2010. július 26., hétfő

Ez (a) tök király!

Annyira sikeres volt az előző töksaláta, hogy szerettem volna más öntettel is kipróbálni. Erre egy paprikakrémes szószt találtam ki. Legyen egy kicsit magyaros, de legyen mellé modern is.



A felkockázott tök húsát megfőztem, sós, fűszeres ecetes vízben, pár szál zöld-fűszer kíséretében.


Közben elkészítem az öntetet. Két rész tejfölhöz egy rész joghurt, ebbe aprított bazsalikom, kakukkfű és oregáno levelet kevertem. Pár kanál paprika krém és egy kevéske gulyáskrém, pici bors is kerül bele.


A félpuhára főtt tököt lecsepegtettem, és hagytam langyosra hűlni. Ekkor belekevertem az öntetbe, és abban hagytam kihűlni. Nagyon kellemes fanyar ízt kaptunk, ami akár főételként is megállja a helyét. Érdemes kipróbálni, kilépni a megszokott tök és kapor párosításból.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. július 24., szombat

Egy "tökös" saláta!

Könnyű nyári saláta, enyhén savanykás ízzel, hidegen fogyasztva. Az inspirációt Edit és Garffyka barátném adta, a tököt pedig Garffyka. Kiskertjéből hozta legutóbbi találkánkra, némi cukkinivel  és zöld-paszullyal kitámasztva, nehogy eldőljön a vödörben. Mindegyik friss és zsenge volt, aznap reggel szüretelve, ezt a frissességet próbáltam megőrizni a salátában.  Nagyon jó alternatívája a tzazikinek és a tejfeles uborka salátának.


Nem írok pontos anyaghányadot, mert teljesen improvizálva készítettem. A tököt meghámozom, félbevágom, és egy kanállal kikaparom a magját. Kis kockákra vágom, és bő, (zöld)citromos, sós vízben majdnem puhára főzöm.


Egy adag joghurtot kikeverek egy kis sóval, olívaolajjal és frissen vágott zöld-fűszerekkel. Tettem bele bazsalikomot, kakukkfüvet, borsikafüvet és oregánót. Jól kikeverem, majd adok hozzá egy adag majonézt és azzal is összekeverem.


A megfőtt tököt leszűröm, és hagyom langyosra hűtőm. Belekeverem a majonézes öntetbe, és alaposan kihűtöm. Fogyaszthatjuk grillezett húsok mellé, de úgy magában egy kifli csücskével (tapasztalat) is isteni.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. július 23., péntek

Ajánló: Keszthelyi Nyári Játékok - Fekete Péter

Keszthelyi Nyári Játékok: 

(tavaly volt szerencsénk látni az előadást, nagyon nagy élmény volt, bátran ajánlom!)





Eisemann-Somogyi-Zágon: Fekete Péter - vígjáték

Előadások időpontja: Július 29., 30., 31. aug.1. (2. esőnap) 20.30 órától

Bár a Fekete Péter műfaját tekintve mese, az antivilágbéli operett alapszituációja igencsak aktuális ma is. A gazdasági világválság idején a jóképű világfi, (aki nem mellesleg veszedelmes tőzsdecápa), véletlenül rábukkan a világ legnagyobb balekjára, kinek személye maga a katasztrófa. Bármihez ér, az összeomlik – mi lehetne hát jövedelmezőbb befektetés, mint részvénytársaságot alapítani a balek pechjére? Az üzlet be is indul, csak hogy közbeszól a szerelem: a dörzsölt úriember és a lúzer mindketten találkoznak egy-egy saját világukon kívüli nővel. A megejtő szerelmi kergetőzést legendás örökzöldek tarkítják, miközben a fináléban már a legmeglepőbb párok szorongatják egymás kezét. A fergeteges szereposztás magáért beszél: Básti Juli, Haumann Péter, Oroszlán Szonja, Gubás Gabi, Magyar Attila és a Centrál Színház művészei.
Előadások helye: Festetics kastély, (Keszthely, Kastély u. 1.)
Jegyek a keszthelyi Tourinform irodában kaphatóak 3.500,- és 2.900,- Ft-os áron
További információ: www.keszthelyinyar.hu

Szállásajánlatok a rendezvényhez: http://west-balaton.hu/keszthely-hotel-szallas

2010. július 20., kedd

Telefonon rendelt vacsora

Telefonon rendelt vacsora

- Anya, éhesek vagyunk, csinálsz nekünk valami fincsi vacsorát?
Hangzott el a két fiatal szájából az Édesanyjuk felé, este 6 óra után.
- Mégis mire gondoltok? Kérdez vissza a Szülő, közben lázasan listázza, mit rejt a hűtő, amiből lehet valamit csinálni.
- Mindegy mit, csak finom legyen! Hangzik a válasz.
- Kösz, sokat segítettetek J



Így a nyáron sokszor hangzik el hasonló beszélgetés, bár nagy segítséget nem adnak, de azért lelkes fogyasztók, így elég tágak a határok. Cicaanya bősz keresésbe és tervezésbe fog, mit is készítsen a két Fiatalnak, amivel azért jól is laknak.

Hála annak, aki az előrenyújtott, konyhakész leveles tésztát kitalálta! Mióta felfedeztük, az ár-érték arányaiban megfelelő márkát, szinte mindig lapul a hűtő aljában 2-3-4 tekercs. Krémsajt is mindig van, vagy saját, vagy a tubusos verzió, és a vödrös tejfölről nem is beszélek. Már csak egy kis reszelt félkemény sajt és a kedvenc tésztavágó, és készülhet a (Fornetti) designos apró süti.



A reszelt sajtot kikeverjük a tejföllel és a krémsajttal. A tésztát kiterítjük, 1/3 részét bevágjuk a mintázóval, a 2/3-án pedig elhelyezzük a töltelék csíkokat tetszés szerint.



A bevágott harmadot egy kicsit kihúzzuk, és ügyesen ráterítjük a csíkokra.



Egy görgős tésztavágóval (pizza vágó) felvágjuk helyes kis darabokra. 



Előmelegített sütőben, 225 C-on szép pirosra sütjük. 



Egy pohár finom bor mellé tökéletes kísérő. 



Jó étvágyat hozzá!

Cicaanya és Max
  

2010. július 16., péntek

Bőrős pulykamell egészben sütve

Szeretjük a szárnyas húsokat, de inkább a csirkét és a pulykát. Bár az utolsó pulykasültért nem voltam oda, mert mellék ízét éreztem a húsnak, Apu szerint repce íze volt. Mindegy, adjunk még egy esélyt. A hús ellenőrzött gazdaságból származik, friss, tehát nagy hiba nem történhet. Nem is volt, sőt egy nagyon ízletes sültet sikerült készítenem.


Az alapgondolat az volt, hogy sok zöld fűszerrel, egyben legyen megsütve. A fűszer kéreghez vágtam a kiskertből friss zöld fűszert. Bazsalikomot, kakukkfüvet, oregánót és egy kis petrezselyem zöldet. Ezt egy kis sóval, borssal és fokhagymával apróra vágtam. A húst alaposan megmostam, majd szárazra töröltem, és egy éles késsel (sniccer) a bőrét bevagdostam.



A fűszerkeveréket egy kis olajjal kikevertem, és alaposan bedörzsöltem vele a húst. Egy fém nyelű serpenyőt melegítettem szárazon, és abban sütöttem elő a hús minden oldalát szép pirosra. Először a bőrös felével, majd tovább szépen körben. Utána serpenyőstől az előmelegített sütőbe toltam, és 180 C-on, egy kis vizet alá öntve, kb. 1 és ¾ órát sütöttem.


Így a hús nem tudott kiszáradni, és puha, omlós maradt. Miután megsültnek nyilvánítottam, serpenyőstől kivettem a sütőből, és hagytam pihenni 30 percet, majd ezután szeleteltem. Nem készült különösebb köret hozzá, egy nagy adag joghurtos salátával ettük, a maradékából másnap szuper szendvics alap lett.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. július 13., kedd

Tormás sonkatekercs átgondolva

Nagy kedvencem volt, a hidegkonyhai üzemek egyik alap terméke, a tormás sonkatekercs. Ízes, kicsit tormás krémmel töltött gépsonka, kiadós aszpikkal lekenve, és a standard ízű francia saláta talapzatra ültetve. A torma mennyisége mindig mutatta a készítő lelki állapotát, egyszer szinte ehetetlen kategóriával találkoztam. Szerettem volna elkészíteni, de egy modernebb változat készült. A tormás és magyaros túróhab, sonkával és egy kis zöldség betéttel, egy tojásos tortilla burkot kapott. Izgalmas party falatka készíthető, de tökéletes kísérője lehet egy esti borozásnak is.


Hozzávalók 12 tortillához:

- 2 tojás
- 2,5 dl tej
- 3,3 dl víz
- 15 dkg sima liszt
- 15 dkg kukorica liszt
- egy csipet só

Töltelékhez:

- 50 dkg túró
- 5-6 ek tejföl
- 2-3 tk reszelt torma
- 20 dkg (füstölt) sonka
- 20 dkg gépsonka
- 2-3 tk paprika krém
- 1 kígyó uborka
- 1 kaliforniai paprika
- 1 blondi paprika
- só, bors, fűszerek


Elsőként készítsük el a tortilla tésztáját, mert annak egy 20-30 percet érdemes pihennie. A tojásokat egy kis sóval keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tejet és vizet. Ebbe a keverékbe szitáljuk bele a két fajta lisztet, és keverjük csomómentesre. Tegyük félre pihenni.
A túrót felezzük meg, tegyük két keverő tálkába. Az elsőt egy kis zöld fűszerrel, ecetes tormával, csipet sóval és egy kis tejföllel keverjük krémesre.
A paprikákat és az uborkát  magozzuk ki és vágjuk egyforma hasábokra.
A túró másik felét egy kis paprika krémmel és tejföllel szintén keverjük ki. A tortilla tésztát keverjük át újra, majd palacsinta sütőben süssünk belőle 12 tortillát.
A kisült lepényeket kenjük meg felváltva a két féle túró krémmel, terítsünk rá sonkát, arra paprika és uborka hasábokat, majd szorosan tekerjük fel. Éles késsel, tetszés szerinti vastagságban szeljük fel, és tálaljuk egy nagy. tányérra. Készítsünk hozzá mártogatós szószokat, de azt az italhoz igazítsuk.

Jó étvágyat hozzá!


Max

2010. július 6., kedd

Képes beszámoló az idei Receptbazár felvételről 2.

folytatás:


Nem látszik, de az operatőrök már éhesek:-)


Sül a tojásos tortilla


Közben persze ment a sztorizás,


és az élménybeszámoló is.


Készül a Sangria by Max


Te még forgatsz, én meg vezetek, akkor ezt ki fogja meginni?


Sangria készen


Valaki oldalról leskelődik! Ki lehet az?


 Jancsibá, Ferencsik (Nagy fogyás) István és én

Köszönjük a Receptbazárnak és a Videokonyha stúdiójának a lehetőséget!

Max

2010. július 3., szombat

Képes beszámoló az idei Receptbazár felvételről 1.

Receptbazár 2010, forgatás

Ismét meghívást kaptam Jancsibától, hogy főzzünk valamit együtt a VideoKonyha stúdiójában. Tavaly volt egy nagyon jó hangulatú forgatás, ahol részt vehettem. Mivel ezt egy fajta megtiszteltetésnek vettem, így természetesen igent mondtam. Az a kérése volt csak, hogy olyat készítsek, ami még nem szerepelt nála.


Készítettünk Quesadillát, Nachost és ahhoz különböző mártogatósokat, italnak pedig egy Sangriát választottam.




Reggelre tettük a kezdést, de előbb mentünk Tittyvel, (Ő fényképezett) hogy előkészüljünk.




Mikor oda értünk, már javában főztek Jancsibáék, így félre vonultunk, és felvágtam azokat az alkatrészeket, amit már gondos kezek előkészítettek.





Azt hiszem kezdhetünk?!


Ritka pillanat, a MesterSzakács (és Cukrász) felnéz rám:-)


Jancsibá lelkes hallgatóság v
olt.


És egy kicsit segített is.


Folyt.köv.


Max

2010. július 1., csütörtök

Sajt torta, rumos szirupos gesztenyével

Sajt torta, rumos szirupos gesztenyével


Visszafogottan édes, remek délutáni desszert. Krémes mascarpone, kakaós talpon, rumos szirupban érlelt gesztenye darabkákkal. Ha nincsen gesztenyénk (nekünk is Garffyka barátom juttatott egy üveggel), vagy nem akarjuk elkészíteni, helyettesíthetjük, áztatott aszalt gyümölcsökkel, vagy kandírozott citrus kockákkal. Ne legyen a tölteléke túl édes, inkább frissítő, illó egy komoly ebédhez, vagy alkalomhoz.

Hozzávalók, 20 cm-es, kapcsos tortaformához:

Talp:

- 10 dkg kakaós, teljes kiőrlésű keksz
- 5-8 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

- 50 dkg mascarpone sajt
- 2 dl (jéghideg) tejszín

A kekszet összetöröm, és az olvasztott vajjal kikeverem. A kapcsos forma alját kibéleljük háztartási fóliával, és abba szépen bele tapicskolom. Hideg helyre teszem, hogy megszilárduljon.
A hideg tejszínből habot verek, a gesztenyét lecsepegtetem, és felkockázom. A mascarponét kikeverem, hozzá adom a felkockázott gesztenye húst, és egy kis sziruppal is ízesítem. Jól kikeverem, majd a tejszínhabbal lazítom. Megkóstolom, ha édesebbre szeretném, akkor még adok hozzá szirupot, de nem sokat, mert nagyon meglágyítja a krémet.


Rákenem a keksz talpra, a tetejét megformázom, (ennyi krémmel, kb. félig van a forma, de ha több krémmel csinálnám, akkor túl tömény lenne), és hideg helyen pihentetem legalább 2-3 órát.
Hideg vízbe mártott késsel körbevágom a formát, és leválasztom. A kést ismét bevizezem, és azzal szeletelem. Nagyon jól, illik hozzá egy csésze habos kakaó.

Jó étvágyat hozzá!

Max

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin