Oldalak

2009. február 14., szombat

Rózsafánk

Az egyik híres farsangi fánkunk, amit talán egy kicsit méltánytalanul mellőznek. Talán azért mert egy kicsit macerás elkészíteni. De a végeredmény mindenért kárpótol. Mondom ezt én, mert Cicaanya készítette el.





Hozzávalók, kb. 36 db-hoz:

35 dgk liszt

3 tojás

4 ek porcukor

késhegynyi szódabikarbóna

2-3 ek tejföl

csipet só

olaj a kisütéséhez

lekvár és porcukor a tálaláshoz




Szitáljuk a lisztet egy tálba, csináljunk a közepébe egy krátert. Tegyünk bele 2 egész tojást és a harmadik sárgáját, a porcukrot, a sót és a szódabikarbónát. Kezdjük el gyúrni, és közben tegyük bele a tejfölből 2 kanállal. A maradékot csak akkor tegyük bele, ha a tészta kívánja.
  


Dolgozzuk jól ki, majd letakarva pihentessük 1-1,5 órát.

Nyújtsuk ki késfok vastagságra, és három külömböző, de egymáshoz közeli méretű szaggatóval szaggassunk ki egyforma mennyiségű korongot.



A verzió: ragasszuk a maradék fehérjével egymáshoz, majd késsel vagdossuk be sugárirányban.

B verzió: ragasztás elött vagdossuk be, majd utána rakjuk össze.

Az összerakott és bevagdosott korongokat az ujjunkal nyomjuk be.




Közepesen meleg olajban süssük szép pirosra. Először a nem lisztes felét tegyük bele az olajba, majd óvatosan fordítsuk meg ha már az egyik oldala megsül.



Papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat. Porcukorral megszórva, és a mélyedésbe lekvárt kanalazva tálaljuk.



6 megjegyzés:

  1. Fenypostat!

    Nagyon jol nez ki...

    VálaszTörlés
  2. Én is küldhetek dobozt, amibe jó sok belefér?:))Vagy már elfogyott???

    VálaszTörlés
  3. Hmmmm, de gyönyörű! A nyálam meg csak gyűlik, csak gyűlik :-)))

    VálaszTörlés
  4. Hmmmm nagyon szép! Pont mint az egyik szakácskönyvemben!

    VálaszTörlés