Oldalak

2009. május 20., szerda

Kiflik Limara után

Régóta szemezek a dán vajas tészta receptjével, de az a verzió, ami nekünk megvan, az egy kicsit bonyolult és macerás.
De most megtaláltam Limaránál ezt a gyöngyszemet. A kelt tészta egyik Nagyasszonya ismét alapos volt, és a NigellaL tutti receptjét adta közre.



Mindent az eredeti recept szerint készítettem össze, csak én friss élesztőt használtam, amit a tejes-vizes-tojásos lében oldottam fel. Este csináltam meg a tésztát, és másnap délután dolgoztam fel.


Hozzávalók:
  • 60 ml meleg víz
  • 125 ml tej
  • 1 nagy tojás
  • 350 g kenyérliszt
  • 18 g friss élesztő
  • 1 tk. só
  • 25 g cukor
  • 250 g hideg(fagyos) vaj


Késes robotgépben a lisztet a sóval és a cukorral megjáratom, majd beledobom a csíkokra vágott fagyos vajat. Pár pillanatig pörgetem, míg kis gombócok látszanak a vajból. A tejet, vizet, a tojást összekeverem az élesztővel.

Egy tálba öntöm a lisztes vajat, rá a folyadékot és összekeverem pár mozdulattal. Letakarva betettem a hűtőbe pihenni.

Nem töltöttem semmivel, mert annyi bontott lekvár és mogyorókrém, majd azzal megesszük.



Elővettem a hűtőből a tésztát, kinyújtottam, majd hármas hajtással összecsomagoltam, és visszatettem 15 percre pihenni.
újabb nyújtás, hajtás, nyújtás és darabolás. Ebből a mennyiségű tésztából 18 kiflit csináltam, tojás sárgájával lekentem, és kelesztettem egy órácskát.


A kelesztés után 180 c°-on, 20 perc alatt szép pirosra sütöttem. A család, miután eltüntette az összes kiflit, belistázta a "sűrgősen elkészítendő újra" csoportba. 

Egyszerű, gyors és isteni!!! Ajánlom kipróbálásra, kezdőknek is!

Köszi Limara!!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szívesen! Bár az érdem Nigelláé! :)) remek ez a tészta tényleg, én is összedobok egyet, hogy legyen kéznél, annyi szép gyümölcs van, hátha elkap az ihlet! :)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tudtok :-) El tudom képzelni, ahogy rárepült a siserehad :-DD

    Kééééééérek szépen!!

    VálaszTörlés
  3. Max drága, biztos nem maradt legalább egy sarkocska? :-D
    Hétvégére megsütöm, akkor nem kell időre menni-jönni, lesz ideje kelni.

    VálaszTörlés
  4. Sajna az utolsó morzsáig elfogyott, de ügyesek vagytok, csináljátok meg!!

    VálaszTörlés
  5. Tartok tőle, muszáj lesz kipróbálnom-ha már nem maradt:)))Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Szia Max!
    Nagyon guszta kifli!nekem is van ilyan sütőm.Hogyan szoktad a péksütiket sütni?Simán,alsó-felső,esetleg légkeverés?

    Köszi!:))

    VálaszTörlés
  7. Szia Brigitta!

    Jó kis sütő ez, szeretem nagyon. A sütési hőfok változó, ha gyorsan sülhet akkor alsó-felső+ keverés, de ha kenyér vagy valami nagyobb darab, akkor légkeverés ki, és 170 c körül.

    VálaszTörlés