Nem kell, a címtől megretteni, nem 60 munkaórát jelent. Nem kell az órák számát mereven követni, az eredeti receptben is 3-4 órát eltérnek. Itt a lényeg a hosszan érlelt, kevés élesztőt tartalmazó tészta. Készíthetjük rozsos vagy sima tésztából, az a fontos legyünk türelmesek. A tészta meg fogja hálálni a türelmünket. Az első tésztám bagett lett, követve az eredeti receptet. Amikor kivettem az első kovászt, már készítettem is be a következőt, látva a kovász állagát. A végeredmény egy ropogós héjú, belül levegős, rugalmas tészta.
Kovász:
- 16 dkg liszt
- 16 dkg langyos víz
- 5 g friss élesztő
Oldjuk fel az élesztőt a langyos vízben, ebbe keverjük bele a lisztet. Keverjük finoman csomó mentesre, fedjük le, és tegyük félre érni, 16-20-24 órára.
Tészta:
- A kovász
- 35 dkg liszt
- 21,5 dkg langyos víz
- 10 g friss élesztő
- 1 tk só
A sót oldjuk fel a langyos vízben, majd keverjük el benne az élesztőt. Dolgozzuk össze a liszttel és a kovásszal. Dagasszunk egy rugalmas tésztát, takarjuk le, és hagyjuk kelni egy órát. Közben legalább háromszor gyúrjuk át, dolgozzuk ki belőle a levegőt, majd takarjuk le, és kelesszük tovább. Gyúrjuk át még egyszer, tegyük egy fedeles kelesztő tálba, fedjük le, és tegyük a hűtőbe 30-36 órára.
Vegyük ki a tésztát, borítsuk ki egy finoman lisztezett nyújtólapra, és hagyjuk legalább 1 órát szobahőmérsékleten. Gyúrjuk át, vegyük 4 részre, és formázzuk meg a kívánt formára. Kelesszük letakarva 15-20 percet, majd tegyük sütőlapra. Kelesszük letakarva 40-45 percet, közben melegítsük elő a sütőt 250 C-ra, és tegyünk bele vizet a gőzöléshez. Vágjuk be a tésztát egy éles késsel (borotvapenge), és tegyük az előmelegített, gőzös sütőbe. Süssük 20-25 percet, míg jó ropogós lesz. Ha nagyon pirulna a teteje, 10 perc után vegyük vissza a hőfokot 220 C-ra, és úgy süssük meg.
Kóstoljuk meg egy jófajta vajjal és kevés sóval, de vigyázzunk, függőséget okozhat!
Jó étvágyat hozzá!
Max
Jó sok munka van vele, de megéri mert nagyon guszta lett! Valóban én mindig ha kenyeret csinálok csak margarin elég rá meg só !
VálaszTörlésMax drága, mehetnénk hozzátok kosztosnak?
VálaszTörlésNagyon jó tészta! Beleszerettem. Garffykám, gyertek(-:
VálaszTörlésez a 10gr friss élesztő kb. mennyi szárítottnak felel meg?
VálaszTörlésamúgy nagyon guszta, csak még a dagasztással kellene megbarátkoznom... :)
Kinga: az átváltás nem egyszerű, én azt gondolom, ez kb. egy fél mokkás kanálnyinak felel meg, de keress rá a váltásra.
VálaszTörlés