Csirke lassan, komótosan főzve, ízletes, vörösboros, zöldséges alapban. A végeredmény puha, omlós és sokféle ízzel telt étel. Ideális alapanyag, a mostanság divatos csirkecomb farrésszel. Az ezen található plusz csontból remek ízeket nyerünk a lassú főzési eljárás alatt. Érdemes egy kicsit hosszabb lére engedni a főzés közben, pompás mártást készíthetünk belőle.
Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- 1 fej vöröshagyma
- 4 db szép paradicsom, vagy egy doboz hámozott paradicsom konzerv
- 3 dl száraz, testes vörösbor
- 3-4 dl alap lé (lehet zöldség vagy hús alap lé is)
- 2 EK natúr ételízesítő (só mentesen)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2-3 EK olívaolaj
- (füstölt) só, bors
- 2-3 ág rozmaring (vagy 2 TK szárított)
- 2 TK provanszi fűszerkeverék (vagy oregánó, kakukkfű, bazsalikom és majoránna keveréke)
Az olajon, nagy lángon pirítsuk meg körben a combokat. Hagyhatjuk egyben is combokat, de szét is választhatjuk a forgóknál. Vegyük ki félre a megpirított húsokat, vegyük lejjebb az energiát, és pároljuk meg rajta a hagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Ha friss paradicsommal dolgozunk, azt előtte hámozzuk meg, ha konzerv, akkor öntsük fel a levével együtt.
Öntsük fel a borral, és az alap lével, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a durvára vágott fokhagymát, az előzőekben megpirított húst, és a fűszereket. Fedjük le, és lassú tűzön, alig gyöngyöztetve, főzzük legalább 1,5-2 órát. Közben néha rázzuk meg, vagy óvatosan keverjük át. Kóstoljunk, és ha kell, korrigáljunk. Ha nagyon hígnak tűnik a lé, akkor vegyük le a fedőt, és 20 percet, kicsit magasabb energián, forraljunk el belőle. Tálaljuk puha fehérkenyérrel, és mindenképpen igyunk hozzá egy pohár, testes vörösbort.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Ez az én kedvemre való étek! Gyönyörű!
VálaszTörlésMónika, örülök hogy tetszik, remélem el is fogod készíteni.
VálaszTörlésSZia Max!Nagyon jol nez ki a kepen, biztos nagyon finom!Holnap ez lesz ebedre, vettem ma hozza csirkeszarnyat,abbol lesz...
VálaszTörlésmajd megirom az eredmenyt, de biztos vagyok hogy nem fogunk csalodni!
udvozlettel lindy
Lindy: várom a beszámolót(-:
VálaszTörlésPicit változtattam az arányokon/hozzávalókon és a vége előtt úgy 20 perccel hozzáadtam egy doboz zsenge fagyasztott zöldbabot. Hú de jó lett!
VálaszTörlésHelga
Helga, örülök, ha jól sikerült, és annak még jobban, hogy a saját ízlésedre alakítottad. Remélem sokszor el fogod készíteni.
VálaszTörlés