Oldalak

2011. április 5., kedd

Tavaszi zöldség krémleves

Vegyes zöldségekkel, egy kis tejszínnel és rizzsel besűrítve. Van aki csak finomfőzelék levesnek hívja, de van aki egyenesen rajong érte. Tálaláskor megszórva (szárított) zöld-fűszerrel és egy kis dióolajjal megcsepegtetve igazi tavaszváró hangulatot ad. De erőt adó lehet egy hidegebb téli estén is.
Rakhatunk bele: sárgarépát, fehérrépát, borsót, zöldbabot, paszternákot vagy akár cukkinit is. De ha nem akarunk bajlódni a zöldség hámozással, akkor jöhet a mirelit francia saláta alap vagy zöldség keverék.



Hozzávalók:

- egy kis fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kg vegyes zöldség (lehet mirelit is)
- 2-3 ek rizs
- 3 ek tejszín
- zöld-fűszerek (szárított, fagyasztott vagy fűszerkeverék), jól illik hozzá a kakukkfű, a borsikafű, a csombor és a tárkony
- olaj, só, bors




A zöldséget előkészítjük, a hagymát apróra felkockázzuk, a fokhagymát pedig lereszeljük. Kevés olajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd pirítsuk le a zöldséget is. Ha már a zöldséget bevonta mindenhol a hagymás olajos máz, akkor adjuk hozzá a rizst is, forgassuk jól össze, majd együtt is pirítsuk egy kicsit. Adjuk hozzá a fokhagymát, a zöld-fűszereket, sózzuk és borsozzuk, majd annyi vízzel, ami ellepi, főzzük kis lángon, míg a zöldség megpuhul. Kóstoljuk meg, ha szükséges korrigáljuk. Adjuk hozzá a tejszínt, majd egy merülő mixerrel pürésítsük a kívánt állagra. Forraljuk össze, ha nem szeretjük rusztikus, darabos levest, akkor nyugodtan szűrjük át, vagy passzírozzuk le.

Tálaláskor adjunk hozzá pirítóst és olíva olajat.

Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés: