2015. november 14., szombat

Fűszeres őszi burgonyaleves

Kedvenc (az egyik) burgonyából készült melengető leves. Régen az ilyen levest „gezemice” levesnek hívtuk. A kertben található zöldségekből készült, sosem pontos receptre alapozva, hanem az éppen aktuális mennyiségekre. Az ilyen, maradékhasznosítós leves, egy hűvösebb estén, jól eshet, jót tehet a lelkünknek és a belsőnknek is.

Elkészítési idő: 35-40 perc




50-60 dkg  Balatoni Rózsa Premium Hungaricum burgonya
2 kisebb répa
15 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
1 kisebb hagyma
1 evőkanál zsír vagy olaj
1 teáskanálnyi csemege paprikakrém
só, bors, petrezselyem zöldje, rozmaring

1. A burgonyát és a répát pucoljuk meg, és vágjuk kockákra. Melegítsük meg a zsírt, és az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre.
2. Adjuk hozzá a répát, sózzuk és borsozzuk, pároljuk pár percet, aztán keverjük bele a burgonyát és a borsót.
3. Ízesítsük az apróra vágott zöldfűszerekkel, és öntsük fel 1,5 liter hideg vízzel. Forraljuk fel, keverjük bele a paprikakrémet és kis lángon főzzük 15-18 percet.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a burgonyát a Burgonyakutató Intézet segített kiválasztani, köszönjük!

A recept a  Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2015. november 4., szerda

Zalai szalonnás, babos káposzta, ahogy én szeretem

Egy régi paraszti étel, kicsit modernizált, egyszerűsített változata. Szándékosan nem azt írom, hogy megújítva, vagy újragondolva. Nem, csak egy kicsit kihasználva az előfőzött bab előnyeit, lerövidítve az elkészítési időt.
Kedvenc fogásunk, ha bormustráról vagy rendezvényről van szó. Kicsit sós, jól csúszik rá a finom bor, de laktat is, kellőképpen megalapozva a mulatást.


Elkészítési idő: 35-40 perc


40 dkg savanyú káposzta
1 doboz fehér bab konzerv, sós lében (420 g)
20-25 dkg GusztaHús húsos császárszalonna

2 evőkanálnyi zsír


1. Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. A szalonnát vágjuk csíkokra, és a zsíron kezdjük el pirítani.
2. A savanyú káposztát vágjuk apróra, és keverjük a szalonnához. pirítsuk le, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett babot. Forgassuk össze, majd tegyük a sütőbe, és süssük 15-20 percet.
Tálaláskor adjunk hozzá tejfölt, és egy karéj, puha fehér kenyeret.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin