2015. október 25., vasárnap

Szalonnás sütőtökleves

Az ősz egyik fontos termése. A nyugat-Dunántúlon az értékes magját nagyra becsülik, ízletes olaja nagy becsben van tartva. Fontos volt a hús hasznosítása, sütve, levesekbe, sőt édességekben is feltűnt. A modern konyha, még jobban felfedezte magának, már főételek alapját is képezi, számos szép étel született vele. A krémlevesek is sok féleképpen készülhetnek, ez most egy tartalmasabb, gazdagabb verzió.


Elkészítési idő: 35-40 perc


50-60 dkg sütőtök
2 szál sárgarépa
20 dkg húsos császárszalonna
1 evőkanálnyi zsír vagy olaj
2-3 teáskanálnyi vega ételízesítő
só és bors




1. A zsiradékon pirítsuk ki a kockára vágott szalonnát. A sütőtököt és a répát hámozzuk meg és vágjuk kockákra.
2. Szedjük ki a szalonnát, tegyük félre, és pirítsuk le a répa és tök kockákat 3-4 perig. Sózzuk, borsozzuk és hintsük meg az ételízesítővel. Fedjük le és kis energián, pároljuk 6-8 percet.
3. Öntsük fel 1-1,2 liter vízzel a zöldséget, és lefedve főzzük tovább 5-7 percet. Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk, és egy merülő mixerrel pürésítsük. Ha nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá kevés vizet és forraljuk össze. Tálaláskor tegyük a tetejére a kisütött szalonnát.  

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. október 21., szerda

Rakott édesburgonya

Rakott (édes) burgonya, kicsit kibővített kiadásban. Nincs a zöldség előfőzve, a tejfölben párolódik meg. Tálalhatjuk körteként, vagy egy kis salátával, remek főétel is lehet.

Elkészítési idő: 45-50 perc

6-7 db. ~10 cm-s kerámiaformához


3-4 darab édesburgonya (batáta)
1 db krinolin
3 tojás
15 dkg joghurt
15 dkg tejföl
1-2 teáskanálnyi vega ételízesítő
só, bors, és kevés olaj a formák kikenéséhez




1. Melegítsük elő a sütőt 165 fokra, a kerámiaformákat vékonyan kenjük ki olajjal. Az édesburgonyát hámozzuk meg, és vágjuk vékony karikákra.
2. A krinolint is karikázzuk fel, és felváltva rétegezzük bele a formákba, a tetején édesburgonyával zárjuk le. Keverjük a tojásokat a joghurttal, a tejföllel és az ételízesítővel.
3. Csorgassuk bele a tojásos keveréket a formákba. Tegyük a forró sütőbe, és süssük 20-25 percet, majd hagyjuk a formában kihűlni, langyosra.

Jó étvágyat hozzá!
Max

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. október 12., hétfő

Angol hagymaleves



Borongós a kinti időjárás, egy igazi, tartalmas leves ilyenkor elengedhetetlen. Több féle hagyma és egy testes barna sör házassága ez. Erősítik egymás előnyeit, hibáikat viszont diszkréten elrejtik. A beforralt barna sör izgalmasan édes lesz a hagymával. Én most egy helyi (vonyarcvashegyi) Blonder barna sört választottam. Nagyon jó íze van, tiszta és frissen meg lehet vásárolni. Jól illik hozzá a ropogósra sütött sajtos pirítós.

Elkészítési idő: 65-70 perc (2 főre)





2 nagy fej vöröshagyma
2 fej fehér hagyma
2-3 szál újhagyma vagy egy kisebb póré
5 dl (Blonder) barna sör
1-2 evőkanál olívaolaj
só és bors
8 szelet szendvics kenyér
10 dkg reszelt, félkemény sajt






1. A hagymákat megtisztítjuk és nagyobb kockákra vágjuk. Melegítsük meg az olajat, és adjuk hozzá a hagymákat.
2. Sózzuk és borsozzuk, majd a legkisebb lángon, lefedve, időnként megkeverve, pároljuk 30-35 percet. Figyeljünk, hogy a hagyma ne égjen meg.
3. Öntsük fel a sörrel, forraljuk fel, és fedő nélkül, főzzük tovább 20-25 percet.
4. A kenyereket vágjuk háromszögekre, fedjük be a reszelt sajttal, és a sütőben pirítsuk rá.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin