Oldalak

2007. december 18., kedd

Húst ide, sokat és daráltat!

Imádok darát hússal dolgozni. Nagyon jó dolgokat lehet kihozni belőle, lehet akár sertés apróhúsból, lehet karaj, lehet lapocka, de az igazi kedvenc a darált pulyka combfilé. Már csak azért is mert talán nem övezi valami nagy tisztelet a pulyka combot, látjuk néha főzve-füstölve, de az átlag ember tart tőle, mondván sok vele a macera, és nem gazdaságos.
Felfedeztem egy fajta darált és előre csomagolt pulyka combot, 70 dkg, és nagyon jó minőségű, ebből szeretek dolgozni.
És hogy mit is lehet belőle kihozni: Rakott kel-t és Húsos makaróni-t.

Kezdjük most az utóbbival:

Húsos makaróni:



Készítek egy pörkölt alapot, úgy kb. 35-40 dkg darált húsból, közben a tésztafőzőben felrakom a 1/2 kilónyi mamakoróni vizét. A pörkölt alap annyit módosul hogy teszek bele egy evőkanál piros aranyat, és egy kicsit bővebb lére eresztem, hogy a félkeményre főzött tésztát beleforgatva, a végső ízt és puhulást a szaftban fejezi be.

Zsiradékon lepirítok egy kisebb fej kockára vágott vöröshagymát, lepirítom benne a húst, ráteszem a piros aranyat és a piros paprikát, és felengedem hideg vízzel, fűszerezem. Lassan forralva főzöm kb 25 percig, és addig kifőzöm a makarónit. A fözővízbe nem teszek olajat, csak sót, mert félkeményen ( al dente ) ráöntöm a pörkölt alapra, és azzal még főzöm 7-8 percig, majd lekapcsolom az energiát, és fedő alatt hagyom még érni 15-20 percig.

Nem egy bonyolult étel, de nagyon finom, tejfellel és ecetes uborkával. Nyami, nyami.... és nagyon fontos hogy gyorsan elkészíthető és az ünnepek közti valami egyszerűt ennék időszak ideális eledele.


Lássuk a másik verziót a Rakott ( kínai vagy sima ) kel káposztát: ( az adaga nagy, mert egy egész káposztától indulunk, természetesen redukálható, mi is 2 napig ettük:-)) )
1 fej ( kínai ) kelkáposzta, 70 dkg darált hús, 1 fej hagyma, 40 dkg rizs párolva, 2 csomag carbonara alap, 1 db ( 475 gr ) tejföl ), só, bors, vegeta


A káposztát negyedekre vágom, kikanyarítom a torzsáját, és lobogó vegetás vízben főzöm kb. 5 percet, majd utána alaposan lecsepegtetem, és kihűtöm. Közben a hagymát kevés zsiradékon lepirítom, ráteszem a darált húst, és azt kevergetve fehéredésig sütöm. Rászórom a carbonara port, és felengedem kb. 7 dl vízzel ( ami lehet akár a vegetás fözőlé is ), és lassan beforralom. Hagyom rotyogni 10 percet, utána lezárom az energiát, és belekeverem a rizst. Hagyom egy kicsit hogy érjenek az ízek.



Közben a kihült káposztát csíkokra vágom.




Egy kiolajozott mélyebb tepsiben elterítem a rizst, rárakom a káposztát, egyenletesen elosztom, majd meglocsolom egy kis vízzel higított tejföllel.








Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt 200 c-on megsütöm. Nagyon finom, lakatató étel, és egy alternatíva, ha ki akarunk lépni a hagyományos pörkölt alapú rakott ételekből.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése