2015. január 31., szombat

Harcsafilé, ropogós bundában, sütőben sütve

Friss halfilé, ropogós bundában, sütőben sütve. Nem szívja meg magát olajjal, nincs a lakásban olajszag, és a fritőzt sem kell feltölteni. Készülhet mirelit halfiléből is, azt kíméletesen hagyjuk kiolvadni a hűtőben, és alaposan itassuk le róla a nedvességet.


Elkészítési idő: 40-45 perc


1 kg Szarvasfish harcsafilé
10-15 dkg kukoricapehely (Corn Flakes)
2-3 evőkanál majonéz
só, bors, kevés olaj



1. A halfilét vágjuk 2-3 ujjnyi csíkokra, sózzuk, borsozzuk és tegyük félre pihenni.
2. A kukorica pelyhet daráljuk morzsásra. Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
3. Kenjük be a hal szeleteket a majonézzel, és forgassuk meg a kukoricapehelyben, kicsit rá is nyomkodhatjuk.
4. Egy sütőpapírt kenjünk meg vékonyan olajjal, helyezzük rá a halfilét, és tegyük a meleg sütőbe. Süssük 10 percet, majd fordítsuk át egy lapátkanállal, és süssük még 10 percet. Köretnek párolt rizst, burgonyapürét vagy zöld salátát ajánlok.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recepthez a friss halat Szarvasfish biztosította, köszönjük!
A recept az őszi Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


2015. január 25., vasárnap

Tejben főtt, krémsajtos kukorica

Mártogatós étel, gyors vacsorára vagy éppen egy baráti beszélgetéshez. Most, mint mártogatós szerepelt, hozzá a legújabb kedvenc, a DNK (Dagasztás Nélkül Készült) tésztából készült bagett.


30-33 dkg mirelit morzsolt kukorica (az átlagcsomagolás 1 kg, így három adag kijön belőle)
1,5-2 dl tej
10-15 dkg krémsajt

só, bors, őrölt chili pehely, zöldfűszerek (metélőhagyma, petrezselyem, koriander zöldje)


A mirelit kukoricát felöntjük a tejjel, sózzuk és borsozzuk, keverjük hozzá a szárított zöldfűszereket.
Kis energián melegítsük fel, és főzzük forrástól számított 5-8 percet. Zárjuk el az energiát, hintsük meg az őrölt chilivel, keverjük össze, majd adjuk hozzá a krémsajtot. Dolgozzuk össze, és néha megkeverve, hagyjuk langyosra hűlni.
Mártogathatjuk, kanalazhatjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2015. január 18., vasárnap

Sonkás gombóc, sárgarépamártással

Még jóval az ünnepek előtt hoztunk egy szép darab, csontozott, füstölt csülköt a Gusztahús-tól, ami aztán a kóstolás után bekerült a kamrába. Kicsit megszáradt, így mindenképpen főzni kellett. Kárba ne vesszen egyetlen dekája sem, így a sonkakrémen kívül más hasznosítás is kellett. Ez a régi recept, az elődeink konyhájából, a maradékot dolgozta fel, így azonnal szimpatikus lett.


Elkészítési idő: 50-55 perc


8-10 dkg Gusztahús füstöt sonka vagy csülök, darálva
1-2 dl tej
2 zsemle
2 tojás
1-2 evőkanál liszt
1-2 evőkanál vaj
liszt, zsemlemorzsa
apróra vágott petrezselyem zöldje, só és őrölt bors

A mártáshoz:

2-3 szál sárgarépa
1 evőkanál liszt
1-2 teáskanálnyi vaj
1-2 teáskanálnyi cukor
3-4 dl tej

só és őrölt bors


1. A zsemléket vágjuk kockákra, száraz serpenyőben pirítsuk meg. Vegyük ki egy tálba, keverjük hozzá a darált sonkát, a felvert tojást, a petrezselyem zöldjét, sózzuk és borsozzuk.
2. Keverjük össze a liszttel és a tejjel, hogy formázható masszát kapjunk. Vizes kézzel formázzunk gombócokat. Vajjal kikent pároló edényben pároljuk készre.
3. A zsemlemorzsát pirítsuk meg vajon, és a kész gombócokat forgassuk bele.
4. A mártáshoz a répát reszeljük le, pirítsuk le a vajon, sózzuk és borsozzuk. Adjuk hozzá a cukrot, és ha megolvadt, hintsük meg liszttel. Folyamatos keverés mellett eresszük fel a tejjel, és pár percig forraljuk.
Tálaláskor vágjuk fel a gombócot cikkekre, és öntözzük meg a mártással.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


2015. január 14., szerda

Keménytojás-leves

Igazi hétköznapi, dolgozós leves. Este elkészítjük, másnap csak melegítenünk kell a munkahelyünkön. Finom, krémes, melengető és erőt adó leves. Hideg estén, takaróba bújva, a fotelban ülve, akár egy bögréből elkortyolgatva.


Elkészítési idő: 30-35 perc


8-10 db tojás
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 teáskanálnyi vaj
1,2-1,5 liter zöldség leves
só és őrölt bors

A tálaláshoz pirított kenyér kockák



1. Tegyük fel a tojásokat, hideg sós vízben, és közepes energián forraljuk fel. Forrástól számított 7-8 percig főzzük. Ha kész, vegyük ki a forró vízből és öblítsük le hideg vízzel, és tisztítsuk meg.
2. Vegyük ki a sárgáját, a fehérjét vágjuk nagyobb darabokra. A sárgáját keverjük ki a tejföllel, a liszttel, sózzuk, borsozzuk, és kis energián melegítsük.
3.Öntsük fel a zöldség levessel, adjuk hozzá a vajat, és közepes lángon forraljuk fel. Gyakori kevergetés mellett, főzzük 10-12 percet. Tálaláskor tegyünk a tányér aljába pirított kenyérkockát, arra a főtt fehérjét, és így kanalazzuk rá a levest.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. január 9., péntek

Bakonyi gombás csirkeleves

Klasszikus népi egytálétel, levesnek feldolgozva. A régi, dunántúli konyha, megbecsülte a szárnyasok minden részét. Abban az időben nem lehetett csirkemellet vagy combot külön-külön vásárolni. Az udvarról behozott, megkopasztott szárnyas minden alkatrészét fel kellett dolgozni, így gondoskodni kellett a szárnyak, nyak és aprólékok feldolgozásáról is.
Most szárnyból és combból készült, de tehetünk bele egy kis zúzát, nyakat is.

Elkészítési idő: 60-70 perc





50-60 dkg Gusztahús csirkecomb
40-50 dkg Gusztahús csirke szárny
1 fej vöröshagyma kis kockákra vágva
40-50 dkg csiperkegomba szeletelve
2 dl tejföl
2 evőkanál zsír
1 evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
2 teáskanálnyi fűszerpaprika

só, őrölt színes bors, apróra vágott petrezselyem zöldje (lehet szárított is)


1. A combokat és a szárnyakat válasszuk el az ízületeknél.
2. A felmelegített zsíron, közepes energián pároljuk üvegesre a hagymát. Húzzuk le az energiáról, hintsük meg a fűszerpaprikával, keverjük össze, öntsük fel kevés vízzel.
3. Tegyük bele a combokat és szárnyakat, 5-8 percig, fedő alatt pároljuk. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Öntsük fel hideg vízzel, és lefedve főzzük félig puhára.
4. Adjuk hozzá a szeletelt gombát, és főzzük puhára. A tejfölt keverjük ki simára a liszttel és kevés vízzel. Merjünk bele pár kanálnyi forró levest, majd lassan csurgassuk bele a levesbe, és közben folyamatosan keverjük. Forraljuk ki alaposan. Tálaláskor hintsük meg a petrezselyem zöldjével.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!

2015. január 2., péntek

Bakonyi szalonnás füttyleves

Bakonyi szalonnás füttyleves

Mikor először hallottam erről a levesről, azt hittem, hogy olyan mesebeli étel, mint a Kőleves. De van, hogy megfognak bennünket dolgok. Ilyen volt ez a leves is. Annyit tudtam róla, a szegények levese volt. Kis darabka száraz, a végét járó szalonna és pár marék kukoricadara. Erőt és meleget adó, tartalmas, téli leves. Miután elkészült, rájöttünk, a mókás név mögött, komoly tartalom rejtőzik. Megfelel a mai, rohanós, kézből evős korunknak, és sokkal több van benne, mint egy tasakos levesben.

Elkészítési idő: 25-30 perc





1-1,2 liter forró víz
12 dkg Biomag kukoricadara
6-8 dkg Gusztahús húsos, füstölt szalonna
2 teáskanálnyi fűszerpaprika

1. A szalonnát kockázzuk fel, kis lángon pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a darát, azt is pirítsuk le.
2. Húzzuk le az energiáról, hintsük meg a fűszerpaprikával, keverjük össze, majd öntsük fel a forró vízzel.
3. Kis energián, forraljuk fel, majd időnként megkeverve, főzzük 10-12 percet. Tálaláskor adjunk hozzá pirítóst.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús, a kukoricadarát Biomag Malom segített kiválasztani, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin