Kaptam megint egy nagyon kreatív formázási módhoz egy linket. Annyira megtetszett, hogy azonnal el is készítettem. Nem kell hozzá más, csak egy plasztik kártya és egy kis, hegyes kés. A kártyát alaposan elmostam, és leszárítottam.
Nem csináltam nagy tésztát, a mini kürtös kalács tésztát feleztem el, egy kicsivel több élesztőt tettem bele. Így lett nyolc szép korona.
Lehet ajándék a közelgő Valentin napra, vagy ehető tojás fészek húsvétra. A tésztát ízesíthetjük nyugodtan, az eredeti ánizsos volt, én fehérborban érlelt, szárított citrus héjat tettem bele.
Hozzávalók, 8 darabhoz:
30 dkg sima liszt
5 dkg puha, sótlan vaj
5 dkg cukor
1,5 dkg friss élesztő
1 tojás
1 dl langyos tej
1 evőkanál ízesítő (ciromhéj, mézes fűszer, ánizs, fahéj, narancsolaj..)
A lekenéséhez egy kevés felvert tojás, a szórásához porcukor
Puha, rugalmas tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Borítsuk gyengén lisztezett nyújtólapra, és vegyük 8 egyforma részre. A darabokból formázzunk gombócokat, majd letakarva kelesszük 20-25 percet.
Tegyük a gombócokat egy kemény felületre, és a plasztik kártyát négyszer nyomjuk bele, csillag alakban, annyira hogy érezzük, hogy átvágtuk a tésztát. A bevágott tésztákat tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire, és a hegyes késsel hajtogassuk ki a csillag csúcsait, majd fordítsuk ki.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, a koronákat közben kenjük le felvert tojással.
Tegyünk a sütő aljába, egy hőálló tálkába vizet, és süssük szép pirosra a koronákat. Mikor megsültek, vegyük ki, és még melegen szórjuk meg porcukorral.
Jó étvágyat hozzá!
Max (a Facebook-on is!)
eszméletlen mutatós.
VálaszTörlésaz a tojás....kiváló ötlet húsvétra.
Nagyon jól néz ki!!!!
VálaszTörlésSzépséges szép :-)))
VálaszTörlésÉs igen, húsvétra remek ötlet!
Köszönöm! Lesz majd húsvétra tojásfészek!
VálaszTörlésDe jó! Nagyon bírom az ilyen csudaötletes dolgokat :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlésMire nem jó egy METRO kártya?
VálaszTörlésSzuper ez a formázás! :)))