2013. június 30., vasárnap

Bock Bisztró Balaton

Bock Bisztró lesz a Taverna étterme

Vonyarcvashegyen is lesz Bock Bisztró, a Helikon Taverna étterme ugyanis az idén csatlakozik a franchise-rendszerhez, amely Bock József villányi borász és Bíró Lajos elismert séf nevéhez fűződik. Magyarországon elsőként a balatoni étterem kötött megállapodást a tulajdonossal, 2012 óta Koppenhágában is sikeresen működik az étteremhálózat, Kijevben is csatlakoztak már hozzájuk.



– A magyar gasztronómia csúcsát képviseli a Budán és Pesten működő Bock Bisztró, amely az elmúlt tíz évben a legjobbak között szerepelt a hazai és a nemzetközi szakmai szervezetek döntései alapján. Osztozhatunk a sikerben, ha megteremtjük a minőségi feltételeket: ehhez először át kell szervezni a konyhai technológiát, új berendezéseket állítunk be, tudtuk meg Fodor Márktól, a Helikon Taverna tulajdonosától. A fejlesztés csaknem harmincmillió forintba kerül.
– A két séfünk szeptembertől egy-egy hónapot tölt a budapesti éttermekben, hogy megismerje a Bock konyhatechnológiáját, a gyártási eljárásokat, a receptúrákat, a munkaszervezést – tette hozzá. – A Bock Bisztrókban pontos receptúra alapján dolgoznak, megvan mindennek az előre meghatározott elkészítési ideje, hőfoka, sorrendje. Az ételek minősége mindig ugyanolyan kimagasló, akármikor tér be a vendég, mindig ugyanazzal az ízzel és harmóniával találkozik.


Bock József és Fodor Márk

December 4-én nyit az új étterem, amelynek étlapját Bíró Lajos állítja majd össze, a séf a nyitás előtti héten személyesen is koordinálja majd a munkát Vonyarcvashegyen, hogy minden a legnagyobb rendben menjen. A balatoni étterembe korábban Bock József is ellátogatott, személyesen egyeztetett Fodor Márkkal.
A cél, hogy az északi part legjobb étterme legyen a Bock Bisztró Balaton.

A tervek szerint hangsúlyt helyeznek a helyi termékekre és termelőkre. Remélem az átalakulást nyomon tudom követni, személy szerint nagyon kíváncsi vagyok, hogy alakul ki egy rangos étterem.

Max

Forrás: Monitor Magazin

Zenit Hotel Balaton**** Facebook oldala

2013. június 12., szerda

Mediterrán csirke sült citrommal, újhagymával

Könnyű mediterrán stílusú étel. Szeretem mert nagyon egyszerű, az alapanyagok könnyedén cserélhetőek. Kezdőknek sem okozhat gondot az elkészítése, és amikor asztalra illetve tányérra kerül, biztos az elismerés. Ha tehetjük, készítsük tanyasi vagy kapirgálós csirkéből, és kerüljük a tartósítószerrel, ízfokozóval készült fűszerkeverékeket.
A hús elkészítéshez a saját fűszerkeverékemet használtam (megvásárolható kedvezményes áron a GusztaHús üzleteiben, /részletek a boltokban/ illetve a Max Gastro lelőhelyek fülecskén felsorolt üzletekben), de természetesen helyettesíthető más fűszerkeverékkel is.  


Elkészítési idő: 20 perc előkészítés+ pácolás (6-8 óra)+ 100 perc 





1 egész csirke
3 citrom (lehetőleg kezeletlen)
1 tasak Max Gastro Vadász pác fűszerkeverék (30g)
2 evőkanál vörösbor
2 evőkanál vörösbor ecet
2 evőkanál olaj
2-3 rozmaring ág
3-4 szál újhagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors
1,5-2 dl száraz vörösbor
2 evőkanál kacsazsír

20 dkg mozzarella

Pácolás:
Bontsuk szét a csirkét. Mossuk és tisztítsuk meg a húst, majd töröljük szárazra. A szárnyakat a forgónál vágjuk ketté, a combot a csont mellett vágjuk ketté, a mellet és a hátat vágjuk négy darabra. A Vadász pác fűszerkeveréket keverjük össze a 2-2 evőkanál vörösborral, vörösbor ecettel és olajjal. A húsokat kenjük be a Vadász pác keverékkel.  A hagymákat tisztítsuk meg, és vágjuk fel nagyobb darabokra. Vegyünk egy nagy üveg tálat, abba rakjunk le egy réteg húst, erre újhagymát, fokhagymát és rozmaringot (ezt vágjuk több darabra), majd a többi húst, tetejére a hagymát és még rozmaringot. Kézzel egy kicsit keverjük össze, hogy a pác mindenhol vonja be. Fóliázzuk le, és tegyük hideg helyre, legalább 6-8 órára, de egy egész éjszaka sem ront rajta. Érdemes a sütés előtt 1 órával elővenni a hidegről. 





Sütés:
A citromot vékonyan hámozzuk meg, és karikázzuk fel, fél centis darabokra. Vegyünk elő egy méretes serpenyőt, melegítsük fel, és tegyük bele a kacsazsír negyedét. Vegyük ki a pácból a húst, sózzuk meg körben. A hús negyedét pirítsuk le, először a bőrös felével kezdve. 
Közben készítsünk elő egy akkora tepsit, amiben kényelmesen elfér majd a hús. A tepsi aljába rakjuk le a pácoláshoz használt hagymából, fokhagymából és rozmaringból. Erre szedjük rá a lepirított húst, majd pirítsunk le egy újabb adagot, de tegyünk alá zsiradékot. Süssük le az összes húst, tegyük a zöldség ágyra, majd rakjuk rá a maradék zöldségeket.
 A serpenyő alatt zárjuk el az energiát, és öntsük bele a bort. Keverjük el, oldjuk fel a pörzs anyagokat, és öntsük nyakon vele a húst. Tegyük rá a citromok héját, és fedjük le a citrom karikákkal. Csomagoljuk be alufóliába, és tegyük előmelegített sütőbe, 160-170 °C-ra, és süssük 60-70 percet. 

A mozzarellát csöpögtessük le, és tépkedjük darabokra. Vegyük ki a húst, szedjük le óvatosan a fóliát, és fedjük le a mozzarella darabokkal. Tegyük vissza még a sütőbe, és olvasszuk rá a sajtot.
Köretnek párolt rizst vagy burgonyapürét ajánlanák (mondjuk Démon fajtából), és egy pohár száraz fehér bort (Cserszegi fűszeres). Tálaláskor mindenkinek jusson a sajtból, a citromléből és a szaftból is.


Tipp és trükk: ezt a sültet elkészíthetjük pulykából is. Érdemes a sütés után 5-10 percet pihentetni tálalás előtt. 


A recepthez a húst a GusztaHús, biztosította, köszönjük.


Jó étvágyat hozzá!

Max

2013. június 4., kedd

Ország Tortája 2013: az öt jelölt torta

Ország tortája 2013: Az öt jelölt:

Lezajlott az Év fagylaltja 2013 eseménye, a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda adott ismét helyet az eseménynek. Itt kiválasztották az Ország Tortája 2013 jelöltjeit.

A Magyarország tortája pályázatra beérkezett finomságokból – amelyek mindegyikében előírt kötelező alapanyagként szerepel a dió - öt alkotás jutott a döntőbe. Ezek közül várhatóan augusztus elejéig választják ki az államalapítási ünnepség fényét is emelni hivatott nyertest.

A döntős mezőnyben - némi meglepetésre, a korábbi évekkel ellentétben - kizárólag budapesti pályázó szerepel: 
- Művész Kávéház aranygaluska tortája, 
- Major Cukrászda milotai mézes grillázstortája, 
- Sugar! Design Cukrászda ország gyöngye tortája, 
- Nándori Cukrászda két édessége: a zalavári és a legényfogó torta. 

A hétfői verseny részleteiről és kulisszatitkairól Selmeczi László elmondta: Soltvadkerten 58 fagylaltcsoda és 34 féle torta versengett a kitüntető címért. Általánosan jellemző volt a minden eddigit felülmúló kreativitás és újító szellem, amely remek ötletekkel és íz világgal párosult. Ennek megfelelően a tavalyinál színvonalasabb felhozatallal vettek részt a cukrászok a megmérettetésen.


Az öt elődöntősről hamarosan hozunk képeket is, addig emlékeztetőül a tavalyi győztes, a Szabolcsi almás máktorta:


A képen az egyik résztvevő az Ártalmatlan Finomságok kézműves cukrászműhely -Hegedüs Szilvió cukrász- által készített torta, a glutén és tejmentes Ízes Diótorta:


Max

Forrás: MTI-HVG

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin