2010. november 29., hétfő

Programajánló: 2010 december, nyugat-balatoni régió

 Programok nyugat-balaton-ról, december hóra:

Decemberben: Karácsonyi kiállítás Gyenesdiás Községháza

December 1-31.
Adventi- Karácsonyi Vásár
Hévíz Deák tér

December 3-5.
III. Adventi Forgatag
Balatongyörökön
Jüngling Zoltán Közösségi Ház udvara

December 5.
Adventi Gyertyagyújtás II. Vonyarcvashegy
Művelődési Ház és Könyvtár

December 12.
Luca napi döngicsélő
Keszthely Balaton Színház

December 12.
Adventi Gyertyagyújtás III. Vonyarcvashegy
Művelődési Ház és Könyvtár

December 15.
Filmklub
Keszthely Balaton Színház

December 18-19.
Adventi gesztenyesütés és Karácsonyi Vásár forralt borral,
gesztenyés süteményekkel, műsorral.
Gyenesdiás Községháza előtti tér /különdíj: Max konyhája ajándék csomag!!/

December 19.
,,Nagyik Karácsonya”
Keszthely Balaton Színház

December 19.
Adventi Gyertyagyújtás IV. Vonyarcvashegy
Művelődési Ház és Könyvtár

December 24.
Angyalváró filmvetítés
Keszthely Balaton Színház

December 27-30.
Szünidei Matiné családoknak
Keszthely G. K. Műv. Központ

December 29.
Csángó szilveszter
Keszthely G. K. Műv. Központ

December 30.
Óévbúcsúztató a tófürdőn- szórakoztató programok, forraltbor, zsíroskenyér
Hévíz Tófürdő

December 31.
Városi Szilveszteri bál
Hévíz Városi Sportcsarnok

További információk itt:

Tourinform Keszthely
E-mail: keszthely@tourinform.hu
www.keszthely.hu

Tourinform Hévíz
E-mail: heviz@tourinform.hu
www.hevizmarketing.hu

Tourinform Vonyarcvashegy
E-mail: info@vonyarcvashegy.hu
www.vonyarcvashegy.info.hu

Tourinform Gyenesdiás
E-mail: gyenesdias@tourinform.hu
www.gyenesdias.info.hu

Infopont Balatongyörök
E-mail: info@balatongyorok.hu
www.balatongyorok.hu

2010. november 27., szombat

Gasztro ajándék csomagok rendelhetőek

Ajándékcsomagok a Max konyhájából

Egyedi készítésű ajándékcsomagok, melyek adalék, aroma, tartósítószer és íz-fokozó mentesek. Igazi kézműves minőség, több éves tapasztalatok felhasználásával készült termékek, melyeket frissen a csomagolás előtt készítek el, törekedve az aromák és ízek frissességének megőrzésére.
Minden csomaghoz mellékelek egy rövid leírást a felhasznált anyagokról, a felhasználás lehetőségeiről.

A fűszerek, sók és cukrok aromazáró tasakban, a lekvár pedig csíramentesített üvegbe csomagolva. A csomagok a felsorolt termékeket tartalmazzák, és csinos kis csomagban kerülnek szállításra.



Ízek varázsa:

- provanszi fűszerkeverék (30g)
- hal-szárnyas fűszerkeverék (20g, só-mentes)
- citromos só (50g)
- füstölt só (25 g, jó minőségű sonkával)
+ ajándék: krémes forró csoki por, (65g, 2 adag, magas minőségű csokoládéból)

Provanszi fűszerkeverékben megtaláljuk a mediterrán konyha fő ízeit. Használhatjuk sültekhez, levesekbe és mártásokba.
A Hal és szárnyas keverék egy kicsit keleties íz világú, van benne kurkuma, és sótól mentes, így kiválóan alkalmas pácoláshoz, mert nem szárítja ki a húst.
A citromos sót használhatjuk édességekbe, levesekbe és kenyerekbe, izgalmas aromát ad.
Füstölt só: mediterrán fűszer, ételízesítő. Jó minőségű, szárított sonkával készül, füstös aromát ad az ételeknek, de nem bántja az epét. Mártásokba, krémlevesekbe, de akár egy szelet vajas bagetten is isteni.
A forró csoki por, jó minőségű csokoládéból készült keverék, amit forró tejjel felöntve, krémes sűrű italt kapunk.

A csomag ára: 1490 Ft.



Édes csábítás:

- csokoládés-narancs lekvár (180 ml)
- citromos cukor (40g)
- narancsos cukor (40 g)
- mézes fűszer keverék (30 g)
+ ajándék: krémes forró csoki por, (65g, 2 adag, magas minőségű csokoládéból)

Vaníliás-csokis narancs lekvár, tartósítószertől mentesen. Fogyaszthatjuk palacsintákhoz, süteményekhez vagy csak magában kanállal.
A citromos és narancsos cukor megízesíti a teát, forró csokit vagy a süteményeket.
Az egyik nagyon sikeres fűszerkeverékem a mézes. Aromás, illatos és kevés cukorral dúsított. Tehetjük mézes süteménybe, krémekbe, de az almával is izgalmas párosítás.
A forró csoki por, jó minőségű csokoládéból készült keverék, amit forró tejjel felöntve, krémes sűrű italt kapunk.

A csomag ára: 1790 Ft.



Max válogatása:

- csokoládés-narancs lekvár (180 ml)
- citromos só (50 g)
- vörösborban érlelt narancsos cukor (40 g)
- mexikói fűszerkeverék (25g)
+ ajándék: krémes forró csoki por, (65g, 2 adag, magas minőségű csokoládéból)

Vaníliás-csokis narancs lekvár, tartósítószertől mentesen. Fogyaszthatjuk palacsintákhoz, süteményekhez vagy csak magában kanállal.
A citromos sót használhatjuk édességekbe, levesekbe és kenyerekbe, izgalmas aromát ad.
Vörösborban érlelt, szárított narancshéj a cukorral összeőrölve. Forralt bor hangulatát adja át, használhatjuk forró italokhoz, süteményekhez.
A mexikói fűszerkeverék a tex-mex konyha ízeit és hangulatát adja át. Használjuk bátran sültekhez, kenegetős-mártogatós szószokhoz vagy fűszer vajakhoz.
A forró csoki por, jó minőségű csokoládéból készült keverék, amit forró tejjel felöntve, krémes sűrű italt kapunk.

A csomag ára: 1690 Ft.

Megrendelés, információ és egyedi igények egyeztetése levélben, kérlek, írj a maxgastro@gmail.com címre.

A ajándékcsomagokat megvásárolhatjátok
  • Keszthelyen személyes találkozó alkalmával.
  • elküldöm nektek postai utánvétellel,
  • vagy előreutalás után, postai küldeményként
Utánvétel és előreutalás esetén a postai szállítási költséget nektek kell kifizetni. Az árakról érdeklődjetek levélben.


Max és a Max-gasztro csapata

2010. november 26., péntek

Füstölt fokhagyma

A Füstölt fokhagyma!

Mióta tavaly volt szerencsém megkóstolni egy olyan padlizsán krémet, ami füstölt fokhagymával készítettek, azóta vágyom egy fej füstölt fokhagymára.


Végre ez az óhajom is teljesült, mert Apuék készítettek egy kis füstölőt, ahol a sajtok mellett mást is lehet füstölni. Kaptam is a frissen füstölt fokhagymából 3 fejet. Most azon kell törnöm a fejem, mit készítsek belőle.

Azt hiszem készíteni fogok egy Aioli-t (fokhagymás mártás), karfiol krémet, és lesz fokhagyma krémleves is.
Már most élvezem, hogy a füstös íz átjárja az ételt, és ezzel egy kicsit különlegessé teszi azt.


Most aztán törhetem a fejem, mit is lehetne még megfüstölni ezzel a pompás szerkezettel.

Max

2010. november 25., csütörtök

Programajánló: Adventi Gesztenyesütés és III. Karácsonyi Vásár

Ismét megrendezésre kerül Gyenesdiáson, a már hagyományosnak nevezhető Adventi Gesztenyesütés és az ezzel összekötött Karácsonyi Vásár. Idén is rendeznek az összejövetel keretein belül süteménysütő versenyt.

Részlet a felhívásból:


Várjuk sok szeretettel azon ügyes kezű lányok, asszonyok nevezését, akik szívesen részt vennének a 2010. december 19-én, vasárnap délután megrendezésre kerülő süteménysütő versenyünkön. A süteményeket az alábbi kategóriában várjuk:
Gesztenyés sütemények és  Mézeskalács házikó


A versenyre szánt finomságokat a verseny napján, december 19-én délután 16 óráig kérjük a Községháza épületébe hozni. A legszebb, legfinomabb sütemények készítőit értékes nyereményekben részesítjük.

Kategóriánként egy-egy különdíj is kiosztásra kerül, ami a saját készítésű gasztro ajándékaimból készített csomag lesz!


Minden kedves Látogató sok szeretettel várunk!

További információ:

Tourinform Gyenesdiás
E-mail: gyenesdias@tourinform.hu
www.gyenesdias.info.hu

Max

2010. november 24., szerda

Ajándék ötletek karácsonyra: Zila torta forma és a Cigánykerék torta

Szolgálati közlemény!

Karácsonyi akcióban a Zila torta forma.

Impozáns csomagolást és akciós árat kapott a Zila tortaforma. Talán még emlékszik a kedves Olvasó a tavaly, általunk is kipróbált csodás konyhai segédeszközzel készített teszt receptekre. Ezek a nagyszerű formák most szuper akciós áron megrendelhetőek a Zila tortaforma oldalán.


Ezen az oldalon megrendelhető Bangó Margit új szakácskönyve is, amiben megtalálható a Cigánykerék torta receptje, amit a művésznő a Zila tortaformára alkotott meg.


A termékek megvásárolhatóak a Zila tortaforma hivatalos oldalán.

Fotók: Zilatortaforma.hu

Max

2010. november 23., kedd

Csokis rudacskák (Mikádó)

Csokis rudacskák:


Egy olasz csoki imádó oldalon találtam a képet, ami alapján elkezdtem keresgélni az ideális tészta után. megtaláltam Limara verzióját, de én kelt tésztával szerettem volna elkészíteni.

Vendégváró falatok, vagy beszélgetős romantikus estére nasinak. Ropogós héja, és alatta a puha tészta. Ha nincs kedvünk bajlódni a csokizással, hagyhatjuk üresen is, így is nagyon finom. Ha romantikus estére készülünk, süssük meg előre a rudakat, majd frissen készítsünk csoki fond-üt, és kockázott gyümölcsökkel tegyük az asztalra.



 Tészta:

1 ek olaj,
6 dkg vaj,
5 dkg cukor,
1 tk só,
1 egész tojás
1 tojás sárgája,
3 dl tej,
50 dkg sima liszt (BL55),
15 gr friss élesztő


 Kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, és lefedve, langyos helyen kelesztjük 35-40 percet. Lisztezett munkalapon, 4 részre osztjuk, és vékony, kb. fél centis lapra nyújtjuk. Görgős tésztavágóval, fél centis rudakra vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Kelesztjük még így 10-15  percet, majd előmelegített sütőben, 170 C-on, szép pirosra sütjük. Ugyanígy dolgozzuk fel a maradék tésztát is.



Sütés után hagyjuk kihűlni, és mártsuk olvasztott csokoládéba, és szórjuk meg tetszés szerint. Szórhatjuk: mogyoró, színes cukordara, fahéjas cukor, dió, kandírozott narancshéj, apró kockára vágott, aszalt gyümölcsök. Ideális egy bögre forró kakaó, vagy egy igazi habos kapucsínó mellé. Gőz fölött olvasszunk csokoládét, majd egy kis átmérőjű, magas edénybe (bögre), öntjük, és abba mártogatjuk a rudakat. Rácson hagyjuk egy kicsit dermedni, majd szórjuk meg a választott díszítőkkel.


Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. november 21., vasárnap

Olvasóim készítették: DZS tortái 4.

Kaptam még fényképeket DZS-től, akinek a csodás tortáit már bemutattam. 1. rész itt, 2. rész itt és a 3. rész pedig itt található. De most ismét olyan gyönyörűségeket kaptam, úgy döntöttem, ezt ismét meg kell osztanom:


Bonbonier,



és ugyanaz oldalról.


Horgászos


ismét egy kedvenc, a katicás



ötletes kiskert:-)


annyira bájos, és elegáns, ez most a No.1 nálam


legelős pónis-bocis

és a végére a férfias-sörös:-))

Örülök, hogy ezeket a gyönyörűségeket megmutathattam, és gratulálok DZS-nek!

DZS és Max

2010. november 19., péntek

Karácsonyi, mézes fűszerkeverék (gasztroajándék)

Tudom hogy ilyet többféle változatban is meg lehet vásárolni. De azért ha összeállítunk, egy, a saját ízvilágunkat, ízlésünket tükröző keveréket, és ezt használjuk, az azért más. A másik fő indok, hogy a készen vásárolt fűszerkeverékek hordozó anyaga (fő összetevője) cukor. Hogy milyen cukor, és mondjuk milyen vanillin (aroma), az meg egy másik kérdés. Ezért készítettem inkább egy saját összeállítást. Erős, aromás keverék lett, olyan angol stílusú, karakteres ízekkel. Többször és többen is kipróbáltuk, és szinte mindenkit megfogott az illata. Használtuk Chef Vikivel és Garffykával a KÉS összejövetelén, amikor megfőztük-sütöttük a Mézes Mikulás könyvet, és ott is sikeresen szerepelt.



Miből is készült:

- szárított, cukrozott citrushéjak, porrá zúzva
- fahéj, szerecsendió, ánizs
- gyömbér, szegfűszeg
- szegfűbors, rózsabors
- karadamóm, koriander
- saját készítésű vaníliás cukor
- és nagyon pici kakukkfű és (zöld-citromos) só



A darabos összetevőket porrá zúztam, majd elkészítettem egy alapot, azokból a fűszerekből, amit fontosnak éreztem, tettem 1-1 egységnyit, a mellék ízekből pedig fél-fél egységnyit, majd összekevertem jó alaposan a késes aprítóban, és utána jött az utóízesítés. Nem írtam fel a pontos mennyiségeket, mert lehet hogy a következő adagnál más ízeket fogok erősebbre keverni.



Tetszés szerint dúsíthatjuk (por) cukorral, én csak keveset tetettem bele, így könnyebb felhasználni.

Fedeles kis üvegben, celofán zacskóban hasznos gasztro-ajándék.

Jó kísérletezést!

Max

2010. november 17., szerda

Nyúlcomb borítékban, marinált paprikával

Nyúlcomb borítékban, marinált paprikával:
Töltött nyúlcomb újragondolva. Magában a nyúlcombot nehéz megtölteni, mint egy csirkecombot, ezzel a megoldással viszont elkészíthető. Ropogós rétes borítékba rejtve, hozzá pedig egy kellemes marinált paprikasaláta. Külön köretet szerintem nem igényel, de természetesen  igény szerint adhatunk hozzá valamilyen egyszerű köretet. A paprikasalátát érdemes legalább 4-5 órával a tálalás előtt elkészíteni, de egy éjszaka pihenés sem árt neki.




Hozzávalók, 4 fő részére:

-          2 db első nyúlcomb (lapocka)
-          2 db hátsó nyúlcomb
-          2 db zsemle
-          1 db tojás
-          kevéske tej
-          1 fej kisebb vöröshagyma
-          2 tk aprított zöldfűszer, (petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, zsálya)
-          Zsemlemorzsa, só, bors, olaj, vaj
-          8 db réteslap

Marinált paprikához:

-          2-2 db húsos, zöld, sárga és piros paprika
-          2 kis fej lilahagyma
-          3 tk vágott friss zöldfűszer (petrezselyem, rozmaring, majoránna)
-          4 ek (ízesített) fehérborecet
-          8 ek (szőlőmag) olaj (vagy növényi olaj, de ne olíva olaj legyen, mert az elnyomja a paprika ízét)
-          Só, bors



Elkészítése:
Készítsük el a marinált paprikát elsőként. Alaposan mossuk meg a paprikákat, csumázzuk ki, és vágjuk keresztben, vékony, fél centis csíkokra. Az ecetet keverjük ki az olajjal, sózzuk és ízesítsük, adjuk hozzá a finomra vágott zöld fűszereket, és a vékony csíkokra vágott lilahagymát. Kevés olajon egy serpenyőben, pirítsuk meg, de közben kevergessük, nehogy leégjen. Mikor lepirult, de a paprika még nem esett össze, akkor melegen öntsük a marináló lébe, és keverjük alaposan át. Lefedve tegyük hűvös helyre, hogy az ízek érjenek össze.

Következzék a nyúl. Csontozzuk ki a combokat, és vágjuk apró kockákra. Kevés olajon fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát, és pirítsuk hozzá a kockázott húst. Fehéredésig pirítjuk, majd elzárjuk az energiát. A zsemlét áztassuk be a tejbe. Vágjuk apróra a zöld fűszereket, és egy tálban keverjük össze a hússal. Nyomogassuk ki a zsemléket, és morzsoljuk bele a tálba. Adjuk hozzá a két tojást, dolgozzuk össze, sózzuk és ízesítsük. Igény szerint szilárdíthatjuk a morzsával.



Hagyjuk pár percet pihenni, közben készítsük elő a réteslapokat. Kettesével terítsük ki, kenjük meg olvasztott vajjal, majd a töltelék negyed részét simítsuk el a tészta közepén, majd négy sarkát hajtsuk vissza, és így fordítsuk sütőlemezre.
Előmelegített sütőben 180 C-on, süssük szép pirosra, kb. 25-30 perc alatt.




Tálaláskor a marinírozott paprikákból készített halom tetejére helyezzük az ízlésesen vágott csomagot.

Jó étvágyat hozzá!

Max

További nyulas receptek:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin