2010. február 4., csütörtök

Barackos mousse torta, diós piskóta talpon, Zila formában

Barackos mousse torta, diós piskóta talpon, étcsokoládés vla (holland puding) töltelékkel

Lezárult a Zila tesztelési szakasza. Ezzel nem raktam a szekrény mélyére a formákat, hanem szorgosan használjuk. Nagyon elégedett vagyok a formával, és a technológiával is. Hasznos darabja lesz a konyhánknak, és ígérem időről-időre készítünk benne valami finomságot.



Az egyik kedvenc mousse receptünket alakítottam át, a Zila forma teszteléséhez. A talpa egy diós-mogyorós piskóta, erre őszibarackból készült mousse torta, a töltelék pedig egy keserű csokoládés vla (holland puding).



Szakítva a hagyományokkal, ez a desszert nem édes. Ha a csokit édesre csinálnánk, elnyomná a barack ízét.



Hozzávalók:



Tészta:



- 4 tojás sárgája

- 3 tojás fehérje

- 4 dkg darált dió/mogyoró

- 2 dkg liszt

- 4 dkg cukor

- 1 ek olaj

- 1 csipet (zöld citromos) só



Mousse:



- 2 doboz (820 g-os) barackbefőtt

- 5 dkg zselatin

- 4 dl tejszín



Ét csokis vla (fla):



- 1 l tej

- 6 dkg burgonyakeményítő

- 4 dkg porcukor

- 1 tk vanília kivonat

- 3 ek keserű kakaó por (min.18%-os)



Elkészítése:



A tésztához a fehérjét a sóval kemény habbá verem. A tojás sárgákat kikeverem a cukorral, a dióval és a liszttel, majd lassan belekeverem az olajat is. Hozzá adom a habot is, és a formához tartozó keretbe simítom, és előmelegített sütőben, 240 C-on, megsütöm.





Mousse:



A barackokat lecsepegtetem, de a levét felfogom, a zselatin felfőzéséhez. A zselatint 4 dl barack lében feloldom, és felmelegítem. A barackot leturmixolom, és belekeverem a zselatint.

A tejszínből kemény habot verek, ha kell, akkor habfixálóval stabilizálom, és óvatosan belekeverem a zselés barackkrémbe.



A formát a leválasztóval kifújom, és bele öntöm a krémet, a tetejét elsimítom, a piskótát a tetejére illesztem. Hűtőbe teszem, legalább 3-4 órára.





Addig elkészítem a holland pudingot.



A tejből 1,5 dl-t félre teszek, a többit felforralom. A keményítőt a cukorral, és a kakaóporral elkeverem, majd a félretett tejjel kikeverem csomómentesre. Lassan csurgatva hozzá adom a meleg tejet, és folyamatosan keverem. Közepes lángra teszem, és kevergetve felforralom. Ha felforrt, azonnal leveszem a tűzről, és egy háztartási fóliával letakarom, megakadályozva, hogy a teteje bebőrösödjön.



A krémet is kihűtöm, és tálalás előtt töltöm be a mousse szeleteket.



Jó étvágyat hozzá!



Max

14 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Miért kell állandóan ilyen gyönyörűséges finomságokkal izgatni a jónépet??? Mindjárt leharapok egy darabot a monitorból.

Maimoni írta...

Gyönyörű, Max! Én is szeretném ezt a kerek formát is...

Chef Viki írta...

Itt bőgök a monitor előtt, brühühü :-)))

Csak mert nem tudom az ujjam beledugni ebbe a csodába és megnyalni, csak azért :-))

Edit (Esc) írta...

Hat tenyleg gyonyoru. Valami buntetest ki kell rojjunk a fejedre, hogy ilyeneket mutogatsz.

Pixie Pie írta...

Nagyon jól hangzik ez a kombináció! Biztosan finom is volt. :)

Garffyka írta...

Viki ne sírj, mert én is sírok, bár előbb inkább visszagyömöszölöm a nyelvem, mert itt lóg kifele és mindjárt nyalogatom a monitort!!!!! :D
Max, mondd, mit vacsorázol, hogy éjjelente ilyen gyönyörűségeket álmodsz meg? :D

szepyke írta...

Jesszusom, az a csokikrém, milyen iszonyat tömény! Tökéletes darab lett!:)

Max írta...

Köszönöm!
Ági: bocsika, így sikerült:-)
Móni, én meg egy szegletest!
CV! pfúj, kézzel? adok kanalat!
Esc: vannak jogaid, gyakorold azt!
Pixie: igen, el is fogyott hamar.
Garffy: tegnap egy kis hideg paprikást ettem, de nem sokat.
Szepyke: jó kis csoki volt, és amikor fotóztam, akkor jutott eszembe a vonat, pedig mondtam hogy ráteszem. Na majd

Névtelen írta...

Gratulálok a tortához!
Kicsit megkésve kérdezek, de hátha...
Azt írod a receptben, hogy 2 doboz barack konzerv (820 g-os). Jól gondolom, hogy darabja 820 g?
Jó hétvégét!

Max írta...

Igen, darabja 820 g-os. Köszönöm, és remélem, jól sikerül Neked is!

Névtelen írta...

Kedves Max!
Köszi a gyors választ...örömömben még egy utolsót hagy kérdezzek!
Az 5 dkg zselatin-on 5 dkg zselatin port értesz? Azért kérdem, mert a zselatin a főmumus... :)...meg szokott viccelni...
A Pándi meggyes országtortánál volt erről polémia az egyik oldalon, és ott az derült ki, hogy ott a 4 dkg zselatinon 4 dkg lefőzöttet értettek (aminél a por és a víz aránya 1:6 volt). Az nyilván más recept, egy más állagú krém, itt a mousse-nak szépen kell állnia a formából kivéve...csak tévedni nem akarok, nehogy mousse helyett gumi legyen...ezért a kérdés. (hosszú lett, bocsi :) )

Max írta...

Szerencsés vagy, mert pont itt ültem a gépnél, mint ahogy most is:-) (egy nick nevet írhatnál)
Szóval zselatin: ez száraz zselatinra vonatkozik, két tasak, 25 g-os (H.Rozi), kell ennyi, de így is kicsit szétnyílt töltés közben, ez látszik az egyik képen.

tmatyi írta...

szia,
elnézést az udvariatlanságért :)
és köszi a választ! Most már irány a konyha...és zila legyen velünk! :)

Max írta...

Úgy legyen, sok sikert! És kérek visszajelzést, hogy sikerült:-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin