2012. május 31., csütörtök

Magyarország Tortája és Cukormentes Tortája 2012

Megjelent az Ország Tortája 2012 pályázati kiírása, és egy örömteli hírrel is gazdagodtunk, idén lesz Cukormentes Ország Tortája is.


"A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a 2012. évben is meghirdeti a „Magyarország Tortája” pályázatot.

A pályázat zártkörű, csak az Ipartestület rendes tagjai nevezhetnek. A nevezés díjtalan, több tortával is lehet nevezni. A nyertes torta lesz a 2012. évi „Magyarország Tortája”. A nyertes receptet nyilvánosságra hozzuk, és augusztus 20.-án országszerte árusítható lesz.

Új, kreatív ötleteket, de elsősorban magyaros ízvilágú, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat várunk.

A recepteket a torta zsűrizése előtt le kell adni.

A versenymunkák nem tartalmazhatnak:
- aromákat
- fondokat
- növényi tejszínt
- margarint
- modell burkolóanyagot.

Gyümölcs tartalmú torta esetén ügyelni kell arra, hogy olyan gyümölcs felhasználásával készüljön, amely egész évben beszerezhető."

Részletes kiírás letölthető a Szövetség honlapjáról



Örömmel tölt el, hogy a Szövetség idén felvállalta a cukormentes torta megjelentetését is, ezzel lehetőséget biztosítva a nagy számban előforduló betegségben szenvedőknek a kóstolást.


"A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az egészségtudatos és korszerű táplálkozás
melletti elköteleződés jegyében, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére és azzal
együttműködésben meghirdeti a „Magyarország Cukormentes Tortája” pályázatot.
Az Erős Antónia nevével fémjelzett „Egy Csepp Figyelem Alapítvány” Magyarország legjelentő-
sebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezetei közé tartozik.
Magyarországon legalább másfél millió embert érint a diabétesz: ők nem, vagy csak mértékkel
fogyaszthatnak cukorral készült édességet. A program azonban nem csak a cukorbetegeknek
kínál természetes alternatívát, hanem azoknak is, akik szeretik az édességet, de fontos nekik,
hogy amit elfogyasztanak, ne cukorral, tartósítószerekkel és finomított fehér liszttel készüljön.
A program célja ezen felül a cukrász kollégák cukorbetegek iránti, valamint az egészségtudatos
táplálkozás iránti elkötelezettségének tudatosítása, ennek érdekében új, cukormentes receptek
és technológiák bevezetése a cukrászatokba."


Részletes információ itt.

Az Ország Tortájának első három helyezettjét az „Év Fagylaltja” verseny keretében hirdetik ki a Szent Korona Cukrászdában, Soltvadkerten.

Időpont: 2012. június 4.

A Cukormentes Ország Tortája zsűrizését és az első három helyezett kiválasztását a Cukrász Juniális helyszínén 
tartjuk, melynek helyszínéről a későbbiekben értesítést adunk. 
Időpont: 2012. június 25.

Részletes információk a Szövetség hivatalos oldalán.

Max

2012. május 27., vasárnap

A Sváb kapros, kovászos uborka

Egy nagyon egyszerű savanyúság, ami hihetetlen karriert futott be. Ki ne emlékezne gyermekkorából a napon sütkérező, hatalmas üvegekre. Ablakban, erkélyen vagy a bejárat mellett a lépcsőn ott csücsültek az üvegek, bennük a haragos zöld, vágott végű uborkák, csokorba szedett kaporszálak és a tenyérnyi nagyságú kenyérszeletek. Mikor megbontották a kellőképpen megérett uborkát, már rakták is össze a következő üveggel, hogy legyen ideje annak is összeérni. Ha elfogyott az uborka, a levet leszűrve, a hűtőben őrizték, és a meleg nyári estéken isteni hűsítő ital volt.

De a jó kovászos uborka elkészítéséhez szükség volt az adalék anyagoktól mentes kenyérre. Sajnos ez a mai világban sok helyen elérhetetlen. Nehéz olyan kenyeret találni, amivel el lehet készíteni a kovászos uborkát. Persze, ha sütünk magunknak kovászos kenyeret, abban biztosak lehetünk. De mindenki nem tud otthon kenyeret sütni, arra is kell megoldás. Megmutatok egy régi családi receptet, amibe nem kenyér, hanem nyers ókrumpli kell. Legjobb hozzá a télen beszerzett, már egy kicsit megtöppedt burgonya, attól lesz jó ízű a lé, és az uborka is. Készülhet fokhagymával ízesítve is. Mi úgy szoktuk elrakni, hogy egyik üvegbe teszünk pár gerezd fokhagymát, a másikba nem. Érdemes legalább két-három üveggel készíteni, mert ha egyszer megkóstoljuk, onnan már nincs visszaút, könnyen függővé válhatunk.




Hozzávalók:

kovászolni való uborka
hámozott, karikára vágott burgonya
kapor
fokhagyma
só és langyos víz




Keressünk egy öblösebb üveget, mossuk el alaposan. Tegyünk az aljába egy csokor kaprot, amit előtte alaposan leöblítünk. Erre tegyünk egy sor burgonya szeletet, majd jöhetnek a mosott, két végétől megszabadított, és bevágott uborkák. Jól töltsük ki a helyet, mert akkor nem fog feljönni az uborka a lé tetejére. Ha teszünk bele fokhagymát, akkor azt dugdossuk az uborkák közé, majd tegyünk a tetejére is burgonya karikákat. Tetejére is tegyünk kaprot, azt érdemes a szárával együtt, beszorítani az üveg szájához, így is rögzítve a tartalmat.




Keverjünk ki langyos vizet sóval, literenként egy evőkanál sót számolva, majd öntsük fel csurig az üvegeket. Tegyünk a tetejére egy kis tányért, így ha el kezd forrni, a gáz ki tud jönni, de az üveg mégis zárt marad. tegyük napos helyre, egy tálcára, hogy a kifolyó lé nehogy eláztasson valamit, és hagyjuk érni 3-4 napot.
Ha elkészült, szűrjük le, tegyük hűtőbe az uborkákat, és a levet is. Érdemes már akkor elkészíteni a következő adagot.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2012. május 24., csütörtök

Vidék Íze és a Kuszkuszos töltött cukkiní

Megjelent a Vidék Íze júniusi száma, amiben a sok szuper recept mellett találtok recepteket tőlem is. Elkészítettük a Kuszkusszal töltött cukkiniket,


 amihez készült egy jó kis mártás is.


Desszertnek pedig a vanília krémmel töltött, mini kürtőskalácsot készítettük el.

Keressétek az újságos standokon vagy a postaládákban. (psszt! a Postákon kedvezményesen lehet most előfizetni!)
Fogadjátok és forgassátok szeretettel.

Max

2012. május 21., hétfő

Fűszeres sült alma likőr

Szinte minden kamrában, pincében találunk, télről maradt almát. Kicsit töppedtek, néhol barna foltosak, de ízesek és zamatosak. Lehet belőle készíteni pitét, vagy elrakni lesütve a mélyhűtőbe. De készíthetünk belőle egy pompás likőrt, amit ha nyáron jó helyre eldugunk, akkor karácsonya szépen összeérik. Naranccsal is megbolondíthatjuk, de készíthetjük körtéből, vagy birsalmából is.




Hozzávalók:

4-5 téli alma
1 vanília rúd
(barna) cukor
1 liter almapálinka vagy vodka, de izgalmas ízt érünk el, ha ginnel készítjük
szegfűszeg, fahéj, vagy mézes fűszerkeverék




Az almákat alaposan mossuk meg, a hibás részeket vágjuk ki és daraboljuk cikkekre. A vanília rudat vágjuk ketté, kaparjuk ki a belsejét. Keverjük össze a cukorral, a szegfűszeggel és a darabokra tört fahéjjal. Ha fűszerkeveréket használunk, akkor azt keverjük össze jól a cukorral.
 Az almákat rendezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsin, és hintsük meg jó bőven a fűszeres cukorral. Tegyük a sütőbe és 165-175 °C-on süssük 25-30 percet. 




A meleg, folyékony karamelles almákat egy kanállal szedjük egy öblös üvegbe, és öntsük nyakon az alkohollal. Ha több félét szeretnénk kipróbálni, itt vegyük ketté vagy három részre, és öntsük fel különböző alkoholokkal.
Hagyjuk érni két-három hetet, majd szűrjük át csinos üvegekbe, az aljába tegyünk pár gerezdet a sült almából és a fűszer darabokból. Címkézzük fel, és hűvös helyen hagyjuk pihenni. Ha van kedvünk, hetente megkóstolhatjuk, hogy érnek össze az ízek.

Egészségünkre!

Max

Inspiráció Kaldeneker Gyuritól, köszönöm

2012. május 13., vasárnap

Mediterrán Tapas

Tapas(ztalatok). Azért a mediterrán világban tudnak valamit, ezt már régebben sejtettem. Beszélgetős, laza borozáshoz-sörözéshez adnak egy olyan kísérőt, ami változatos, de mégis egységes. Könnyedén tudja az adott ház ízeit a séf átadni az étellel. Jól lehet a specialitásokat felhasználni, ez lehet egy különleges pácolású sonka, egy puha, ízletes füstölt hal, vagy éppen eredet védett olajbogyó. Ez ihlette a II. Andalúz receptversenyre készített vegyes ízelítőmet. 
Tapas: Jellegzetes mediterrán előétel, parti falat illetve borkorcsolya. falatnyi különlegességek, jellegzetes hozzávalókkal, de itthon is elkészíthető kivitelben. Változatos ételt állíthatunk össze, és egy nagy tálon tálaljuk fel. Színes, és ízletes, jól illik hozzá egy pohár hűvös rozé.




Hozzávalók 4 személyre:

4 közepes paradicsom
4 fürjtojás
10 dkg Carchelejo Serrano sonka csont nélkül
2 db saláta cukkíni
10 dkg magozott fekete olajbogyó
20 dkg krémes joghurt
2 evőkanál vörösbor ecet
10 dkg csirkemell sonka
5 dkg érlelt krém fehér sajt
10 dkg magozott, mamut zöld olíva bogyó
10 dkg füstölt pisztráng
6-8 szelet bagett vagy szendvics kenyér
bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű, olíva olaj, só, bors, chili pehely, fokhagyma




A paradicsomok tetejét levágjuk, és a belsejét kivájjuk. A kivájt belsőt egy tálba tegyük félre. csepegtessünk a paradicsomra pár csepp olíva olajat, és tegyünk bele egy-egy fürjtojást. Vágjunk apróra zöldfűszert, és minden tojás tetejére tegyünk egy csipetnyit. Egy hőálló tálat vékonyan olajozzunk ki, és abba ültessük be a paradicsomokat. Előmelegített sütőben, 200 °C-on, süssük 15-20 percet. Langyosan tálaljuk.




Az egyik cukkínit egy hámozóval vágjuk csíkokra, hintsük meg sóval és borssal, és kevés olajon süssük meg mindkét oldalát, majd hagyjuk langyosra hűlni. A sonkát szeleteljük szép vékonyra, és a sült cukkínivel tekerjük fel, tűzzük meg egy fogpiszkálóval, és egy fekete olajbogyóval. Rendezzük egy tányérra.
A zöld mamut olajbogyót vágjuk ketté, tegyünk bele egy kocka krém fehér sajtot, burkoljuk be egy félbe vágott csirke sonka szelettel, és tűzzük meg fogpiszkálóval. Pirítsuk meg a szendvics kenyeret, és abból vágjunk talpat, abba tűzzük bele, hintsük meg chili pehellyel és tegyük tányérra. 



A másik cukkínit vágjuk centis darabokra, és kevés olajon pirítsuk le. Sózzuk és borsozzuk, majd meglocsoljuk pár csepp vörösbor ecettel. Fél keményre pirítjuk, majd a serpenyőben hagyjuk langyosra hűlni. Keverjük össze a krémes joghurttal, és pár csepp olíva olajjal. Kis tálkákban szervírozzuk, a tetejét hintsük meg apróra vágott zöldfűszerrel.
A kivájt paradicsom belsejét törjük össze villával, sózzuk és borsozzuk. Vágjuk a maradék füstölt sonkát, a csirkemell sonkát és a füstölt halat csíkokra. A pirított kenyerekből vágjunk falatnyi háromszögeket. Tegyünk mindegyikre a paradicsomból, levével együtt, majd mindegyikre halmozzunk a csíkokra vágott húsokból. Vágjunk a maradék zöld olíva bogyóból karikákat, tegyük rá, és hintsük meg apróra vágott zöld fűszerrel. Tálaljuk egy nagyobb, lapos tányérra, és adjuk hozzá a maradék olajbogyókat.

Jó étvágyat hozzá!

Max

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin