Régi családi recept, egy kicsit átdolgozva. A töltelék nem
édes volt, hanem sós, pontosabban dinsztelt káposzta. Zsírjára sütött édes
káposzta, gyúrt tésztából készült burokban, és sütőben ropogósra sütve. A gyúrt
tészta hasonlóan készül mint a levestészta, csak itt gyúráskor kerül bele, só,
és zsír is.
1 tojás
30-35 dkg liszt
1 evőkanál zsír
1 csipet só
A kenéséhez olaj vagy olvasztott zsír.
Töltelék:
25 dkg túró
1 egész tojás
2 teáskanálnyi vaníliás cukor
3 teáskanálnyi porcukor
A lisztet szitáljuk bele egy nagyobb tálba, adjuk
hozzá a sót. Üssük bele a tojást, azt keverjük el az ujjunkkal, majd adjuk
hozzá a lágy zsírt. Keverjük össze, majd gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
Akkor jó, ha tészta felülete sima. Lisztezzünk alá, és takarjuk le egy tállal, lehetőleg
azon a nyújtólapon, amin dolgozni fogunk. Letakarva pihentessük 50-60 percet.
Míg a tészta pihen, keverjük ki a tölteléket. A tojást keverjük össze a
cukrokkal, majd adjuk hozzá a túrót, és dolgozzuk jól össze.
Vegyük négy részre a tésztát, és egyenként nyújtsuk ki
vékonyra. Kenjük rá a töltelék negyedét, és tekerjük fel négyujjnyi csíkoknak.
Arra figyeljünk, hogy a hajtás maradjon alul, majd ezt a csíkot vágjuk fel négy
egyforma darabra. A darabokat helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és
hasonlóképpen készítsük el a maradék tésztát is. A piték tetejét sütés előtt
kenjük meg vékonyan olajjal vagy olvasztott zsírral, és előmelegített sütőben
süssük szép ropogósra.
A tölteléke lehet kapros-túrós vagy diós-lekváros is.
Egyszerű, könnyen elkészíthető tészta, egy laktatóbb leves vagy egy tál étel
után is adhatjuk második fogásként.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Hú, ez nekem nagyon tetszik és még soha eszembe se jutott! Épp ma vettem túrót. A káposztás töltelékeket meg én nagyon szeretném, mint pl. a káposztás pogácsát vagy lángost, de a gyomrom mindig azt üzente, hogy köveket kapott, így aztán lemondok róla, de ez a túrós egy valiágbajnok! Köszi, Max, most se csalódtam benned!
VálaszTörlésKöszönöm! Mesélj, hogy sikerült?
VálaszTörlés