Oldalak

2016. október 11., kedd

Orosházi tarhonyás csirke



Régi népi étel, kicsit a mai főzéshez igazítva. Nyilván a bográcsban, a nyílt tűzön elkészített étel még autentikusabb, de azt gondolom, érdemes a tűzhelyen is elkészíteni. Ilyen ételeket készítettek, a szüretelőknek, az aratóknak és pinceszerekre is. Tartalmas, ízletes étel, és bátran állíthatom, megállja a hétköznapi asztalon is.

Elkészítési idő: 35-40 perc

35-40 dkg Gusztahús csirkecomb filé
35-40 dkg tarhonya
15 dkg Démon burgonya
12-15 dkg sárgarépa
10-12 dkg Gusztahús füstölt szalonna
1 kisebb fehér hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 teáskanálnyi paprikakrém
1 teáskanálnyi Gusztahús sertészsír
só, bors





1. A zsírt felmelegítjük, azon üvegesre pároljuk az apróra vágott szalonnát és hagymát. Hozzá keverjük a csíkokra vágott csirkehúst, a kockákra vágott répát és a burgonyát. Kevergetve pirítjuk, hozzá adjuk a tarhonyát és a fokhagymát.
2. Pár percet pirítjuk, bele keverjük a paprikakrémet, felöntjük 8 dl hideg vízzel. Sózzuk és borsozzuk, felforraljuk, majd lefedve, kis energián 20-22 percet pároljuk, időnként megkeverjük. Kóstoljuk meg, ha kell, főzzük még pár percet, míg a tarhonya és a hús megpuhul.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a friss húst Gusztahús, a Démon burgonyát a keszthelyi Burgonyakutató Intézet biztosította, köszönjük!
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2 megjegyzés:

  1. Ez amilyen egyszerű, olyan finom! gyerekkoromban hetente ettük (Orosházi vagyok)

    VálaszTörlés
  2. Édesapám ott született, aztán elkerültek Felvidékre, Peredre. Sajnos már nincs közöttünk. Nagyon hiányzik.

    VálaszTörlés