Oldalak

2009. február 15., vasárnap

Autentikus cukorperec (újra)

Még a nyáron értekeztem a cukorperecről. Később Barátainkkal beszélgetve kiderítettük, hogy itt a környéken másképpen csinálják.
Megigérték hogy megszerzik az eredeti receptet. Azóta többször is felemlegettem J-nek, hogy hol is van a receptem. Mindig azt a választ kaptam, hogy addig nem adja oda, míg ki nem próbálja. Ráérzett, mert az első tészta nem sikerült, sőt a második sem igazán. Szerencsére S. végig archiválta a készítést, így meg tudom osztani a az olvasókkal.





A jó állagú tészta.

Hozzávalók:

3 egész tojás

2 tojás sárgája – (A fehérje a habhoz kell)

5 evőkanál pálinka

5 evőkanál étolaj

15 szem édeske (összetörve)

1 kávéskanál szalakáli

kb. 250 g sima liszt






A 3 egész tojást, a 2 sárgáját, a pálinkát, az étolajat az édeskét habosra keverjük, és fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. A megadott liszt mennyisége a tojások nagyságától függően változik. Ez a mennyiség „M” nagyságú tojáshoz elég. Alaposan összegyúrjuk, amíg könnyű lágy tésztát kapunk.

Ha túl kemény lenne pálinkával lehet lágyítani . Akkor jó, ha hólyagok képződnek a nyújtáskor. Amikor elkészül 0,5 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk és 15x7 cm hosszú csíkokat vágunk, kb. 8 darab lesz, attól függően mekkora pereceket szeretnénk. A munkalapot folyamatosan lisztezni kell, mert a tészta lágysága miatt ragad.




Formázzuk, tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben alsó felső sütésen 230 fokon 18-20 percig sütjük. A perecek kb 10 perc után kezdenek felemelkedni.




HabA két tojásfehérjéből 60 g porcukorral gőz felett lágy habot verünk, hogy könnyen lehessen rákenni a perecekre. Ha nagyon kemény nem lesz szép egynemű, és nem szárad meg.




A kenéshez a legjobb a hagyományos kenőtollat használni. Fényesebb lesz a máz, ha egy kávéskanál ecetet adunk hozzá. A habot a kihűlt perecekre kell rátenni!





Íme a végeredmény, és alant a nem jó állagú tészta.




A rossz tészta, ha ilyen lett, akkor nem jó!
Kedves J. és S., nagyon köszönjük a képes receptet, remélem sikerül másoknak is kedvet csinálni a készítéshez.

6 megjegyzés:

  1. Hú, köszi! Gyerekkoromban ettem ilyet utoljára, és nagyon szerettem! Elmentettem a receptet! :)

    VálaszTörlés
  2. Nahát, én ezt a perecet nem ismertem eddig, de nagyon tetszik! :))

    VálaszTörlés
  3. Jönnek itt még elő titkok, kéremszépen:)))))

    VálaszTörlés
  4. Igen, ez az amit zala megyei esküvőkön kap a vendég ajándékba!

    VálaszTörlés
  5. Én Rábaközi lakodalmas perecnek ismerem. Egy kérdés muszáj édeskével csinálni? Cukorral nem lehet? alanie

    VálaszTörlés
  6. klárime

    megpróbálhatod,de nem lesz olyan amilyennek szeretnéd

    VálaszTörlés