A régi (zalai) konyha egyik igazi gyöngyszeme. A hízott szárnyas
aprólékát levesnek megfőzték, és abból, a zöldségek és a hús felhasználásával,
egy kis kiegészítéssel, készítettek egy csodás egy tál ételt. Ezt a laktató,
ízletes ételt nem csak Márton napjára készítették, gyakori szereplője volt az
akkori étkezésnek. Talán a mai táplálkozásnak is jót tenne, ha többször fogyasztanánk
a csirkén és pulykán kívül más szárnyast is.
Elkészítési idő: 110-115 perc
1,5 kg libaaprólék (szárnytő, nyak, máj, zúza)
3-4 szál sárgarépa
2-3 szál fehérrépa
15 dkg zellergumó
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
10 dkg gomba
35 dkg rizs
2-3 evőkanál libazsír
só, bors, petrezselyem zöldje
3-4 szál sárgarépa
2-3 szál fehérrépa
15 dkg zellergumó
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
10 dkg gomba
35 dkg rizs
2-3 evőkanál libazsír
só, bors, petrezselyem zöldje
1. A libaaprólékot leöblítjük, és 2,5-3 liter hideg vízben feltesszük
főni. A gyökérzöldséget megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk.
2. Ha felforrt a leves, lehabozzuk, beletesszük a gyökérzöldséget, a
hagymát, a fokhagymát, sót és pár szem borsot. Kis energián puhára főzzük a
húst.
3. A levest leszűrjük, a zsírját félre tesszük. A zöldséget nagyobb
kockákra vágjuk, a húst kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágjuk.
4. A rizst a libazsíron üvegesre pirítjuk, hozzá adjuk a borsót, majd
felöntjük 9 dl libalevessel, és lefedve, kis lángon pároljuk.
5. A gombát a leves zsiradékán lepirítjuk. A rizs már puha, adjuk hozzá
a kockázott zöldséget, a húst és a lesütött gombát. Tálaláskor hintsük meg
apróra vágott petrezselyem zöldjével.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített
kiválasztani, köszönjük!
Nálunk gyakran van ludaskása, családilag imádjuk az összes liba vagy kacsaételt, tehát nemcsak libából, hanem kacsaaprólékból is, mikor mit kapok, és pont ahogy te most feltetted, mindenféle zöldségekkel, elsősorban a levesben főttekkel, én egy cikk kelkáposztát is főzök a levesbe, de szoktam tenni hozzá borsót is, meg gombát is, anélkül, hogy tudtam volna, hogy ez a zalai variáció, úgyis jó, ha belefőzöd ezeket a levesbe a végén, de jó a gomba lepirítása a rizzsel, aminek nálam kötelezően kerekszeműnek kell lennie ehhez az ételhez, és mindig a leveslével megfőzve puhára.
VálaszTörlésSzerintem igazából akkor jó az egész, ha a végére jó szottyos lesz a rizzsel együtt, nem véletlenül hívják kásának, de nem szabad szétfőzni se nagyon, csak egy kicsit.
Ez jó egytálnak is magában salátával, de jó köretnek is a sült libacomb/kacsacomb mellé. Isteni egy étel az tuti. Én legalábbis élek-halok érte.
Nem állítom, hogy ez az igazi, autentikus zalai recept, de amikor kutattam utána, ez volt a leggyakoribb elkészítési mód. Amiben különbözik a többi recepttől, hogy itt a húst mindig lefosztják, és nagyobb darabokban van benne. A gombát mindig lesütik, vagy fehérborban megpárolják.
VálaszTörlésAlig hiszem, hogy van olyan, hogy autentikus, ahány ház annyiféle ludaskása, és szerintem mind jó:-))))
VálaszTörlés