2014. március 30., vasárnap

Segítsüti 2014 tavasz: Tripla-csokis mini kuglóf variációk

Elérkeztünk a 10. Segítsütihez, és ezzel együtt az 5. alkalomhoz, hogy Segítsütit süthetek.


Fotó: Szeiler Stúdió


Az idei licit tárgya: 60 db Tripla-csokis mini kuglóf.
A tészta alapja egy Napóleon kuglóf, amit egy kicsit átalakítottam. 20 db fehér csokis, 20 db tej csokis és 20 db ét csokis mini kuglófocska. Mindegyiken valamilyen módon megjelenik a három (Tripla) csokoládé. Átvétel személyesen Keszthely (és közvetlen környéke), és Budapest (előre egyeztetett időpontban).


Fotó: Szeiler Stúdió

Licitálni idén is a meg szokott módon, a Segítsüti hivatalos oldalán, a Segitsuti.hu oldalon lehet. A  Sütiárverés menüpont alatt, ehhez pedig egy egyszerű regisztráció (név, e-mail cím) szükséges.



Aki már korábban regisztrált az oldalra, ezt már nem kell ismét megtennie, ha netán a jelszavát elfelejtette, ez orvosolható a belépési oldalon. A nyertes az lesz, aki a legmagasabb összeget ajánlja adott süteményért április 2-án 16:00-ig. Most is megtartjuk a "vigaszág" lehetőségét, ha a második (többedik) helyezett is vállalja az általa felajánlott licitösszeg kifizetését, a sütemény nyertesének hozzájárulásával, Neki is megsütöm a süteményt.


Fotó: Szeiler Stúdió

Kedves Látogatóm, Barátom ki erre jársz!

Arra kérlek meg, hogy segíts Te is egy kicsit Velünk együtt! Látogass el a Segítsüti 2014 tavasz hivatalos honlapjára, a Segítsüti.hu-ra, nézz körül, licitálj, ha megteheted, (egy gyors és egyszerű regisztráció szükséges, de ha tavaly részt vettél, lépj be az azonosítóddal), vagy válassz magadnak egyet a limitált, csodás Segítsüti relikviákból.



 Idén is működik a céges támogatók részére külön licitálási felület itt.


Fotó: Szeiler Stúdió

De azzal is sokat segítesz, ha viszed hírünket, hogy minél többen tudjanak arról, hogy a Süti segít!
Az aukció lezárása után, meghatározzuk az átvétel pontos módját (ami lehet akár egy csomag is, amit eljuttatunk a lelkes Felajánlónak, tehát nem kell ezért leautózni Keszthelyre, de ha kedves Adományozó környékbeli, a személyes átadást is meg tudjuk oldani), és ekkor frissen elkészítem a süteményeket. Az eddigi sikeres vigaszágas licitálásból kiindulva, jelzem, ha lesz rá jelentkező, természetesen idén is szívesen sütöm meg több példányban is.



Egy régi családi recept alapján született recept. 
Ne feledd! A Süti segít! Kövesd az eseményeket a Segítsüti hivatalos Facebook oldalán.

Licitre fel!

Max


2014. március 22., szombat

Csirkefonat, mézes sárgarépával

Kiadós ételt készíthetünk, keleties két csirkemell felhasználásával. Igazi, gyors ebéd, keleties íz világgal. Ha a répát kevésnek találnánk köretnek, akkor adjunk hozzá zöldsalátát.


Elkészítési idő:45-50 perc


Fotók: Szeiler Gábor

2 csirkemell filé
6-7 sárgarépa
2 evőkanál szójaszósz
2-3 evőkanál méz
2 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj



Fotók: Szeiler Gábor

1. A melleket vágjuk centis csíkokra, hármasával fonjuk össze, és tűzzük meg egy nyárssal. A mézet keverjük ki a szójaszósszal és a wok fűszerkeverékkel, és kevés sóval (de vigyázzunk, mert a szójaszósz sós).
2. Kenjük be a fonatokat a mézes-szójás páccal. Melegítsük meg az olaj és vaj felét. Süssük közepes lángon a fonatok minden oldalát. Ami lecsepegett a húsról, azt tegyük félre.
3. Hámozzuk meg a répát, vágjuk hasábokra és karikákra, tetszés szerint. Tegyük a serpenyőbe a maradék vajat és olajat. A répákat forgassuk meg a maradék páclében, és pároljuk félpuhára.
4. Tálaláskor a répát és a csirkefonatot is csepegtessük le a serpenyőben visszamaradt lével.

Jó étvágyat hozzá!

Max

A receptet a  Gusztahús támogatta, köszönjük!

2014. március 17., hétfő

Töltött salátatekercs

A vasárnapi húsleves zöldségéből és húsából készíthetünk egyszerű piknik ételt. Egy darabka tavaszi frissesség, finger food stílusban (Kézből/ujjak közül ehető, jellemzően utcai ételek). 



Vihetjük kirándulásra, rakhatjuk Bento box-ba, (Bento dobozba), vagy el készíthetjük előre, egy rohanós napra/estére. Tetszés szerint variálható a tölteléke, akár idény zöldségekkel is kiegészíthetjük.  


Fotó: Szeiler Gábor

Elkészítési idő: 30-35 perc + pihentetés

40-50 dkg főtt zöldség
3-4 db főtt csirkecomb
1 fej jégsaláta
5-6 evőkanál majonéz
1-2 evőkanál étolaj
2-3 teáskanálnyi instant zselatin fix
2 teáskanál citromlé
2-3 teáskanál porcukor
A megtűzéshez fogpiszkáló, vagy bambusz parti falatka nyárs.

1. A főtt csirkecombot kicsontozzuk, a húst csíkokra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Tegyük félre kihűlni.
2. A zöldséget vágjuk kockákra, a salátát óvatosan szedjük leveleire.
3. Keverjük ki a majonézt a citromlével és a zselatinnal. Ízesítsük porcukorral és keverjük bele a zöldséget és a húst.
4. Terítsük ki a saláta leveleket, kanállal tegyünk a majonézes salátából, egyenlően elosztva. tekerjük fel a saláta levelet, a két szélét behajtva, majd összetekerve, és tűzzük össze. Hideg helyen pihentessük tálalásig. 

Jó étvágyat hozzá! 

Max
A receptet a  Gusztahús támogatta, köszönjük!

2014. március 16., vasárnap

2014. tavasz Segítsüti

10. alkalommal kerül sok-sok finom segítő süti a sütőkbe! Idén is örömmel csatlakoztam a felkéréshez, így 5. alkalommal járulok hozzá a küldetés sikeréhez.
És eljött ez is, hogy tizedszer indítjuk útjára a Segítsüti sütilicitet, a gasztroblogger szülők jótékonysági akcióját rászoruló gyermekek támogatására. Nagyon köszönjük minden eddigi támogatónknak és olvasónknak, hogy híradással, licitálással, ajándéktárgyak vásárlásával vagy bármilyen más módon segített, hogy ez a szép jubileum megvalósulhasson. 


 

Kik?

Ismét 30 gasztroblogger anyuka/apuka készül 30 édességgel, az akció adminisztrációját - beszerzések, pénzügyi elszámolás - pedig szokás szerint a Sose Közhasznú Alapítvány intézi.

 


Mikor?

A tavaszi sütilicit a hagyományos időpontunkban zajlik: 2014. március 30-án, vasárnap fognak megjelenni a sütis bejegyzések az egyes blogokban, és kerülnek fel majd egyidejűleg a licitálós menü alá, és kezdődhet rájuk rögtön a licit. Ezután három napon át zajlik az árverés, amely 2014. április 2-án, szerdán 16:00-kor zárul. Az egyeztetéseket követően majd minden egyes nyertesnek vele egyeztetve értelemszerűen frissen újrasütik a nyereményét, és eljuttatják neki.

 


Kit támogatunk?

A befolyt támogatási összegből most a SUHANJ! Alapítványt és rajtuk keresztül a sérült és fogyatékos gyerekeket, az ő sportolási lehetőségeiket támogatjuk, különböző sporteszközök vásárlásával.

 

Hogyan? Látogass el a www.segitsuti.hu oldalra, és a ott minden hasznos tudnivalót megtalálsz!

 

Kedves Látogatóm, Barátom ki erre jársz!

Arra kérlek meg, hogy segíts Te is egy kicsit Velünk együtt! De azzal is sokat segítesz, ha viszed hírünket, hogy minél többen tudjanak arról, hogy a Süti segít!

Ne feledd! A 
Süti segít!

 




 

 


Max 

 

2014. március 12., szerda

Mézes mustáros sárgarépaleves

Télire betárolt sárgarépából készített leves. A méz és a mustár jó barátok, ahogy a méz és a répa is (erre nemsokára hozok példát). Miért ne találkozhatnának össze egy leves alkotórészeiként? Találkoztak. Kicsit hasonlít a vadasra az íze, mégis üdítően krémes.
Elkészítési idő: 30-35 perc

 
Fotó: Szeiler Gábor

1 nagyobb fej vöröshagyma
1 közepes fej krumpli
4 szál sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1,2 l víz
2 evőkanál méz
1 evőkanál étolaj
1 teáskanál magos mustár
só, bors
Tálaláshoz pirított kenyérkocka és reszelt sajt. 

1. A hagymát kis kockákra vágjuk, és az olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott répát és a burgonyát. Sózzuk és borsozzuk, majd pár percet pároljuk.
2. Keverjük bele a mustárt és a mézet is, öntsük fel a hideg vízzel, és forraljuk fel. Fedő alatt kis energián főzzük 12-15 percet.
3. Mixerrel pürésítjük, és pár percet forraljuk. Tálaláskor tegyünk a tetejére sajtos pirított kenyérkockákat. 

Jó étvágyat hozzá! 

Max


 

2014. március 9., vasárnap

Tejszínes öthagymás leves

Tavaszi íz kavalkád. Édes, különböző ízű hagymák találkozása. Érdemes kisebb, kevésbé erős hagymákat választani.



Elkészítési idő: 35-40 perc
1 kisebb póréhagyma
2-3 újhagyma
1 fej lilahagyma
1 fej fehér hagyma
2 kisebb sonka hagyma
1 liter csirke alap lé
2 dl tejszín
1 dl fehér bor
2 evőkanálnyi olaj
1 teáskanál szárnyas fűszerkeverék (só mentes)
só, bors

A tálaláshoz pirított kenyérkockák..


Fotó: Szeiler Gábor

1. A hagymákat megtisztítjuk, és fél karikákra vágjuk. Egy edényben olajat melegítünk, és a hagymákat üvegesre pároljuk.
2. Sózzuk és borsozzuk meg, és öntsük fel a borral. Kis lángon, fedő alatt pároljuk pár percet. 
3. Adjuk hozzá a fűszerkeveréket, öntsük fel az alap lével és a tejszínnel. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 10-12 percet. 
4. Tálaláskor tegyünk a tányérba pirított kenyérkockákból.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Inspiráció: Chef Viki hagymalevese

2014. március 2., vasárnap

Tavaszi zöldség röszti

Lassan kifelé ballagunk a télből, megérkeztek azok a napok, mikor egyre többször süt ki a napocska. Ilyenkor az emberi szervezet egyre jobban kívánja a tavaszi, zöldséges ételeket. Ez ugyan még mirelit keverékből készült, tele színnel, vidámsággal és frissességgel. Készíthetjük friss zöldségből, de érdemes akkor is egy kicsit előre párolni.
 Fogyaszthatjuk főzelékhez köretnek, de sült hús mellé is finom.

Elkészítési idő: 60-65 perc

50 dkg mirelit zöldség keverék
1 közepes burgonya (pl. Démon)
2 db tojás
4-5 evőkanál liszt

só és bors, olaj a sütéshez



Fotó: Szeiler Gábor


1. A zöldséget kevés sós vízben megpároljuk, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A burgonyát lereszeljük apróra.
2. Keverjük össze a reszelt burgonyát a zöldséggel a tojással, sózzuk és borsozzuk. Adjunk hozzá annyi lisztet, hogy kanállal formázható legyen.
3.Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, és abba tegyünk egy-egy kanálnyi masszát, lapítsuk el, és közepes lángon süssük meg mindkét oldalát. Ne legyen forró az olaj, mert akkor gyorsan sül a széle, és a közepe nyers marad. Szedjük papírtörlőre, és itassuk fel a felesleges olajat.

Jó étvágyat hozzá!

 Használjunk megbízható, magyar (lehetőleg keszthelyi) burgonyát a főzéshez-sütéshez.
Max

A receptet a Burgonyakutató Intézet támogatta, köszönjük. 

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin