2012. szeptember 24., hétfő

Ajánló: Hepp kézműves mustárok


Remek kézműves mustárokkal találkoztam a hétvégén. Hepp Tamás által készített mustárok, prémium termékek elérhető áron, és ami nagyon fontos, csak természetes anyagokat tartalmaznak. Sikerült pár szót váltanom a gyártóval, hogy legalább tudjam, mitől is más ez a mustár, mint a megszokott.

A mustárok Tokaji Aszúeszenciával, Kékszőlő mustjával, Fehérszőlő mustjával készülnek.
Minőségi alapanyagokból, különleges eljárással, érleléssel történik az előállítás.
A kíméletes technológia lehetővé teszi, hogy a gyártás során a mustármag őrleménye (mely gyógy és fűszernövény) szőlőmusttal történő egyesítésekor létrejöjjön egy különleges íz világ.
A termék hosszú kísérletezés után született meg. Elképzelésem kézzelfogható lett, igényes, különleges ízeket kedvelőknek, keresőknek ajánlom termékeimet.
Harmonikus ízeivel tökéletes ízesítője akár virslinek, kolbásznak, ínyenceknek, rákhoz, lazachoz, ételkészítésnél pörköltekhez, húsok pácolásához, grillezéshez, hidegkonyhai készítmények, különböző dresszingek elkészítéséhez ajánlom. (Hepp Tamás)

Megvallom őszintén, hogy a mustár műveltségem kicsit gyengécske, mert ilyen íz világgal még nem találkoztam a boltok polcain található mustárok között. Keresnem kellet egy kis információt, hogy jobban el tudjak merülni ebben a témában.

Rengeteg fajta, számtalan ízű, színű és állagú mustár kapható az üzletekben, ezek alapja azonban mindig a mustármag őrleményének valamilyen vizes, fűszerezett pépje. A kész, bekevert mustárok legtöbbje homogén, pépes, színük a világossárga és a vörösbarna közötti. Azonban kerülnek a piacra őröletlen, egész magokkal dúsított változatok is. A verziók sokaságából kiemelkedik néhány gyakrabban emlegetett mustárcsalád, ilyen az angol, a francia, illetve a német. A most tesztelt mustárok nagyban hasonlóak az "úgynevezett- német" mustárokkal, amik rendszerint lágyan savanykásak, s viszonylag nagy a cukortartalmuk. Azonban kellemesen érezhető a hozzáadott bor típusa (lásd. Zilahy Ágnes írásából: Az u.n. magyar-mustár mindennemű francia mustárnál jobb, de csak ott szerezhető meg könnyen, a hol szőlő termesztéssel foglalkoznak./ Tamás felfedezte ezt az állítást és felhasználta borász létére ezt a kiemelkedő megállapítást/) (Halász János gasztronómus)





Az elsőre nyilvánvaló lett, mikor kibontottam az üveget, hogy valóban nem a megszokott krémes, homogén masszát találjuk a formás kis üvegben, hanem igazi rusztikus őrleményt, tele ízekkel, zamatokkal. Mivel a virsli volt az első, amit a hűtőben találtam, így maradtam a megszokott gondolatoknál, és azzal kezdtem a kóstolást. A német édes darabos mustárt nagyon szeretem, az jól illik a sült virslikhez, kolbászokhoz. Kevés olíva olajon lesütöttem pár roppanós frankfurti virslit, és összekóstoltuk. Jól illett a virslihez, bár annyira aromás, hogy inkább egy kicsit el is nyomta azt. Meg kellett állapítanom, valóban többre hivatott ez a mustár, sokkal több lakozik benne, mint a társaiban. Aki szereti a szőlő ízét, és szereti a pikáns dolgokat, mindenképpen javaslom a kipróbálását. Sokat törtem a fejemet, milyen irányba induljunk a felfedezésben, mibe illik jól ez az íz világ. Mártogatóst választottam elsőre:

Sonkás, kék-szőlő mustáros dip:

3-4 evőkanál krémes joghurt
3-4 evőkanál apróra kockázott, házi füstölt sonka
2 evőkanál tejföl
2 evőkanálnyi kékszőlős mustár
kevés só és őrölt színes bors

A tejfölt és a joghurtot kikeverjük, hozzáadjuk a sonka kockákat és a mustárt. Kevés sóval (vigyázzunk, mert a sonka is sós, nehogy elsózzuk) és borssal ízesítjük, és jól kikeverjük. Ha nem elég krémes, még egy kis joghurttal lazíthatjuk. Lefedve, hideg helyen érleljük legalább 6-8 órát. Jól illik hozzá a tortilla chips vagy vékonyra karikázott kifliből készült kétszersült. Italnak rozé bort ajánlanék, vagy szűrt búza sört.

Jó étvágyat hozzá!

Max

A termékekről további információk és receptek a Receptbazár oldalán, vagy a gyártótól a hepp.tamas(kukac)freemail(pont)hu mail címen.

2012. szeptember 20., csütörtök

Könnyű "nyári" vacsorák: Olívabogyó tatár (tapa)

A nyári estéket ugyan már a hűvösebb őszi idő váltotta, de ettől még megjelenhet az asztalunkon a mediterrán jelleg. Könnyen elkészíthető, kenyérre, bagettre illő kence.
Ezt is a Szeretem az olajbogyót oldal felhívására, mint Gasztroguru készítettem. :-)
Cél az igazi spanyol olíva bogyó népszerűsítése, az egészséges, mediterrán konyha bemutatása. 





Olajbogyó tatár

100 g mamut zöld olajbogyó
100 g mamut fekete olajbogyó
100 g paprikával töltött, zöld olajbogyó
100 g fehér hagyma
100 g piros paprika (kápia vagy chili)
100 g tv paprika
100 g paradicsom
Petrezselyem, bazsalikom,
Só, őrölt színes bors
Olívaolaj





A bogyókat, a hagymát és a paradicsomot apróra vágjuk. A paprikát kimagozzuk és azt is,
apróra vágjuk. Tálkában összekeverjük, meglocsoljuk az olajjal és meghintjük a durvára
vágott zöldfűszerekkel. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, de vigyázzunk, az olajbogyó
önmagában sós egy kicsit. Pirított bagettre halmozzuk, és fogyasztás előtt csurgassunk rá
olíva olajt. Jól illik hozzá a hideg, száraz fehérbor.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2012. szeptember 17., hétfő

Ajánló: Segítsüti 2012 ősz

Szeptember 17-én ismét indul a Segítsüti! A harmadik őszi akció szokás szerint szeptember 20-án 16:00h-ig tart, rekordszámú, 30 gasztroblogger anyuka közreműködésével. A támogatottunk az Őrzők Alapítvány lesz, akiknek a közreműködésével a SOTE Tűzoltó Utcai Gyermekklinikáján kezelt daganatos vagy leukémiás gyermekek számára felújítandó Intenzív Osztályára szeretnénk egy speciális intenzív gyermekágyat (kb. 2,5 millió forint értékben) vásárolni a befolyt támogatási összegből.






Az akció részletei megtalálhatók a Segítsüti oldalán, a jótékonysági süteményárverés szept. 17-20 16:00-ig zajlik, 27+3 sütivel magánszemélyek, illetve cégek részére, majd szeptember 21-én kerülnek fel oldalunkra azok az ajándéktárgyak, amelyek megvásárlásával szintén a gyermekágy megvásárlása segíthető elő. A végösszeggel szokás szerint oldalunkon elszámolunk - reméljük, sokan segítenek, hogy ezt az egyetlen, de a felújítás alatt álló intenzív osztály számára nagyon fontos és költséges eszközt beszerezhessük.

Várunk mindenkit harminc segítő finomsággal!

A Segítsüti csapata




Gyere és segíts Te is.
Mint személyes résztvevője már több éve (a tavaszi csapat tagjaként), tudom hogy mennyire jó érzés adni és kapni is.



Kérlek ha nem tudsz segíteni, akkor vidd hírünket, minél többen ismerik meg az önzetlen Gasztroblogger csapatot, annál könnyebb a dolgunk.

Licitálni itt: http://segitsuti.hu/suti-arveres

Segíts Te is, és ne feledd, a Süti segít!

Max

2012. szeptember 8., szombat

Gyere át a másik oldalra!

Gyere át a másik oldalra. Nem kell átállni a (sötét) oldalra, csak meglátogatni az új, sütésre specializált oldalamat.

http://tanuljmegsutni.blogspot.hu/

A Max konyhája lassan visszatér a megszokott kerékvágásba, vége a nyári küldetésnek, jönnek a receptek és írások. De szeretnék egy speciális oldalt, ez lesz a Tanulj meg (kenyeret) sütni!


Itt jórészt kenyér illetve kelt tésztás sütés lesz a fő téma, de mellé minden ami sütés. Speciális oldalnak tervezem és remélem van hely, az amúgy széles,de kissé zsúfolt blog világban.

Az első bejegyzés már fent is van, egy célkeverékből készült bagett. Itt megtaláljátok: Bagett célkeverékből

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünk J

Max (Tanulj meg velem sütni!)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin