Azt a lehetőséget kaptam Fedittől, hogy most is közzé tehetema VKF! XXX-ra készített receptjét. Még mindig nem hajlandó a nyilvánosság színe elé lépni, így én lettem a megbízott.
Forralt bor
Biztosan mindenkinek van egy jól bevált receptje, különféle fűszerekkel, akár gyümölcsökkel. Legelőször i.sz. 1. században élt Apicius mesterszakács írta le a „De Re Coquinaria” nevű szakácskönyvében a „fűszeres bor” receptjét. A dolog érdekessége az, hogy nem forrón itták, hanem langyosan, vagy hidegen.
Idézet a könyvből:
A következőképp készítsd: önts rézedénybe 2 sextarius bort, majd 15 font mézet. A bort a mézben főzd, s állandó kevergetés mellett lassú tűzön száraz fával hevítsd. Ha forrni kezdene, [hideg] borral locsolgasd, vagy vedd le a tűzről, hogy visszahúzódjék. Ha kihűlt, tedd vissza a tűzre. Ezt kétszer-háromszor ismételd meg. Végül vedd le a tűzről, s másnap szedd le a habját. Ezután a következő fűszerkeveréket add hozzá: 4 uncia bors, 3 scripulum őrölt mézga, 1–1 marék babérlevél és sáfrány, 5 pirított datolyamag, az 5 szem datolya borban megpuhult húsa (melyeket korábban megfelelő minőségű és mennyiségű borban áztattál, hogy ne túl tömény fűszerkeveréket kapj). Mikor mindezzel elkészültél, önts az egészre 18 sextarius könnyű bort. Végül [ha túl keserű], adj hozzá faszenet.
Sextarius = 0,546 l
Scripulum = 1/24 font = 1,137 g .
Uncia = 27,288 g
De most jöjjön a hazai:
1/2 liter narancslé
10 dkg cukor (vagy ennek megfelelő méz)
4-5 szegfűszeg
fahéjrúd
A cukrot a borral együtt melegítjük. Vigyázat nem szabad forralni, mert „elszáll” belőle az alkohol! Mikor a cukor elolvadt hozzáadjuk a fűszereket, majd tovább főzzük pár percet. Leoltjuk a tüzet és hozzáadjuk a narancslevet. Lefedve hagyjuk pihenni 10 percet. Leszűrjük és üvegekbe töltsük. Kis zacskókba (lehetőleg átlátszóba) fahéjdarabkákat és csillagánizst rakunk, majd odakötjük az üveg szájához. A felmelegítés módjáról használati utasítást is írhatunk hozzá! Ez így magában fogyasztható, a fahéj és az ánizs az ajándéktasakban inkább dekoratív szerepet tölt be, bár melegítésnél hozzá lehet adni a forralt borhoz, ízlés szerint.
Az irodalmi kutatásban és szerkesztésben nagy szerepe volt P(a)ulának és Paulinának, köszönöm Nekik!!
:)
VálaszTörlésDe hol a pottyos bogre?