Valahol mélyen az emlékeimben derengett Jamie Oliver által készített édes cseresznyés focaccia. Át is lapoztam JamieO-nak a házban fellelhető irományait, és megleltem (..és egyszerűen főzz! c. művében található).
Annyit módosítottam a dolgokon, hogy a tésztát időzítővel, a kenyérsütő gépben beállíottam reggelre, a cseresznyét és kb. 1 marék meggyet viszont este kimagoztam, és megszórtam két teáskanálnyi vaníliás cukor és 2 ek baranacukor keverékével. Így elraktam a hűtőbe pihenni.

hozzávalók:
1 adag fehér kenyér alaptészta
kb. 1 kg magozott cseresznye és meggy keveréke
2 tk vaníliás cukor
2 ek barnacukor, ezekkel szórtam meg a gyümölcsöt előző este
10 dk vaj
2-3 ek barnacukor
Az elkészített tésztát kinyújtom kb. 3-4 centiméter vastagra, és belesimítom a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A cukrozott gyümölcsről a levet leöntöttem, majd tészta tetejére kanalaztam.
A gyümölcsöt belenyomkodom az ujjammal a tésztába, kell ez a "wellnes eljárás".
Megszórom a tetejét a maradék cukorral, és rá darabolom a vajat. Meleg helyen megkelesztem a duplájára.
Előmelegített sütőben, 180 c-on megsütöm úgy 35-40 perc alatt.
Isteni langyosan egy pohár tejjel reggelire, de ha ebéd utáni desszertnek készítjük, akkor egy gombóc vanília fagyival fogyasszuk.
Nagyon érdekesen hangzik, mégis kicsit nehéz elképzelni! Nincs túl nagy kontraszt a nem édes kenyértészta és a mézédes gyümölcs között?
VálaszTörlésÉrdekes, de nem, sőt talán ellensúlyozza a gyümölcsöt. Nagyon ízlett, el is fogyott, szerintem érdemes kipróbálni.
VálaszTörlésmilyen érdekes! megvan a könyv, de csak most, hogy nálad néztem, jutott eszembe, hogy állítólag az anyai nagyapám mindig kenyérrel ette a cseresznyét!
VálaszTörlés