett megsütve.

Fehér húsú halfilét (pangasius, cápaharcsa), tortilla chipset és paprikás burgonyás chipset választottam.




Hozzávalók:

halfilé
chips
citrombors vagy mexikói fűszerkeverék
majonéz


A mirelit halfilét kiolvasztom, leöblítem, és mindkét oldalán megszórom egy kis citromborssal, és félre teszem pácolódni. A chipseket apróra töröm.



A filéket mindkét oldalán megkenem majonézzel, és bele hempergetem chips törmelékbe.



Érdemes egy kicsit kézzel rányomogatni a chipset.



Sütőpapírral bélelt lemezre tesszük és előmelegített sütőben, 180 c-on, szép pirosra sütjük.



Ne várjunk egy rántott húsos panírnak, és a hal is egy kicsit puhább, viszont zamatos.



Tálajuk burgonyapürével és egy kis zöldbors mártással.

Jó étvágyat hozzá!

2009. október 16., péntek

Újdonságok a hong-kongi piacról (1.)

Nem, nem kell irigykedni, nem voltam hong-kong-i piacon.
Azt gondolták a kínai marketingesek, hogy ha egyes vevők messze vannak tőlük, akkor majd Ők jönnek közelebb. Küldik is rendszeresen az újabb és újabb, nagyon jó minőségű, szép kidolgozású katalógusukat, illetve a netes elérhetőségeket.

Ezekből szemezgettem egy kicsit.




Kávés bögre választék.

Fém, műanyag és a kombináltak. A legnagyobb 500 ml-es, ami azért valjuk meg hogy a reggeli (hideg)indítóbol nem kevés. Amit hiányolok, az az automata újratöltős verzió, de szerintem meg lesz az is.




Békebeli eleganciát sugalló kiegészítők, étkészletek és egyéb kütyük, tükörfényesre polírozva.
(hmm, mennyire lehet "cif" biztos a polír?)
A szivecskés formák között azért van egy-két meredek modell!




Usb-s akku töltő, a holdra lépős pillanatok emlékére.
A beépített óra adja az "errenagyonszükségemvan" érzést, gondolom hamarosan viszont látjuk az íróasztalokon.



És a végére a csúcs!
Autó modell és pendriwe kiegészítve egy körömvágóval!
A piros szín azonnal a nagy ezermestert, MacGyvert-t (mekgájvert!)
juttatja eszembe, aki egy piros bicskával mentette meg a fél világot.

Tehát ha még eddig nem tudtad volna mi is hiányzik az életedből, íme itt van.

Jön a konyhás kitekintéses post!!!
A képek és az infók innen származnak, köszönjük!

2009. október 15., csütörtök

Almás- ananászos csirkesaláta


Almás- ananászos csirkesaláta

A Lányom kedvenc salátája. 

Szerepelt már ez a saláta, pontosan két évvel ezelőtt itt a blogon, de most hogy évfordulós voltam, gondoltam újra felteszem. Nem készült a betálalt salátáról értékelhető kép, mert egyrészt gyorsan elfogyott, és mindig olyankor ettük, amikor a fényviszonyok pocsékok voltak.






Készíthető bármilyen maradék szárnyas sültből, vagy akár egy kis grillcsirke maradékból is. Hozzá egy jó majonézes öntet és a ropogós alma, és kész a laktató saláta. Dúsíthatjuk a kedvenc félkemény sajtunkkal, pár kanál ricottával vagy egy kis körtével.

Hozzávalók:

20-25 dkg majonéz
2-3 ek mustár
2 ek joghurt
3-4 csirke comb húsa
4-5 főtt kemény tojás
2-3 szép, kemény alma
1 kis doboz ananász konzerv
Só, bors






Az ananászt lecsepegtetjük, és ha túl nagy darabok, akkor vágjuk kis darabokra, ez a méret legyen a meghatározó, a többi alapanyagot is ekkorára vágjuk majd.




A majonézt keverjük ki a mustárral, ízesítjük, sózzuk, és a joghurttal lazítjuk. Az almákat hámozzuk meg, és kockázzuk egyből az öntetbe, így nem lesz barna. 





Keverjük át, adjuk hozzá az ananászt, majd a csirkehúst.





A főtt tojásokat nagy darabokra vágjuk, mindenképpen a legvégén adjuk hozzá, így törik össze a legkevésbé.
Tegyük félre pihenni egy órácskát, és utána fogyasszuk.

Lehet önálló ételként is tálalni, de egy kis grillezett vagy sült zöldség pompás kísérője lehet.

Jó étvágyat hozzá!

2009. október 13., kedd

Szalvétagombóc


Szalvétagombóc (Serviettenknödel)

Egy nagyszerű köret, a zsemlegombóc helyett vagy mellé. Készülhet gőzölve vagy főzve, a nevének jelentéséből következtethető hogy szalvétában/ruhában főzték ki. A mai ételkészítési módszerekkel az alufólia is kiválóan megfelel erre a célra, csak legyen jól megolajozva vagy vajazva.








Hozzávalók:

6 zsemle
2-2,5 dl tej
2 tojás
10 dkg nyers füstölt szalonna
1 kis fej (fehér) hagyma
2-3 ek liszt
Só, bors, fűszerkeverék (provanszi, ételízesítő, magyaros..)

Olaj vagy vaj a kenéshez (vajat ha ruhába tekerjük, ha fólia akkor olaj is lehet)





A szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját, és abban üvegesre pároljuk, a kis kockára vágott hagymát. Kihűtjük.

A zsemlét (lehetőleg legyen szikkadt, vagy legalább tegnapi) kis kockákra vágjuk, és egy tálba halmozzuk. A tojásokat kikeverjük a tejjel, és ízesítjük, sózzuk. A kihűtött szalonnás hagymát és a tojásos tejet ráöntjük a zsemlére, összekeverjük és hagyjuk egy kicsit hogy felszívja a nedvességet.


Pihentetés után megszórjuk egy kanál liszttel és átkeverjük, Adagoljuk bele a lisztet, míg egy krémes, jól formázható állagú tésztát kapunk.








 Terítsünk le egy kb. 45-50 cm hosszú alufólia csíkot (ebből a tészta mennyiségből 2 db, kb. 25 cm-es rúd jön ki), és alaposan vajazzuk vagy olajozzuk be. Halmozzunk a végére egy kupac tésztát, és azt egy nedves kanál hátlapjával igazgassuk el. Csavarjuk fel a fóliát, szorosan, de közben tudjuk formázni a hurkát. A két végét tekerjük szorosra.

Készíthetjük gőzölve vagy főzve. Mindkét verzióhoz ajánlom a tésztafőző edényt:

Párolás: forraljunk vizet az edényben. De csak annyit hogy ne érje el a betét alját. Ebbe helyezzük bele a hurkákat, és lefedve gőzöljük 30-40 percet.

Főzés: lobogó vízben alaposan betekerve, főzzük 30 percet. Csepegtessük le és bontsuk ki.







Óvatosan bontsuk ki a forró rudakat, és pár percet hagyjuk pihenni, majd utána szeleteljük ujjnyi vastag karikákra.

Raguk és komolyabb pörköltek kísérője, de fogyasztják fokhagymás-paprikás tejföllel, önálló ételként is.

Jó étvágyat hozzá!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin