A multikban kapható műkenyerek és péksütemények hihetetlen
és kritikán aluli minősége egyre több embert késztet az otthoni kenyérsütésre.
Többféle receptet írtam már én is, de mostanában a visszatérő kérdés az, hogy
miben süssünk. Süthetünk fedeles üvegtálban, mázas kerámiatálban (kacsasütő), vagy
öntöttvas edényben. De mit tegyünk, ha nincs erre alkalmas edényünk, és félve a
kudarctól, egyelőre nem is szeretnénk beruházni. Nos, itt a megoldás,
használjunk méretes, fedeles lábast. Ez a jól ismert, zománcos edénycsalád
újgenerációs tagja, ~4,5 l-es. Ebben az alábbi kenyér kényelmesen elfér, és az
edény is elfér egy átlagos sütőben.
A kenyér magos-rozsos, kovászolt tészta, Graham és világos
rozsliszttel. A receptet úgy írtam meg, hogy külön a kézi módszerrel készülő
tésztához (kézzel vagy robotgéppel dagasztva), és külön a kenyérsütőben
dagasztott tésztához.
Hozzávalók:
A kovászhoz:
0,5 dkg friss élesztő
20 dkg langyos víz
10 dkg Graham liszt
10 dkg világos rozsliszt
Kézzel: Az élesztőt belemorzsolom egy tálba és felöntöm a
langyos vízzel. Összekeverem egy kanállal és hozzá keverem a lisztet. Nem kell
sokáig keverni, inkább csak annyira, hogy ne legyen csomós. Lefedem, és
huzatmentes, langyos helyen kelesztem 12-14 órát.
Géppel: Az üst aljába öntöm a langyos vizet, ebbe morzsolom az
élesztőt. Elindítom a gépet, Tészta programon (először ~2 percet kever, majd
utána dagaszt 10-12 percet, de most csak keverni kell), és miközben kever,
apránként hozzáadom a lisztet. Egy percet kevertetem, majd leállítom a gépet,
és egy fóliával letakarom az üstöt, és ráhajtom a gép fedelét. Kelesztem 12-14
órát.
Tészta:
1 dkg friss élesztő
25 dkg langyos víz
8 dkg Graham liszt
8 dkg világos rozsliszt
30 dkg sima liszt
2 dkg só
6-8 evőkanál magkeverék (szezámmag, lenmag, dió, mogyoró,
mák, tökmag, napraforgómag tetszés szerint)
Kézzel: A kovászhoz hozzá adom az élesztőt, és a vizet, egy
kanállal összekeverem, majd hozzá keverem a lisztet és a sót. A tésztát
alaposan kidagasztom, addig, míg el nem válik az edény falától. Ha kell,
korrigálom a tészta állagát, ha lágy adok hozzá kevés lisztet, ha nagyon kemény
lenne, akkor kevés vizet. Ha tészta sima, és elválik az edénytől, akkor már jó
a tésztánk. Ekkor dagasszuk bele a durvára vágott magkeveréket. Hintsük meg a
tetejét kevés liszttel, és egy gyengén lisztezett (vagy olajjal kikent)
kelesztő tálba tesszük. Lefedve kelesztem 45-50 percet.
Géppel: A langyos vizet ráöntöm a kovászra és bele morzsolom az
élesztőt is. Tészta programon
kevertetem, majd lassan beleöntöm a lisztkeveréket és a magokat. Dagasztás közben
figyelem, ha kell, korrigálom. A magokat akkor teszem bele, mikor a gép jelez
(~10 perc környékén), és akkor még 2-3 percet dagasztom. Lekapcsolom a gépet, a
tésztát egy kelesztő tálba teszem, vékonyan lisztezem, és lefedve kelesztem
45-50 percet.
Innen már a közös szál jön.
A sütőt előmelegítem 250 °C-a. Az edényt kibélelem
sütőpapírral. A tésztát egy vékonyan lisztezett nyújtólapra borítom, kicsit
átgyúrom, míg kidolgozom belőle a levegőt. Megformázom, és az edénye helyezem.
Lefedve, addig kelesztem, míg a sütő melegszik 30-35 perc. A tészta tetejét egy
éles késsel bevágom, és megspriccelem hideg vízzel. Rá teszem a fedőt és a
forró sütőbe teszem. Lefedve sütöm 35-40 percet, majd leveszem a fedőt,
megspriccelem hideg vízzel, az energiát visszaveszem 220 °C-ra, és úgy sütöm
még 20-25 percet. Mikor kiveszem, ismét megspriccelem a tetejét. Pár percig hagyom
az edénybe, majd kiveszem és rácson hagyom kihűlni.
Tipp és trükk: a gázsütők alja jobban szokott sütni, ezért
tegyünk az aljába lapot, ami elosztja a hőt (pl. tetőcserép).
A fém lábosok teteje nem zár annyira jól, mint az üveg sütőtálaké,
de így is csodás ropogós kenyeret kapunk a végén. Innen már egyenes az út az
üveg sütőtálak felé. HA azt veszünk, akkor mindenképpen 5 l űrtartalmú
felettiben gondolkozzunk, mert abban kényelmesen elfér az 1-1,2 kg-os kenyér
is.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Gyönyörűen néz ki! A kenyérsütés még kimaradt az életemből, de szeretném hamarosan pótolni!
VálaszTörlésZita, vágj bele, hidd el, megéri!
VálaszTörlésMagvas rozskenyér a kedvencem, gyakran sütöm én is.De kovásszal még nem próbáltam.Köszönöm a leírást, most már bátrabban próbálkozom.
VálaszTörlésNálunk gyakori vendég a kovász. Kevesebb élesztő, nincs cukor, és nagyon szép a tészta állaga. Időt kell neki hagyni, és csodás dolgok készülhetnek.
VálaszTörlés