2017. január 21., szombat

Pácolt sertéssült

Pár éve, a vasi-zalai konyha tanulmányozása közben jártunk egy fogadóban, ahol egy csodás kezű főzőasszony készített nekünk ebédet. Nem voltak túllihegett tálalások, egyszerű ételek, ízletesen, és tökéletes állagúra elkészítve. Ott került asztalra ez a sült, amit akkor tarjából kóstoltunk. Feltűnt evés közben, hogy a hús puha, omlós, és mintha két íz is keveredne. Az ebéd végén a desszert után (egy hihetetlen könnyű tésztájú almás pite volt), alkalmunk volt a szakácsnővel beszélgetni. Rákérdeztem a húsra, elmosolyodott, majd elmondta, hogy készült.

Egyszerű pácolási mód, sok buktatót nem rejt, nincs túlfűszerezésre esély (mondaná a japán, „pokayoke” azaz bolondbiztos). Amire figyelni kell, az a só. Sóval tartósított a paprikakrém, ezt mindenképpen vegyük figyelembe a sózásnál, sütéskor.


Elkészítési idő: 30-35 perc + a pihentetés

8 szelet Gusztahús sertéstarja vagy csontnélküli sertéskaraj
8 teáskanálnyi paprikakrém (natúr, sózott)
8 teáskanálnyi (magos) mustár
3-4 evőkanál zsír

só, bors


1. A hússzeleteket a kés lapjával kicsit megnyomkodjuk. Egyik oldalát bekenjük a paprikakrémmel, a másik oldalát a mustárral. Tegyük egy tányérra, fóliázzuk le, és tegyük hideg helyre, 7-8 órára érlelődni.
2. Sütés előtt legalább 2-3 órával előbb vegyük ki a hidegről. Melegítsük meg a zsírt, és a paprikás oldalával lefele tegyük a serpenyőbe. A hús felső felét sózzuk és borsozzuk, és 6-7 percet sütjük. Fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük 6-7 percet. Jól illik hozzá a Démon burgonyából készített burgonyasaláta.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a friss húst Gusztahús, a Démon burgonyát a salátához, a keszthelyi Burgonyakutató Intézet biztosította, köszönjük!

A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2017. január 9., hétfő

Túrófánk

Indul a fánk szezon, készülhetnek a különböző tészták. Tudom, hogy a klasszikus kelt szalagos, vagy Bécsi fánkot semmi sem tudja kibillenteni a helyéről. Megtalálja a helyét a kemencés fánk, az amerikai lyukas Donuts (rendőr) fánk, (akár sütőben sütve is). A kanalas joghurtos fánk, (videón is)akár ízesített joghurtból. Aztán itt a nagyon kedvelt túrófánk is. Már feltűnt a pékségek polcain is, kakaóban forgatva, fahéjasan vagy csak vaníliás cukorba hempergetve. Nagyon jó a tésztája, és ha megfelelő az olaj hőfoka sütéskor, nem szívja meg magát olajjal.

Elkészítési idő: 40-45 perc



50 dkg túró
24 dkg Tüskeszentpéteri sima liszt BL55
2 nagy tojás
4 evőkanál porcukor
3 teáskanálnyi sütőpor
csipet só, és olaj a sütéshez



1.Keverjük habosra a tojást a cukorral és a csipet sóval. A lisztet, a túrót és a sütőport keverjük össze, és a dolgozzuk bele a tojásos alapba.
2.Melegítsünk olajat, vizes kézzel formázzunk diónyi golyókat, és közepesen forró olajban, forgatva süssük ki.
3. Csepegtessük le a felesleges olajat. Porcukorral meghintve tálaljuk, adjunk hozzá lekvárt.

Jó étvágyat hozzá!
Max (Tanulj meg velem sütni!)

A Tüskeszentpéteri lisztet a Zala Cereália biztosította, köszönjük!
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

2017. január 7., szombat

Duplán áfonyás-túrós csiga

Ideális reggelire, vagy iskolába tízóraira, de egy tartalmasabb leves mellé is tökéletes. Könnyű elkészíteni, és a túrós-vajas tészta, nem hagy cserben. Az áfonyát kicserélhetjük más aszalványra, a túróhoz jól illik a barack vagy éppen az (arany) mazsola.


Elkészítési idő: 40-45 perc


30 dkg (krém) túró
25 dkg Tüskeszentpéteri liszt (BL55)
8-10 dkg aszalt vörös áfonya
6-7 dkg cukor
6 dkg olvasztott vaj
2 teáskanál sütőpor
pici só

töltelék:
20-25 dkg mascarpone
10-12 dkg aszalt vörös áfonya
2-3 evőkanál porcukor




1. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, egy sütőlapot béleljünk ki sütőpapírral. A lisztet keverjük össze a sóval, a első adag áfonyával(érdemes egy kicsit összevágni, úgy könnyebb kezelni a tésztában) és a sütőporral. A mascarponét keverjük ki a porcukorral.
2. Keverjük habosra a tojást a cukorral, a vajjal és a túróval, majd dolgozzuk bele a lisztet. Gyúrjuk össze, terítsük ki egy nyújtólapra, kenjük meg a mascarponéval, hintsük meg az áfonyával, tekerjük fel, és vágjuk ujjnyi csíkokra. Tegyük a sütőpapírra, és a forró sütőben süssük meg 25-30 perc alatt.


Jó étvágyat hozzá!
Max
A Tüskeszentpéteri lisztet a Zala Cereália biztosította, köszönjük!
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin