2014. február 26., szerda

Erdélyi paradicsomleves

Gyors leves, ideális vacsorára vagy munkahelyre, ebédre. Szinte mindegyik porleves gyártó multi kínálatában szerepel a tasakos paradicsomleves. Ez a verzió kb. annyi idő alatt kész, mint a tasakos változata, előny viszont az, hogy itt legalább tudjuk, mi van a tányérban.


Elkészítési idő: 15 perc


Fotó: Szeiler Gábor

1/2 liter paradicsomlé
1/2 liter víz
2 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
1 evőkanál sűrített paradicsom, vagy 2-3 darab kockázott, friss paradicsom
1 evőkanál cukor
1/2 teáskanál őrölt babérlevél

Tálaláshoz pirított kenyérkocka vagy főtt rizs.


Fotó: Szeiler Gábor

1. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, hozzáadjuk a paradicsompürét és az őrölt babérlevelet. Öntsük fel a vízzel
2. Keverjük bele a cukrot, a sót és a paradicsomlét. Forraljuk össze és főzzük 5-6 percet.
3. Tálaláskor adjunk hozzá pirított kenyérkockát vagy főtt rizst. Aki édesen szereti, tegyen még hozzá cukrot.

Jó étvágyat hozzá!


Max
Inspiráció: F.Nagy Angéla: A család szakácskönyve

2014. február 23., vasárnap

Pikáns csirkeszív fasírt

Megosztó étel és megosztó az alapanyag is. Sokan a kutyáknak adják a csirke szívet, vagy a levesben végzi, a főtt húsok közé rejtve. Pedig csodás alapanyagról beszélünk, Alacsony a zsírtartalma, tiszta, és könnyen kezelhető. Tipikus példája a másodlagos (vagy talán még lejjebb sorolt) húsoknak. Azt gondlom, hogy ezeknek az alapanyagoknak ugyanúgy megvan a helye az asztalokon, és az abból készült ételek egy kicsit előrébb léphetnének a rangsorban. Itt most, mint egy hamburger pogácsa szerepel, és meg kell, hogy valljam, a hús állaga messze felülmúlja a kereskedelemben kapható marha húsokat, az áráról már nem is beszélve.



Érdemes a grill szezonban kipróbálni belőle készült sültet, félretenni a beidegződéseket, és új utakra lépni.
Sütőben süthető fasírt, szendvicsbe vagy piknikezéshez.


Elkészítési idő: 50 perc


Fotó: Szeiler Gábor

35 dkg csirke szív
1 burgonya
1 kisebb fehér hagyma
1 tojás
1-2 evőkanál liszt
1 teáskanál pástétom fűszer
½ mokkáskanál aprított fokhagyma

só és bors



A képen, hamburgernek elkészítve, egy egyszerű, zabpelyhes DNK zsemlébe töltve. Fotó: Szeiler Gábor

1. Késes aprítógépben darájuk le a hagymát, a burgonyát és a szívet.
2. Keverjük össze egy tálba, adjuk hozzá a tojást, a fűszerkeveréket, fokhagymát, sózzuk és borsozzuk meg.
3. Adjunk hozzá annyi lisztet, hogy formázható legyen. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és kanállal tegyünk rá gombócokat.
4. Lapítsuk el, és előmelegített sütőben, 175 fokon, 25-30 perc alatt süssük ropogósra.

Jó étvágyat hozzá!

Max
A receptet a  Gusztahús támogatta, köszönjük!


2014. február 21., péntek

Kínai zöldségleves

Az egyik kedvenc keleti levesünk. Sokféle zöldséggel, egy kis halszósszal megbolondítva, tökéletes gyors leves. Arra figyeljünk, az elkészült levest már ne forraljuk, mert a keményítő összetörik, elveszti a hatását.

Elkészítési idő: 35 perc

1 liter alap zöldség alap lé
2 szál újhagyma
1 sárgarépa
1 kisebb kápia paprika
2 evőkanál (mogyoró) olaj
2 evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanáli reszelt gyömbér vagy pácolt gyömbér
2 teáskanál szójaszósz
1 teáskanálnyi halszósz (elhagyható)



Fotó: Szeiler Gábor

1. A hagymát, a kicsumázott paprikát és a répát vágjuk csíkokra. Az olajat melegítsük meg, és pár perc alatt pároljuk üvegesre a hagymát.
2. Adjuk hozzá a répát és a paprikát is. Pirítsuk össze, keverjük bele a gyömbért és a fűszerkeveréket is. Öntsük fel a szójaszósszal és a zöldség lével.
3. Főzzük 5-6 percet, közben a keményítőt oldjuk fel egy deci hideg vízben. Vegyük le az energiát takarékra, és sűrítsük be a keményítővel.

Jó étvágyat hozzá!


Max

2014. február 18., kedd

Színes sült spagetti

Egyszerű vacsora, vagy ebéd egy elfoglalt szombatra. A zöldségeket jól variálhatjuk, lehet francia alap, wok zöldség vagy mexikói. Mi spagettivel szeretjük, de készülhet pennével vagy makarónival.
 
 
Elkészítési idő: 65-70 perc


Fotó: Szeiler Gábor

25 dkg spagetti
25 dkg mirelit vegyes zöldség keverék
15 dkg füstölt húsos szalonna
10 dkg füstölt sonka
12,5 dkg mozzarella
3 fej barna csiperkegomba
1 fej kisebb hagyma
2 kisebb tojás
4-5 evőkanál tejföl
3-4 evőkanál tejszín
3-4 evőkanál étolaj
1 teáskanál Vega ételízesítő

só és bors


Fotó: Szeiler Gábor

1. A spagettit a szokott módon megfőzzük. Egy kerek sütőtálat kevés olajjal kenjünk ki.
2. A maradék olajon pároljuk üvegesre az apróra vágott hagymát, és a csíkokra vágott szalonnát és sonkát. Hintsük rá az ételízesítőt, sózzuk és borsozzuk meg.
3. A gombát vágjuk kockákra, és a zöldség keverékkel együtt adjuk a szalonnás hagymához. Pár perc pirítás után öntsük fel kevés vízzel, fedjük le, és 6-8 percig pároljuk.
4. Keverjük össze a zöldséget a kifőtt tésztával és terítsük el a kiolajozott edényben. A tejfölt keverjük össze a tejszínnel és a tojásokkal. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
5. Öntsük rá a tojásos keveréket a zöldséges tésztára, terítsük el, és a tetejére a kockára vágott, lecsepegtetett mozzarellát.
6. Tegyük a tálat a forró sütőbe és 25-30 perc alatt süssük szép ropogós pirosra.

Jó étvágyat hozzá!


Max

2014. február 15., szombat

Tejszínben sült, sonkás tojás

Fogyaszthatjuk könnyed vacsoraként vagy egy tartalmasabb leves után, ebédre. Gyorsan elkészülhetünk vele, és itt is jól hasznosíthatjuk a hűtőben talált, szárazabb sonka/csülök végeket. Nagyon finom füstölt tarjával vagy jó féle (házi) kolbásszal is.


Elkészítési idő: 30 perc


Fotó: Szeiler Gábor

8 kisebb tojás
3-4 dl tejföl
3-4 dl tejszín
20 dkg reszelt sajt
20 dkg füstölt sonka
5 dkg vaj
1 mokkás kanál szárított fokhagyma
1 mokkás kanál Vega ételízesítő (só mentes)
só, bors





Fotó: Szeiler Gábor

1. Kenjünk ki 4 db hőálló tálat (lehetőleg oválist) vajjal. Keverjük ki a tejfölt a tejszínnel, az ételízesítővel, és a fokhagymával. Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
2. Tegyünk az edények aljába, a tejszínes-tejfölből, egyenletesen elosztva. Vágjuk a sonkát csíkokra, és tegyük a tálakba.
3. Két-két tojást üssünk fel tálanként, és óvatosan tegyük bele. Szórjuk meg a sajt ¾ részével.
4. Tegyük a tálakat a forró sütőbe, és süssük 15-18 percet. Óvatosan vegyük ki, és szórjuk meg a maradék sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe, pár percre.
5. Adjunk hozzá pirítóst és zöldsalátát.
Jó étvágyat hozzá!

Max

Az eredeti recept felújított változata.

2014. február 12., szerda

Sonkagaluska leves

Erőlevesből (pl. Olasz erőleves) készíthetjük, jól felhasználhatjuk a hűtőben száradó füstölt hús véget.

 
Elkészítési idő: 50 perc


Fotó: Szeiler Gábor

1,5 liter erőleves
10 dkg apróra vágott füstölt sonka/tarja/csülök
1 zsemle
1 tojás
2-3 evőkanál liszt
1 evőkanál tej
1 kisebb fej apróra vágott hagyma
bors




Fotó: Szeiler Gábor

1. A zsemlét vágjuk apróra, locsoljuk meg a tejjel.
2. Keverjük össze a sonkát a hagymával és a tojással. Keverjük bele az áztatott zsemlét, kevés őrölt borsot és dolgozzuk össze. hintsük meg annyi liszttel, hogy összeálljon a tészta. Tegyük félre pihenni fél órára.
3. Forraljuk fel a levest, és két kis kanál segítségével szaggassunk bele galuskákat. Ha feljött a leves tetejére, akkor még pár percet főzzük, majd egy szűrőkanállal szedjük ki.
4. Tálaláskor szedjünk a tányérba galuskát, és arra szűrjünk a forró levesből.

Jó étvágyat hozzá!

Max

A receptet a Gusztahús támogatta, köszönjük!

2014. február 9., vasárnap

Marha pástétom, tészta köntösben

Az Olasz erőleves receptjénél ígértem, hogy mutatok olyan ételeket, ahol fel lehet használni az erőlevesben főtt, darált marhahúst. Nagyon jól illik a marhahúshoz a tészta burkolat, ezért hasonlóan, mint az Argentin húsos táskánál, csak itt leveles tésztát használtam. A vadkacsa pástétomnak is nagy sikere volt, nem féltem attól, hogy ez nem sikerül.
 


Elkészítési idő: 90 perc+ pihentetés


Fotó: Szeiler Gábor

30 dkg főtt, darált marhahús
15 dkg főtt, darált leveszöldség
2-3 fej gomba
1 kisebb fej vöröshagyma
10-15 dkg húsos, füstölt szalonna
6-7 szelet bacon
1 csomag, előre nyújtott leveles tészta (125 g-s)
2-3 evőkanál marinírozott sült paprika
2 kisebb tojás
1 evőkanál étolaj
2 teáskanálnyi mustár
1 teáskanálnyi pástétom fűszer
1 teáskanálnyi morzsolt petrezselyem zöldje
1 mokkáskanálnyi tört csili paprika
só és bors

A kenéshez felvert tojás.


Fotó: Szeiler Gábor

1. A szalonnát, a gombát és a hagymát vágjuk apróra. Az olajon először a szalonnát pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a hagymát, pár perccel később pedig a gombát. Pirítsuk pár percet, majd hagyjuk kihűlni.
2. Keverjük össze a darált húst a zöldségekkel, adjuk hozzá a mustárt, a petrezselymet, a fűszert és a lepirított gombás keveréket. Sózzuk és borsozzuk meg.
3. A paprikát csepegtessük le, vágjuk kis kockákra, keverjük bele a pástétomba a tojással és a chili paprikát.
4. Vágjunk egy 50 centi hosszú háztartási fóliát, annak a közepére fektessük le a bacon szeleteket. Erre halmozzuk a pástétomot, formázzunk belőle hengert, burkoljuk be a szalonna szeletekkel. Tekerjük össze, és hideg helyen hagyjuk pihenni 30-40 percet.
5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Terítsük ki a leveles tésztát, a közepére helyezzük a kicsomagolt pástétomot. Burkoljuk be a tésztával, ahol a tészták fedik egymást, ott kenjük le a felvert tojással, majd óvatosan fordítsuk rá egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. Kenjük le a tetejét is, egy hegyes késsel karcoljunk mintát bele, és tegyük a forró sütőbe.
6. Süssük 40-45 percet, ha a teje nagyon pirulna, fedjük le alufóliával. Hagyjuk a tepsin kihűlni a sütés után, és csak utána szeleteljük fel. Adjunk hozzá zöld salátát.

Jó étvágyat hozzá!

Max

A receptet a  Gusztahús támogatta, köszönjük!

2014. február 6., csütörtök

Havasi forralt-bor szirup

Készülhet az alap az osztrák ízlésvilág szerint, boros-puncsosra. Ez kicsit gyümölcsösebb, tehetünk bele teafüvet, és felfőzéskor narancs vagy áfonya levet. Főzzünk egy jó adag alap szirupot, és tegyük hűvös helyre, ezután már csak össze kell melegíteni a borral és a gyümölcslével és ízlés szerint pálinkával. Alma és narancslével összemelegítve, alkoholmentes téli italt készíthetünk. Szerencsére a teakalandra kapott teák között találtam bele illő teafüvet.
Még több téli italt ebben az összefoglalóban találsz.


30 dkg barna cukor
1 l (ásvány) víz
2-3 db duci, egész fahéj rúd
2 evőkanálnyi Exquisit teafű
2 evőkanálnyi Téli körte teafű,
vagy 2 db fekete tea filter
1 db gyümölcs tea filter (alma, erdei gyümölcs vagy gyömbéres)
6 szem szegfűszeg
5 szem boróka-tobozbogyó
5-6 szem szegfűbors
2 evőkanálnyi aszalt áfonya
1 evőkanál kandírozott narancshéj (vagy kezeletlen narancs héja, reszelve)
1 teáskanálnyi szárított gyömbér




Vastag falú lábosba tegyük a cukrot, a vizet, a fahéjat, az áfonyát és a narancskockákat. A többi fűszert tegyük teatojásba vagy fűszertartóba, és úgy főzzük meg. Kis lángon melegítsük fel, és főzzük legalább 20 percet.
A főzés végén töltsük tiszta palackokba a szirupot. Tegyünk az üvegekbe a fahéjból, a narancs kockákból és pár szem szegfűszeget, majd dugózzuk le, és az üvegben hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből kb. 9 dl szirup jön ki, ezt két-három üvegbe osszuk szét.
Forralt-bor készítése szirupból: egy üveg (~4,5 dl) sziruphoz adjunk egy üveg (7,5 dl) száraz/félszáraz vörös vagy fehérbort és dl narancs vagy áfonyalét, és 0,5 dl (cseresznye) pálinkát. Melegítsük össze, majd, tartsuk melegen a szervírozásig.
Vastag falú bögrékbe szervírozzuk, és egészségünkre!

Egészségünkre!
Max


A recepthez a teafüvet a CTF Kft. biztosította, köszönjük!
Forralt bor fűszerek széles választékban a Max Gastro fűszerek között is, érdeklődni az info(kukac)maxgastro(pont)hu mail címen.

2014. február 4., kedd

Lecsó krémleves, sült kolbászkarikákkal

Igazi átalakított étel, lecsókedvelők figyelmébe.



Készülhet konzerv vagy házilag eltett lecsóból, de ha találunk a piacon, ígéretesnek tűnő paprikát és paradicsomot, bátran vágjunk bele.


Fotó: Szeiler Gábor

Elkészítési idő: 35-40 perc

4-5 kisebb paradicsom
3 tv paprika
1 kisebb fej vöröshagyma
1 liter hideg víz
2 dl tejszín
10 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál étolaj
só és bors
A tálaláshoz 20 dkg füstölt kolbász karikára vágva.


Fotó: Szeiler Gábor

1. A szalonnát kis kockákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Ha már pörcös, egy szűrőkanállal kiszedjük a szalonnát, és tegyük félre.
2. A paprikát karikákra vágjuk, és a szalonnás olajon puhára pároljuk. Sózzuk és borsozzuk meg. Adjuk hozzá a darabokra vágott paradicsomot és azt is pároljuk meg.
3. Öntsük fel a vízzel, és a tejszínnel. Egy merülő mixerrel összepürésítjük, és megkóstoljuk. Ha kell, korrigáljuk, és 5-7 percet forraljuk.
4. A kolbász karikákat egy serpenyőben rövid ideig pirítjuk (nem kell szárazra). Tálaláskor a tányérba tegyünk a kolbász karikákból és a szalonna kockákból.

Jó étvágyat hozzá!

Max
Inspiráció: Chef Viki levese


2014. február 1., szombat

Téli, alkoholmentes gyerek „forralt-bor” ital

Igaz téli melegítő ital. Alkoholmentes, gondolva a gyerekekre és az autóval közlekedőkre. A forralt bor szirup receptnél merült fel, mit ihatnak azok, akik vezetnek vagy a gyerekek. Itt egy igazi téli ital az alapja a Heiβe Rodler, a szánkózók és síelők forró itala. Érdemes többet készíteni, hűvös helyen egy-két hétig eláll, csak melegíteni kell.
Még több téli italt ebben az összefoglalóban találsz. Ez a recept is a Teakaland része.



Tea szirup:
4 evőkanál Törpök itala teafű,
vagy 4 gyümölcsös tea filter (eper, fekete ribizli, erdei gyümölcs, narancs, ezek akár vegyesen is)
1 l víz

Tegyük a teakeveréket vízbe, és lassú tűzön 10 percig főzzük, majd hozzákeverjük az alábbiakat:

1/2 l multi vitamin ital
1/4 l szőlőlé
1/4 l áfonya lé
1/2 rúd fahéj
8 szem boróka bogyó (egy kicsit roppantsuk össze a kés fokával)
3-3 szem szegfűszeg és szegfűbors
1 darabka gyömbér (vékony lapokra vágva, vagy szárított is lehet, de abból 1/2 teáskanálnyit tegyünk)
2-3 evőkanál méz, vagy nyírfacukor az ízesítéshez



A keveréket 10-15 percig lassú tűzön főzzük össze, majd leszűrve, porciózzuk ki. Fontos hogy mindig melegen fogyasszuk, és úgy is szervírozzuk.

Egészségünkre!
Max

A recepthez és a Teakalandhoz a teafüvet a CTF Kft. biztosította, köszönjük!

Forralt bor fűszerek széles választékban a Max Gastro fűszerek között is, érdeklődni az info(kukac)maxgastro(pont)hu mail címen.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin