2011. szeptember 27., kedd

Zöldfűszeres nyúlvagdalt, zsályás-chilis majonézzel, rozskenyérbe rejtve

Ízletes vagdalt sovány nyúlhúsból. Készülhet csirkéből vagy pulykából is. Kissé pikáns, de nagyon finom, és szaftos. Jól illik szendvicsbe, vagy beszélgetős-mártogatós összejövetelhez. Nagy segítség a készítésnél egy késés robotgép, vagy egy aprító.


Hozzávalók, 10 db pogácsához:


- ½ kg nyúlhús (kicsontozva)

- 2-3 ek mustár

- 1 ek olaj

- 1 tk fehérborecet

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 2 tk zöldfűszer keverék (bazsalikom, zsálya, rozmaring és lestyán)

- 10 dkg puha, fehér kenyér

- ½ tk chili pehely, vagy apróra vágott chili paprika

- Só, bors

- A sütéshez olaj

A mártáshoz:

- 6 ek (házi) majonéz

- 3 ek sovány tejföl

- Pár csepp citromlé és olívaolaj

- 1 tk apróra vágott zsályalevél

- 1 tk chili pehely (ettől egy kicsit csípős, ha pikánsra szeretnénk, akkor csak felét)

- Só, bors

Tálaláshoz:

- Jégsaláta levelek

- Rozskenyér szeletek



A húst vágjuk össze kockára. Az olajat a mustárral és a borecettel keverjük ki, adjuk hozzá a fokhagymát és a zöldfűszert apróra vágva. Sózzuk és borsozzuk, majd keverjük össze a hússal. Pihentessük 2-3 órát, majd daráljuk le. A friss kenyérből csináljunk morzsát, keverjük össze a húspéppel. Pihentessük 20-25 percet, majd formázzunk belőle 10 pogácsát. Közben készítsük el a mártást.


Keverjünk ki egy tojásból és olajból krémes majonézt (vagy nyomjunk ki a tubusból), és keverjük össze a tejföllel. Adjuk hozzá a zsályát és a paprika pelyhet. Ízesítsük citromlével és olajjal, sózzuk és borsozzuk.


Melegítsünk annyi olajat, ami ellepi, és ebben süssük közepes lángon, szép pirosra. Papírtörölközőn csepegtessük le.

Vágjunk vékony szelet rozskenyeret, erre jégsaláta levelet, rá a vagdaltat, majd egy jó adag mártást, ennek tetejére pedig mégy egy szelet kenyeret.

Jó étvágyat hozzá!

Max

További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/

2011. szeptember 23., péntek

Anna diós tekercse

Szeptember 17-én Dióskálon jártam. Itt rendezték a diós települések találkozóját. Már a faluba beérve látszódott a hatalmas sátor, és a sétálgató emberek. A faluház előtti részen volt a rendezvény központja, itt lettek felállítva a diós települések bemutatkozó asztalai is.
Nem kirándulás volt a cél, hanem felkértek a diós sütemények versenyének zsűrizésére. A nem könnyű feladat több mint két és fél órát vett igénybe. Jobbnál- jobb süteményeket kóstoltunk. Nehéz volt kiválasztani a legjobbakat, de azért sikerrel jártunk. a legjobbnak ítélt sütemények receptjeit elkértem, hogy közzétegyem itt is.


A nyertes sütemény receptje:

Anna diós tekercse


Hozzávalók:

-50 dkg liszt
-6 dkg porcukor
-5 dkg vaj
-2,5 dkg élesztő
-0,5 dkg konyhasó
-2 db tojássárgája
-kb. 2,5 dl tej

Tetejére

-15-20 dkg dió
- 15-20 dkg porcukor



A tejet melegítsük fel mintegy 40°C-ra. Körülbelül 0,5 dl tejjel készítsünk kovászt.Többszöri kevergetéssel elősegítjük lazítószer szaporodását. 25 perces állás után -előkészített anyagokhoz hozzáadva alaposan elgyúrjuk. Majd egy fél órát kelesztjük meleg helyen,eszt követően át gyúrjuk és tovább kelesztjük.



Közben 15-20 dkg diót darálunk és ízlés szerint cukrozzuk. Ha tészta megkelt kisodorjuk egy ujjnyi vastagra,Tetszőleges csíkokat vágunk belőle. És a cirok szárat beolajozva, feltekerjük rá a tésztát.Tojással megkenve a diós cukorba forgatjuk és sütjük.

Egyszerű, nagyon jó állagú tészta, és az ízesítése is nagyon finom volt. Gratulálunk!

Jó étvágyat hozzá!

Anna és Max

2011. szeptember 21., szerda

Mustos (jó reggelt) keksz újratöltve

Rostos, értékes elemekkel dúsított, házilag készített keksz, egy sikeres recept leporolva ás átdolgozva. Nagy előnye tudjuk, mi kerül bele, és ha van saját aszalt gyümölcsünk, akkor aztán garantált a származás. Ízesítőket tetszés szerint változtathatjuk, csak arra figyeljünk, hogy a 4-5 evőkanálnyi mennyiséget ne lépjük túl, mert elnyomjuk az alap tésztát.


Hozzávalók, 64 db-hoz:

1,25 dl must (vagy 100%-os szőlőlé, alma lé)

6 dkg barna cukor

6 dkg Xukor (nyírfacukor)

1,25 dl dió olaj vagy narancsos olívaolaj

10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

10 dkg világos rozsliszt

25 dkg sima liszt

1 ek méz

1 tk vanília kivonat vagy 1 cs vaníliás cukor

½ kk. sütőpor

1-1 tk mézes és almás fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg és gyömbér)

2-3 cl konyak/rum



Ízesítők:

1 ek durvára vágott pisztácia

1-1 ek aszalt cseresznye és áfonya

1-2 ek étcsoki lencse (vagy durvára vágott étcsoki)





Összegyúrom az alapanyagokat, formázok belőle egy hengert, és hideg helyen pihentetem egy órácskát. Négy részre osztom és hengert sodrok belőle. Enyhén lisztezett nyújtólapon, rudanként 16 karikára vágom, és tenyérrel lelapítom. Előmelegített sütőben, 185 c˚-on szép pirosra sütöm.




Csomagolhatjuk reggelire, tízóraira. Egy nagy bögre forró csoki mellé ideális kísérő, de egyedi gasztro ajándéknak is tökéletes.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2011. szeptember 18., vasárnap

Szilvás-csokis kelt tekercs

Kemény húsos szilva és étcsokoládé lencse darabok a tölteléke ennek a reggelire szánt tekercsnek. Tésztája az olcsó, foszlos kalács tésztáját használtam, csak egy kicsit átalakítottam. A szilvát kiválogattam, alaposan megmostam, kimagvaltam, majd négy felé vágtam, azt pedig még félbe. Ez kis szemű, húsos, zamatos szilva, a pontos fajtáját nem tudom. Készíthetjük ringlóbol is, csak a lényeg az hogy húsos gyümölcs legyen, ne leveses.


Hozzávalók, 24 db-hoz:

- 50 dkg sima liszt
- 20 dkg rétes liszt
- 2,5-2,7 dl langyos, zsíros tej
- 5 dkg olvasztott vaj (vagy margarin, de abból mindenképpen jó minőségűt használjunk)
- 3 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 dkg só
- 2 egész tojás
- A szórásához porcukor
- A töltelékbe: 1/2 kg magozott szilva, 2-3 ek (ét)csoki lencse



A tejet meglangyosítjuk, hozzá adjuk 2 dkg cukrot és az élesztőt, így készítünk egy gyors kovászt. Keverjük bele a tojást is. A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, a megolvasztott zsiradékot (kis lángon, vagy mikróban olvasszuk meg, majd hagyjuk langyosra hűlni), a maradék cukrot és a kovászt. Dagasszunk rugalmas, közepesen kemény tésztát. Takarjuk le, és kelesszük a duplájára.


Készítsük elő a gyümölcsöt, alaposan csöpögtessük le. A csoki lencsét (vagy durvára vágott csokoládét) keverjük hozz. A megkelt tésztát gyúrjuk át, vegyük ketté. Nyújtsunk belőle egy téglalapot, arra oszlassuk el a töltelék felét. Ha a szilva savanykás, ilyenkor szórjuk meg egy-két kanál barnacukorral, majd tekerjük fel jó szorosan. Vágjuk 12 egyforma, kb. 2 cm-es karikákra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le, és kelesszük a duplájára. Közben készítsük el a másik tésztánkat is a maradék töltelékkel, és melegítsük elő a sütőt 220 C-ra.

Süssük szép pirosra a tekercseket (kb. 25-30 perc), vegyük ki és még melegen szórjuk meg porcukorral.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2011. szeptember 16., péntek

Programajánló: Mindszent Havi mulatság, 2011. október 8-9

Mindszent Havi mulatság, 2011. október 8-9





Immár második alkalommal kerül megrendezésre Bodrogkeresztúrban 2011. október 8-9-én a Mindszent Havi Mulatság, melyen a helyi érdekeltségű kézművesek látják vendégül, és ismertetik meg az érdeklődőkkel a települést. Bodrogkeresztúr sokkal több attól, amit a sietős átutazó lát: a bronzkor óta lakott falunkban él szobrász, fotóművész, kézművesek és természetesen elhivatott borászok.



Közvetlenül a település mellett folyik a kíválóan hajózható Bodrog, a természetvedelmi területnek számító ártéren pedig sok vizimadár lelte meg élőhelyét.
A kiváló borok - helyi ételek, kézművesek – szüret és aszúszedés, sétahajózás a Bodrogon idegenvezetéssel, kiállítások, egész napos programok, népi játékok, madárles, gyerekfoglalkozások várják az idelátogatót.
 
Délután Szarka Gyula (Ghymes) “Bor és lányka” című koncertje, este Táncház, ameddig a jó kedv tart!
 
Kóstoltat: Bott Pince, Füleky, Dereszla, Patricius, Puklus, Tokaj Nobilis, Breitehbach, Bodrog Borműhely,
 
Bemutatkozik a Borecet Manufaktúra és a Pántlikás Biokertészet is.
 
Belépőjegy: 2.000 Ft/fő (elővételben 1.500 Ft/fő) - az ár tartalmazza a programokon való részvételt, és pincészetenként egy bor megkóstolását.14 éven aluli gyermekeknek ingyenes a részvétel.
 
 
Részletes programok http://www.tokajfestival.hu/ oldalon.
 
Infó és fotó a Mindszent Havi Mulatság Facebook oldaláról származik.
 
Max

2011. szeptember 9., péntek

Cukkínis nyúllal töltött rétes batyuk

Kicsontozott nyúlcombot daráltam le, azzal készült a ragu. Készíthetjük pulykából, csirkéből vagy sertéshúsból. A cukkíniből a vastag héjú, tölteni valót javaslom, annak nem esik szét a húsa, mint a saláta cukkíninek. Adjunk hozzá zöldsalátát és valamilyen pikáns öntetet (édes-savanyú, chili vagy paprika krém /zakuszka, ajvár/). 
 

Hozzávalók 6-8 fő részére:




- ½ kg csontozott, darált nyúlhús

- ½-1 kg hámozott cukkíni

- 1 kis fej (fehér) hagyma

- 1 csokor petrezselyem zöldje

- 2 cs (kb. 30 dkg) konyhakész rétes lap

- Olaj, só, bors és chili paprika pehely (elhagyható)

- A sütéshez olaj
 



A hagymát vágjuk apróra, és kievés olajon pároljuk üvegesre. A cukkínit vágjuk centis kockákra. A hagymához adjuk hozzá a darált húst, és fehéredésig pirítsuk. Pároljuk, közben sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a cukkínit. Pároljuk puhára, és tegyük pikánsabbá a chili pehellyel (vagy paprika krémmel), majd a végén adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyem zöldjét. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le, hogy ne legyen nedves a ragu, mert az eláztatja a tésztát.


Terítsünk ki két rétes lapot, és azt egy görgős vágóval vágjuk három csíkra. A csík elejére tegyünk egy evőkanálnyi ragut, és azt hajtogassuk háromszög alakúra.

Melegítsünk serpenyőben olajat, és abban, közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. Papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. Tálaljuk egy saláta halom tetejére.

Jó étvágyat hozzá!

Max

További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/

2011. szeptember 5., hétfő

Olcsó, foszlós briós

Ne legyen a cím megtévesztő, az 1968-ban, Rudnay János által írt, Cukrászat otthon és a műhelyben című gyűjteményében, Olcsó foszlós kalács néven szerepel.


Nagyon jó állagú tésztát sikerült dagasztani, könnyen formázható lett, ideális a briós készítéséhez. A jó állagú tésztához nagyon fontos, hogy minden felhasznált anyag (kivéve az élesztőt) langyos, szoba hőmérsékletű legyen.

 

Hozzávalók, 12 darabhoz:


- 50 dkg sima liszt

- 15 dkg rétes liszt

- 2,5 dl langyos, zsíros tej

- 7 dkg olvasztott vaj (vagy margarin, de abból mindenképpen jó minőségűt használjunk)

- 3 dkg friss élesztő

- 10 dkg cukor

- 2 dkg só

- 2 egész tojás

- A kenéséhez egy felvert tojás és cukor

 

A liszteket átszitáljuk. A fele mennyiségű lisztet elkeverjük egy deci tejjel, az élesztővel és 2 dkg cukorral. Az így készült gyors kovászt egy kevés ideig pihentetjük, majd a maradék liszttel, tejjel, cukorral, olvasztott vajjal, sóval és tojással, rugalmas tésztát gyúrunk.


Meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 200-220 C-ra. A megkelt tésztát egy kicsit átgyúrjuk, majd 12 egyforma darabra vágjuk. A darabokat egyenként kisodorjuk kb. 40 cm hosszú csíkokra, majd a kezünkben tartva megformázzuk a briósokat. (Formázási segédlet itt)


Langyos helyen hagyjuk megkelni, majd lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk kristálycukorral.

Az előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Ajánlom kakaóhoz vagy tejeskávéhoz.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2011. szeptember 1., csütörtök

1000. post: Lazacos-tojásos hasé

1000. bejegyzés, vagyis hivatalosan az 1002., mert egy kicsit elszámoltam magam. De igazából nem is ez a fontos, hanem ez a jó kis vendégvárós falatka, amit kedves Beugeot barátomékon teszteltem le, mondhatni zajos sikerrel.

Hasé: ausztrál származású aprósütemény, parti falatka. A leveles tésztát keskenycsíkra vágva, majd szorosan feltekerve, kis töltött hengereket kapunk. A tölteléke a népszerű finn, lazacos pirogból származik. Tehát egy igazi fúziós étel készült. Érdemes kinyújtott leveles tésztából csinálni, így egyenletes vékony tésztánk van, amit könnyen tudunk kezelni. A tölteléket érdemes 1-2 órával alőbb elkészíteni és hideg helyen érlelni.



Hozzávalók, 16 darabhoz:


- 1 csomag (27,5 dkg-os) konyhakész leveles tészta

- 10 dkg füstölt, szeletelt lazac

- 4-5 db keményre főtt tojás

- Egy kis fej (fehér) hagyma

- 5-7 dkg puha vaj

- 1 tk apróra vágott kapor

- Só, (citrom) bors

- Pár csepp tabasco (Csili paprika szósz, elhagyható)

- A kenéséhez egy felvert tojás



A tojást vágjuk apró kockákra, és keverjük össze a puha vajjal, a tabasco szósszal és az apróra vágott vagy reszelt hagymával. Ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá az apróra vágott kaprot és lazacot is.


Keverjük össze alaposan, és tegyük félre pihenni. A sütőt melegítsük elő 200-220 C-ra. Vegyük elő a tésztát, terítsük ki, és hosszában felezzük el. Kenjük le a felvert tojással, és a töltelék felét hosszában igazgassuk el a széle mellett. Tekerjük fel szorosan, ügyelve arra, hogy a tészta vége alul maradjon.



Éles késsel vágjuk a hengert nyolc egyenlő darabra, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Kenjük le a tetejét  felvert tojás sárgájával, majd készítsük el hasonló módon a tészta másik felét is. Az előmelegített sütőben süssük szép pirosra.


Jó étvágyat hozzá!

Max

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin