2016. január 25., hétfő

Burgonyás, paradicsomos rakott tészta

Titka van, az itáliai Mammák titka. Nem főzik ki a tésztát előtte, hanem a sütőben/kemencében párolódik a paradicsom levében. Nehéz túlfőzni a tésztát, és a zamatos paradicsomlétől csodás íze lesz.

Elkészítési idő: 40-45 perc


20-25 dkg PastaZara durum száraz tészta (rövidcső, szarvacska)
1 doboz darabolt paradicsom (40 dkg-s)
20-25 dkg Balatoni Rózsa burgonya (hámozva, apró kockákra vágva)
2-3 dl paradicsomlé
2 szál újhagyma
10-12 dkg reszelt félkemény sajt
só, olaj, bazsalikom, petrezselyem

1. Kenjünk ki egy 30 cm-s kerek sütőedényt vékonyan olajjal. Tegyük bele a tészta felét, öntsük rá a kockázott paradicsom és a burgonya felét. Szórjuk meg egy teáskanálnyi sóval.
2. Hintsük meg kevés bazsalikommal, a sajt felével és az apróra vágott hagymával. Halmozzuk rá a maradék tésztát, burgonyát.
3. Öntsük rá a maradék kockázott paradicsomot, a paradicsomlével, szórjuk meg egy teáskanálnyi sóval. Terítsük rá a maradék reszelt sajtot, és előmelegített sütőben 160-170 fokon süssük 30-35 percet. Tálaláskor hintsük meg aprított petrezselyemmel.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a burgonyát a keszthelyi Burgonyakutató Intézet segített kiválasztani, a tésztát a magyarországi forgalmazó biztosította.

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2016. január 11., hétfő

Kapros-mustáros harcsafilé

A statisztikák szerint (ugyan lassan) növekszik a hazai halfogyasztás. Egyre több kereskedőnél elérhetőek a hazai előállítású, friss halak. Ezek elkészítéséhez próbálunk segítséget nyújtani. A megbízható, ellenőrizhető helyről származó, friss halak elkészítése könnyű és izgalmas feladat. A kapor és hal biztos párosítás, de bátran játszhatunk az ízekkel. Válasszunk tömör húsú halat ehhez a recepthez, az szépen megtartja magát a sütőben.


Elkészítési idő: 30-35 perc


1 kg Szarvasfish  harcsafilé
1 kisebb fehér hagyma, darálva
1 dl tejföl
3-4 evőkanál magos mustár
2 evőkanál olaj
só, bors




1. Vágjuk a halfilét kétujjnyi csíkokra. Keverjünk ki 2 evőkanál mustárt kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk, és kenjük be vele a halszeleteket. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Előmelegített sütőben, 12-15 perc alatt megsütjük.
2. A maradék olajat felhevítjük, és a darált hagymát üvegesre pároljuk. Keverjük hozzá a maradék mustárt, a tejfölt és egy-két kanálnyi meleg vizet. Forraljuk össze és tálaláskor csurgassuk a halak tetejére. Jól illik hozzá a párolt rizs vagy zöldsaláta.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a friss halat Szarvasfish biztosította, köszönjük!
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.


2016. január 6., szerda

Barna sörben párolt csülök

Jellemzően ünnepi étel, de megállja a helyét egy vasárnapi ebédnél is. Jól illik hozzá a knédli vagy a szalvétagombóc, de egy szelet puha, fehér kenyérrel is vállalható.

Elkészítési idő: 220-225 perc
(Csehországi ünnepi étel)


 1-1,2 kg GusztaHús csontnélküli csülök
0,5 liter barna sör
2-3 szál répa
1-2 szál gyökér zöldség
3-4 fej barna csiperke
1 kisebb fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
fél fej karalábé
2-3 teáskanálnyi sertés sült fűszerkeverék
só és bors



1. Egy fedeles sütőtálba terítsük el a csülköket, bőrös felével lefelé. Sózzuk, borsozzuk és hintsük meg a fűszerkeverékkel.
2. Pucoljuk, meg a zöldségeket vágjuk nagyobb darabokra és borítsuk be a csülköt. Öntsük fel a sörrel, fedjük le és 165-170 fokos sütőben, pároljuk 180-200 percet. Egy óra után fordítsuk meg a húst, a zöldségeket igazgassuk bele a sörbe. Az utolsó 20-25 percben vegyük le a tetejét az edényről, és úgy pirítsuk. Sütés után hagyjuk az edényben kihűlni, és langyosan szeleteljük. Jól illik hozzá a hagymás tört burgonya vagy a knédli.
(Cseh ünnepi étel, egy kicsit átalakítva a magyar ízlésre)

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a húst a Gusztahús segített kiválasztani, köszönjük!

A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin