Oldalak

2007. november 5., hétfő

Mediterrán paradicsomos kenyér

Mediterrán kenyér..hmm, ebben az angliai időjárásra emlékeztető hétköznapokban szinte teljes lelki felfrissülés. Friss omlós kenyér napon érlelt, szárított paradicsommal, olívával...
Az ember gyermekét már a boltban egy kicsit úgymond pofon vágja, és azonnal megtörik a filing, amikor megtalálja az olasz napon szárított paradocsom konzervet, vagyis az árát.
Mi kerül ennyibe? hiszen a nap az effektíve ingyen süt, paradicsom meg annyi van hogy azzal dobálóznak.
Sokáig kerestem a megfelelő kiutat, szárítottam napon, penészes lett, mert ugye a sós tengeri szellő nem akart jönni itt a balcsi parton.
Szárítottam sütőben 50 c-on, tragikus lett, szerintem a pari volt valami felpumpált gyorsérlelésű piros génmodosított gombóc.
Aztán egy német-olasz gasztro oldalon találtam egy sütőben sütött ( hőkezelt) paradicsom receptjét, majd egy amerikai oldalon egy hasonlót.
Nosza rajta kisérletezés.
És mindjárt az első alkalommal teljes siker!
Próba más féle paradicsommal ( lucullus, nagy lédús ) és minddel isteni lett.
Tessék kipróbálni, a legutóbbit kb 2 hete csináltam, valami import paradicsomot vettem az isparban ( mert ugye ilyenkor már magyar nem nagyon van ), és abból csináltam.
Miután már amúgy sikeresen megoldottam a fordítási gondokat, akkor drága ChefLaszló ( lásd a mindmegettén, egy amerikában élő sikeres magyar srác ), hát nem leközli magyarul hogy Ő hogyan csinálja.



Mediterrán lassan sült paradicsom:

5 db közepes paradicsom, félbevágva, a csutkáját elegánsan kanyarítsuk ki, 4-5 gerezd apróra vágott fokhagyma, tengeri só, színes őrölt bors, szárított bazsalikom, olíva olaj.




Elhelyezem a sütőtálban a fél paradicsomokat, megszórom sóval, a fokhagyma, a bors, a bazsalikom, és végül az olíva olaj, ( ne sajnáljuk, mert amikor elrakjuk akkor úgyis fel kell önteni, hogy ellepje )
Sütőben közepes hőfokon, 120-130 c-on, 2,5 órán keresztül sütjük. Fél időben kivesszük, megforgatjuk, meglocsoljuk.
Ha elkészűlt hagyom kihűlni langyosra, beleszedem egy kis üvegbe, felöntöm a levével, és mehet a hűtőbe. Ha alaposan lecsöpögtetjük, akkor fagyasztani is lehet, a leve tökéletes szószokhoz, mártásokhoz.
Szerintem nem érdemes sokat csinálni, mert roppant gyorsan megvan, és akár ma is elkészíthetjük.
A bazsalikom helyett lehet oregano, kakukkfű, provanszi fűszer keverék, tessék csak nyugodtan kisérletezni, garantált a siker.


És hogy lesz ebből kenyér?
Készítek egy fehér kenyér alap tésztát, jelen esetben ketté vettem, mert a Soma nem rajong a piros és zöld dolgokért, ami szerinte természet ellenesen van elhelyezve.
Például a piros dolgoknak csak a ketchupos flakonban van a helye.
Szóval ketté veszem, az egyik sima kenyér lesz, a másik pedig paradicsomos.


A fél tésztához ( 66 dkg liszttel készült, tehát kb 1 kg-os kenyér tészta fele ) 3 db- sütött paradicsomot lecsepegtetek egy szűrőben, apróra össze vágom, és elterítem a gyúró deszkán, de teszek alá egy kis lisztet, rányújtom a tésztát, majd elkezdem úgy összedolgozni hogy mindenhova kerüljön.
Megformázom, kelesztés, utána a lecsepegett olajjal megkenem, és megsütöm.



Hát ilyen lett:

Tessék kipróbálni, aki szereti a mediterrán fílinget, az pompás kiegészítőt talál ebben a "paradicsom készítményben".
Egy kis sült csirke comb, főtt krumpli villával csak úgy megnyomkodva, és erre egy fél pari rádobva, akár azzal széttuszmákolva?


5 megjegyzés:

  1. Szia Max, csábítóan hangzik a mediterrán kenyér, a sült-szárított paradicsom recit is köszi, Chef László beírását olvastam, de nem akartam látatlan-próbálatlanban nekiugrani, de a te biztatásod után majd jól bevásárolok és megcsinálom.
    Csak nevében hasonló, amit én sütöttem párszor, mediterrán töltött kenyér néven fut, ha érdekel, elküldöm a receptet.
    Ja, a Ferdi-nél mekkor a "két kis mérő" szárított élesztő? a kenyérsütőgéphez adott mérőkanál (ez egyforma a különböző gépeknél)? Garffyka

    VálaszTörlés
  2. Szia Max! Anno Stahl-nál olvastam, hogy micsoda fantasztikus dolog ez a száríott paradicsom, ő sült padlizsántekercset készített némi sajtkrémmel, de az árától én is kiborultam :))
    Így lehet, hogy kipróbálom, köszönjük az úttörő munkát :)))
    Pusz: Pannicica

    VálaszTörlés
  3. Pompás recept! Kitűnő módszer! Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kóstolhattam a korábban leírt és elkészített olivás kenyeredet. Mindenkinek elárulhatom, hogy remek volt! Ez a fickó egy művész, konyhaművész!!!

    VálaszTörlés
  4. Szia Max,
    én is úgy jártam a bolti szárított paradicsommal, mint a többiek! Vágytam rá, mert pizzára is isteni, most ki fogom próbálni!!!Köszi az ötletet! A kenyér meg csodásan néz ki!!!
    Amúgy a kamaszok egyformák, az én nagylányomat is ki lehetne kergetni a paradicsommal a világból, rokon lelkek Somával :)
    A Ferdi tekercs is fenomenális lehet, muszáj lesz kipróbálni!!!
    Lilian

    VálaszTörlés
  5. Szia! Köszönjük szépen a kóstolót! Nagyon-nagyon finom volt. A kenyér nemcsak csodásan néz ki, hanem az íze is rendkívül harmónikus. Libra dolgozók

    VálaszTörlés