Hozzávalók, 16 db-hoz:
- 25 dkg öreg-tészta
- 50 dkg liszt
- 32 dkg langyos víz (amit a kezünk elbír)
- 2 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg só
- 1 evőkanál olaj
A hozzávalókból dagasszunk lágy, rugalmas tésztát, dolgozzuk ki alaposan, majd tegyük egy vékonyan kiolajozott tálba. Kenjük meg a tészta tetejét is olajjal, és takarjuk le. Hagyjuk pihenni 1-1,5 órát. Terítsük egy nyújtó lapra, lehetőleg műanyagra, (vagy a fa nyújtólapot takarjuk le háztartási fóliával), dolgozzuk át, és takarjuk le 20 percre. Gyúrjuk át ismét, majd osszuk fel 16 részre. Formáljunk belőle gombócokat, és ismét, letakarva pihentessük 20-30 percet.
Egyenként a gombócokat nyújtsuk ki oválisra, majd jó szorosan tekerjük fel, és egy kicsit sodorjuk is meg. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és patkó formára igazítjuk.a tészta mennyiséget érdemes két lapon sütni, látványosan fog nőni a sütőben. Ekkor takarjuk le ismét, és pihentessük, míg a sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.
Tegyünk az aljába kis hőálló tálkába forró vizet, és azzal gőzösítsük be. Tegyük a meleg sütőbe, de előtte a kifliket spricceljük meg egy kis hideg vízzel. Süssük szép pirosra, majd mikor kivettük, újra spricceljük meg egy kevés hideg vízzel. ettől lesz szép fényes és ropogós a héja. Hagyjuk egy kicsit a tepsin, majd rácson hűtsük ki. Vigyázat, csúnya gyomorfájás lehet ha melegen felfaljuk!
Jó étvágyat hozzá!
Max
Gyönyörűek a kiflik.
VálaszTörlésNagyon boldog új évet kívánok.
Köszönöm és Neked is viszont!
VálaszTörlésBékés, boldog, gasztrokalandokban bővelkedő Új Esztendőt kívánok!
VálaszTörlés