2010. május 31., hétfő

Főzött vanília fagylalt otthon

Főzött vanília fagylalt otthon



Ha szeretnénk a családunkat, vagy a vendégeinket elkápráztatni saját készítésű vanília fagyival, ne gondoljunk bonyolult dologra. Hiszen csak elsőre tűnik elkészíteni. A recept az 1930-as évekből származik, az Ínyesmester szakács könyvéből. Ha akkor el lehetett készíteni, akkor ez a mai világban sem okozhat gondot. Nincsenek mesterséges anyagok, csak egyszerű, a háztartásban fellelhető anyagok.
Ha tehetjük, mindenképpen használjunk vanília rudat, vagy kivonatot. Ha nincs, és mindenképpen szeretnénk elkészíteni, akkor lehet jó minőségű vaníliás (burbon) cukorral is, de akkor a cukor mennyiségét csökkentsük, mert nem fog megfagyni rendesen.



Hozzávalók:

- 20-25 dkg cukor
- 6 tojás sárgája
- 5,5 dl zsíros tej
- 2 dl (állati) tejszín, min. 25%-os zsírtartalommal
- rúd vanília



Keverjük ki fehéredésig a cukrot a tojás sárgájával, és a kikapart vanília velővel. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, a vanília héját, és közepes lángon, állandó keverés mellett forraljuk fel. Az első buborékoknál zárjuk el az energiát, és sűrűn kevergetve hagyjuk kihűlni. Ha véletlenül a főzés közben összetúrósodna, ne essünk kétségbe, passzírozzuk át.
Hűtőbe csak akkor tegyük, ha teljesen kihűl. A fagyasztóba, egy nagyobb tálba helyezzük, és 25-30 percenként keverjük meg, legalább 3-szor vagy 4-szer. Utána hagyjuk rendesen kifagyni, akár egy éjszakát is. Ha készre fagyott, egy hideg vízbe mártott, alaposan lecsöpögtetett kanállal adagolhatjuk, és besöpörhetjük az elismerést.

Jó étvágyat hozzá!

Max    

2010. május 29., szombat

Coca-cola muffin

Coca-cola muffin
Első hallásra és ízlelésre mindenki a Cola ízét keresi. Igazából itt az üdítő ital szénsav tartalmát használjuk térfogatnövelőnek, ezzel könnyítve a tésztát. A másik problémát a tejszín és Cola ízének összepárosítása okoz. Ez sokaknak okoz egy kis visszatartó erőt, a recept kipróbálásában. Tapasztalatból mondom, ez a két ellentétesnek tűnő alapanyag nem érződik a kész tésztában. Kapunk viszont egy könnyű, de nem száraz, dominánsan csokis ízű süteményt. Elkészítése, mint ahogy a muffinoknál megszoktuk, könnyű, így a gyerekeket is be tudjuk vonni a készítésben.



Hozzávalók:
- 220 gr liszt
- 30 g kakaó
- 150 g cukor
- 1 cs. sütőpor
- 2 tojás
- 50 g olaj
- 50 g folyékony tejszín
- Coca Cola 125 gr (de lehet light, zéró vagy az általunk kedvelt márka)
- 25 g csokoládé gyöngyöt
Máz:
- 100g porcukor
- 1 evőkanál kakaó por
- 2-3 evőkanál Cola





Keverjük ki a tojást a cukorral habosra, majd fokozatosan adjuk hozzá az olajat, folyékony tejszínt és kólát a végén. Jól dolgozzuk össze.
Szitáljuk össze, a lisztet, a sütőport és a kakaót, és adjuk hozzá a folyékony tojásos-cukros -tejszínt. Keverjük össze, de nem sokáig.



Vajazzuk és lisztezzük ki a muffin formákat, vagy tegyünk bele muffin papírokat. Kanalazzuk bele a tésztát, szórjuk meg a csokoládé forgáccsal, tegyük 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 percre.




A mázhoz keverjük ki egy kevés Colával, addig míg a cukor elolvad, majd adjuk hozzá a kakaót és a maradék Colát is. Ezzel vonjuk be, és hagyjuk egy megdermedni. Érdemes a mázat, eredeti, gyári porcukorral készíteni, mert abban van annyi keményítő, amitől meg fog kötni. Ha házilag készítünk porcukrot, a daráláskor tegyünk hozzá egy csapott mokkáskanál (kukorica) keményítőt, így be fog sűrűsödni a mázunk.







Inspiráció innen, köszönjük!



Jó étvágyat hozzá!


Max

2010. május 27., csütörtök

Fűszeres krémsajttal töltött körte

Egy különleges köret. Körte, fűszeres krémsajttal megtöltve. Az édes gyümölcs, a fanyar krémsajt és a választott fűszerezés. Tálalhatjuk sült húsokhoz, grillezett finomságokhoz, de egy zöldségpürével is megállja a helyét.


Általában friss körtéből készítem, de a kemény-húsú, konzerv változattal is finom. Ha friss a körte, alaposan mossuk meg, vágjuk félbe és emeljük ki a magházát. pároljuk meg lobogó vízben, 4-5 percet. Csepegtessük le, és egy sütőlapra tegyük át.



Készíthetjük gyári krémsajttal, de a saját krémsajtunkkal még értékesebb az étel. Keverjünk ki körténként 1-1,5 evőkanál krémsajtot egy kevés tejföllel és ízlés szerinti fűszerekkel. Én a provanszi keveréket szoktam használni, ezzel is a mediterrán konyha felé terelve az ételt. 
A kikevert tölteléket a körtékbe igazítom, és előmelegített sütőben addig sütöm, míg a teteje megsül.

Személyenként egy körtével számoljunk. A fűszerek változtatásával, illetve ízesített sajtokkal változatos, zamatos köretet tudunk készíteni.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. május 26., szerda

Programajánló: 2010 június, nyugat-balatoni régió

Programok nyugat-balaton-ról, június hóra: 

Júniusban 
Deli Alfréd amatőr festő kiállítása 
Gyenesdiás Községháza

Június 5. 

Keszthely város napja 
Keszthely Balaton-part

Június 5. 

Trianon ünnepség  
Balatongyörök Móló melletti sétány
 

Június 6. 
Török délután: török tea, hastánc gála 
Keszthely Balaton Színház

Június 11

Tanévzáró suli-buli Keszthely Balaton Színház

Június 11- júl. 11.
Labdarúgó VB kivetítőn 

Keszthely Balaton part

Júnus 12. 

II. Hévízi Jazz Fesztivál 
Hévíz Hévíz Galéria Átriuma

Június 16. 

Filmklub 
Keszthely Balaton Színház

Június 19. 

IX. STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság 
Gyenesdiás Nagymező Kirándulóközpont

Június 19.
Római-kori vígasságok: római kori ételek és italok, gladiátorbemutató, harci játékok, színjátszás, nyitott pincék…
Balatongyörök Szépkilátó, Római-forrás


Június 19-29. 

Györöki Nyári Tárlat - Dencs Judit festő kiállítása 
Balatongyörök Művelődési Ház

Június 20-21.
,,Süss fel Nap” gasztronómiai programok: 

II. Gyenesdiási Keszegfesztivál:
gasztronómiai fesztivál, családi programok és vásár, nyílt hétvége a Diási Játékstrandon
Gyenesdiás Diási Játékstrand


Június 20. 
XII. Balaton kupa (nyílt triplett petanque bajnokság) 
Vonyarcvashegy Petőfi u.- Erkel u. parkoló

Június 25. 

Hornok Magdolna kiállítása 
Vonyarcvashegy Műv. Ház és Könyvtár

Június 26. 

Szent Iván-éji tűzgyújtás 
Vonyarcvashegy Lidó Strand

Június 24-27.

Szent László lovastúra: „Avar út” Gyenesdiás
Útvonal: Szentendre- Gyenesdiás


Június 26.

Múzeumok Éjszakája 
Keszthely Múzeumok

Június 26-27.
,,Süss fel Nap” sport programok:
kispályás labdarúgás és lovasfesztivál
Gyenesdiás Liget pláza alatti Sportpálya és a Faludi sík


Június 29.

Novák Mihály fotóművész kiállítása 
Vonyarcvashegy Helikon Taverna

További információk itt:
Tourinform Keszthely
E-mail: keszthely@tourinform.hu
www.keszthely.hu
Tourinform Hévíz
E-mail: heviz@tourinform.hu
www.hevizmarketing.hu
Tourinform Vonyarcvashegy
E-mail: info@vonyarcvashegy.hu
www.vonyarcvashegy.info.hu
Tourinform Gyenesdiás
E-mail: gyenesdias@tourinform.hu
www.gyenesdias.info.hu
Infopont Balatongyörök
E-mail: info@balatongyorok.hu
www.balatongyorok.hu

2010. május 25., kedd

Bagettini al mascarpone

Bagettini al mascarpone

Annyira megtetszett a mascarponés tészta állaga, szerettem volna kipróbálni más formában is. Másnap este is puha a tészta, és nem morzsálódik. Készítés közben könnyű vele dolgozni, nagyon jó állagú a tészta.



Hozzávalók:

- 150 g rétesliszt
- 500 g sima liszt
- 250 g mascarpone
- 25 g cukor
- 40 g friss élesztő
- 300 ml langyos tej
- 1/2 kiskanál só
- 50 g olvasztott vaj

A kenéséhez: tojás sárgája és tej



Lágy tésztát dagasztok az alapanyagokból, lefedve kelesztem 35-40 percet. Lisztezett nyújtólapra teszem, kettéveszem. Kinyújtom kb. fél centi vastag kör alakra. Felvágom 12 egyforma háromszögre. Szorosan feltekerem, és sütőpapírral bélelt tepsire rakom őket. Egyszerre 8 db-ot teszek, megkenem a tojásos tejjel, és kelesztem még egy negyed órácskát.
Előmelegített sütőben, 180 C-on szép pirosra sütöm.



Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. május 23., vasárnap

Gyümölcs és fűszer ecet

Ízesített fehérbor ecet. Ha esetleg szemet vetünk rá, az első, ami feltűnik az az ára. Horror árakat elkérnek érte, de nem tudhatjuk, mivel készítették.Gondolok itt arra, hogy a citromos esetleg citromolajjal készült, nem gyümölccsel. De mi is elkészíthetjük könnyedén ezeket az ízesítőket, a nekünk tetsző ízben.


Nem kell sokat csinálni, inkább többfélét. Én egy 1/2 literes palack ecetből legalább 3, de inkább 4 félét készítek. Készíthetünk belőle saláta öntetet, páclé vagy mártásokat is.


Most három féle készült, már lassan le is lehet szűrni. Citromos, zöld-citromos és bazsalikomos-rozmaringos.


A gyümölcsöt, ha nem tudunk bio-t venni, akkor alaposan tisztítsuk, és vékonyan hámozzuk meg. Tegyük jól záródó kis befőttes üvegbe, majd öntsük fel, jó minőségű fehérbor ecettel.


Hasonlóan járjunk el a zöld-fűszerekkel is. 8-9 napig érleljük, minden nap rázzuk fel. Az érlelés végén szűrjük le, és tegyük zárható üvegbe. 3-4 hónapig eltárolhatjuk így.

És mivel ízesíthetjük még?

- narancs, tárkony, kakukkfű, oregano, gyömbér, snidling...stb.

Csinos üvegben helyes gasztroajándék lehet, pláne ha mellékelünk mellé egy jó saláta receptet.

Munkára fel!

Max

2010. május 22., szombat

Epres-túró(rudi)s táska

Előre nyújtott leveles tésztából, friss eperrel készült. Gyorsan elkészíthető tízóraira vagy kiránduláshoz.



Hozzávalók, 6 db-hoz:

- 1 cs nyújtott leveles tészta (25 dkg-os)
- 1 doboz túró (25 dkg-os)
- 10-12 dkg eper
- 2 ek tejföl
- 2 ek porcukor
- reszelt citromhéj
- 2 ek reszelt csokoládé

A túrót kiverem a cukorral, a citromhéjjal és a tejföllel. Az epret megmosom, kicsumázom és formás kis kockákra vágom.



A tésztát kiterítem, 6 egyforma négyzetet vágok belőle. mindegyik közepébe kanállal túrót teszek.



 Erre halmozok epret és reszelt csokoládét. Össze hajtom a szembe levő sarkokat és vizes ecsettel megkenem, majd jöhet az ellentétes sarok is.



Előmelegített sütőben 200 C-on ropogósra sütöm.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Új funkció: nyomtató barát receptek

Új opció lett telepítve a Max konyhájában:

Minden bejegyzés végén megjelenik a "pdf" módban való nyomtatás lehetősége. Így a felesleges dolgok nélkül nyomtatható a kívánt recept. Sőt kedvünk szerint szerkeszthetjük is, és akár közzé is tehetjük.

2010. május 21., péntek

Foccacia mártogatóshoz, kenegetőshöz

Foccacia mártogatóshoz, kenegetőshöz 



Nagyon szeretjük a lepény kenyereket. Egy kis házi krémsajtot kenünk rá, vagy egy izgalmas saláta mellé fogyasztjuk, mindenképpen tökéletes fogás. Baráti beszélgetésekhez, jó minőségű vajjal vagy esetleg egy kis pikáns fűszervajjal, no és persze egy pohár jó borral mindenképpen ajánlott!
Nincsen titkos receptem, éppen mikor, mihez van kedvem. Most volt még a krémsajt lecsepegtetéséből tejsavó, víz helyett azt tettem a tésztába. Ez nagyon egyszerű tészta, és kiválóan ízesíthető. Tehetünk a tésztába rozmaringot, bazsalikomot vagy olajbogyót, de olajban eltett, sült paprika kockákkal is nagyon látványos és finom.



Hozzávalók:

- 2 dkg cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 32 dkg tejsavó (vagy víz)
- 6 ek olívaolaj (nem kell extra szűz, jó a sima is)
- 14 dkg rétes liszt
- 50 dkg sima liszt (BL55)
- 2 tk só



Lágy tésztát dagasztottam belőle, letakarva kelesztettem 40 percet.
A sütőt előmelegítettem 200 C-ra, a tepsit kibéleltem sütőpapírral. A tésztát beleborítottam a sütőpapíros tepsibe, és olajjal megspricceltem.
A kezemmel eligazgattam a tepsi formájához, és kelesztettem még 10-12 percet. A forró sütőbe tettem, és 35-40 perc alatt ropogósra, szép pirosra sütöttem. Rácsra téve kihűtöttem, és utána szeleteltem.



Jó étvágyat!

Max

2010. május 19., szerda

Görög saláta

Görög saláta

Ideális kísérője a grillezett ételeknek, sülteknek, de egy pirítóssal laktató vacsora. Nem kell túlbonyolítani, pár egyszerű alkatrész, és egy kis munka és már kész is.


Hozzávalók: 

- kígyóuborka
- lilahagyma
- tv paprika
- paradicsom
- feta (vagy sós lében érlelt, krémfehér) sajt
- (extra virgin) olívaolaj, só, bors


A zöldséget megmosom, a hagymát meghámozom. Az uborkát, paprikát és a paradicsomot kockákra vágjuk, a hagymát pedig kis darabokra. Egy nagyobb salátás tálban összekeverem, borsozom és meglocsolom az olajjal. Átforgatom, és ekkor adom hozzá a kockákra vágott sajtot, hogy az kevésbé törjön össze.



Sózni csak tálalás előtt szoktam, hogy minél kevesebb levet eresszen a zöldség. Ekkor még egy kis olajjal meg lehet csurgatni és egy kis frissen vágott petrezselyem zöldjével hinteni.

Jó étvágyat hozzá!

Max 

2010. május 17., hétfő

Jambalaya/yambalaya

A kreol konyha talán legismertebb egytálétele a Jambalaya. A most készített verzió a New Orleans környékéről származó vörös Jambalaya.


Laktató étel, a jellegzetes fűszerezéssel.
Erősen érződik rajta a francia és spanyol hatás. Három fontos alkotó része. Csirke hús, paradicsom és rizs. A további ízesítés már szinte utcánként, kerületenként változik. Tetszés szerint adhatunk hozzá kolbászt, tenger gyümölcsét és zöldségeket.

Hozzávalók:

- 500 g csirkemell filé
- füstölt szalonna (lehet egy kis füstölt oldalas is)
- 2 kis fej fehér hagyma
- 2 db tv paprika
- 350 g rizs
- 700 g alaplé (csirke, marha)
- 200 g paradicsomlé
- 2 ek sűrített paradicsom
- 2-3 paradicsom
- 2 tk zeller zöldje (szárított, ha frisset teszünk, akkor tehetünk bele a szárából is)
- olaj, só, bors, petrezselyem zöldje

 A hagymát, a szalonnát felaprítom, és kevés olajon elkezdem párolni. Közben a csirke mellet csíkokra vágom. Hozzáadom a szalonnás hagymához és fehéredésig pirítom.



Közben összevágom a paprikát és a paradicsomot is. Hozzáadom a paprikát és a rizst is, és együtt pirítom. Sózom, borsozom, és belekeverem a sűrített paradicsomot, és a paradicsom kockákat.



Alaposan összekeverem, és felöntöm az alap lével, a paradicsom lével. Lefedve, de időnként megkeverve, kis lángon 20-25 percet főzöm.


Ennyi idő alatt a rizs megfő, és felissza a folyadékot. Akkor jó, ha tocsogós, ha nem ilyen. akkor adjunk hozzá egy kis vizet, és forraljuk össze.



Tálalás előtt szórjuk meg vágott petrezselyem zölddel.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Egy kis kedvcsináló:

2010. május 15., szombat

Eper chutney (csatni)

Eper chutney (csatni)

Csatni
(hindi: catni, angol: chutney)
Édes, de nem lekvár, savanyú, de nem savanyúság, fűszeres és gyakran égetően csípős, de nem ételízesítő, ám túl tömény ahhoz is, hogy köretként, főzelékként egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle. Nem olyan híg, mint egy mártás; darabos, nem pedig krémszerű, mint egy püré. Zöldségből-gyümölcsből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, inkább elteszik, mint frissen tálalják. Hidegen szokták fogyasztani. Indiai eredetű, de az angolszász világ régen a magáévá tette, és egyre terjed tovább. Eredetileg mangóból és más trópusi gyümölcsökből készül, hagymával, mazsolával, de ha megértjük a filozófiáját, helybéli alapanyagokból is főzhető kiváló csatni. Érdemes kísérletezni!
 Infó: Terebess.hu



Elkezdődött az eper szezon. Igaz még egy kicsit drága, de talán erre az ízre vártunk egész télen. Szeretek az eperrel dolgozni, nagy kedvenc a tejfeles eper, de ez az eper chutney is nyerő. Ehetjük grillezett húsokhoz, mártogatósnak is kitűnő. Krémsajttal töltött tészta batyuhoz nagyon jó kísérő, de beszélgetéshez egy kis grissinivel is isteni.



Hozzávalók:

- 20-25 dkg eper
- 1 szál sárgarépa
- 2-3 tk sűrített paradicsom
- 1-2 dl paradicsomlé
- 2-3 tk cukor
- 4-5 bazsalikom levél apróra vágva
- pár csepp lime lé, só, bors, Oliva olaj



Az epret megmosom, felaprítom kb. centis darabokra. A répát meghámozom, és a reszelő kis lyukán lereszelem. Egy kevéske olajon a cukrot karamellizálom, majd hozzáadom a répát és egy kicsit lepirítom. Hozzá keverem az aprított epret és kevergetve megpárolom. Mikor összeesett az eper, sózom, borsozom, és hozzá keverem a paradicsom sűrítményt. Felöntöm a paradicsom lével, adok hozzá pár csepp lime lét, és megkóstolom. Ha kellőképpen pikáns és édes, akkor pár perc főzés után hozzáadom a bazsalikomot, és lezárom az energiát. Hagyjuk kihűlni, és úgy tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. május 14., péntek

Marha jó?! Vásárlói anomáliák.

Olvasom Fűszeres Eszter bejegyzését, ahol UP cikkére hívja fel a figyelmet. Elolvastam, és mélyen egyetértek az írással. Nem is ezt szeretném elemezni, megtették ezt alaposan a kommentelők. Inkább kanyarodnék a húsok irányába egy kicsit. 
Többször is leírtam már, mennyire sajnálom, hogy a régebben oly híres magyar marhahús, hogy elértéktelenedett és tűnt el a húsos pultokról.
Erre a minap mit látok? Az értéktelen, megkérdőjelezhető termékeket forgalmazó multi, mit szerzett be nekünk?

Ír marhahúst! Ez nem akármi ám. Hiszen a főzős csatornák angol készítésű műsoraiban, szinte remegő hangon beszélnek a csúcs séfek az ír marha húsról.

De nyilván nem egyről beszélünk, vagyis nem azonos kategóriáról. Mert ott biztosan nem az 1499 Ft-ért megvásárolható friss (ír) marha lapocka, (csont nélkül) terméket használják.
Két kérdés vetődött fel bennem, mikor megláttam az ajánlatban a már visszatérőnek számító húsokat.

- Az első: mennyibe kerülhetett ez a hús (és a többi hasonló, mert előtte lévő időszakban már kapható volt többféle alkatrésze az ír marhának), ha a logisztika költségeket (és csak azt) számolom le belőle. Miután azért nem itt van a szomszédban, és ide kellett juttatni. Tudom hogy ha valamiből sokat veszünk az olcsóbb, amit már jól megtanultunk a kínai ipar és kereskedelem jóvoltából.

- A második: tényleg nem tehetünk semmit a polcokat és életünket elárasztó kétes minőségű termékek ellen?

Az hogy a magyar ipart és kereskedelmet hogy teszik tönkre napról napra, azt látjuk, érezzük és tapasztaljuk, nap mint nap. De könyörgöm ezt sok vacakot mi esszük vagy használjuk!

Nem azzal van bajom, hogy a vásárló réteg megkóstolhatja az ír marhát. Ez jó, hiszen mint ahogy UP is leírja a cikkében, hogy milyen a magyar termékek minősége, meg kell adni azt a lehetőséget, hogy más alternatívák is legyenek a fogyasztó számára.

Az a gondom, hogy nem tudom ezek a termékek milyen minőségűek? Beszélhetünk itt a kínai fokhagymáról, a szlovák tejről vagy a lengyel piskótáról.

Vegyük csak mindjárt alapul a beazonosíthatóságot. Mindenki tudja, ismeri hogy kb. egy terméken minek kell szerepelnie. A csomagolás, a szavatossági idő, a gyártó és még sok-sok hasznos és haszontalan információ. Az hogy ezeket mennyire ellenőrzik az is egy dolog, sőt mint élelmiszer terméket gyártó, mesélni is tudnék róla.
De mi a helyzet a szalámis, húsos pultok szelt vagy kimért termékeivel? Honnan tudhatom meg, mit tartalmaz az a termék, ami egy tálcára felhalmozva várja azt hogy megvegyék. Mikor bontották meg, mennyi a szavatossági ideje, ki és hogyan fogta meg és tárolta? És főként honnan származik?

Mert csak azt a kicsi részletet vegyük figyelembe, hogy egy termék, a csomagolásától (védőgáz vagy szalámi burok, az most oly mindegy) megfosztottan, nagy felületen érintkezve a szabad levegővel (szeletelt szalámikkal az élen), meddig is őrzi meg a minőségét?

Mit eszünk nap mint nap?

Max

2010. május 13., csütörtök

Hogy grillezel mikor esik az eső?

A saslik összerakva, a plieszkavica ízesítve, megformázva, és az eső zuhog.
Jöhet tehát az "eretnekek" edénye a serpenyő. Tudom hogy most sokan felhördülnek, de ha éhes valaki, és az étel előkészítve, azt meg kell sütni. Ha nincs más akkor serpenyőben. (vád)alku vagy kompromisszum. Nem biztos hogy jó az ha elvakulunk egy bizonyos irányba. Megsül az szépen a serpenyőben is. És akkor itt az alternatíva a 4. emeleten élőknek is.



Szóval a grilltálunk, serpenyős tálunk. Készült plieszkavica, saslik és tzaziki.


Saslik:

- sertés comb
- füstölt sonka és szalonna
- fehér (főzős) hagyma

pác:

- olaj, bors, szárított zöld fűszerek




A sonkát, szalonnát és a combot egyforma kockákra vágtam, Elkészítettem az olajos pácot, és abba megforgatva pár órára a hűtőbe tettem érlelni.



A bambusz pálcákat beáztattam vízbe. A hagymát megtisztítottam, és nagyobb darabokra vágtam.
Váltakozva feltűztem az alapanyagokat, majd egy közepesen meleg serpenyőben forgatva, szép pirosra sütöttem.



Sütöttünk hozzá plieszkavicát és egy jó adag tzazikit.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. május 11., kedd

Lépésről-lépésre: leveles tészta 2.

Hogyan készítsünk "fornettis" design-t, lépésről-lépésre:



Minden gyerek (és felnőtt is) szereti a bevásárló központok csúcs helyein illatozó pultokat és a benne illatozó süteményeket. Egy ideig az árérték arány megfelelő volt, de most mintha az ár lenne a nyomósabb. Egy nagyobb adag, ami a két fiatalnak és nekünk elég lenne, az egy komolyabb összeget is kitesz.



Készítsünk hát házilag ilyen finomságot. Én most a kakaós csigára emlékeztetőt készítettem el. Gyárilag nyújtott, leveles tésztát használtam, azt szórtam meg kakaó-cukor keverékével, majd jó szorosan feltekertem. A tekercs szélét vizes kenő ecsettel lekentem, és jól lenyomkodva ragasztottam össze.



Az egyenletes szeleteléshez cérnát használtam, a tészta hengerre hurkoltam, majd a két szárat meghúzva vágtam le a szeleteket.



Az így kapott szeleteket a tenyeremmel lenyomtam, és így raktam a sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített sütőben, 200 C-on szép ropogósra sütöttem.


Ugyanígy készíthetünk lekváros, diós vagy pudingos változatot is.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. május 9., vasárnap

Ballagási parfétortáink

Ballagásra készített parfé torták:



Csokoládé parfé torta, roppanós csoki tetővel és darabkákkal, kakaós piskóta talpon.



Madártej ízű (citromos vanília) parfétorta, 
belül izgalmas vanília csíkokkal, a tetején pedig vanília zselével.

Az ünnepelt motor bolond, ez gondolom látszik a tortákon.

Max

2010. május 7., péntek

Segítsüti átadásom, második rész: Emem csomagja

Hosszas egyeztetés után a Segítsüti nyertesemmel, Ememel, itt is a postai csomagot választottuk.


Vasárnap este megsütöttük a Somával a kekszet, majd este még becsokiztuk.


Tanulva Cucka csomagján, itt már kidolgozott technológia volt, előkerült a megbízható kekszes szállító doboz.


Sikerült ismét megfelelő külső papír dobozt, és még fért bele plusz ajándékként egy kis Max féle fűszerkeverék is.
Papírdobozzal burkolva, gondosan csomagolva, elindítottam a Segítsütikét. Remélem minden rendben lesz.

Mire megírtam a bejegyzést, megérkezett a visszajelzés, hogy minden rendben, és az iroda segített a süti felét eltüntetni.

Kedves Emem, ismét szeretném megköszönni nagylelkűségedet, hogy támogattad a Segítsütit.


Nagyon szépen köszönjük!
 
 
Még rendelhető a Süti segít című receptes füzet, ami tartalmazza a Segítsüti történetét is.
 
A rendelés menete a következő lesz: az adminisztráció központosítása és egyszerűsítése érdekében füzetet bárki regisztrált támogató rendelhet (regisztrálni természetesen bármikor lehet). Aki ezután rákattint a rendeléses menüpontra, az két opciót adhat majd meg: személyes átvétel vagy postai. A személyes átvétel idén is a Keserédes Csokoládéboltban lesz (Budapest XIII. Katona József u. 22., pár lépésnyire a Jászai Mari tértől) - nagyon köszönjük nekik ismét ezt a lehetőséget. Azt kérnénk, hogy akinek módjában áll Budapesten itt átvenni, ezt a lehetőséget válassza. Mivel a füzeteket névre szólóan fogjuk letenni a Keserédesbe, ehhez a megoldáshoz egy nevet kell megadni. A másik opció a postai kézbesítés, ehhez nyilvánvalóan egy név és egy postacím megadása szükséges. A rendelés érvényesítése után a kedves támogató kap egy e-mailt, ha átutalta a pénzt - mint már említettük, 500 Ft/db -, akkor ebben az e-mailben a megfelelő linkre kattintva erről a mi rendszerünk is tudomást szerez. Amint a füzeteket letesszük a Keserédesbe, erről e-mail értesítést fogunk küldeni mindenkinek, aki már átveheti a kifizetett füzetet.
 

Max

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin