Oldalak

2011. augusztus 30., kedd

Nyúlaprólék paradicsommal, alufólia batyuban sütve

Könnyű, gyors és egyszerű recept a Nyúlunk a munkáért programhoz igazítva. Ha tehetjük, kemény húsú paradicsomot válasszunk, így kevesebb lesz a szaftja, sűrűbb lesz. A dolgos esték vagy hétvégék ideális étele, csak összerakjuk a batyut, betesszük a sütőbe, és míg sül, foglalkozhatunk mással.


Hozzávalók, 4 személyre:


- 50-60 dkg nyúl aprólék (lehet gulyáshús, nyúl eleje, lapocka)

- 4-5 fej kemény paradicsom

- 1 kisebb fej vöröshagyma

- 1 tk zöldfűszer keverék (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring)

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 2 dl tejföl

- 5 dkg vaj

- 1 tk paprika vagy paprika krém

- 2-3 ek olaj,

- só, bors



A húst alaposan megmossuk, leszárítjuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Bedörzsöljük sóval, borssal, a paprikával és a zöldfűszerekkel, majd meglocsoljuk az olaj kétharmadával, és alaposan összeforgatjuk. A paradicsomot fél centis karikákra vágjuk. Két-három réteg alufóliát terítünk egy sütőlapra, kenjük meg a maradék olajjal. Terítsünk a fóliára paradicsom karikákból kb. a felét, majd erre igazgassuk el a nyúlhúst és az apróra vágott hagymákat.



. Fedjük be a maradék paradicsom karikákkal, arra pedig tegyük a vajat vékony forgácsokban. Zárjuk össze a fóliát, és előmelegített sütőben süssük 35-40 percet. Bontsuk ki a batyut, kenjük rá a tejfölt és úgy is pirítsuk meg egy kicsit.


Köretnek jól illik hozzá valami könnyű zöld saláta vagy párolt rizs.

Jó étvágyat hozzá!

Max


További nyulas receptek:


http://gasztrabbit.blogspot.com/

2011. augusztus 25., csütörtök

Alpesi pásztorbot (natúr kovásszal)

Magas rozstartalmú, hosszú, egyenes tészta, természetes natúr kovásszal és kefirrel.  A natúr kovász használatával megemelhetjük a tészta rozs tartalmát, a megszokott 30% fölé. A tésztához élesztőt adunk és azt kefirrel keverjük. Az így kapott tészta puha bélzetet és finom, nem keserű. A kovász készítését időben kell elkészíteni, ezzel a módszerrel előre kell gondolkodnunk, de az eredményért bőven megéri.


Natúr kovász:


- 8-10 dkg langyos víz

- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

A vizet és a lisztet alaposan összedolgozzuk, és lefedve, szobahőmérsékleten 48 órát pihentetjük.




Tészta (12 db, kb. 30-35 cm hosszú rúdhoz):


- 20 dkg natúr kovász

- 32 dkg kefir/joghurt

- 1-2 ek méz

- 2 dkg só

- 2 dkg élesztő

- 34 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

- 20 dkg sima liszt

- 10 dkg rétes liszt (ez is lehet sima liszt)



A mézet keverjük el a langyos kefirben, majd morzsoljuk bele az élesztőt. A liszteket szitáljuk át, keverjük hozzá a sót is. Adjuk hozzá a kefires élesztőt és a natúr kovászt. Dagasszunk belőle puha tésztát, majd letakarva, langyos helyen kelesszük a duplájára (50-60 perc). A folyadék mennyisége változhat a liszt őrlésének minőségétől, így arra figyeljünk, hogy a tésztánk lágy legyen, mert úgy is be fog sűrűsödni, keményedni a tészta.


Lisztezett nyújtólapra borítva, gyúrjuk át, és vágjuk három részre. Nyújtsunk egyenként vékony, nagy téglalapot belőle. Ezeket vágjuk hosszában négy hegyes szögű háromszögre. Szorosan tekerjük, és közben nyújtsuk a kezünkkel. Így kapunk 12 hosszúkás rudat. Takarjuk le, és pihentessük 35-40 percet. Melegítsük elő a sütőt 220-220 C-ra. Készítsünk sütőpapírral bélelt sütőlapot és hármasával vagy négyesével, újra átsodorva olyan hosszúságura, mint a tepsi, sorakoztassuk egymás mellé. Kevés vízzel spricceljük meg, és süssük szép pirosra, kb. 20-30 perc alatt.

Rácson hagyjuk kihűlni. Jól illik vajhoz, mártogatósokhoz, de egy pohár aludttejjel pompás vacsora is lehet.



Jó étvágyat hozzá!

Max

2011. augusztus 16., kedd

Magyarország tortája hét a Bringatanyán

Ezen a héten (aug. 15-21-ig) az elmúlt négy év Ország tortáinak fagylalt változatai a Bringatanyán!


Gyere és kóstold meg, mi milyennek képzeljük a tortákat.

Max

2011. augusztus 13., szombat

Sajtóközlemény a Kecskeméti barackos kölestortáról (Magyarország tortája 2011)




Sajtóközlemény
Budapest, 2011. augusztus 12.

Tisztelt Címzettek!
Kérjük az alábbi közlemény megjelentetését a Magyarország Tortájáról az írott és elektronikus sajtóban több helyen tévesen megjelent információ helyreigazítása érdekében. A közlemény rendkívül fontos, mivel a megjelent téves információ népegészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent!
Magyarország Tortájának augusztus 10-i, parlamenti sajtótájékoztatója után több webes hírportálon és weblapon téves információ jelent meg az eseményről szóló cikkekben.
„A desszertet cukorbetegek és lisztérzékenyek is fogyaszthatják” mondat ebben a formában a sajtótájékoztatón nem hangzott el és nem helytálló, valamint rendkívüli kockázatot jelent a cukorbetegek és lisztérzékenyek számára.
Az eredeti recept alapján készült torta nem fogyasztható sem lisztérzékenyek, sem cukorbetegek számára!
A sajtótájékoztatón és több más nyilatkozatban arról tájékoztattuk a médiumokat, és rajtuk keresztül a lakosságot, hogy a torta, mivel az alapja kölestésztából készül, mely nem tartalmaz lisztet, az alapanyagait tekintve megfelelő gyártási technológia és a jogszabályban meghatározott előírások betartásával gluténmentesen, valamint diétás étrendbe illeszthető formában is készíthető, a receptben a megfelelő, cukorbetegek számára fogyasztható cukorpótló anyagok cukor helyetti használatával.

Együttműködésüket köszönve
Üdvözlettel

Selmeczi László
ügyvezető


Forrás és képek: cukraszat.net

Update: folyamatosan frissülő adatbázis a cukrászat.net- en azokról a cukrászdákról, ahol meg lehet vásárolni a tortát. (eddigi legközelebbi hozzánk a tapolcai Dolce cukrászda)

Max

2011. augusztus 4., csütörtök

Körtés-bazsalikomos nyúl kolbászka

Frissen kevert, darált nyúlhúsból készített, rostlapon sütött könnyű falatkák. Zamatos körte, ami egy kicsit pikánssá teszi a keveréket, kiegészítve frissen vágott bazsalikommal és rozmaringgal. Tudom, hogy macerás a nyúlcombot kicsontozni, de higgyék, el megéri.  Akinek esetleg fenntartásai lennének a nyúllal, készítse el pulykából vagy csirkéből.
Ha a körténk kicsit szaftos, tegyünk 2-3 evőkanál zsemlemorzsát a keverékbe, és pihentessük 10-15 percet. Fontos még, hogy a kolbászkák legyenek szobahőmérsékletűek, így a sütéskor a külseje megpirul, de a belseje szaftos, omlós marad. Köretnek adjunk mellé friss, ropogós salátát és joghurtos öntetet. Jól illik hozzá a bazsalikomos vagy mentás joghurtos mártogatós.





Hozzávalók:

50 dkg nyúl hús (csontozott comb és lapocka, finomra darálva)
2 db közepes körte (kb. 30-35 dkg)
1 tojás
2 kisebb fehér hagyma
8-10 levél bazsalikom
1 rozmaring ág
½ csokor petrezselyem
2-3 ek zsemlemorzsa (elhagyható)
Só, bors

Mártogatóshoz:

Bazsalikomos:

2,5 dl natúr joghurt
2-3 ek olíva olaj
5-6 bazsalikom levél
Só, bors

Mentás:
2,5 dl natúr joghurt 
2-3 ek (dió) olaj
1 menta ágacska
Egy csipetnyi reszelt citromhéj
Só, bors 





A kicsontozott nyúlhúst daráljuk, vagy vágjuk késsel apróra. A körtét hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk nagyon apró kockákra. Érdemes keményebb körtével kezdeni, de ha puha a gyümölcs, törjük össze egyszerűen villával. Keverjük össze a hússal, a tojással, majd sózzuk, borsozzuk. Ha kell, itt szilárdítsuk az állagát, mert míg a fűszereket összevágjuk, addig is dolgozik a morzsa.

A bazsalikomot, a petrezselymet és a rozmaringot öblítsük le, majd töröljük szárazra. A rozmaring és a petrezselyem leveleket szedjük le a szárról, és a bazsalikommal együtt vágjuk apróra. Dolgozzuk össze, kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk, és tegyük félre pihenni. Míg pihen, készítsük el a mártogatósokat, azok addig érnek, míg a kolbászkák pirulnak a sütőlapon.




Az apróra vágott zöldfűszereket keverjük ki a joghurttal, és a fűszerekkel, majd a végén az olajjal selymesítsük. A mentásnál adjuk hozzá a citromhéjat is, amit érdemes jó apróra reszelni.

Vegyük elő a húskeveréket, és vizes kézzel formázzunk belőle 2 centi átmérőjű kolbászkákat. A sütőlapot/grillrácsot melegítsük elő, majd a kolbászkákat kenjük be vékonyan olajjal, és süssük ropogós pirosra.

A mártogatósokat adjuk kis tálkákban mellé.

Jó étvágyat hozzá!

Max

További nyulas receptek:


http://gasztrabbit.blogspot.com/

2011. augusztus 1., hétfő

Vörösborban sült erdei gyümölcsök


Testes gyümölcsmártás, adhatjuk pecsenyékhez, süteményekhez és krémekhez is. Készíthetjük friss gyümölcsből vagy mirelitből is. Izgalmassá tehetjük egy kis zöldfűszerrel.
A vörösbor legyen testes, minőségi és a sütés közben igyunk meg egy pohárkával. Csak az íze kedvéért.




Hozzávalók:

-          1 kg erdei gyümölcs keverék (málna, meggy, cseresznye, szeder, fekete és piros ribiszke, szamóca, áfonya, szilva, ringló)
-          4-5 ek barna nádcukor
-          1 tk vanília kivonat, vagy egy rúd vanília, (vagy vaníliás cukor)
-          2-3 dl száraz, testes vörösbor
-          1 tk balzsam ecet vagy vörösbor ecet
-          1 tk apróra vágott kakukkfű és oregáno (el is hagyható)




A sütőt melegítsük elő 180-190 C-ra. A gyümölcsöt terítsük el egy sütőtálban, és szórjuk meg a cukorral. A vanília kivonatot keverjük el a vörösborban, és a felét öntsük a gyümölcs alá.
Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percet. Fontos hogy süljön, és ne párolódjon.
Adjuk hozzá a fűszereket (ha ízesíteni akarjuk), maradék bort is, keverjük össze, majd süssük még 20 percet. Ekkorra a cukor már karamellizálódik, a gyümölcs pedig összetöpped. Locsoljuk meg az ecettel, és pár percet süssük még. Ha nagyon hígnak találjuk, akkor még 5-7 percet süssük, de résnyire nyitott sütő ajtóval.
Még melegen tegyük jól záródó üvegbe azt amit hosszabb  időre szándékozunk eltárolni.

Jó étvágyat hozzá!

Max